Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@terinka4444 Já neříkám přelepit pusu páskou, mlátit přes obličej nebo sprchovat studenou vodou
Říkám, že naplácat naprdel když se chovají blbě a není s nima rozumná domluva neuškodí. Ale jo, facku jsem dala ty starší cca od 8mi-když si otevře hu*u, ale malá dostává na prdel(nevidím na tom nějaké týrání)
@dedrichov píše:@ehoor píše:
Podle mě to má prostě v povaze, je tvrdohlavá a temperamentní. Takové ty kecy o tom, že si za to můžeme samy a moje děti tohle nikdy nedělají už neposlouchám, každé dítě je jiné, někdo má to štěstí, že má děti klidné a hodné někdo ne.
Chtěla jsem Ti jen vyjádřit podporu a souhlas. Protože pokud doma někdo něco nemá, často to není jeho vynikající a bezchybnou výchovou, ale danou povahou dítěte. Ne že se nedá usměrňovat a vychovávat, ale u někoho to jde snáze a s jiným zase ten samý způsob nezabere ani za 100 let.
Takže přeju pevné nervy a okolí ať si myslí co chce, Ty budeš vědět nejlíp co a jak, když jsi se svým dítkem/dětmi nejčastěji.Presne tak, taky mam doma beranku. U nas si ale nedovoli byt na me drza nebo me dokonce bit. To jsem razne zatrhla uz od mimina, tak nevim co s tim ve 4 letech. Mozna durazne ne a pak rovnou na zadek, zadne vysvetlovani. Ty zachvaty vzteku, to je proste povaha. Kdyz jsme venku, tak poadnu a odtahnu dom, jineho s tim nic nejde. Dceru ignorovat umis, nauc se venku ignorovat okoli
Se neposeou
![]()
Jen muzu rict, ze s vekem ta frekvence zachvatu mizi
@Uju píše:
@terinka4444 Já neříkám přelepit pusu páskou, mlátit přes obličej nebo sprchovat studenou vodouŘíkám, že naplácat naprdel když se chovají blbě a není s nima rozumná domluva neuškodí. Ale jo, facku jsem dala ty starší cca od 8mi-když si otevře hu*u, ale malá dostává na prdel(nevidím na tom nějaké týrání)
vždyť já neříkám nic jiného než ty
Juditkay…klobouk dolu takovou otevrenost nikdo asi necekal…Vsechny davame detskam na prdel, ale drtiva vetsina tvrdi, ze ne…a ty co nedaji dopadaji tak jak pise zakladatelka…Ja si taky nechala od syna sr. t na hlavu kdyz tu byla tchyne…Prerostlo mi to pres hlavu a dostal i pred babickou a uz je to lepsi…jenze v babi ma zastani tak si sz toho moc nedelal ale po par tydnech vidim zlepseni
Tak závěrem jsem chtěla říct, že ač jsem teda žila v domnění, že si procházíme jen obdobím vzdoru, tak tady z toho vyplynulo, že mám doma ultra fakana a jsem slabá chudinka, co totálně selhala ve výchově
a že jediný způsob jak to řešit je jí dávat na zadek (případně facky).
A to jsem ještě před dvěma měsíci, než tyhle nárazové scény začaly, žila v totálním omylu, že mám doma krásnou, chytrou, tulivou, společenskou a oblíbenou holčičku a že mám být na co hrdá
![]()
@Berenikee píše:Ty takovou holčičku máš. Zkus to pozitivní v ní podporovat. Pevné nervy a dostatek trpělivosti i s občasným výchovným plácnutím třeba…
@Denisa56 @amazon vyhození hraček mu nevadí, už jsem to párkrát udělala, doteď je mám ve sklepě.. jednou na mě i koukal, jak je házím do kontejneru, ale ani to s ním nehnulo..
@Tunrida @Akivasha to by prý měly děti radost
Muzes vsadit boty, že to ma co dělat s tvým těhotenstvím. Je to na tobě vidět, určíte se o tom doma bavíte a mala už dopředu bojuje za svoje pozice, ještě než přijde vetřelec, protoze tak to nektere deti berou. Takže pokud na její vztek nenajdeš metr teď s novorozencem pak pote koště…u nás byla a je mala zlata, ale kdyz se narodil bráška, tak ho dvakrát škrabla a jednou kousla. Ale nic vázneho, domluva stačila. Nikdy ho nevzbudila, ani když usnul v autě.
Ovšem u vás bych mela větší obavy i z její rafinovanost. Přece jen už jsou ji čtyři. U nás byl rozdíl ne cele tři roky.
