Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
Karkule, no co ti na to říct, sama píšeš, že ti to holky v deníčku už řekly samy. A já plně souhlasím. Ano, autosedačka nezabrání všemu, ale možnost, že se dítěti něco stane, snižuje. To, že dítě necháš sedět jen tak - já teda nevim, ale když švagrová nepoutala kluka a on mi furt klepal na rameno a rušil mě, dostali jednoduše vynadáno. Navíc malé děti v klidu nevydrží.
Nemůžeš to posuzovat tak, že dřív to nebylo. Dneska ty pásy vzadu u novějších aut být musí, poutat se musíš. Už samotná ignorace vyhlášky (to, že bych dítě v sedačce vozila i bez ní je druhá otázka - to pro Lemi, já malou vozím od narození v sedačce a šmitec). Navíc si musíš uvědomit, že dřív nebyl takovej provoz, řidiči jezdili relativně slušně, auta nejezdila tak, jako ta dnešní. Nestačí ti denně ty výčty nehod? Hodláš to riskovat?Hm, seš dobrá, že jsi ochotná to riziko podstoupit. Riziko je to i se sedačkou, ale já mam jistotu, že jsem udělala vše proto, abych měla čisté svědomí.
Prostě podle mě tohle je absolutní bezohlednost vůči dítěti. Protože to dítě samo za sebe rozhodnout nemůže a navíc mu to dá špatný příklad do života.
Navíc jsem ráda, že je malá na pásy zvyklá, aspoň s tim nebude mít problémy ani později.
No ne, nebudu to dál rozpitvávat, máš svoje svědomí, je to tvoje dítě a tvoje zodpovědnost, takže když se něco stane, můžeš to vyčíst leda sobě (max ještě tomu, když to někdo napálí do vás, ale TY jsi ta, která bude mít vinu také).
Přeju ti, aby se vám nikdy nic nestalo, abys nemusela trpět a užírat se svým svědomím
Je chvályhodné, že dítě už do sedačky teda milostivě od doby, kdy sedí, dáváš, ale děkuj bohu, že se vám do tý doby nestalo nic.
A srazit tě někdo může i když jen vyjedeš před barákem, takže je jedno, jak daleko jedeš
Ahojky Karkule,
posílám ti odkaz, kde je spoustu fotek stejně sebevražedných nepřipoutaných řidičů.
http://www.motobanda.com/nehody/
A jen doufám, že když Tvoje dítě bude hezky stát vzadu na prostředku, že si dokážeš trochu představit, co s ním udělá náraz či prudké zabrždění.
Hodně zdraví přeje Markéta
vždy připoutaná a s dítětem vždy v autosedačce
PS: Z porodnice jsme Markétku vezli samzřejmě v autosedačce.
Nazdar holky,
nepoutata dítě v autosedačce, myslím, že to je hazard se životem prcka…
Tady připojuji dva odkazy s pár radami - proč poutat, jak poutat.....
http://www2.rozhlas.cz/…ura_pasy.pdf
http://www.ibesip.cz/…autosedacky/
zdravíčko
Lila
bolero píše:
Ahojky Karkule,posílám ti odkaz, kde je spoustu fotek stejně sebevražedných nepřipoutaných řidičů.
http://www.motobanda.com/nehody/
A jen doufám, že když Tvoje dítě bude hezky stát vzadu na prostředku, že si dokážeš trochu představit, co s ním udělá náraz či prudké zabrždění.
Hodně zdraví přeje Markéta
vždy připoutaná a s dítětem vždy v autosedačce
PS: Z porodnice jsme Markétku vezli samzřejmě v autosedačce.
Ahoj Market,
nedávno mi někdo posílal odkaz na tyto stránky…
- výsledek? Dneska přijde nová, vhodnější sedačka pro našeho tříleťáka ![]()
Považuji za velký zázrak, že nikoho z rodiny autonehoda ještě nepotkala (ťuky ťuk) a nehodlám riskovat!!! Moje děti od narození jezdí zá:,–(ně v autosedačkách, sedačky mají i prarodiče v autě, kteří kluky občas převážejí.
Katka a spol.
Holky,
neporadila by mi některá, jaká autosedačka je dobrá a přitom ne drahá? (kat. 9-18)
Potřebovali bychom nějakou k mým rodičům. Doma máme Maxi-Cosi Priory XP, ale je na nás docela drahá. Kupovali jsme ji na splátky.
Díky moc za každou radu.
Zizalko, já jsem koupila také MC Priori, přes mimibazar za 2700,– naprosto funkční, jen ošoupaný potah, je z r. 02…zkus sledovat inzeráty, třeba se ti podaří dobrý kauf něčeho staršího za dobrou cenu.
A zuzka od nás z květňátek kdysi zpracovala super deníček-přehled sedaček-mrkni:
https://www.emimino.cz/modules.php?…
Ahoj Karkule,
promin,ale ani ja se neubranim,abych s tebou nesouhlasila.....Kdyz jsem byla mala,taky se mi nejvic libilo stat uprostred a koukat na silnici,ale presne jak pisou holky-to absolutne nebyl takovy provoz jako dnes.A byla uplne jina auta-tezko v nich nekdo mohl jezdit 160 a vic km/hod…!A i kdyby ten provoz nebyl tak veliky jako je,tak bych svoje dite poutala,protoze tim proste snizim riziko,ze se mu neco stane! Souhlasim,ze co se ma stat se stane,ale obavam se,ze v tomhle to neplati… Jsou to cca 3 mesice,co jsme meli hodne velkou autonehodu.Museli jsme zabrzdit kvuli prekazce-jinemu autu,ktere zabrzdilo pred nami a za nami to ridic neubrzdil a v nejakych 120 to do nas zezadu napalil.Bud velice rada,ze jsi toto zatim nezazila,neda se popsat jaka to byla rana-auto s nama letelo asi 20metru a otocilo se o 180 stupnu-skoncili jsme v protismeru.Oba s manzelem jsme byli pripoutany a presto nas to tak odhodilo,ze jsme si dali oba peknou ranu do hlavy a skoncili s pohmozdeninama patere.Podle toho,jak vypadalo auto byl podle vsech zazrak,ze jsme vyvazli jen s lehkymi zranenimi,ale HLAVNE! Naše dcerka,15měs. byla vzadu pripoutana v autosedacce (MAXI COSI PRIORI) a krome soku se ji nestalo vubec nic! Kdyby nebyla a stala uprostred,nechci vubec pomyslet,co by se stalo…proto te prosim,dobre si to rozmysli…jestli je dulezitejsi,aby se kluk mohl divat na silnici a pobavil se nebo aby byl v pripade nehody chranenej…promin,nemyslim to zle,ale po teto celkem cerstve zkusenosti to proste jinak napsat nejde…Pa Terez.
Holky,ale vždyť já přeci neříkám,že ho nechávám stát uprostřed a vím,že je teď daleko větší provoz . Taky na cesty z města ho poutám.No,ale jezdíme většinou na cestách třetí třídy,kde potkáš jedno auto za hodinu.Po městě dvacítkou.Ale vím,že se stejně může něco stát.Ale taky znám paní,kterou zachránilo to,že pás neměla.Vyletěla ven z auta a nic se jí nestalo.A zase jiná paní jela připoutaná ,na silnici,kde skoro nic nejezdí,vlítla do pangejtu a pás jí srazil vaz.To jsou prostě všechno náhody.. Taky nikomu neříkám,že se nemá poutat nebo,že nemá mít sedačku.Každý si to stejně udělá po svém.
Tak se mějte VLAĎKA
Známá mi vyprávěla jeden pravdivý příběh o kamarádce její maminky. Jeli v autě a svého ročního syna držela v náručí, napral to do nich jiné auto. Nikomu se v podtatě nic nestalo, jen její syn jí umřel v náručí. Rok po nehodě porodila dceru. Manžel jí vez z porodnice, byl dobrý řidič, ale naboural. Miminko umřelo zase v náručí matky.
Přišla takhle o tři děti a nyní když vidí, jak některé děti jezdí v autech je jí do pláče. Protože ona už další děti neměla.
My používáme sedačku pořád i ve městě. Já vím, že někdy nepomůže, ale dává šanci, a to nám stačí. Ano bylo to před 25lety, kdy si maminky nemohly moc vybírat. Tohle se opravdu stalo.
To muselo snad být v době, kdy žádné sedačky neexistovaly. Jinak tomu nevěřím. Každý by se přeci jednou strašlivou zkušeností navždy poučil.
Hmmm, Vlaďko, nedá mi to. Píšeš, že jezdíte spíš po silnicích třetí třídy. Když si ale nějakej blb dá dvě piva, sedne do auta, kudy asi pojede domů???? Nejspíš těma vedlejšíma silnicema, kde potká auto jednou za hodinu. Přeju Ti a Tvému dítku, aby jste žádnýho takovýho skvělýho řidiče nepotkali
![]()
Kuřátko a Honzík (vždy připoutaný v sedačce - jeli jsme s ním tak i z porodnice, cca 50 km a celou cestu prospal
)
AHojky,holky příště až budete dávat odkazy tak varujte- já si to prohlížela u snídaně a je mi teď blivno:-(
Ta hlava mimo tělo no brrrrrrr:-(((((((((((((((((
Tak pa jdu něco dělat ať na to zapomenu:-)
hezký den Hana a Lukášek