Jak potáhnout dort?

• Fotoalbum (2)
  • Sledovat e-mailem
  • Přidat k oblíbeným
  • Zapnout podpisy
  • Hledání v tématu
Napsat příspěvek
Velikost písma:
4607
15.9.14 22:02

@Mazlinaa
Dělám krém z ledových kaštanů a dort se potahuje výborně. Ale hmotu si dělám sama, falešný marcipán.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
15.9.14 23:30

@Mazlinaa já bych dala tvarohový krém, bude to lehčí, on ten potah sám o sobě je takový sladký tlamolep, je fajn, když se to trochu odlehčí. Já mám oblíbený krém ze šlehačky a mascarpone, to je moc dobrý, kaloricky teda moc lehké ne, ale chuťově ano :mrgreen: a dávala jsem třeba vyšší vrstvu krému zpevněnou želatinou, protože mi jinak ty dorty přijdou takové suché. Nakonec i nějaké ovoce tam jde nacpat. Neboj, zvládneš to, já nejsem žádná zkušená cukrářka, naopak, a zvládla jsem to, nedělám taková ty umělecká díla, co jde na netu najít, ale samotné potažení dortu s nějakým jednoduchým zdobením není žádná věda, netřeba zkoušet dopředu :mrgreen:. Při tom pokládání rozválené placky marcipánu na dort je fajn takové to hladítko (vypadá jako zmenšené zednické, nevím, jak se tomu říká správně), ale jde to určitě i bez něj. A podívej se třeba na nějaké krátké video na netu, jen abys viděla různé drobné vychytávky, jak si to co nejvíc usnadnit. Ale to už jsi asi udělala :mrgreen:. Držím palce, ať se povede.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
16.9.14 09:26

@Anix Ten krém zní také dobře, mohu poprosit o recept? :)

@Samamama Jo, ten tvaroh asi vyhraje, také ho mám nejraději a uvnitř dortu bude kopa ovoce, na to se těším :D.. jinak jsem dnes koukala v obchodě na nějaký ztužovač přímo i na tvaroh, tak ten máš na mysli? Nebo stačí ten na šlehačku? :)

Také nehodlám dělat žádné veledílo, pokud se zadaří, v pátek někdy pozdě večer nahraju foto a pocity :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4607
16.9.14 11:58

@Mazlinaa
Krém z ledových kaštanů

2× kaštany
1× šlehačka
4× vanil.cukr
1× máslo

• svařit, nechat vychladnout a zašlehat máslo
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
16.9.14 12:12

@Anix To zní dobře, s ním si to zkusím upéct k narozeninám, píšu si a děkuji :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7188
16.9.14 14:44

Ja delala takovej ten barevnej duhovej dort, priznam se, ze nejsem moc pekar, tak jsem dovnitr mrskla instantni krem od Dr. Oetkera (ale byl fakt dobrej, mnam, i kdyz nic moc zdravyho to asi nebude). A potahovala jsem to marcipanem, myslim ze jsem pod nej nic nedavala, urcite je lepsi tam neco ale dat, aby se to „prilepilo“. Jinak nedavno jsem delala priteli k narozeninam taky dorta, ten jsem potahla fondanem - bilym, vypadalo to nadherne, daleko lip nez s marcipanem, taky se mi s tim lip pracovalo. Pod to jsem nic taky nedala a to bylo horsi, hned jak jsem ho nakrojila, tak z tech kousku padal a jedl se zvlast, vubec to nedrzelo, takze ten taky urcite kdyztak prilepit. Jedina nevyhoda fondanu byla, ze je fakt moc sladkej, ale na oko vypadal fakt krasne. Ja na dorty jeste lepim „obrazky“, normalne obarvim a vyvalim kus marcipanu, vykrojim krajitkama na perniky a nalepim na dort ( postavicky bych nedala, nemam vytvarnej talent). Tohle vypadalo dobre a ani na tom neslo nic zkazit. Tot me dojmy z peceni dortu :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
16.9.14 15:36

Jéé, jsem ráda za každý dojem z pečení :).. já si nakonec dnes doběhla pro potahovací hmotu, chutnala jsem ji asi před měsícem od kolegyně a chutnala výborně, tak snad se tak i s ní bude pracovat, ale prý pracuje jen s ní a je spokojená. :)

Nicméně také nehodlám vytvářet postavičky, udělala jsem si šablonu a tak to zkusím do té hmoty vyříznout a na to přilepit :D krém od oetkera a fakt dobrej? To mě celkem překvapuje! :)

No, co vám budu povídat, nejraději bych se na dorta vrhla hned a měla vše za sebou, pak mě to chytne a budu péci všem, už to vidím :D ale samozřejmě je otázkou, jak mi to půjde :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
16.9.14 16:43

@Mazlinaa Ani nevím, že je nějaký spešl ztužovač na tvaroh, já prostě krémy mazané v nízké vrstvě neztužuju ničím, jen pokud chci udělat vyšší vrstvu krému (např. 2-3 cm), tak zpevňuju, používám buď želatinu v plátcích, nebo želatinový ztužovač za studena (obojí dr. Oetker, raději mám ty plátky), lze to použít na jakýkoli krém, na slano i sladko. Ač věřím, že instantní krém dělají dobrý, tak bych si s ním pěkný domácí dort nekazila a udělala i krém domácí, bez éček atd. (ty instantní věci navíc vyjdou v podstatě draho, protože ty dražší suroviny do toho musíš dodat).

