Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Je to těžké poradit obecně, protože na každé dítě platí něco jiného. Třeba synovi vůbec nevadí, že zabavím hračku nebo nepustím pohádku. Kdybych ho poslala do pokoje, tak si tam prostě bude hrát. Ale jakmile si ho posadím na klín a musí 5 minut v klidu sedět - no to je trest nejvyšší ![]()
Bití se u nás taky minulo účinkem. Naposled mě plácnul po ruce a řekl: „A já tě taky bouchnu, když ty mě boucháš.“
Někdy pomáhá si ho nevšímat, toho co dělá a chovat se, jako by to nedělal. Třeba se vzteká, že nechce jít spát - tak to ignoruju a mluvím, jako by souhlasil, normálně začnu chystat věci na spaní a on se za chvíli chytne a jde normálně se převlíct. Mluvím klidně a rázně. Jak se začnu rozčilovat, tak je to cesta do pekel.
Ale je to moje zkušenost s mým synem, takže opravdu musíš vypozorovat, co platí na tvou holku a nečekat, že to zabere hned.
Z úvodního příspěvku mám pocit, že popisuješ mojí dceru, taky 4letá. Mám úplně to samé včetně toho prskání a to si nemyslím, že bych na ní byla moc měkká nebo ji nějak rozmazlovala. Přesně jak říkáš, nepomůže ani dát na zadek, to se jenom horší. Podle mě to má prostě v povaze, je tvrdohlavá a temperamentní. Takové ty kecy o tom, že si za to můžeme samy a moje děti tohle nikdy nedělají už neposlouchám, každé dítě je jiné, někdo má to štěstí, že má děti klidné a hodné někdo ne. Samozřejmě se musíme snažit nějak je vychovávat, ale lepit pusu a mlátit ne. U nás jediné co pomůže je prostě ignorovat, ucpat si uši a nějak to vydržet, taky párkrát pomohlo, když jsem jí pohrozila, že si pro nás přijdou policajti, protože moc křičí nebo že nám přijde vynadat soused, cizích lidí se bojí. Když se pak uklidní, dá se s ní i mluvit a něco jí vysvětlit.
Už je docela velká, takže nemá smysl čekat, že ji to přejde. Myslím, že je nejvyšší čas trošku přehodnotit výchovné postupy a jasně nastavovat hranice a stát si za nimi.
Tím v žádném případě neříkám, že ji máte začít řezat a lámat její vůli, aby bylo po vašem, ale v jejím nejlepším zájmu je, aby se s hranicemi naučila zacházet a vy abyste našla svou autoritu.
Domlouvání a mírná přístup zjevně nefunguje, má vás omotanou kolem prstu a spíš vy děláte to, co chce ona.
Ve školce je zlatíčko, protože ji učitelky umí srovnat. Jak funuje, když je s otcem?
Jinak pro základní inspiraci knížka Děti potřebují hranice, případně další knížky od stejného autora. https://www.kosmas.cz/…n-uwe-rogge/
Pokud by knížka pro vás byla moc abstraktní a nedařilo se vám to přenést do běžného života, tak existuje výtečná metoda jak reálně zhodnotit co se při pokusech o výchovu mezi vámi děte a jak to zkoušet upravovat - videotréning interakcí. Trenéra ve vašem kraji najdete zde http://www.spin-vti.cz/…-vti-trenera
@Berenikee píše:
@skretik no a do toho vseho se ma za 3 mesice narodit sestricka. To uz me povezou![]()
A to se budes zamykat do koupelny i s ni potom?
@Berenikee píše:
@skretik no a do toho vseho se ma za 3 mesice narodit sestricka. To uz me povezou![]()
Tak to doporučuju začít co nejdřív, ať si to nespojí s narozením mladší, což by zvětšovalo žárlivost. A taky potom na tebe bude mít další páku - bude řevem budit mimino a ty budeš na prášky. A holka zase vyhraje.
Jinak s tím, že to řešíš pozdě. Ono je jedno, kdy to začalo, musíš rázně zakročit hned na začátku, aby se to nerozjelo. A z tvého popisu nemám pocit, že to udělala zatím jen dvakrát, třikrát.
Taky mám doma takovýho smrada, začal před druhým rokem a pořád se to zhoršuje. Do pokoje neposílám, protože vím, že bych ho tam neudržela, házel by hračky do skleněné výplně a vytočil by mě ještě víc. Na zadek mu klidně dám a je mi jedlo, jestli jsme doma nebo venku. Je mu to jedno. Zakážu cokoliv, je mu to jedno. Zabavím hračku, je mu to jedno. Když se vzteká, že někam nechce jít, a já odcházím sama, je mu to jedno, klidně bude sám.
@Akivasha v klidu sedět? A jak to uděláš?
