Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Mam druhacku a patacku. Obe uz jedou nove ucivo. Takze dohlizime, vysvetlujeme, hledame procvicovani na netu, at se v tom neplacaji. Vzdy se splni hned vse zadane v uceb. a prac. sesitech, pak hledame dalsi procviceni. Sama jim zadavam prepis, trenujeme diktaty. Patacce toho posilaji uc. opravdu hodne. Kazde tri dny ma nove ukoly. To mi zacina vadit, ze to neposilaji na tyden. Ale koleg. mlcim a sedim si na rukach. Neco posilame zpet, protoze to chteji hodnotit. Nemaji to hodnotit. Tak opet mlcim a sedim si na rukach.
Sama posilam pro jedno dite, ktere ma IVP. Vzdy to konzultuji s tridni, nez predam dal. Ma toho tretinu, nez dostava zbytek tridy a presto si rodice stezuji, ze je toho moc. Uceni dite zdrzuje od televize.
Dcera je v 7. třídě. Na webu školy měli rozpis učiva do tohoto pátku po předmětech, něco málo ještě chodilo v pracovních listech po mailech. Dostali také seznam webů, kde si mohou procvičovat. Počítám, že v pondělí se na webu objeví další učivo. Dcera se učí plně samostatně, občas se přijde s něčím poradit. Ale jinak je schopná si nejasnosti vyhledat na webu sama. Rozdělila si to sama tak, aby měla víkend volný.
Syn je ve třetí třídě. Dostává zadané úkoly mailem cca třikrát týdně. Mají také skypové vyučování. Paní učitelka si je rozdělila do tří skupin a tento týden se testovalo, příští týden pojedou v určené časy v pondělí, středu a pátek. Sem tam posíláme něco zpět vypracované - sloh, referát. Moc se mu nechce pracovat, tak s tím bojujeme. Ještě nám zbývá pár věcí na víkend a on závidí sestře, že má hotovo
Snad ho to namotivuje, aby víc máknul příští týden.
Já jsem nakonec doma na neschopence, tak se to dá nějak pofackovat. Kdybych chodila do práce, tak by to byl větší hukot.
@sloninka píše:
Učím prvňáky. V pátek vždy zadám úkoly do dalšího pátku. Pouze slabikář (kdo chce, tak místo slabikáře čte knížku podle svojí volby), písanku a matematiku. Z každého na týden 5 stránek. Nic posílat zpětně nepožaduji.
U nas pocitaji s tim, ze se děti do skoly toto pololeti nevrati takze pry potrebuji neco nazpet z ceho budou hodnotit
@Kaileee píše:
U nas pocitaji s tim, ze se děti do skoly toto pololeti nevrati takze pry potrebuji neco nazpet z ceho budou hodnotit
To jsem zvedava, jak to s hodnocenim bude. Nekteri rodice a decka soucasny zpusob vyuky ignoruji, jini rodice pisou ukoly za decka. Jinde zase decko blbe neco udela, protoze mu to bylo spatne vysvetleno.
Nekde proste rodice nemaji techniku pro to, aby mohli prace detem zadat, odevzdat, jinde tu techniku nema ucitel.
@Kaileee píše:
Ale to nelze hodnotit, kdyz to neni probrano pedagogem.
Kamoska uci na specce, tam je vse vic sledovane. Maji primy zakaz od MSMT, ze to nesmi hodnotit. Myslim si, ze uc. dal pouzivaji vraceni DU, at je donuti, ze se budou vic snazit. Ale pouzit k hodnoceni to nelze.
V nejhorsim scenari nebude druhe pololeti klasifikovane vubec nebo uznaji znamky za trictvrteleti. Pristi tyden se snad vyjadri MSMT, jak to bude vypadat dal.
@matkabagristy píše:
To jsem zvedava, jak to s hodnocenim bude. Nekteri rodice a decka soucasny zpusob vyuky ignoruji, jini rodice pisou ukoly za decka. Jinde zase decko blbe neco udela, protoze mu to bylo spatne vysvetleno.
Nekde proste rodice nemaji techniku pro to, aby mohli prace detem zadat, odevzdat, jinde tu techniku nema ucitel.
Bude to asi hodne individualni, moje dite nema ve skole znamky, jen slovni hodnoceni tak to jde, ucitelka online diktuje diktaty atd a musime zpet posilat. Ale jak to budou delat u starsich co znamky maji to nevim…
@Kelsey píše:
Ale to nelze hodnotit, kdyz to neni probrano pedagogem.
