Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Já bych ti v první řadě poradila jednat s ním jako se zdravým. Nálepky často problém prohlubují. Dítě si dovolí víc, protože může, rodič to omlouvá atd.. Krom toho v dospělosti se bude představovat jménem a ne diagnózou. Aspíků jsem několik poznala. Ano jsou jiní, uvažují jinak, ale ani jeden neměl problém fungovat mezi lidmi, pokud to bylo potřeba. A většina jich měla i přátele.
@Fiveone on neví, že má AS, zatím jsme neměli důvod to řešit. Stejně neví, že má dyslexii a dysgrafii. K speciální pedagožce chodí od nich 4 děti, takže to nijak neřeší. Vedeme ho k tomu, že může mít problém, ale musí makat víc než ostatní, aby to dohnal.
Určitě si kamarády najde, ale musí narazit na tu správnou skupinu lidí. Teď se prohlubuje rozdíl, protože děti začínají dospívat a řeší jiné problémy, on je pořád zasekly u vláčků. Na to kamarády utáhl dřív, teď to nestačí.
Takže on naprosto „netuší“ že ma jinak „zaratovanej“ mozek, a proto se chová. „jinak“ a pro tu jinakost má v kolektivu problém?
Neříkám, té máte mávat někde papírem s diagnózou na potkani, to je zase druhý extrém.
Ale prostě když se bude chovat mimo standart širší normy, tak proste v 90% kolektivu bude za toho divného.
A jestli ho někdo zacné nebo nezačne šikanovat bude v podstatě záležet jen na tom, zda zrovna narazí. Pokud je dítě edukované z domova, nemá potřebu tyhle „mimone“ až tak resit (coz neznamená, že ho minimálně občas dost nestvou), když narazí na někoho zamindrakovaneho nebo dítě s nižší mírou empatie, nebo někomu poleze na nervy tak, že mu bouchnou saze, tak budete mít problém.
@Svistice on ví, že je něco jinak, ale neví, že se to jmenuje AS. Chodíme po odbornících a není hloupý. Stejně jako ví, že má problémy s psaním a neříkáme tomu dysgrafie. Čemu pomůže, že bude vědět, že kvůli AS se chová tak, jak se chová. Akorát sklouzne k tomu, že se bude vymlouvat, že za to nemůže. Zatím vysvětlujeme to, že každý je jiný, každý se chová jinak a každému vadí něco jiného. On nemá rád hluk a hlučné prostředí, někdo jiný zase nemá rád, když bude hodinu luskat prsty.
Věřím, že by mu ty sociální nácviky pomohly k tomu, aby se zvládal chovat tak, aby tolik nevyčníval. Třeba po dvou letech práce se speciální pedagožkou dokázal říct, že se zlobí, protože se mu nelíbí, že se stalo to a to, taky spolu vymysleli, jak sám může s tím vztekem pracovat.
To mi přijde jako fajn přístup. Původně jsem ten příspěvek před tím pochopila jinak.
Prostě mu ty kurzy/terapie sociálních návyků budete muset zařídit (a platit) samy jinde. Oslavte organizace specializující se na AS. maminky se stejnými dětmi na FB apod.
to je ale chyba, když syn nechápe, že dělá něco špatně,
to pak těžko ty kamarády získá,
a jen v některé dny? že jako ve čtvrtek jsme kamarádi a v pátek se s tebou nebavím? to nevím, jestli spolužáci pochopí
@stinga píše: Více
To jako má některé dny lepší a některé dny úplně na nic, kdy není schopný s nikým mluvit, spolupracovat…
A ano, je chyba, že to u sebe nevidí. Jestli máš radu, jak na to, sem s tím.
@stinga píše: Více
On si časem určitě kamarády najde, ale spíš až bude starší a najde si někoho, kdo bude umět chápat, že hodně věcí nedělá schválně.
Teď mi bude stačit, když se naučí chovat tak, že nebude terč šikany.
A co hledat kamarády „mezi svými“? Školu holt bude muset nějak doklepat. Nebo ji změnit, ale hledat alternativní způsoby výuky - Montessori, Scio, atd.
@Zeoli píše: Více
Není typ, co by mu vyhovoval jiný styl. Děti od známých chodí do Scio školy a to by bylo jak noční můra. Bez pravidel, neví, co čekat.
Mně nejde o hledání kamarádů, ti snad jednou přijdou, ale opravdu hledám možnosti, jak ho naučit strategie, aby nebyl obětí šikany hned jak vleze na druhý stupeň.
Speciální pegagožka, co s ním pracovala do teď, vám neumí někoho poradit? Nebude ochotna pokračovat aspoň ona dál, kdyby jste to dál platili vy? Když víte, že mu sedí - možná by stálo za to ji neměnit. Pak mě ještě napadá - a co nějaký tábor v létě cílený pro takové děti?
Hned, jak jsem přečetla tvé první dva příspěvky, tak mi bylo jasné, že je to AS. Z jakého jste kraje?
@Leontodon píše: Více
Nepracuje na sebe, ale jen v rámci školy. Tábory nedá, dodnes nebyl nikde beze mě. Letos jsme zkusili malý pobytový tábor, kam jezdí jen děti od nás a nezvládl to. Přitom tam měl sourozence a byl s ním i ve stanu.
@hanka.br. a co bys navrhovala, že můžu udělat jako rodič pro své dítě? Protože z toho co píšeš, mám trochu pocit, že nesouhlasíš s tím, že jsou tyto děti v běžné škole.