Jak reagovat na drzé 4 leté dítě?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
69235
8.1.17 08:58

No, ona cítí, že jsi slabá, vyhrožování zákazama, které pak nedodržíš, to je k ničemu. Kontraproduktivní. Jdeš se zamknout ty před ní, jinak za tebou leze? Další věc, kdy jí dáváš moc nad tebou. Takže venku čapnu, a jdu, cuká se? Zesílím stisk a prostě jí dotáhnu domů, snažím se nevypěnit ( okolí blbě čumí, s tím se holt nic neudělá), doma jí dotáhnu do pokojíku a z toho pokojíku nevylezeš, popřípadě vyber místnost podle své vůle, dokud se neuklidníš a neomluvíš. Klidně, bez emocí ( trénuj, dá to zabrat) bude vylézat, sednu si poblíž a budu jí tam vracet zpátky, jako stroj a robot. Vyleze, šoupnu jí tam zpátky a budu to dělat klidně do večera, bude to klidně moje jediná činnost. Vylezeš ven, až budeš milá holka a omluvíš. Nekompromisně, a já se přiznám, že jak děti nebiju, na prstech jedné ruky by to spočítaly, byla by na mě sprostá a gradovalo by to, dostala by po tom zadku tak, že by si příště strachy rozmyslela něco podobného, a ať si klidně brečí do soudného dne. Rozhodně bych jí nevysvětlovala, jak je mi to líto, až by se uklidnila, řekla bych jí, že takhle se chovat ke mně prostě nebude, že jí mám ráda, ale tohle už ne, že pokaždé, když to udělá, dostane. A dostala by. Na některé děti platí vysvětlování, některé holt nedělají věci ne proto, že se jim to vysvětlilo, ale proto, že se bojí trestu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
134
8.1.17 09:03

Autorka uz nereaguje, ale pro me to jsou cenne zkusenosti.mam dvouletou dceru v obdobi vzdoru…zacala nekdy ve 20 mes. cokoli nechtela, pleskla sebou o zem, kopala a jecela az me usi bolely…vysvetlovat, kdyz je v afektu nema smysl, jen priliju do ohne. odnesla jsem ji za dvere a musela dojit, klidne opakovane, az se uklidnila, dosla se pomazlit.na zacatku hruza, vztek na pul hodiny a 10× denne. postupne se zlepsovala, ted se sice vztekne, jde bouchnout dverma a vyjde v pohode, uz i pomaha upozornit, ze se blizi situace, kdy bude plakat a zbytecne…mam nazor, ze deti maji nahromadenou energii(i kdyz jsou venku a maji dost pozornosti) a potrebuji se nekdy zdrave vyzurit.kdyz me nebo tatu bouchla, oplatili jsme ji to, uz to nedela. verim, ze se prevalcovat nenechame…viz autorcina zkusenost, to je hruza a je mi ji lito, ze nezacla driv. uvidime s jakymi moresy dorazi pozdeji ze skolky. verim, ze mantinely ji nastavit umime a na zadek nemam problem.pres pusu je uz ponizujici, ale verim, kdyby to prehnala, ze se taky neudrzim.snad nebudu muset. preji vsem pevne nervy a hodne deti

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
8.1.17 09:13
@Berenikee píše:
Ahoj všem,
zajímaly by mě výchovné metody jak řešit drzé výlevy 4letého dítěte.
Příkladná situace kdy něco dceru vytočí - například chci, aby si šla už vyčistit zoubky, že je čas jít spát…nebo se máme přesunout z hřiště domů nebo cokoli co jí prostě není po vůli z jakéhokoli důvodu. A někdy je to i téměř z ničeho nic. Začne na mě ječet, že jsem zlá, že jsem ošklivá, nikam nepůjde… a to z plna hrdla… i mezi lidmi samozřejmě. V tu chvíli se snažím reagovat klidně a vysvětlovat…ovšem ona řve tak hlasitě, že mě absolutně neslyší a jede si svou. V případě, že řeknu třeba, ať není drzá…zaječí na mě Ty seš drzá!!! Snažím se to vydržet a nezvyšovat hlas…nefunguje, začnu zvyšovat hlas, ona přitvrdí, pohrozím něčím (zákaz něčeho, dostane na zadek), drzost vygraduje… a já jsem v koncích. Doma mám variantu, že jí mohu ignorovat a jít se zamknout do koupelny…jinak leze za mnou a ječí a třeba do mě ještě demonstrativně bouchá. Případně, když už to dospěje do fáze, že na mě začne prskat, tak to vykypím a dostane na zadek - pokud jen decentně, vysměje se mi…pokud opravdu, začne brečet a výchovně se nikam neposouváme. Žádné ponaučení z toho neplyne a zítra se to opakuje. A to i přesto, že ji pak vysvětluju jak mě to je líto, jak se chová a že mi to ubližuje a že jsem na ní vždycky hrdá, když je hodná a co pro ni mohu udělat, aby se to neopakovalo…ač se zklidní, souhlasí, řekne mi, že mě má ráda a mrzí jí to… den na to se to opakuje.
No a když se tahle situace stane venku, přidá se k tomu stud, když se všichni otáčí a čekají, jak to vyřeším. To už musí být, aby mě dotočila tak, že bych ji dala na zadek venku. Přecejen nechci obtěžovat ani následným brekem :-)Poradí mi zkušená mamina, jak postupovat?
Podotýkám, že mnohé věci si dotáhla ze školky (prskání, „no a?!“, drzé rozkazování apod.). Paradox je, že ve školce ji učitelky i děti zbožňují a když se ptám, tak je to prý „zlatíčko“.
Předem děkuji za reakce.