@Berenikee píše:
Tak závěrem jsem chtěla říct, že ač jsem teda žila v domnění, že si procházíme jen obdobím vzdoru, tak tady z toho vyplynulo, že mám doma ultra fakana a jsem slabá chudinka, co totálně selhala ve výchověa že jediný způsob jak to řešit je jí dávat na zadek (případně facky).
A to jsem ještě před dvěma měsíci, než tyhle nárazové scény začaly, žila v totálním omylu, že mám doma krásnou, chytrou, tulivou, společenskou a oblíbenou holčičku a že mám být na co hrdá![]()
Ono spíš záleží na tom, co sis z toho, co ti sem lidi napsali, vybrala jako rady. Já si nemyslím, že by tě ostatní nabádali k tomu, aby jsi dceru mlátila. Psali to co u nich doma funguje a o to přece šlo, nebo ne? A ano, je možné, že je dcera v období vzdoru, ale to bude až do puberty neustále
(pravděpodobně)
@amazon píše:
Ono spíš záleží na tom, co sis z toho, co ti sem lidi napsali, vybrala jako rady. Já si nemyslím, že by tě ostatní nabádali k tomu, aby jsi dceru mlátila. Psali to co u nich doma funguje a o to přece šlo, nebo ne? A ano, je možné, že je dcera v období vzdoru, ale to bude až do puberty neustále(pravděpodobně)
Přesně tak ![]()
@truelly píše:
Muzes vsadit boty, že to ma co dělat s tvým těhotenstvím. Je to na tobě vidět, určíte se o tom doma bavíte a mala už dopředu bojuje za svoje pozice, ještě než přijde vetřelec, protoze tak to nektere deti berou. Takže pokud na její vztek nenajdeš metr teď s novorozencem pak pote koště…u nás byla a je mala zlata, ale kdyz se narodil bráška, tak ho dvakrát škrabla a jednou kousla. Ale nic vázneho, domluva stačila. Nikdy ho nevzbudila, ani když usnul v autě.
Ovšem u vás bych mela větší obavy i z její rafinovanost. Přece jen už jsou ji čtyři. U nás byl rozdíl ne cele tři roky.
A vidíš, to mě nenapadlo - a ani o tom nemusí doma mluvit. Viděla jsem na sobě, když se mnou lomcovaly hormony, že jsem to přenášela na dítě a to bylo pak protivnější.
@truelly Ona mi teda furt hladi bricho a rika jak mimi miluje a jak se na nej tesi. A ze bude prebalovat, ale jen curanky pac mimi bobky desne smrdi
… nejak jsem si nepripoustela, ze by uz ted mohla premyslet o tom, ze ji mimi ohrozi vysadni pozici. Ale tak mozne to je…
@amazon Zatim se snazim byt duslednejsi a planuju teda ji uhlidat az ji zavru do pokojiku dokud se nezklidni. Ale ta potvurka jak kdyby to tusila a od te doby co jsem to tu zalozila je podezrele hodna
![]()
4 leté dítě už ve školce vidí, jak se chovají a jak mluví ostatní děti a doma to pak zkouší na rodiče, kam až může.
Dcera má už teda 9 a zkouší pořád jestli ty hranice pořád jsou.
Je strašně tvrdohlavá a impulzivní (hysterka prostě).
Scény před lidmi už teda nedělá, naposledy si dramaticky s řevem klekla do louže někdy kolem 5 let. Tak jsem ji nechala, lidí jsem si nevšímala a samé ji pak přišlo hloupé, že tam tak v listopadu klečí v louži v růžových kalhotách.
Ve škole a na návštěvách je anděl, vzorná, slušná, na ulici už taky.
A doma pak zkouší, protože ve škole je hromada frajerů, co tvrdí, že doma neposlouchají a že si dělají co chtějí. Sprostě mluví, no prostě úplně jiný level ![]()
Ale prostě doma tomu šéfují rodiče.
Kolikrát vydírá, že ji nemáme rádi, a že jsem ji zkazila celé Vánoce/víkend/prázdniny prostě cokoliv… Pak se jí to v hlavě trochu uklidní, omluví se.
Pak si v klidu vysvětlíme, že jsem odpovědná za její výchovu a že nechci aby byla nějaký spratek, co neví jak se chovat k ostatním lidem.
Stále nějaká přistane na zadnici, anebo kam dosáhnu, když si uvědomí, že přestřelila a prchá.
Největší trest je zákaz počítače
.