Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@lucynka25 naše malá si zase porouci, co si vezme a co ne, ale už mám na ni fintu, nabídnu ji vždycky 2 varianty, z nichž vím, že tu jednu ona nesnáší a to druhé je to, co chci, aby si vzala a většinou to jde pak i bez řevu ![]()
@lucynka25 píše:
Nevýchova nefunguje na všechny děty! Zkoušela jsem to dlouho u pvní dcery a prostě bez výsledku, kdybych jí zavřela do pokoje, rozkope mi dveře vzteky, i teď v 5letech. Když je to bylo hodně přez čáru, plácla jsem a fungovalo to. Teď už je celkem rozumná, takže není potřeba, teď teprve funguje domluva, ale vysvětlovat malému dítěti pořád a pořád dokole prostě u našich dětí nefunguje.
Už rok říkám druhé dcři, nejez ty fixy, pastelky, neházej ty hračky na zem..nefunguje nic.
Ta 2 letá stejně ty hračky mrskne, pastelky okouše, fixy vycucá..Jsem na ní důsledná, nutím jí uklízet a takové ty základy, ale někdy je to boj a většinou mi odsekne, že NE!
Zkušenost taková, přejde to a chce to vydržet přežít
@ivulka00 tak přesně oblékání je horor, každý den několikrát řev v předsíni, že nechce bundu a čepici už vůbec, válí se mi po zemi, já spěchám a prostě 1éminut řev a řev, že to nechce a samozřejmě baba sousedka, co jí nesnáší celý barák, mě vždycky dostihne a že jí trápim a neumim uklidnit a že jí něco dělámTaky už jí mám plné zuby! Ta mi vždycky přidá na nervech. Ale uklidnuji se tím, že příští zimu už to bude dobré a babizna dá pokoj.
@lucynka25 naše malá si zase porouci, co si vezme a co ne, ale už mám na ni fintu, nabídnu ji vždycky 2 varianty, z nichž vím, že tu jednu ona nesnáší a to druhé je to, co chci, aby si vzala a většinou to jde pak i bez řevu ![]()
@ivulka00 jo chcena ne jit fikane, nekdy ale neni cas, clovek specha a nervy tecou a tecou, vzdycky radsi odejdu, napocitam si, uklidnim se, rozdycham se a jdu zpet s úsměvem a pokracuju.Je to těžký.
Dcerka vzdorovala asi rok a pul, mozna i dele, ale take se ji narodila sestra, tak jsem nebyla tak dusledna.
Ted u druhe dcery jsem maximalne dusledna a je videt, ze to zacina fungovat a doufam, ze diky tomu to i driv skonci ![]()
Ty hranice a mantinely jsou asi nejdulezitejsi a neustopit-nikdy..skoda, ze jsem to nevedela u prvni dcery a zbytecne to protahovala.
@lucynka25 no u mě bylo nejvíc ústupku v tehu se synem, malé nebyl ani rok a já musela hodně času ležet, tak se hlídání tak nějak pytlikovalo a samozřejmě žádná babička, děda nebo teta nechtěla být ta zlá, takže potom to byl mazec ![]()
@lucik2011 píše:
Já bych poradila nepořizovat si další dítě když z prvního je na nervy, ale to už je asi pozdě
kdyby si směly pořizovat další děti jen ty matky, které to první nikdy nevytočí, tak jich 99% zůstane u jedináčka ![]()
Jinak dítěti třetí třídy ZŠ je z druhého odstavce v úvodním příspěvku jasné, že paní je již těhotná, počítám tak druhý trimestr
Takže tvůj jízlivý příspěvek opravu nic dobrého nepřináší ![]()
@ivulka00 joo ty babicky, taky mi hlidaji. Jedna je dusledna, druha vubec.ta uklidi za ni, vsechno poda, prinese, udela..nechce se s ni zlobit, tak ji a vlastne obema posluhuje
a muzu rikat horem dolem, ze je to spatne, ale nezmuzu nic.To hlidani potrebuji jednou tydne a ona je pry vychovavat nebude. ![]()
@lucynka25 mám to podobně, ale u mě jsou obě babičky a dědové čistě rozmazlovací, takže občas z toho rostu. Ale to je asi taková daň… Jinak o Nevýchově jsem slyšela, něco jsem si o ní i zjišťovala, ale nezdá se mi to ve výsledku jiné od toho, když se vychovává „po staru“ - stanoví se hranice, tohle smíš, tohle ne. To, co nesmíš, nesmíš kvůli tomu a tomu. V rámci hranic máš možnost výběru. Tečka. Přesáhneš hranice, bude to mít důsledky, o kterých ale víš, ještě než to uděláš. Celkově mi Nevýchova přijde jako taková módní věc, po které si za pár let nikdo ani nevzdychne ![]()
@ivulka00 Manžel byl na tu paní alergickej
jsem při první dceři aktivně sledovala ty její videa a nutila ho koukat se mnou
Ztráta času, ale každý, si myslím, na tu svojí výchovu a co platí zrovna na ty jeho děti musí přijít sám ![]()
@ivulka00 Mně zas přijde, že Nevýchova není vlastně nic nového. Jenom ta autorka tomu dala takový „moderní“ vzhled, webové stránky, webináře, videa, diskuzní fórum. Ale o těch principech se mluví už ve starších knížkách jako např. Respektovat a být respektován a další literatuře. Mám pocit, že z toho vlastně udělala takový kompilát a ten předává populárním moderním způsobem co nejširší skupině rodičů.
Ale vnímám teda dost velký rozdíl mezi tou výchovou po staru (předpokládám myslíš klasickou autoritativní výchou), jak píšeš, a mezi respektujícím přístupem. Např. v tom přístupu ke vzteku - po staru se ignoruje, zavře do pokoje, zařve se, vyhrožuje se apod. Podle Nevýchovy jsi s dítětem, popíšeš a hlavně nehodnotíš jeho pocity, zachováš klid, nabídneš pomazlení atd.
@suzka1 píše:
Nemám tedy tak velké dítě jako ty, ale stejně - co je na tom ji obcas dát na zadek? Nemluvím o nějakém bití, ale proč se nyni 99% maminek vyhýbá za kazdou cenu tomu, že dítě plácne přes zadek nebo přes ruku??? Mám 8 mesicni dvojčata a ty ještě z ničeho nemají rozum, ale az budou a budou vyvádět jako ty popisuješ, tak dostanou na zadek. Prijde mi to tedy lepsi než ji zavirat do ložnice..
To dítě se potřebuje naučit zvládat svoje emoce hlavně ty negativní, pokud je frustrované z nějakého zákazu, nebo čehokoliv jiného. Ještě to neumí, musí k tomu dozrát.
Co ho naučíš ty když ho praštíš? Nic.
Jen bude nejspíš amok trvat o to dýl. A možná začne svoje emoce potlačovat, protože matka ho na sílu naučila, že se nemá projevovat, pak přijde rána na zadek.
Ani dospělí kolikrát nezvládají vztek a frustraci, když budeš naštvaná tak ti taky nijak nepomůže k lepšímu pocitu facka, musíš si tím projít a zpracovat to.
Asi nejlepší je ignorance a neustupovat, popřípadě každý najít ten nej způsob na svoje dítě. Je to o nervy, ale přejde to.
@lucynka25 to souhlsim
každé dítě je jiné, s jedním se dá domlouvat, vysvětlovat a na druhé to absolutně neplatí ![]()
@pet p ne, právě moje zkušenost s výchovou po startu je to, co jsem popsala, to, co popisuješ ty mi přijde jak někdy z 30.let, i když věřím, že ve spoustě rodin to může být i dnes. Pro mě je to ale nepředstavitelné a nespojuji si to s „výchovou po staru“. Spíš si pod tím pojmem představují výchovu, kde veškeré chování má důsledky, ať už ty negativní nebo pozitivní a dítě se formuje na základě vlastního rozhodnutí a následků, které za to na ně dopadnou. Např. Nechces obedvat? Dobře, nemusíš, ale další jídlo je až svačina.
jinak ale souhlasím, že nevychova není nic svetoborneho, jen takový vycuc z toho, co bylo, daný do líbivé moderní podoby okoreneny něčím novým, co podle autorky funguje a je super ![]()
@pet p ne, právě moje zkušenost s výchovou po startu je to, co jsem popsala, to, co popisuješ ty mi přijde jak někdy z 30.let, i když věřím, že ve spoustě rodin to může být i dnes. Pro mě je to ale nepředstavitelné a nespojuji si to s „výchovou po staru“. Spíš si pod tím pojmem představují výchovu, kde veškeré chování má důsledky, ať už ty negativní nebo pozitivní a dítě se formuje na základě vlastního rozhodnutí a následků, které za to na ně dopadnou. Např. Nechces obedvat? Dobře, nemusíš, ale další jídlo je až svačina.
jinak ale souhlasím, že nevychova není nic svetoborneho, jen takový vycuc z toho, co bylo, daný do líbivé moderní podoby okoreneny něčím novým, co podle autorky funguje a je super ![]()
Ale striktně nastavné hranice a jasná pravidla jsou podle Nevýchovy přece naprosto v pořádku! Každé dítě potřebuje hranice a pravidla. Ale je dost rozdíl, jestli ty hranice nastavuješ způsobem, že na dítě řveš a štěkáš, jsi nervózní, netrpělivá a milionkrát mu dáš nějaký zákaz. Anebo jestli ty hranice nastavíš empatickým způsobem, tj. že chápeš pohled dítěte, mluvíš na něj klidně, trpělivě a slušně. Tohle je respektující přístup, ne to řvaní a štěkání.