Nasekat párkrát zadnici na holou a oni jí ty manýry přejdou. Nebo chcete aby se takhle chovala i v 10ti? 8o Proboha kam ten svět spěje! Vysvětluje se dvouleťákovi, né skoro předškolákovi!
(mám 5dětí a jsou vychovaný, slušný!)

• Citovat
  • Upravit
8881
8.1.17 09:14

Zkrotit. Nic jiného nepomůže. Dela s to pro sebe i pro učitele co ji budou jednou učit. Pak už byste z problémů nevyšly!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8.1.17 09:20

Naší malé budou tedy 4 roky za 4 měsíce ale v takové síle jsem tedy vztekání nezažila. i když je taky hodně vzteklá, je to prostě býk jak já říkám. na hřišti jí taky vždycky upozorním že se ještě dvakrát zklouzne s musíme jít. když nechce jít tak řeknu že jdu teda sama a ona za mnou utíká někdy v klidu někdy se řevem kterej ale za chvilku skončí. ale že by na mě prskla? to by si mohla dovolit jednou i když jsem na výchovu dost měká. a jak se chová dcerka k tátovi? já si myslím že ti přerostla přez hlavu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.17 09:21
@Anonymní píše:
Nasekat párkrát zadnici na holou a oni jí ty manýry přejdou. Nebo chcete aby se takhle chovala i v 10ti? 8o Proboha kam ten svět spěje! Vysvětluje se dvouleťákovi, né skoro předškolákovi!
(mám 5dětí a jsou vychovaný, slušný!)

ježiš, to jsi anonymní hrdinka, což? Proč to nepíšeš pod svým nickem?

Příspěvek upraven 08.01.17 v 09:22

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
8.1.17 09:22
@Judithkaj píše:
Vzít a jít. Venku. Klidně bych ji doma poučila, na co se používá izolepa a že ji venku, aly nedělala ostudu zalepim pusu. Ukázala bych ji, že nevychovaní psi nosí košík, ona bude mít v záchvatu izolepu. Zajistit aby si ji nemohla sundat-zase by ukázala svoji prevahu. Doma by dostala přes pusu. Ale pořádnou, aby ji ani nenapadlo to chtít vracet. Jakmile by mě bouchla, zmalovala bych jí ruku, že by ji bolela ještě hodinu. Mám 4 děti. Ani jedno by si tohle nikdy nedovolilo. Přece nebude 4 leta káča dělat matce ze života peklo a ona se před ní zavírat. V pubertě tě bude zavírat ona. Ať mě tu klidně ostatní ukamenuji, ale dítě musí cítit rodičovskou autoritu.

8o Zaleput pusu? Aby se udusila? Mlatit dite pres pusu? 8o Paneboze, strasny, jak se nekdo dokaze chovat k diteti.
Rodicovskou autoritu muzes ziskat bez mlaceni slabsiho.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
8.1.17 09:22

@truelly Svatá pravda. Kamarádka ma pubertální dceru a co ta si dovolí, to je horor. Je to chyba matky, ale je mi ji strasne lito. Desetilete holce tezko da na holou, uz to ani nebude mit ten efekt.
Takže ohybat, dokud k světa mladá. Děti prostě potřebují mantinely, at si říká kdo chce, co chce.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5100
8.1.17 09:24

Přes hlavu ne, ale přes zadek. Mojí holce je 8 a tohle by si nedovolila.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
8.1.17 09:27
@terinka4444 píše:
Nekompromisně, a já se přiznám, že jak děti nebiju, na prstech jedné ruky by to spočítaly, byla by na mě sprostá a gradovalo by to, dostala by po tom zadku tak, že by si příště strachy rozmyslela něco podobného, a ať si klidně brečí do soudného dne. Rozhodně bych jí nevysvětlovala, jak je mi to líto, až by se uklidnila, řekla bych jí, že takhle se chovat ke mně prostě nebude, že jí mám ráda, ale tohle už ne, že pokaždé, když to udělá, dostane. A dostala by. Na některé děti platí vysvětlování, některé holt nedělají věci ne proto, že se jim to vysvětlilo, ale proto, že se bojí trestu.

8o ja teda nestojim o to, aby se me vlastni dite balo. Bych se musela stydet 8o Respekt prece neznamena, ze se dite rodice boji 8o Ja dakt jenom ziram.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.17 09:30
@Baba píše:
8o Zaleput pusu? Aby se udusila? Mlatit dite pres pusu? 8o Paneboze, strasny, jak se nekdo dokaze chovat k diteti.
Rodicovskou autoritu muzes ziskat bez mlaceni slabsiho.

