Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Tahle diskuze mě dnes uvedla ještě do větší depky 🙊. To jako fakt začne mluvit třeba až za půl roku? Synovi jsou 2 roky a 3 měsíce a je to katastrofa. Hrozně se vzteká, protože něco chce, jenže já mu nerozumím (opravdu se snažím). Tím jak neumí mluvit ale vznikají čím dál víc konfliktní situace. V okolí máme samé holčička a ty už mluví od roku, od roku a půl všechny zpívají a recitují básničky. Vím že se nemá srovnávat, ale už to začíná být dost zoufalé, jak ta komunikace vázne.
@K92 Klid. Kamosky stejne stara holcicka byla ve dvou letech pres den bez plen, poznavala bsrvy, zpivala a recitovala. Kluk byl vedle ni jak neandrtakec vydavajici skreky. Ve ctyrech letech bys uz mezi nimi zadny rozdil nevypozorovala.
Druhe dite bez meho pricineni rikalo v roce „kde je“ kdyz neco hledalo, milovalo nocnik, v roce a pul se sakumprask obleklo vcetne ponozek, ve 20 mesicich hralo pexeso, ve 22 mesicich bylo bez plen i v noci, a ce dvou letech mluvili ve vetach a zacinalo zpivat.
Objektivne ho ale povazuji za „hloupejsi“ net toho starsiho neandrtalce.
@sakota Můj nejmladší je na tom úplně stejně a mám i stejné pocity. Ale on je obecně trochu pomalejší ve všem. Prostřední mluvil v roce, ve dvou letech už ve větách.
Je tak těžké nechat to být a jen čekat…
![]()
@Elenloth píše:
@sakota Můj nejmladší je na tom úplně stejně a mám i stejné pocity. Ale on je obecně trochu pomalejší ve všem. Prostřední mluvil v roce, ve dvou letech už ve větách.
Je tak těžké nechat to být a jen čekat…
ze jo! Bych nejradsi to cekani o par mesicu preskocila…
@sakota Ty jo, jak ja ti rozumim.. Dceri jsme cetli, zpivali, delali psi kusy a ve 2,5 letech okomentovala narozeni sourozence „mimi“a to bylo vsechno
Ale kdyz se rozmluvila, tak to byl fofr, najednou si treba zacala rikat basnicku z knizky, co jsme cetli mesic pred tim… zirala jsem, co vsechno si pamatovala. Ale to nemluveni byl des, vsichni okolo byli o mile dal. Syn zacal mluvit v roce, tak si vyber ![]()
@sakota Já už ho chtěla objednat na ORL nebo foniatrii, jen pro svůj klid, ale koronakaranténa mi do toho hodila vidle, tak hold čekáme.
Ale je to na palici. A taky se mi zdá, že jde spíš zpět, než aby se naučil něco nového, co se mluvení týče. Ve všem ostatním se zdá celkem normální
@Elenloth píše:
@sakota Já už ho chtěla objednat na ORL nebo foniatrii, jen pro svůj klid, ale koronakaranténa mi do toho hodila vidle, tak hold čekáme.
Ale je to na palici. A taky se mi zdá, že jde spíš zpět, než aby se naučil něco nového, co se mluvení týče. Ve všem ostatním se zdá celkem normální
Jo! Uplne presne jako u nas!
@Svistice bez těch básniček se obejdu, ale to, že neumí vyjádřit svoje základní potřeby je prostě o nervy. Neumí ani říct že má hlad a radši se vzteká dokud nepřijdu na to, že se vzteká z hladu. Dneska ráno jsem mu dělala kaši a on najednou řekl Kuba Bú a hned řev na deset minut. Až později jsme se dopátrali k tomu, že že to znamenalo, že si chce mlíko do kaše nalít sám. Nejsem věštec. Dneska takových scén z nedorozumění bylo asi 8.
Bude určitě v pořádku, ten náš zase ve skoro 2,5 letech čůrá do plin a budí se na mlíko ![]()
Zato teda řekne cokoliv, i sprostá slova, teda třeba sakra práce, Kutná atd ![]()
@stanuska3 píše:
Bude určitě v pořádku, ten náš zase ve skoro 2,5 letech čůrá do plin a budí se na mlíko
Zato teda řekne cokoliv, i sprostá slova, teda třeba sakra práce, Kutná atd
tak o nočníku nebo záchodu si můžu nechat leda tak zdát a na mlíko se v noci budí taky. ![]()
@sakota
má klučík vyšetřený sluch? Jsou případy, kdy děti nemluví, protože mají poruchu sluchu.
@Burj Chalifa píše:
@sakota
má klučík vyšetřený sluch? Jsou případy, kdy děti nemluví, protože mají poruchu sluchu.
Nema. Ale vzhledem k tomu, ze kdyz v pokoji zaseptam, ze budu rozdavat bonbony, je prvni, kdo pribehne a rve bombon, tak predpokladam, ze slysi (napadlo me to, tak jsem to zkousela a neslysi, jen kdyz nechce.)
@sakota Dejte mu čas, já taky srovnávám, mám holku přesně o čtyři roky, bez pliny od dvou let, mluvila asi stejně nebo trošku lup než kluk, ale synovec šel ve třech do školky max. S mamaba táta ![]()