Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No tak asi budu rarita. My jsme pred rokem auto taky nemeli, Simona jsme z porodnice nesli v tasce od kocarku a kdyz jsme videli ty taxikare pred nemocnici jak vsichni v tech autech kouri, tak jsme proste jeli domu tramvaji.
Hana
Ahoj
My si vezli Aničku v autosedačce. Rodila jsem v jiném městě a myslím na bezpečnost. Áňa jezdí jenom v autosedačce a zvykla si na ní tak, že v ní chce sedět občas i doma. ![]()
No tak jestli se nepletu, tak od letošního ledna se autosedačka v autě používat musí bez ohledu na to, jestli jedete okreskou nebo na dálnici, takže si myslim, že není co řešit.
Nejsem zastánce toho, že jen vítěz testu je nejlepší. Ale nevozit dítě v autosedačce (popř v kočárku, který je k tomu určen) mi přijde nezodpovědné. Protože my se snažit můžem jak chcem, ale na debila narazíte všude…
Já jsem vezla holčičky v autosedačce, rodila jsem 60 km od domova, ale asi i tak bych je vezla autem. Martina a kvíďata
Ha ha, sanitkou, ha ha
Já se před rokem octla v cizím městě v nemocnici (vezli mne z hotelu, v pyžamu a svetru s křečema - později se ukázalo, že praskla cysta). Měla jsem s sebou jen kartičku zdravotní pojišťovny a mobil. Druhý den mne po vizitě propustili. Bylo mi zle, byla mi zima, neměla jsem peníze. Bylo mi řečeno, že nemají povinnost mne vozit zpět na hotel, že nejsou taxíkáři. Uvažovala jsem, komu zavolat - všichni mimopražští a já ani pořádně nevěděla, ve které jsem nemocnici. Ptáte se, co jsem udělala? Ano, šla jsem pěšky (naštěstí jsem se zorientovala a nebylo to daleko) ![]()
Do porodnice pro mne přijede manžel půjčeným autem s naší vlastní autosedačkou. Bez diskuzí.
Josefko, mas uzasny nick ![]()
Muzu mit dotaz? Ty se tak jmenujes? Promin, ze jsem zvedava, ale mam malou Pepi (Josefku) a tak me zajima, jak se ti s takovym jmenem zije ![]()
![]()
Lesina
Tak já teď řeším úplně stejný problém. Myslím si, že autosedačka je si myslím nejbezpečnější.
Moje babička prohlásila, že když uvidí, že dítě z porodnice vezu v autosedačce, tak že mi snad ruce urazí ( asi budu bez rukou
Že se prý v tom dítěti křiví páteř a ty miminka jsou tam jako skrčenci.
Už jsme se spolu i pohádaly. Je to moje dítě, já za něj ručím a nechci, aby se mu něco stalo, kdyby náhodou něco.
Akorát bych měla dotaz. Nemám zavinovačku do autosedačky. Mám jen kombinézku. Stačí to ?? Nebude miminku zima ??
Holčičky moje zlatý!
Tak jak to tu tak pročítám, autosedačka jasně vede! Už jsme ji pořídili, i s tou vložkou. Tak mám po problému. Moc a moc vám všem děkuju, určitě se v ní bude líbit i našemu mrňouskovi!
Mikina: staci. Mala je z ledna, domu jsme jeli autem, na prenos sem ji mela ve fusaku ale do sedacky sla jen ve svetru a dupajdach(kombinezu nemela)a po pripoutani sem na ni hodila perinku. Zima ji nebyla. Sany.
Mikina staci, ved v aute bude zakurene, ked pojdu pre vas.
Maly je listopadcatko a v pohode, este mu ani v porodnici nedali vsetky pripravene veci na oblecenie, ze mu bude teplo
Ale inak je fusak do autosedacky super vec, ked mas mimco na zaciatku zimy, ked na konci, tak by som ho uz nekupovala a doklepala to bez neho ![]()
U nas sa tiez u tchanovcov zalamovalo rukami a chytalo za hlavu, ze maleho nielen vozime v sedacke, ale este aj prenasame
. to bolo reci a teraz k roku sme od nich dostali objednanu autosedacku. Prarodicia si zvyknu a ocenia vyhody autosedacky.
No jo, babičky, maminky, tchýně a podobná milující sebranka
ty měly své děti v jiné době. Vzpomínáte si vy, narozené v šedesátých a sedmdesátých letech, že by ste jeli v autě vzadu připoutaný? Já si takovou situaci nevybavuju. Věčně jsme s bráchou poskakovali uprostřed (abychom dobře viděli na cestu a mohli komunikovat s rodiči) a poslouchali tátu, jak nadává, když nevidí nic za sebou zpětným zrcátkem. Dneska bych takové rodiče, kteří tohle dopustí málem hnala k soudu pro zanedbání povinné péče. V sedačce se páteř nepokazí, však v ní není miminko 24 hodin. Je to poloha, kterou zná z bříška. A jelikož potřebuje teď i jiné pohohy, po vyndání jej předáme zmíněné babičče, ať ho chvíli pochová a nebo mamince, ať mu jede srovnat páteř v kočárku.
Tak díky za info, na tu sanitku jsem se ptala z toho důvodu, že jsem to četla tady, že nějaká maminka ji z porodnice dostala.. ale to neva, já řídím, auto máme, akorát tedy doufám, že budu schopna z porodnice řídit (je to nějakých 50 km) a taky doufám, že tam to auto někdo doveze
Protože tady máme jen manželovy příbuzné a těm nechceme říkat, že budu v té porodnici, ve které budu, aby tam nelezli… ![]()
No, takže beru autosedačku ![]()
Václavko nechci ti brát iluze, ale radši si zajisti náhradního řidiče. Ne každá maminka je schopná sedět v pohodě (a netušim, jak se cítí maminka po CŘ - co kdyby náhodou, to nevíš nikdy). Já jsem teda neřídila a celou cestu (cca 50km) jsem seděla na kruhu a ještě jsem se nadzvedávala a sedět bez kruhu jsme se odvážila asi po 2týdnech a i to byl odost přemáhání.
Rozhodně tě tím nestraším, ale myslím ,že je dost vhodné mít něco v záloze.
No, tak mozna pobourim, ale take jsme malou vezli z porodnice v naruci. Auto jsme tenkrat nemeli, autosedacku taky ne. Z nasich pratel jsme byli prvni, komu se miminko narodilo, takze pujcit nebylo opravdu kde. Prijela pro nas kamaradka s autem svych rodicu. Kdyz jsme za pul roku kupovali ojetinu, poridili jsme ji i s autosedackou a od te doby dcera v aute bez autosedacky nejela. Ale tu jednu jizdu z porodnice jsem ji tenkrat vezla v naruci…
Nemyslím, že vyloženě pobouříš - koneckonců je spousta maminek, které to tak udělaly.
Nicméně zdůrazňuji a opakuji, že od letoška není co řešit, dítě prostě musí být v zádržném systému, i kdybyste objížděly blok ve městě.
A sice se nám to může zdát nepřirozené, ale je pravda, že v bříšku se schoulená poloha naprosto přirozená. A babičky se můžou třeba pos…, ale jejich dítě a jejich zodpovědnost to není