Tohle je to, co nám dnešní doba vtlouká do hlavy, dnešní doba klade na rodiče poměrně velkou psychickou zátěž. Přesně tyhle věty, autoritu lze získat bez mlácení slabšího, nebo praštění dítěte je totální selhání rodiče…pak máme zástup s prominutím spratků, bez mantinelů, protože prostě jsou děti, na které domluva funguje bezvadně, a jsou děti, které se ti vysmějí do obličeje. Abys to nevzala špatně, lepení pusy izolepou je hrůza, mlátitdítě přes obličej je taky hrůza, navíc nebezpečná hrůza, ve vzteku, při neodnadnuté síle a špatné dopadu se dá velmi ublížit, když bych chtěla psát katastrofický scénář, tak i nešťastně zabít a ta rána nemusí být velká, ovšem, nejde-li se s dítětem rozumě domluvit, zvyšuje-li dítě tlak, tak já jsem silnější a já velím. Tohle se v rodičích potlačuje, výčitky svědomí, co jsem to za rodiče, jak selhávám, jak…doplň dalších 100věcí. Nefunguje to, ne na všechny děti, a ne všechny děti z toho vrostou, opravdu máme zástup spratků nerespektující žádnou autoritu. A sebevědomí dospělí z nich taky nerostou. To už se ví. Dítě musí mít mantinely, jedině tak může růst v sebevědomého jedince.To se taky ví.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
69235
8.1.17 09:33
@Baba píše:
8o ja teda nestojim o to, aby se me vlastni dite balo. Bych se musela stydet 8o Respekt prece neznamena, ze se dite rodice boji 8o Ja dakt jenom ziram.

zrovna jsem ti psala příspěvek, nebudeš chtít pochopit, znám lidi jako ty( neber to zle) jejich názory, znám jich hodně, některé děti to ustojí, jiné to neustojí. Dokážeš to převrátit, určitě budeš umět vzletně a obratně používat výrazy typu, že nechceš, aby se dítě bálo vlastního rodiče. To dítě se nebojí vlastního rodiče, bojí se trstu, co může přijít za chování…ale člověku jako ty( neber to prosím zle) je zbytečné to vysvětlovat nebo s ním diskutovat na toto téma.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1217
8.1.17 09:33

Dekuju vsem za prispevky. S tou koupelnou jen podotykam, ze to neni tak ze bych utikala, ale nastvu ji, ze ke me nemuze. Taky jsem ji odvadela do pokojiku at se zamysli jak se chova a pak prijde. Ale jde hned za mnou, neudrzim ji tam ani minutu.
Teda porad jsem si myslela ze jsem celkem prisna a moc se s ni nemazu, ale asi jsem to vazne podcenila.
Furt ctu clanky o tom, jak nasili neni cesta a je mi jasny, ze se blbe vysvetluje „ja tebe mlatit muzu a ty me ne“, ale nerikam, ze nikdy nedostane. Ovsem, jak tu pisete „pak uz si to nedovolila“… to u nas nenastalo

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
60142
8.1.17 09:36
@terinka4444 píše:
Tohle je to, co nám dnešní doba vtlouká do hlavy, dnešní doba klade na rodiče poměrně velkou psychickou zátěž. Přesně tyhle věty, autoritu lze získat bez mlácení slabšího, nebo praštění dítěte je totální selhání rodiče…pak máme zástup s prominutím spratků, bez mantinelů, protože prostě jsou děti, na které domluva funguje bezvadně, a jsou děti, které se ti vysmějí do obličeje. Abys to nevzala špatně, lepení pusy izolepou je hrůza, mlátitdítě přes obličej je taky hrůza, navíc nebezpečná hrůza, ve vzteku, při neodnadnuté síle a špatné dopadu se dá velmi ublížit, když bych chtěla psát katastrofický scénář, tak i nešťastně zabít a ta rána nemusí být velká, ovšem, nejde-li se s dítětem rozumě domluvit, zvyšuje-li dítě tlak, tak já jsem silnější a já velím. Tohle se v rodičích potlačuje, výčitky svědomí, co jsem to za rodiče, jak selhávám, jak…doplň dalších 100věcí. Nefunguje to, ne na všechny děti, a ne všechny děti z toho vrostou, opravdu máme zástup spratků nerespektující žádnou autoritu. A sebevědomí dospělí z nich taky nerostou. To už se ví. Dítě musí mít mantinely, jedině tak může růst v sebevědomého jedince.To se taky ví.

Zvlastni, ze spratci, co znam, jsou ti doma mlaceni. Nebo zas uplne bez jakymkoli zpusobem nastavenych hranic. Ti jsou kolikrat biti, kdyz trochu vyrostou a vraci se nevychova.
Zadne dite nemusi byt pri vychove bito, to je jen vymluva rodicu, co nastavit mantinely bez biti neumi.
Flaknout diteti pres oblicej tak, ze ho to hodinu boli nebo lepit pusu izolepou muze jen sadista. Byt to u meho pacienta, resim to.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4990
8.1.17 09:37

@Baba Ja s tím teda moc nesouhlasím, ale se zalepenou pusou se fakt nikdo neudusi :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí