Poradna gynekologa
MUDr. Jiří Škultéty
No vidíte, vy myslíte úplně na všechno. Mě ještě nenapadlo, jak broučka povezu. Každopádně teď už vím, že v autosedačce. Řídit budu sama, i kdybych měla sedět na tom kruhu. Pro mě nebude mít kdo přijet…
No, po pravde receno, kdybych byla ve stejne situaci dnes, tak bych to udelala stejne, vyhlaska nevyhlaska. A myslim, ze by me zadny policista v podobne situaci nepokutoval, a poukud ano, tak bych mela smulu. Jinak ale podotykam, ze od te doby, co mame auto, jezdi dcera VZDY v sedacce…
Tak já jsem si před chvílí přinesla autosedačku z autíčka. Vozíme ji v kufru už od samého začátku těhotenství, takže ji teď budu muset odzimovat.
Přesně tak, je to moje dítě a přece ho nenechám zmrzačit. Takže ať si babka škubne protézou - my jedeme domů v autosedačce.
Měla sice tendence se k nám vetřít a jet si do porodnice s manželem, ale řekla jsem jí, že ne, že to je věc tatínka. Uvidíme co z toho ještě bude ![]()
Pre pochybujuce babicky a inych rodinnych prislusnikov vkladam clanok, ktory im mozte ukazat.
http://ekonomika.idnes.cz/test.asp?…
Obzvlast zaujimave su tieto odseky:
„Bez sedačky nemá dítě při nárazu žádnou šanci.“ Ze statistik totiž plyne, že polovina dětí, které zahynuly na evropských silnicích, seděla v autě. Při každé páté nehodě bylo dítě vymrštěno z auta ven, což znamená, že buď bylo připoutáno špatně, nebo nebylo chráněno vůbec.
Ani sebevětší mateřská láska však nepřekoná fyzikální zákony. Při nárazu v padesátikilometrové rychlosti se totiž dvacetikilové dítě promění v šest setkilogramovou střelu. Nepřipoutané dítě riskuje život již při rychlosti 20 km/h.
Takze aj keby autosedacka akolkovek skodila pateri (co neverim, ze pri beznom pouzivani skodi), tak je to urcite mensie zlo, ako ked dieta vyleti z auta. ![]()
Lemi, neodsudzujem ta, my sme tiez par krat viezli maleho o 2-3 ulice vedla v naruci, lebo sme to pokladali za mensie zlo, ako ho rozospateho strkat do sedacky, ale pysna na to nie som a rozhodne to nikomu nedoporucujem. ![]()
Vaclavko, Luccie ak to vazne odsoferujete, tak vas obdivujem, ja som bola na tom asi ako Gabinka a robilo mi problem vobec nejak v tom aute polosediet-polostat ![]()
Ale chapem, ze ked nie je ina moznost, tak to asi budete musiet zvladnut
drzim palce
Tak mě tedy maminky vozící miminka v náruči na dnešních silnicích SILNĚ pobuřují. Kdybych nemela auto a nikoho kdo by mi sedačku půjčil, tak bych si alespon nejakou ošoupanou koupila. Nebo novou a pak jí pordala. Prostě bych bez sedajdy nejela, nemáte šanci miminko udržet ani při čelnim nárazu v malý rychlosti.
Nejela bych bez sedajdy ani taxikem (pokud by asi bylo moje díte v ohrožení života tak jo). Několikrát se mi stalo, že mi nekdo nabídl, že me hodí domu, radeji se kodrcám metrem, pěšky )i v dešti), ale bez autosedačky proste NE. Stejná autonehoda se může stát na půl kilometru jako na 1000. Nepochopim, že nekdo koupí sedačku za 4000 a pak na posledních 5 km dítě vyndá ven, protože prudí.
Taky jsem zažila rodiče, který sundavají v cyklosedačce dítěti helmu, když usne, aby se mu líp spalo. Fakt nechápu. To pak prostě totálně ztrácí smysl ![]()
MArtina
Lemi, ne nepobouris, neboj. Ale ani te nepochvalim…
Jde nejen o to, co se rekne, ale take o to, jak se to rekne. Ty sama rikas, ze jste kupovali sedacku hned jak jsme meli auto… Anonymni pred tebou utocila ve smyslu, ze sedacka je vymyslenost. Tak jsem to alespon vnimala ja a proto jsem reagovala malinko ostreji.
I me se uz ojedinele stalo, ze jsem jela bez sedacky, pravda, jen kousek - kdyz jsem jela nekam se satkem a neplanovane me vyzvedl nekdo autem - ale pysna na to teda nejsem a mam z pekla stesti, ze se nam nic nestalo…
I na plavani, kam jezdim tramvajkou, nas tatka vozi prazdnou sedacku, abychom byli na cestu zpatky vybaveni… Proste jsem klidnejsi.
L.
urcite v autosedacce, my tehda jeste meli normalni zavinku,ale nejak jsme to zapnuli,ted mam zavinku do autodeacky od emitexu a nemuzu si ji vynachvalit, davam ji i do tasky na mimi a sup do kocaru…a pri letosni zime..no super.
Jinak neumim si predstavit prvni tydny i ted bez autosedacky, maleho jsme v ni uhoupavali vecer, kdyz nevedel jak usnout, hodne se tam vyprdel a vubec je tam stastny, zkousela i lehatko-kresilko,ale to neni ono,bud naruc nebo autosedcka. mame maxi cosi citi-super se houpe. ![]()
Ahoj!
Já jsem taky samozřejmě pro sedačku, ale občas mě napadá, jestli je rozdíl, když jede dítě v autě bez sedačky a v autobuse či tramvaji.
My auto sice nevlastníme, ale občas jezdíme autem manželových rodičů. Autosedačky pro děti máme a vždy používáme.
Co když se ale někdo nabídne, že nás odněkud sveze? Je bezpečnější jezdit autobusem nebo autem (bez sedačky)?
Nechci se opakovat, ale v autě bez autosedačky nemáš co dělat. S autobusama to je horší. Městský v Praze jsou vybavený většinou pásem, takže bys měla připoutat (jak je vyhláška nevím), navíc v golfkách ještě k tomu připoutáno mam, ale jezděj jak prasata a tak je to o ústa.
Pak jsem jela dálkovým, jenže - maj sice povinnost vzít jeden kočár na palubu, ovšem ne vždy je místo přímo v autobusu a kočár pak musí do úložného prostoru. A už nejsou vybavení na to mít na sedačce dítě. TAkže j sem takhle jela z Berouna do Prahy a už nikdy víc. Ono to dítě vydrží těžko (bylo jí asi 10měs) sedět v klidu a navíc jak jsem psala, jezděj jako prasata.
Když už, volím cestu metrem, tramvají (i tam to je ovšem dost o ústa) a nebo vlak.
Jooo, všude to holt domyšlený nemaj.
Taky se připojuji k autosedačce. Já mám porodnici od baráku asi deset minut chůze, a i na ten kousejk jsem „sedačkovala“ ![]()
No, holky… odrodim a uvidim, ne?
Buď to půjde a odjedeme sami, nebo to nepůjde a poženu sem klíďo tátu svýho, daleko bydlícího, stejně mi musí přivézt kočár, takže co já trubka vlastně řeším…
![]()
To prostě tak vyplynulo z diskuse…
Gabinko - tak my daveme dceru do sedacky proto, ze je to tak jednoznacne bezpecnejsi. Je mi dost jedno, jestli je to ve vyhlasce, nebo ne. V nekterych zemich to ve vyhlasce je, v nekterych ne, pro me to neni otazka vyhlasky, ale svedomi. To mi ale nerika kategoricky „dite bez sedacky do auta nepatri“. Kdyz jsme v lete byli s dcerkou v sedacce na zadech v lese a za dvema kopci jsme potkali sousedy, kteri tam byli autem a nabidli se, ze nas vezmou zpet, tak me svedomi nemelo zadny problem do toho auta nasednout a nechat se i s dcerou svezt nejakych 20 km po vesnicke silnici s frekvenci 5 aut za hodinu. Nepopiram, ze i za techto okolnosti se nam mohlo neco stat! Ale pravdepodobnost byla podle meho nazoru zhruba stejna, jako ze manzel s dcerou na zadech na zpatecni ceste blbe upadne a ona se zrani pri padu. Takze alespon pro me autosedacka ano, ANO, ale rozumne vyjimky rozhodne nepovazuji za neprijatelne…
No, s tou jízou autobusem je to taky otázka
Já pokaždý, když už zvolím MHD - bus, tak trnu
Jsem proste ze všecho co jezdí po silnici vystíhovaná. Aspon dítě v kočárku vždycky připoutám (i Kubíka, když byl malinký miminko, tak jsem ho připoutala, aby aspon pri narazu nevylit z kočaru). Autobus je přeci jen větší dopravní porstředek, takže při nárazu pohltí víc energie a dopad nemusí bejt tak strašnej. Ale co si bdeme povídat, no aspon v tom aute trvam na svym
. že by nekdo v MHD poutal kočár jsem neviděla, ale přiznám se, že už me to napadlo, byla bych klidnejší ![]()
No, cestování zdar.
Martina
(jo a muj názor, že by radši mely bejt povinný zimní gumy v zime, než autosedačky, prostě nechápu, že si jí někdo nepořídí, když jezdí autem, chránim svoje díte a nic takovýho mi nemusí přikazovat nejakej zákon). A ještě jeden apel - pokud nekdo jede s Vámi vzadu, kde máte sedačku, at se určitě taky poutá, tedy oni by se meli poutat všichni, at uz tam sedačka je nebo ne, že, ale známe to… Tuhle jela s nám v aute 110 kilová teta a v sedačce naše čerstvé miminko a strašně se bouřila, že se vzadu nebude poutat… no, už vidim, co by se mohlo stát
No jak říkám, moje tragické scénáře nemají konce ![]()
Souhlasím taky s autosedačkou. Pro malá miminka není snad nic lepšího než se uvelebit v autosedačce. Nejen že to je bezpečné, ale pro právě narozené je ta poloha příjemnější než ležet na rovném. A v kočárku se ještě najezdí ažaž… ![]()
Jarka
Ahoj holky,
tak tu budu taky trochu pobuřovat.Nevezla jsem mimino v sedačce,ale v tašce od kočárku.Mně se taky sedačka moc nelíbí a myslím,že je lepší ,když mimino leží.No,neřikám,že je to tak správně.Holky u nás v deníčku se do mě pustily a tak jsem sedačku přeci jen koupila,ale až když Marťa seděl.No a teď ? Po městě na nákupy jezdíme bez sedačky,sedíme spolu vzadu.Na delší cesty ho teda připoutám do sedačky,ale jinak se nepoutáme nikdo.Jo a dřív se jezdilo vzadu bez pásů,protože pásy vzadu prostě nebyly.Jak se mi líbilo stát veprostřed a vidět na silnici.Určitě jsem pro mnohé z Vás špatná matka,ale já si myslím,že co se má stát,se stane a nepomůže ani autosedačka ani sebelepší bezpečný auto.Nikomu to ale nevnucuju,když věříte,že je správné mít dítě v sedačce,tak je určitě dobře ho tam mít.
Tak se mějte a přeju bezpečnou jízdu.VLAĎKA