Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
@Bilie odkojila jsem dvě dcery, dohromady 4 zimy a kojila jsem normálně vždycky a všude dle potřeby.
Ale pamatuji si první kojení venku, to bylo v létě a běhala jsem jak šílená po parku a hledala tu nejskrytjší lavičku a měla ohromnou plenu
postupem času jsem otupěla a kojila normálně s plenou jen přikrytá. Třeba v zoo v Praze se prostě v létě ani nemáš kam schovat, kojila jsem i na hradě..prostě když musíš, tak musíš. Kojila jsem i v nosítku za chůze…
V zimě to bylo složitější, ala prostě se rozepla bunda, měla jsem rozepínací mikinu a kojo tričko a tu chvilku to přežila..
Normalne koj vsude.
Nemusis hned vyhazovat prso z vystrihu, muzes strcit mimco zespodu pod triko a neni videt nic.
Ahoj, také si neumím představit, že bych uprostřed zimy dítě „prostě“ někde nakojila. Je mi zima, jenom si to představím. Řešíme to tak, že máme širokou termosku s horkou vodou (na začátku výletu) - v době rozmrazování už je voda spíš víc teplá než horká - do toho dám lahvičku s odstříkaným mlékem (buď stihnu před výletem nebo vytáhnu z mrazáku odstříkané). V té vodní lázni se to cca tak odhadem do 3 minut ohřeje, otestuji teplotu na zápěstí a dávám dítěti.
Děláme to takhle prakticky od jeho 2 měsíců. Chodíme na výlety třeba na 5/6 hodin do přírody a někdy i do civilizace:). Oproti kojení dítě z lahvičky vypije takto připravené mléko extrémně rychle.
Výhodou je, že lahvičky teď v zimě můžeme vést dole v kočárku a nezkazí se teplem.
Tak snad v něčem pomohlo.
Hezký zbytek zimy a nadcházející jaro.
P. S. - nevím, jak s přebalováním, naše dítě je milovník hoven, nevadí mu být pár hodin nepřebalen. Ale většinou jsem dost překvapena, že bývá hodně přebalováků v restauracích, kavárnách etc…
@Milovníkdobrékávy Ma to jen jednu vadu, ve dvou mesicich ditete, a i pozdeji, by mi po 5-6 hodinach na vylete bez kojeni praskla prsa a riskovala bych pokazde zanet, navic dite by bylo nastvane a napriklad nase dite se ve 2,5 mesicich od lahvicek naprosto odstavilo.
@Milovníkdobrékávy No vidis a ja si zas nedovefu predstavit, tahaz s sebou takovy arzenal a jeste se doma zalamovat s odtrikavanim. Proste jsem nosila vetsi bundu, popadla dite ve fusaku, dala k prsu, ptekryla bundou a hotovo.
@Milovníkdobrékávy ehm, tak snad dítě prebalis, když se pokaka a cítíš to, i když jemu by to nevadilo ne? Proto jsou dneska přebalovací pulty snad všude, a mnohde i kojící koutky.
A teda taky se přidám k těm, kterým by v době plného nebo převážneho kojení ( cca do 6-8 měsíců) pauza 5-6h radost neudělaly.
A taky mám teda antidudlikove a antiflaskove děti. Ale vzhledem k tomu, že mi to připadá spíš jako komplikace než pomoc, mi to ani nevadilo.
@Milovníkdobrékávy píše:
Ahoj, také si neumím představit, že bych uprostřed zimy dítě „prostě“ někde nakojila. Je mi zima, jenom si to představím. Řešíme to tak, že máme širokou termosku s horkou vodou (na začátku výletu) - v době rozmrazování už je voda spíš víc teplá než horká - do toho dám lahvičku s odstříkaným mlékem (buď stihnu před výletem nebo vytáhnu z mrazáku odstříkané). V té vodní lázni se to cca tak odhadem do 3 minut ohřeje, otestuji teplotu na zápěstí a dávám dítěti.
Děláme to takhle prakticky od jeho 2 měsíců. Chodíme na výlety třeba na 5/6 hodin do přírody a někdy i do civilizace:). Oproti kojení dítě z lahvičky vypije takto připravené mléko extrémně rychle.
Výhodou je, že lahvičky teď v zimě můžeme vést dole v kočárku a nezkazí se teplem.
Tak snad v něčem pomohlo.
Hezký zbytek zimy a nadcházející jaro.
P. S. - nevím, jak s přebalováním, naše dítě je milovník hoven, nevadí mu být pár hodin nepřebalen. Ale většinou jsem dost překvapena, že bývá hodně přebalováků v restauracích, kavárnách etc…
Milovník hoven??? to snad nee?? Ty jako ho necháš pár hodin nepřebalené v hovínku? Ono pak stačí malinkatá opruzenina a to to tak rozdráždí…stačí průjem nebo něco. Dcera měla tak ošklivé opruzeniny v půlroce právě z nočního průjmu, spala v tom… už opruzeninu měla ale malou a v noci se pokadila a ráno to bylo do krve… jsem brečela z toho, skončila na kortikoidech…nepomáhalo nic… a ty ji necháš vědomě x hodin nepřebalenou bože můj.
@Milovníkdobrékávy Děkuju za zkušenost. Fakt mě zajímalo, jak jiní venku přebalují teď v zimě, kór v přírodě. Ve městě nebo když jsi autem to chápu
Já mám v tomhle štěstí, že synátor zvládne i láhev (byť krajně neochotně) a netrpí na opruzeniny, jak zmiňují dámy níže. Aspoň vím, že nejsem jediný magor, komu nepřijde vzít lahvičky jako tak velká komplikace navíc ![]()
Holt se trénujeme se synem navzájem, jak ten společný život zvládat, že?!
@Bilie píše:
@Milovníkdobrékávy Děkuju za zkušenost. Fakt mě zajímalo, jak jiní venku přebalují teď v zimě, kór v přírodě. Ve městě nebo když jsi autem to chápuJá mám v tomhle štěstí, že synátor zvládne i láhev (byť krajně neochotně) a netrpí na opruzeniny, jak zmiňují dámy níže. Aspoň vím, že nejsem jediný magor, komu nepřijde vzít lahvičky jako tak velká komplikace navíc
Holt se trénujeme se synem navzájem, jak ten společný život zvládat, že?!
Tak ono to mimco behem te chvilky, co clovek vymeni plinu, fakt nezmrzne.
@Bilie A proč že nepřebaluješ?
Jako fakt třeba 7-8 hodin je v jedné pleně? To by se mi děti normálně pročůraly a proka.dily skrz, už za podstatně kratší dobu, nehledě na to, že je to pěknej hnus. Normálně najdeš někde závětří a přebalíš uvnitř korbičky, ne?
Běžně jsem to tak dělala na celodenních výletech i v zimě, pokud zrovna nebylo -15. A pokud bylo, stejně jsme nechodili ven na tak dlouhou dobu, to není nic zdravého pro kojence.