Těším se na fotku díla, určitě se povede. Znám tu nervozitu před začátkem, nepeču dorty jak na běžícím pásu, takže je to pro mě vždycky událost, navíc jsem perfekcionista, což v kombinaci s neschopností takového toho krásného cukrářského zdobení je šílený :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
16.9.14 17:01

@Samamama To jsem našla dneska, zítra koupím, vyfotím a ukážu, bylo tam napsáno přímo na tvarohové krémy a stál tuším 20 kč, mají ho normálně v Albertu ale co to bylo za značku netuším. Jinak samozřejmě koupím tvarohy a udělám si krém doma, ten mám ozkoušený i to že mi chutná, ale novinkám se nebráním, ale to spíš na soukromé akce doma :D tohleto je pro více lidí, na akci kterou pořádáme a tak se spíše potřebuji vytáhnout, než aby si šuškali za zády jaký jsem nemehlo :D.. což doufám, že nebudou, ale to se uvidí, jak zručná opravdu jsem :D nepečené dorty mi jdou na jedničku, ale jak mi půjde toto, se ukáže :D

A já bych i klidně péct začala, kdyby na to byl čas, ale bohužel toho času moc není a i tento budu dělat tak, že přiběhnu z práce, rychle vyplodit dort, a druhý den také rychle přiběhnout z práce a dort potáhnout a udělat nějak aby vypadal, no bude to mazec :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
16.9.14 17:25

Tak ono se to stejně nedělá všechno najednou, takže je dobře, že si mezitím odskočíš do práce. Korpus peču den předem (tj. dva dny před oslavou), druhý den přes den ho namažu, pak chce chvíli nechat v lednici ztuhnout a pak teprve potahovat, to dělám večer před (teda dělala jsem i v den oslavy, ale byly to zbytečné nervy, navíc je fajn, když se ty vrstvy jakoby trochu prolnou, korpus lehce zvlhne.

Já bych i čas na pečení měla (aspoň k něčemu je ta mateřská dobrá), ale zas nemám takový odbyt, děti to moc nechtějí, manžel sice moje výtvory má rád, ale bere si to tak k snídani… Ale fakt je, že víc péct jsem začala až na mateřské, hodně taky z inspirace z e- mimina :mrgreen:, díky zdejším diskusím jsem si vůbec na potahovaný dort troufla :mrgreen:. A je fakt, že ty potahované dorty jsou spíš na efekt, chuťově je myslím spousta lepších dortů.

Neboj, budeš za hvězdu, pokud nemáš v rodině nějakou cukrářku nebo vyloženě nadšenou pekařku, která takové dorty dělá, tak budou všichni u vytržení i z poměrně amatérské práce- mluvím z vlastní zkušenosti ;).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
16.9.14 18:51

Tak já chci ve čtvrtek upéct korpus, pak si skočím nakoupit aby vychladl a pak namazat a dát stuhnout a v pátek potáhnout a „zdobit“, tak snad to bude dostatečné :D jinak nemám šanci to stíhat, v sobotu ráno odjíždíme, tak musí být již hotov a snad vydrží :D

Já peču strašně ráda, ale nemám strávníka, když upeču jaký koli koláč, tak si přítel vezme s těží 3 kousky, já si vezmu pár kousků, kus vezmu do práce a zbytek vyhazuju :( takže u nás prostě pokud se nic nepořádá, tak nemá smysl péct, já to celé nesním, a přítel o to stojí první a druhý den, poté si již nevezme :( a menší pekáč jsem si ještě nekoupila :D

Tu mateřskou závidím, na tu já si ještě nějakou chvíli počkám… min. 2 roky.. ale pak snad budu moci vytvářet a projevovat se :D ono se třeba i rozkřikne v rodině, že jsem něco upekla a každý bude chtít také :D ale to se uvidí až po sobotě :)

V rodině nikoho takového nemáme, většinou každý udělá nějaký koláč ale dort se dělá jen jeden a to šlehačkový, jinak v podstatě nikdo, když nepočítám krtkův dort :D.. tak budu věřit, že se povede :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
19.9.14 18:38

Hezký večer přeji, tak přidávám můj první potažený dort. Upřímně, čekala jsem to horší a říkám si, že na poprvé dobrý, co myslíte? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
19.9.14 20:49

@Mazlinaa úplně parádní :potlesk:. Takže buď v klidu, budeš hvězda dne.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9135
19.9.14 20:58

@Samamama Díky moc :dance: čekala jsem, že to bude o dost horší práce s tou hmotou, jako mám se co učit, ale pracuje se s ní opravdu skvěle! :)

Asi začnu péct :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5473
19.9.14 21:31

Jo, člověka to chytí :mrgreen:. Já před mateřskou uměla pár jednoduchých litých buchet, perníků apod. a teď si peču chleba, housky, dělam dorty (většinou dost jednoduché, jak jsem už psala, zdobit moc neumím, nejsem výtvarně nadaná, ale jsou dobré), rolády, konečně jsem si troufla na kynuté nebo odpalované těsto… Prostě jsem z věcí měla zbytečný respekt a ono se vždy ukázalo, že to není až tak těžké. S těma potahovkama se opravdu dělá celkem dobře, já si dělám vlastní, takovou tu ze sušeného mléka, chutná mi nejvíc a navíc je tam ta pýcha, že je to domácí :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí