Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Hanka 32 Promiň, ale nedalo mi to se nezeptat, viz. výše. Vydrž do návštěvy logopeda. Poradí ti, jak s klučinou pracovat. ![]()
@jirabobes píše:
@WaIl Ano, chápu.Ale zeptat jsem se musela. Protože švagrová s malým nemluvila a rozhodně mu nečetla. A aby neřval a ona měla klid, tak mu dávala vše, co si vynucoval. Ne každý rodič se chová, jak by měl.
Bohužel.
A ta maminka, co mluvila moc rychle…Nepsala jsem o diagnóze „opožděný vývoj řeči“. Vadu řeči nemá a vývojově je taky v pořádku. Kluk prostě jen nemluvil. Nevím, jestli uměl nebo ne, jen nemluvil.A doteď je celkem málomluvný.
Kdežko synovec je ukecaný, i když se špatným slovosledem a skloňováním.
Ale když umí dítě ve 3,5 letech jen pár slov, tak se nejspíš jedná o opožděný vývoj řeči. Totéž u toho chlapce kamarádky.
Viz: „Jestliže dítě výrazně zaostává ve svém řečovém vývoji ještě ve třech letech, pak se zřejmě jedná o opožděný vývoj řeči, který může mít různé příčiny a pravděpodobně již vyžaduje speciální logopedickou péči.“
Dále: "Opožděný vývoj řeči – slovní zásoba neodpovídá věku, dítě netvoří věty, nebo tvoří věty krátké, jednoduché s gramatickými chybami, vynechává předložky, komolí slova, nesprávně ohýbá koncovky slov, nepoužívá všechny slovní druhy, přehazuje slovosled věty, nepoužívá zvratné se, si, apod.
Patlavost – dítě mluví nesrozumitelně, nebo je jeho projev obtížně srozumitelný pro okolí. Zaměňuje výslovnost jednotlivých hlásek ve slovech, hlásky nebo slabiky ve slovech vynechává."
Je to takový paradox, ale moje švagrová se své dceři nikdy nevěnovala, nečetla jí, má jí hodně samostatnou, malá (teď už 5tiletá) neví, co je to hrát si s mámou. A víš co? Neteř mluví plynule ve větách od dvou let s bezchybnou výslovností. Takže kde je ta spravedlnost?
![]()
Náš syn má k tomu navrch tu patlavost. ![]()
@klafina123
když nevstaneme tak chodí k nám
ano má svůj pokojíček a mohla byste namítnout at si teda hraje tam, ale on má ten pokojík tak maličký že na hračky tam moc místo není
v podstatě tam jen spí a hraje si v obývaků
mohla bych samozřejmě zkusit mu tam nanosit hraček a nechat ho být
jenže on by za námi stejně chodil
nikde není psáno že to nemůžeme zkusit a vracet ho zpátky k němu apod.
Na ruku a at ukáže přesně co chce, nejrychlejší způsob řešení
oni to zmáknou se takovým tím nakloněním na určitou stranu
jinak domluva večer co si chce vzít do školky a připraví si to u nás celkem funguje, připraví si to a ráno to jen čapne a já nemusim po bytě hledat něco co nevim kde je z čehož sme na nervy já ![]()
@WaIl To je teda opravdu nefér. ![]()
Fakt jsem se vždycky domnívala, že hlavně řeč hodně souvisí s věnováním se, teda v případě, že u dítěte není žádná porucha. U dítěte s poruchou se člověk může stavět na hlavu a nic mu to není platné. Nicméně, děkuji za osvěžení dávno zapomenutých fakt. Přece jenom nejsem logoped ani speciální pedagog, a když se mě to netýká přímo, tak jsem to pozapomněla. ![]()
@Hanka 32 Mohli by jste mu zkusit nechat večer nějaké hračky v obýváku a když vás ráno vzbudí, jen mu je ukázat nebo mu to říct, že vedle má hračky, tak ať je chvilku hodný a nechá vás ještě poležet. Nebo mu dovolte, ať si lehne k vám.
Ale to už stejně spát nebudete, protože podle popisu je to živé dítko. Ale aspoň nebudeš muset hned vylézat z postele.
Jen se potulíte, poblbnete a hned budete všichni lépe neladění.
Neboj, každý jednou vyroste a nabere rozumu. Taky se dočkáš. ![]()
@jirabobes píše:
@WaIl To je teda opravdu nefér.
Fakt jsem se vždycky domnívala, že hlavně řeč hodně souvisí s věnováním se, teda v případě, že u dítěte není žádná porucha. U dítěte s poruchou se člověk může stavět na hlavu a nic mu to není platné. Nicméně, děkuji za osvěžení dávno zapomenutých fakt. Přece jenom nejsem logoped ani speciální pedagog, a když se mě to netýká přímo, tak jsem to pozapomněla.@Hanka 32 Mohli by jste mu zkusit nechat večer nějaké hračky v obýváku a když vás ráno vzbudí, jen mu je ukázat nebo mu to říct, že vedle má hračky, tak ať je chvilku hodný a nechá vás ještě poležet. Nebo mu dovolte, ať si lehne k vám.
Ale to už stejně spát nebudete, protože podle popisu je to živé dítko. Ale aspoň nebudeš muset hned vylézat z postele.
Jen se potulíte, poblbnete a hned budete všichni lépe neladění.
Neboj, každý jednou vyroste a nabere rozumu. Taky se dočkáš.
ono je to trošku složitější s těmi místnostmi, jelikož obyvak rovná se ložnice, máme 2+1 a tam toho prostoru fakt není nazbyt
ale už se poohlížíme po baráčku
bude líp, já na to většinou za chvíli zapomenu na ty ranní krušné chvilky…