Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Zbytečně nevymýšlet problémy kde nejsou a prostě se naučit kojit i venku. Stačí k tomu vhodný oblečení a nikdo neuvidí nic ani kdyby seděl vedle tebe. To jsi 3 měsíce nikde nebyla?
Proč si chceš takhle dobrovolně komplikovat život? Normálně jsem na výletě děti kojila, kde se dalo… V autě, na lavičce v parku, někde na pařezu… Taky nemusím vytahovat prsa uprostřed náměstí, ale na druhou stranu jsem z toho nedělala drama. Sedla jsem si někde stranou, zastínil mě manžel nebo kočárek. Nebo bych si dala nějaký velký šátek kolem krku.. Vyřešeno za pár minut. Než brindat nějakou vodu z termosky a um, kterou ani spousta kojených děti nechce. Že to někdo v parku zahlédne? No a co, kojení je přirozený.
Hledáš problémy, kde nejsou. Vždy se dá někam schovat, to auto je taková jistota.
Děkuju moc za názory a povzbuzení. Asi na vaši radu zariskujeme ![]()
@pikola Už jsme dál mimo domov byli, ale zatím jen u rodiny a blízkých přátel. Takže buď měl syn mléko odstříkané z lahvičky (pročež víme, že lahvičku bere ne milost) nebo když má někdo větší barák, není problém se vzdálit.
@unuděná právě jsme taky bojovali asi podobně jako ty, dlouho jsme kojila jen s kloboučky, až ten se mi podařilo naštelovat
, teď naštěstí už zvládá pít i sám. Je vlastně fajn slyšet od tebe nebo @thalasan, že největší problém je v hlavě ![]()
Máme první miminko, takže mě zajímalo, jak to řeší ostatní, přiznejme si odhalovat se venku asi nechce žádné. Navíc teda i moje přátele (dokonce i manžela) kojení na veřejnosti prostě uvádí do rozpaků. Ne, že by měli blbý komentáře, ale jaksi je všem trochu trapně.
@Bilie Zkus to, neboj. Já kojila s kloboučky celou dobu, takže i venku. Ale vždycky je možnost se někde schovat nebo alespoň otočit tak, aby okolí nic nevidělo a neuváděla jsi ho do rozpaků
Taky nejsem nějaká exhibicionistka (a jako že jich je v létě v Praze vidět! - naposledy ženská kojila tak 3 leté dítě v metru, to jsem teda čuměla
), ale když se na to připravíš, je to v pohodě. Ze začátku jsem nosila pod kočárem i malý polštář, abych si mohla kdekoli udělat pohodlíčko.
@Bilie víc bys riskovala tím um. Že ti vezme láhev neznamená, že vezme obsah ![]()
Mám vyzkoušeno, dvě děti ze tří to mléko nepozřely.
Třetí bylo chvíli na um. A komfortní to opravdu není, jak zaznělo. S um je třeba spousta věcí a taky řešit, protože dopředu se um míchat nemůže. Alchymie někde na rohu ulice nebo řvoucí dítě v restauraci vzbudí víc pozornosti, než decentně nakojit.
Ja taky kojila normálně všude, když nebylo počasí, tak sem kojila třeba v autě, jinak třeba na lavicce v parku, hodit přes sebe plenu a bylo to ![]()
Žádné problémy jsme neměli, kojila jsem. V teple normálně venku, v zimě v autě, nebo v restauraci, na návštěvě..někde uvnitř. Flašku žádné dítě nechtělo a sedět doma nepřicházelo v úvahu. Blbnout s flaškou, ohřevem, UM, termoskou mi přišlo mnohem komplikovanější, víc stresující.
@Bilie píše:
Děkuju moc za názory a povzbuzení. Asi na vaši radu zariskujeme![]()
@pikola Už jsme dál mimo domov byli, ale zatím jen u rodiny a blízkých přátel. Takže buď měl syn mléko odstříkané z lahvičky (pročež víme, že lahvičku bere ne milost) nebo když má někdo větší barák, není problém se vzdálit.