Můj sedět neumí, na gauči „sedí“ zásadně hlavou dolů a s nohama nahoře. Nebo aspoň šoupe nohama a mává rukama. Ani u čištění zubů nevydrží, musí poskakovat. ![]()
@terinka4444 píše:
promiň, tohle jsou prostě pro mě ony hloupé řeči. Pokud se dítě v očekávání rány přikrčí a nic neprovedlo, jen spadlo, není pravdivé pokračování, že to dítě není bité často a v nevhodných situacích. Všechna zvířata bijou slabší, potřebují-li je vychovat, každé mládě, když dělá něco, co nemá, dostane, je do něj strčeno, dostane tlapkou..tak se učí. V ČR máme ještě děti vychované, protože ještě nemáme vymyté mozky. Víc ti na to nemám co napsat, protože spolu nemůžeme diskutovat na toto téma, protože se nemůžeme shodnout. A slovo bít a ránu…to jsou přesně ty výrazy, co mají za cíl šponovat napjatost situace, to je přesně to cílené míření na psychiku a pocitu viny, biju, dávám rány, dítě se krčí, v ČR se bije slabší…přesně to o čem píšu, výrazy cílené na psychiku a výčitky rodiče.
Vis co je hrozny? Jak je u nas nasili na detech brano jako neco normalniho, co ani nemuze diteti ublizit.
Priklad - jedna neocko popisuje priznaky, ktere jsou podle ni po ockovani, pritom uplne stejne se popisujou u bitych deti. A ona deti bije. Jenze ji vubec nenapadne, ze problemy mohla zpusobit ona, a ne ocko.
No, naférovku, udělat mi Kamila to co popisuje zakladatelka tak by si pro ránu opravdu daleko nešla. U nás to je tak, že když začíná vystrkovat růžky, tak řeknu, že počítám třeba do pěti, no a když pomalu dopočítám a vidím, že to není a ani snaha to stihnout nebyla tak prostě na ten zadek dostane-teda stalo se u nás asi dvakrát-teď ví, že si nedělám srandu a raději se snaží.
Nejsem odpůrce fyzických trestů (samo v rozumné míře).
Zase na druhou stranu když řeknu jdeme domů, nechávám prostor aby Kami řekla, tak já se ještě dvakrát svezu-uděláme kompromis a jde to bez problémů.
Jak mám třeba reagovat teď? Jdeme na oběd k babičce, potřebujeme za chvíli odejít, abychom tam došli, než bude mladší chtít spát. Řekla jsem jim, že půjdeme nejdřív uklidit hračky (je tu bordel jak v tanku), ale nehlo to ani s jedním. Pokud začnu, mladší mi pomůže, ale starší bude sedět a dál si hrát.
@Baba píše:
Vis co je hrozny? Jak je u nas nasili na detech brano jako neco normalniho, co ani nemuze diteti ublizit.
Priklad - jedna neocko popisuje priznaky, ktere jsou podle ni po ockovani, pritom uplne stejne se popisujou u bitych deti. A ona deti bije. Jenze ji vubec nenapadne, ze problemy mohla zpusobit ona, a ne ocko.
víš, ale ono je bití a bití. Co myslíš tím, ona děti bije. Co myslíš tím násilím na dětech. To jsou totiž pojmy, se kterými nikdo nesouhlasí, ovšem plácnout po zadku nebo po ruce je násilí na dětech? Běžné dítě, které sem tam dostane na zadek, tak to se fakt nekrčí, když spadne a ty k němu jdeš, fakt neočekává ránu místo pomazlení.
@Tamtama No, tak u nás by to bylo tak, že bych zvedla hlas, zopakovala, že se musí uklidit hračky a jde se na to TED a že prostě budu počítat do (třeba 10ti) a že musí být pofácknuto. Většinou to malou nabudí tak, že se sama snaží aby to stihla(bere to jako výzvu) já samo počítám tak aby to stihla když vidím, že se opravdu snaží.
@Tamtama nebude si hrát, dojdu k ní/němu, řeknu ty jsi nerozumněl, že teď jdeme uklízet ty hračky, že musíme k babičce? Pojď uklidíme je všichni, neuklidí, konkrétně v téhle situaci, oznámím, buď je uklidíš teď se mnou a budeme to mít raz dva, nebo ti ty hračky shrnu na hromadu a ty je budeš uklízet sám, až se vrátíme od babičky, protože teď není čas na nějaké tvoje naschvály, Nezačne uklízet, vezmu jeho hračky, shrnu je na hromadu, obleču děti, odejdu k babičce. Až se vrátíme, dítě dojde k hromadě a bude u ní tak dlouho, za mé asistence, kdy já si u té hromady budu hrát s tím druhým, dokud ji samo neuklidí.
@terinka4444 Ano s tím souhlasím.
Kamarádka má dceru, kde vše řešila domluvou, bo děti bít přeci nebude. Holka rostla a přerostla ji přez hlavu. nakonec to dopadlo tak, že když už nevěděla jak matku zvyklat tak snědla prášky(to ji bylo 14) no byla u psychiatra a ten kamarádce vysloveně řekl, že by holčičce měla sem tam (samo pokud si to zaslouží) plácnout přes papulu. že ten styl pouhé domluvy není dobrý bo u normálních dětí většinou nestačí.
Někde jsem četla, že fyzický trest na dítěti ano, ale i když je potrestáno, musí mu být zachována jeho důstojnost. Na tom nevidím nic špatného.
@Uju když zvednu hlas, tak si zacpe uši
@terinka4444 my právě přijdeme až večer, to půjdou rovnou do vany a do postele. Ale i kdyby ne, tak po příchodu by se nic nezměnilo. Nedokážu ho donutit k tomu, aby dělal cokoliv, co nechce. ![]()