Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Určitě Schneidere v mailíku a když se uvidíte osobně, tak se ti určitě představí, tak budeš vědět, jestli se vyslovuj „Šnajdr“, nebo třeba trochu jinak. ![]()
@DDDeni píše:
Já bych napsala Schneider, např. Vážený pane Schneider, to mi zní nejlépe. Jinak pak asi Schneidere
Oslovovat prvním pádem patří do neformální nespisovné komunikace, což není tento případ ![]()
@DDDeni píše:
Já bych napsala Schneider, např. Vážený pane Schneider, to mi zní nejlépe. Jinak pak asi Schneidere
Vážený pane Schneider je špatně.
Napsala bych Schneidere, zní mi to prostě nejlíp a nejuctivěji. Určitě ne vážený pane Schneider.
@neumisa píše:
toto mi zní dost neuctivě, práci bych člověku, který mě takto osloví, nedala.Příspěvek upraven 29.07.14 v 11:29
Tak pokud bych hledala třeba programátora nebo řemeslníka, tak klidně, ale uchazeči o administativní pozice rozhodně ne.
Nejlíp mi zní i vypadá Schneider (ale to bych použila jenom v případě, že by se jednalo o cizince). Takže podle rad googlu bych v tvém případě použila Schneidere (hned první odkaz, když si zadáš skloňování Schneider).
@tiffany píše:
Vážený pane Schneider je špatně.
To vím, však jsem psala, že mi to jen zní nejlépe, že jinak pane Schneidere
Sama mám příjmení končící na -er ( nebo teda manžel ), takže vím co mu chodí v dopisech ![]()
Narazit ovšem můžeme i u „obyčejných“ nepočeštěných německých jmen končících na -er. Tato příjmení, zejména pokud jsou jejich nositeli cizinci, totiž v pátém pádě neměkčíme. Takže správný tvar bude znít pane Schneidere, Langere apod., u počeštěného příjmení pak pane Šnajdře, Langře ale i Šnajdre, Langre.
To je z netu
@DDDeni píše:
To vím, však jsem psala, že mi to jen zní nejlépe, že jinak pane SchneidereSama mám příjmení končící na -er ( nebo teda manžel ), takže vím co mu chodí v dopisech
Zakladatelka ale chtěla vědět, jak je to správně, takže jsi jí vlastně na její dostaz neodpověděla. Jinak to, že něco chodí tvému manželovi v dopisech, ještě neznamená, že to je správně.
@neumisa Souhlas:), osloveni v 5. pade tvarem prvniho je nespisovne a pro formalni dopis naprosto nevyhovujici.
@neumisa píše:
toto mi zní dost neuctivě, práci bych člověku, který mě takto osloví, nedala.Příspěvek upraven 29.07.14 v 11:29
Já taky ne ![]()
Ještě mě napadá - nemá ten pán třeba titul? Pak by bylo zdvořilé napsat vážený pane inženýre například. Pokud je například ředitelem personálního odboru, útvaru… tak vážený pane řediteli. Pokud má titul nebo ještě spíše vedoucí funkci, kterou je možné použít v oslovení(neoslovovala bych např. pane referente), tak je to dle mého ještě formálně vhodnější než použití jména.