Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
@bartsch V tom, že když si u ní nakonec třeba nic neobjednám, že po mne přesto bude chtít zaplatit 550 Kč.
Otázkou je, co je oním „návrhem“ myšleno a co jsi chtěla, aby zaslala, zda pouze cenový návrh či i konkrétní návrh.
Pokud ti zaslala pouze cenovou nabídku na základě toho, co ty jsi poptávala, aniž by tam byla nějaká přidaná hodnota, pak není důvod jí cokoliv platit. Je to jako kdyby v obchodě neměli označeno, kolik peněz chtějí za mouky a kdyby ses jich zeptala, tak ti naúčtovali 6,– Kč za zeptání.
Pokud už tam měla nějakou přidanou hodnotu (např. vlastní nápad, podrobný nákres - za předpokladu, že sis jej objednala), pak za situace, kdy jste se dopředu nedomluvily na ceně, platí cena dle cenové vyhlášky a není-li v ní práce obsažená, tak obvyklá v době a místě plnění). Proto by bylo dobré si zjistit, kolik si za takovou práci obvykle berou jiné švadleny a zaplatit pouze průměrnou částku.
A jak už tady padlo, je to velice neseriózní jednání. Mohlo to být nedorozumění, ale také záměr…pokud bych měla o její práci zájem, tak bych si u ní něco objednala až po té, jak by se postavila k vyřešení tohoto problému.
@LL píše:
@bartsch V tom, že když si u ní nakonec třeba nic neobjednám, že po mne přesto bude chtít zaplatit 550 Kč.
Pokud ti nedala předem cenu za návrh a nemá tvoji objednávku návrhu, nic po tobě chtít nemůže. A tak jí to stručně napiš. Zkouší to na tebe.
@Petulie píše:
@zuza23 ústní dohoda je také smlouva
Rozhodne nema takovou vahu, jako pisemna. Hlavne v ustni dohode, pokud to neni nahrane, nebo u toho nebyl svedek, je strasne jednoduche neco poprit, nebo naopak neco pridat. Pak uz je to tvrzeni proti tvrzeni a pokud by doslo na soud, tak tam ustni dohoda nema zadnou vahu (pokud neni nahrana), prave proto, ze se neda dokazat, na cem se smluvni strany dohodli. Jinak mas pravdu, ze je to smlouva
![]()
Holky, jen píšu, jak to dopadlo. Napsala jsem jí, že mi měla říci předem a že mi připravila i varianty, které jsem ani nechtěla (což bylo také pravda). Odpověď: Návrhy budou zdarma. ![]()
@LL píše:
Holky, jen píšu, jak to dopadlo. Napsala jsem jí, že mi měla říci předem a že mi připravila i varianty, které jsem ani nechtěla (což bylo také pravda). Odpověď: Návrhy budou zdarma.
To je prima, komunikace se vyplácí
Tak ať vše vyjde podle tvých představ ![]()