@unuděná právě jsme taky bojovali asi podobně jako ty, dlouho jsme kojila jen s kloboučky, až ten se mi podařilo naštelovat
Máme první miminko, takže mě zajímalo, jak to řeší ostatní, přiznejme si odhalovat se venku asi nechce žádné. Navíc teda i moje přátele (dokonce i manžela) kojení na veřejnosti prostě uvádí do rozpaků. Ne, že by měli blbý komentáře, ale jaksi je všem trochu trapně., teď naštěstí už zvládá pít i sám. Je vlastně fajn slyšet od tebe nebo @thalasan, že největší problém je v hlavě
Naštěstí mé okolí bere kojení jako normální věc, ne že by mě pozorovali, ale normálně i na návštěvě nabídnou soukromí. Pokud není možnost tak jsem se slušně zeptala zda jim nebude vadit a vždy v pohodě. Jinak je to v hlavě, člověk si vytvoří nějaké strašáky a bloky sám. Já jsem se na to že začátku trochu připravovala, myslela na oblečení, měla kojící nebo něco rozepinaci, lehce přístupné
pak prostě vytáhnu prso z podprsenky, ale nechám pořád pod trikem, našteluji dítě, rychle prso do pusy, po kojení zase jen přehodil triko a po odrihnuti a odložení ditete jsem se upravila. Seděla bokem, za kočárem a po čase bylo vše otázka okamžiku a nic nebylo vidět. Kamarádka byla takhle otrokem kojení, Ven max na hodinu prvních asi 10 měsíců
to je na prd
A mas poradne kojici obleceni nebo te je polovina tela videt?
Ja mam tricka od Jozanka, neni videt vubec nic z meho tela, bradavku ma dite v puse a kojim i normalne venku, jen rozepnu mikinu a bundu, dite sedi na me, takze ani zadna zima neni (a venku ted stejne zadna poradna zima neni).
Kojila jsem snad uz uplne vsude, kde se da, ve vlaku, na hristich, u pribuznych, a protoze dite jako male na me viselo vetsinu dne, nikam jsem se nevzdalovala, to bych byla furt pryc.
Hodne stesti a fakt se neboj! A manzelovi vysvetli, ze on taky s pivem u pusy neni trapny, jen dite tam ma misto piva zatim mliko ![]()
Já jsem nikdy neměla vyloženě kojící oblečení, kromě podprsenky. Ale většinou jsem nosila tílko a na to rozepínací halenku (nebo v chladnějším období tričko a na to svetřík), odhrnula jsem tílko zespodu. Takže kromě toho kousku prsa bylo kryté všechno, břicho dítětem a bok halenkou. Opravdu se dá kojit velmi diskrétně, netřeba dělat představení ani budit pohoršení. První děti jsem kojila plně od jara do podzimu. Co bych dělala doma?
@Bilie Normálně jsem kojila. Mě nedělá problém kojení na veřejnosti, vždy lze zvolit takové oblečení, kde není prakticky nic vidět a lze si sednou diskrétně, bokem, otočit se, když už to člověku vadí. A pokud opravdu nechceš, aby někdo i jen tušil, že kojíš, tak si třeba sednout do auta nebo požádat personál nějaké restaurace nebo obchodu. Já jsem to tak párkrát vyřešila, když se udělalo venku fakt hnusně a bylo nepříjemné sedět venku a kojit. Zašla jsem za obsluhou obchodu, zeptala se, jestli bych si u nich nemohla sednou a nakojit a přebalit dítě a vždy mi ochotně vyhověli a kolikrát ještě třeba nabízeli čaj.
Nedělej z toho vědu a prostě venku nakoj. Trochu to odlehčím 😁 na koupaliště chodíš ve skafandru aby tě náhodou někdo neviděl? Věř mi, že tvoje kojení na veřejnosti nikoho nezajímá, je to jen ve tvé hlavě. Já kojila třeba i na Karlově mostě. Miminko v nosítku hlavička zakrytá kapuckou, ani muž netušil, že jsem kojila. A to UM je taky nesmsl, kojené dítě je většinou zmlsané a UM si jen tak nevezme 😁. Pokud o tom přeci jen uvažuješ, tak doporučuji raději předem vyzkoušet.
@Bilie do rozpaků? Hlavně že většina chlapů nemá problém s močením na veřejnosti vždy a všude 🙊. To zas přivádí do rozpaků mě, ale ti pánove si s tím hlavu nedělají 🤔. To samé kolik chlapů chodí v létě po městě bez trička a prsa ukazují všem.
Je hodně poznat, že je to tvé první dítě, až budeš mít druhé, nebudeš mít čas přemýšlet nad tím, kde a jak nakojit 😁. Moc nad tím prosím nepřemýšlej, nikomu se neobhajuj. Je to přorozená normální věc.
Jinak pro co nejdiskrétnejsi kojení nebo kojení v chladném počasí, kdy nechci, aby mi někde čouhala kůže, mi přišly nejlepší kojící trička s vodorovný průstřihem. Látka pod prsem, látka nad prsem, snadná manipulace jdou rukou, tu trochu kůže, co vykoukne, zakryje hlava dítěte. Mě se jednou bezdětný kamarád zeptal:„Ty ho kojíš přes tričko?“, protože vůbec neviděl ten otvor.