Kamoska uci na specce, tam je vse vic sledovane. Maji primy zakaz od MSMT, ze to nesmi hodnotit. Myslim si, ze uc. dal pouzivaji vraceni DU, at je donuti, ze se budou vic snazit. Ale pouzit k hodnoceni to nelze.
V nejhorsim scenari nebude druhe pololeti klasifikovane vubec nebo uznaji znamky za trictvrteleti. Pristi tyden se snad vyjadri MSMT, jak to bude vypadat dal.
U nas je zive vysilani ucitelka vysvetluje online na kameru a cela skola na tento system prechazi tak do tydne
@Kaileee píše:
U nas je zive vysilani ucitelka vysvetluje online na kameru a cela skola na tento system prechazi tak do tydne
na to musi byt vybaveni ucitele i zaci. Nejen technicky. Vim, o cem pisu. Ja pracuju s vlastni technikou (ve skole proste neni), zaci maji rodice s tlacitkovymi mobily. K cemu je diktat pres obrazovku, nevim. Mne by se to libilo, svemu dys bych opravila vsechny chyby a mel by jednicky ![]()
@matkabagristy píše:
na to musi byt vybaveni ucitele i zaci. Nejen technicky. Vim, o cem pisu. Ja pracuju s vlastni technikou (ve skole proste neni), zaci maji rodice s tlacitkovymi mobily. K cemu je diktat pres obrazovku, nevim. Mne by se to libilo, svemu dys bych opravila vsechny chyby a mel by jednicky
Ona to pozná, zna jejich pismo. Neni to vůbec rozdíl oproti tomu co psal ve skole. My teda se ucastnime vsichni, ale co by delali kdyby nekdo nemel tu techniku to nevim. Ale my to bereme vsichni tak, ze to delame pro děti a aby neztratily kontakt
@Kaileee píše:
Takhle to pujde. Ale vsude to mozne neni. Spousta rodin neni ochotna nebo nema pristup.
Teda zahledla jsem, ze operatori chteji rozdavat zdarma simky a data. At maji deti pristup k netu a online vyuce. Ale pocitam, ze to opet zneuziji darebaci, kteri si to budou hamtit sobe a pote to prodaji. Operatori maji dobrou myslenku, ze pomuzou soc. slabsim rodinam. Jeste je otazka, jestli to osetri, at toho opravdu nezneuzivaji, kterym ta pomoc nepatri. Vycuranci jsou vsude.
@Kaileee hele, ja tak podvadim pri du, opravim mu pravopis. Ty jednicky ma, ucitel neni detektiv ![]()
@matkabagristy píše:
@Kaileee hele, ja tak podvadim pri du, opravim mu pravopis. Ty jednicky ma, ucitel neni detektiv
Tak ja myslim ze by se divila kdyby to meli dobre takze mu to tam nechavam. Ona to podle me dela i schvalne ze pouzije slovo ktere deti napisou vetsinou spatne
ale u nas je to fakt jine tim ze nemaji ty znamky myslim ze je to tak moc netlačí
@Kaileee píše:
Už jsem o situaci co bude když se děti letos už do školy nevrátí přemýšlela. V pololetí 1. třídy dávám všem dětem samé jedničky. Pokud budou mít děti splněno co jim teď zadávám (a dávám opravdu jenom to nejnutnější), tak znovu všichni budou mít samé jedničky. Taky už jsem myslela na to, že dostanou nějaké sranda vysvědčení s poděkováním rodiče.
OT Ahoj, podoázka. Používá některé z vašich dětí na angl.na ZŠ Chit Chat? Marně hledám ke stažení poslechová cvičení. Ví někdo? Dík ![]()
U nás na soukromé SŠ se jede online výuka a až na menší zádrhele je vše ok. Otázka je, jak hodnotit. Dávat písemky mně přijde jako blbost, řešil bych spíš hodnotit DU nebo prezentace přímo online. S technickými prostředky problém není, snad každý má doma PC, notebook, v nejhorším případě smartphone nebo tablet. Uvítal bych stejnou výuku i na ZŠ, aspoň dva dny v týdnu. Pro prvňáčky asi ne, ale další ročníky by to mohly v pohodě zvládnout.