Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahoj, jak se teď učí vaše děti? Mám 3 děti na zš, 3.,5..a 6.tř. Zadávají učitelé jen soupis úkolů jednou týdně z každého předmětu? Posíláte každý úkol ofocený učitelce? Konzultují vaše děti na základce s učiteli nějak přes Messenger, Bakaláře? Nebo jsou v Google Classrooms? Microsoft Classteams? Videokonference Teams?
Učitelé to po nás chtějí, ať děti chodí do Classrooms, na chaty atd., ale máme 1 počítač a každé děcko má tablet, ale připojeni jsme i my s partnerem, času je málo, děti jsou dost malé - připadá mi, že videokonference, chatování jakoby ještě vše u nás komplikují…Nejlepší bylo, když děti 1krát týdně dostaly zadané úkoly, přehledně, vypracovaly je, pečlivě, a některá cvičení jsem ofototila a odeslala. Nejasnosti jsem se zeptala učitelky, ta odpověděla, a dala možnost i dětem ptát se.
Dohlížet na to, aby se dítě pravidelně připojilo do Google Classroom nebo jak si dopisuje a konferuje s učitelkou (zvlášť 3.třída)mi připadá mimo mísu…Chodím do práce, hlídají příbuzní.
Jak je to u vás? ![]()
Nejlepší bylo, když děti 1krát týdně dostaly zadané úkoly, přehledně, vypracovaly je, pečlivě, a některá cvičení jsem ofototila a odeslala.
Přesně takhle to máme a vyhovuje mi to. Pátek jsme si s dcerou nechaly volný. Musíme jet i o víkendu, abychom to všechno stihly. Je v 5. třídě.
Minulý týden byly jen ČJ, AJ, matika, vlastivěda a přírodověda, teď nově přibyly i výchovy, Hv a literatura povinně, Vv a Pč nechala paní učitelka na dobrovolnosti.
Na videohovory nemáme doma zařízení, nemám ani chytrý telefon, takže by to byl problém. A taky připojení nic moc.
Nekolikrat za den ma conference call pres zoom, tam jim vysvetli latku na googlu classroom maji prace. Ty pak vypracuji a vyfoti ucitelce. Pokud je nejaky problem kontaktuji nas. l
5trida soukroma skola
Syn dostal soupis úkolů. Má na ně týden.
Já to dělám stejně, mám týdenní soupis úkolů, snažím se to i individualizovat, aby někdo nebyl přetížený na někdo se nenudil.
Plus jsem založila třídní stranky na eTride, kam mi můžou děti i rodiče psát otázky. Denně tam uvádím rozepsané úkoly i podle rozvrhu. Každému vyhovuje něco jiného.
Anonymně kvůli zaměstnání.
Také by mi vyhovovalo, kdyby jen poslali soupis toho, co ma byt udelane a to jen z hlavnich predmetu. Mam prvnaka a pani ucitelka ma asi pocit, ze deti potrebujeme zabavit, aby se nenudily, ale ve skutecnosti je to jen spousta prace pro rodice a deti to nezajímá. Ale ja nemam cas u nej cely den sedet. Mam jeste dalsi dve deti, ktere potrebuji mou peci a pozornost. Hlavne nejmladsi, je mu rok a pul a nemuzu ho pustit z oci, protoze ma nekdy dost blby napady. Takze bych nejradsi delala jen pisanku, slabikar a matematiku. A na nejake herbare nebo deniky,…
Mam prvnaka. Pondeli, středa a patek chodi ukoly k vypracování, musíme posilat hotove zpet. Kazdy den ma ucitelka vysilani online asi na hodinu. Je toho fakt moc… nenudim se ![]()
Dcera v šesté třídě. Přes edookit dostane u každého předmětu co se má daný týden učit + k tomu materiály. S jednotlivými učiteli může komunikovat i přes skype (chat i hovor) a email. Přes skype mají občas skupinový videohovor, hlavně angličtinu. Zajeli jsme systém „jako ve škole“. Ráno v osm sedá k počítači a pracuje na úkolech, učí se látku, komunikuje s učiteli i spolužáky. Pravidelně děláme přestávky. Končí kolem druhé. Večer to ještě spolu probíráme, pokud chce tak ji vyzkouším. V pátek musí mít všechny úkoly odevzdané a zároveň dostává nové. Zatím u nás tedy bez problému.
Horší je zabavit dopoledne mladší, šestiletou. Má neštovice, je protivná, nudí se a vymýšlí kraviny. Teď ji nějakej dobrák prásknul, že nepůjde k zápisu, na který se už dlouho chystá a těší, a bojkotuje jakoukoliv aktivitu, kde je jen náznak nějakého učení nebo přípravy. Už aby mohla ven ![]()
Máme info ke každé třídě na stránkách školy, učitelé zadávají, co si kde vypracovat, posílají i pracovní listy. Něco máme posílat k ohodnocení mailem.
