Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Anonymní píše: Více
Tady taky jezdí denně jednu 25 km cestu do specky
.
@hanka.br. píše: Více
Syn se chová diametrálně odlišně doma a v jiném prostředí. Hodně věcí, co mi učitelka říkala, doma nedělá a naopak doma dělá věci, co nedělá ve škole.
Když jsem se konkrétně ptala na určité projevy, co má doma, tak to v té době nedělal. Sama učitelka přiznala, že největší zlom přišel ve třetí třídě.
Nikomu nevyčítám, že nemá kamarády.
@hanka.br. promiň, ale napadlo tě někdy, že potíže AS nesouvisí s nedostatečným „vychováním“? Jako promiň, ale jako učitelka se vyjádřuješ fakt mimo
. Rodiče fakt, i kdyby se na hlavu stavěli, z AS normálního kluka „nevychovají“. Tak jak je to nastaveno teď, by si škola, která takové dítě přijme, poradit měla. Popisuješ to z jedné strany, ale ono je taky snadný ze strany školy hodit odpovědnost za vlastní nezvládnutí situace na rodiče. Když škola jednou takové děti přijme, měla by s tím taky umět pracovat a ne házet na rodiče, že je dítě „nevychované“. Tohle tvrdit u neurologicky netypického dítěte se všemi potížemi, co se s tím vážou, je naprosto absurdní
. Možná máte ve škole rodiče, co se o své děti nestarají - takoví jistě jsou, ale není to důvod dělat hon na čarodějnice u někoho, kdo hledá pomoc. Taky v tomhle se musím zakladatelky zastat - jak asi měla vědět, že je ve škole něco špatně, pokud učitelky tvrdili, že ok? I normální děti se chovají jinak doma a je to samo sebou, že AS bude ve škole divný. Rodič není speciální pedagog, aby tohle vůbec mohl řešit nebo mohl vůbec dokázal posoudit, co už je v rámci dítěte s diagnozou ok nebo jaký je postup. Zvláště, pokud nikdo problémy nehlásil. Péči speciálního pedagoga měli a dění ve škole je zodpovědností školy.
@Leontodon Nikde nezmiňuji nedostatečnou výchovu, ale řešení. Tak mi, prosím, nepodsouvej něco, co jsem nikde ani nenaznačila. A i když je možné, že se děti chovají ve škole jinak, než doma, tyhle projevy chování, které zakladatelka popisuje, si opravdu dítě neschová jenom do školy.
To je jasný, že jisté projevy chování budoy tam i tam - ale autistické projevy nevyřešíš - jsou prosťe projevem nemoci. Ty nezmizí. Dítě se může akorát naučit je kompenzovat - co v 10 letech fakt ještě nemá jak umět. Ale taky pokud škola říká, že to je ok - což se definuje jinak u dítěte s diagnozou, co má asi rodič řešit? Může doma akorát pracovat pomaloučku dál - u těchle dětí to trvá klidně do dospělosti, než se to naučí. Nebo taky nenaučí - a fakt to není vina rodiče, jak tady podsouváš.
@hanka.br. doma dělá jiné věci, ale to popsané, co dětem vadí nejvíc, osobně doma ve většině nevnímám.
Dětem vadí dohadování se o nesmyslech. Doma to na mě nezkouší. Přijde mi, že to děti částečně vyvolávají schválně, protože vědí, že se chytne, ale už pak nezastaví.
Zvuky vydává o hodině, když je ticho. Někdy hlasem, jindy šoupe penál po lavici, bouchá židlí. Doma to nedělá
Že se občas urazí, z toho jsem vědu nedělala, to se uráží kolem mě všechny děti, ale v jistém věku přestaly, jeho to drží dál. Což už by neměl a chápu, že to je špatně.
To nepodrizovani u her mě třeba hodně překvapilo, protože když někde jsme s jinými dětmi, tak se podřizuje až moc.
@Leontodon do školy nastupoval bez diagnózy.
@Bytsamsebou píše: Více
25 km by bylo v pohodě, žádnou školu v dosahu do 30 km jsem od nás nenašla. Dál jsem nehledala.
To mi říkej
! Vždyť ty školy jsou všude. Zeptej se ředitele školy, nebo učitelů, když nevíš.
@Bytsamsebou píše: Více
Škol zřízených podle §16 je dost, ale ne do každé můžeš zapsat aspergera bez poruchy intelektu. ![]()
Dcera se chova naprosto odlisne doma a mezi lidmi. Pokud ze skoly slysis, ze vse v pohode, co mas delat - vyzadovat si pritomnost na hodine, aby ses o tom presvedcila
?
@Hobitka píše: Více
Ne, máš předvídat, jak se chová, jsi rodič, musíš to vědět.
My to řešíme dlouho, ale to, co učitelka uvedla jako to, co nejvíc podle ní vadí dětem, tak doma nepozoruji a naopak řešíme jiné věci, co ve škole nedělá, nebo pokud ano, nevadí jim to.
Tak porad i mně - mám dítě, které nemluvi s cizími lidmi, ani ve školce s učitelkami. Jsou mu 4 roky. Doma a se známými lidmi pusu nezavre, chová se zcela standardně. Já bych to ráda řešila. Skolka říká, že z toho vyroste, SPC a PPP, že to pro ně není, centrum pro PAS, že je brzo, psycholog - termín za půl roku, psychiatr jediné na zadanku od pediatra - ten si myslí, že není problém. Tak co s tím? Řešit to, až bude problém ve škole? A pak mi tady napíšeš, že jsem to měla řešit driv…
Toto má kamarádka, dítko má selektivní mutismus. Řeší to s PPP. Už je na druhém stupni a stále nemluví. Také kamarádka se bojí šikany, ale dítě stále nemluví, i když to řeší skoro 10 let.
Museli měnit i psycholožku, protože přišli k první a ta je „vyrazila“, že mají přijít, až bude dítě mluvit, tak se kamarádka snažila vysvětlit, že kdyby dítě mluvilo, nemusí k psycholožce.
, my ze skoly prave slyseli jen to, ze je „socialne jinde“… To jsme tak nejak vedeli.