Online si to absolutně neumím představit a i mi to přijde nesmyslné. Brala bych to u žáků 9. třídy, u středoškoláků v odborných předmětech, u maturantů… Ale u těch mladších to podle mě nemá význam.
Mám doma 1. a 2. třídu a nevím, jak bychom to dělali, manžel potřebuje počítač k práci, přes den jede přes skype s kolegy. Takže je k dispozici jen jeden volný notebook a jedna z dcer má třeba poruchu učení, takže u ní musím pořád sedět, což nevím, jak bych dělala, když mám na krku ještě nejmladší dítě, které je nesamostatné. Za mě zbytečný stres. Když už, tak ať se učitelé natočí a dají video ke sledování kdykoli
@tartaletka píše:
Máme info ke každé třídě na stránkách školy, učitelé zadávají, co si kde vypracovat, posílají i pracovní listy. Něco máme posílat k ohodnocení mailem.Online si to absolutně neumím představit a i mi to přijde nesmyslné. Brala bych to u žáků 9. třídy, u středoškoláků v odborných předmětech, u maturantů… Ale u těch mladších to podle mě nemá význam.
Mám doma 1. a 2. třídu a nevím, jak bychom to dělali, manžel potřebuje počítač k práci, přes den jede přes skype s kolegy. Takže je k dispozici jen jeden volný notebook a jedna z dcer má třeba poruchu učení, takže u ní musím pořád sedět, což nevím, jak bych dělala, když mám na krku ještě nejmladší dítě, které je nesamostatné. Za mě zbytečný stres. Když už, tak ať se učitelé natočí a dají video ke sledování kdykoli
Naprostý souhlas, píši to samé v příspěvku…
My dostáváme v pondělí rozpis na týden, vždy, co máme každý den dělat, paní učitelka píše na co si máme dát pozor, jak dětem vysvětlit nebo je namotivovat, mame na ní mail i číslo, kdyby cokoliv, ale tento týden jsem chodila ještě občas do práce, takže při dvou malých dětech se ta školní nejstarší špatně soustředí… až ve čtvrtek jsme to trochu vychytali… Ale pár věcí nám ještě chybí takže si dáme ještě češtinu a matiku i o víkendu…
Snažím se jí nechat pracovat samotnou, co nejvíc to jde, ale pořád musím připomínat, aby se nerozptylovala…
Ještě má číst knížku, tak s tím začneme zítra…
Je toho dost, ikdyž myslím, že ve škole toho stíhají víc…
Posílám žákům úkoly na týden, obsahově je to tak na dvě hodiny z pěti, které bych s nimi za týden měla. Jeden úkol mi posílají ofocený.
Moje deti dostávají úkoly každý den a je toho moc - 3 třída a další dítě dostává úkoly nepravidelně a strašně málo - taky 3.trida, stejná škola.
nepoměr mi vadí dost
@Kaileee píše:
Mam prvnaka. Pondeli, středa a patek chodi ukoly k vypracování, musíme posilat hotove zpet. Kazdy den ma ucitelka vysilani online asi na hodinu. Je toho fakt moc… nenudim se
Učím prvňáky. V pátek vždy zadám úkoly do dalšího pátku. Pouze slabikář (kdo chce, tak místo slabikáře čte knížku podle svojí volby), písanku a matematiku. Z každého na týden 5 stránek. Nic posílat zpětně nepožaduji.
Není to tak hrozný. Dostáváme zadání v neděli na celý týden. Dcera je v první třídě, tak jí nechám koukat ráno na ČT na školu, pak jsem jí rozložila úkoly, aby měla víkend volný. Celkem měli 3 stránky v Matematice, do zvládá rychle, v malé písance 2 stránky, stránku ve velké písance, pak Prvouku. Nejtěžší bývá Pracovní sešit, to měly asi 6 cvičení - tam musí číst, pochopit psaný text a napsat odpověď. Čteního má taky dost, asi 5 stránek, ale celkem jí to odsejpá, to jsme nechali na dnešek. Nechávám jí pracovat samostatně a celkem to jde. Spíš se bojím příštího týdne, to jí hlídá babička a je na ní moc mírná, takže hodně radí a napovídá, takže když pak přijdu já s přísnějším přístupem pro samostatnost, dcera chytá hysteráky. Ale dcera má hodnou paní učitelku, která jim dávála málo úkolů na doma, většinou čtení.
Také máme 3 děti - dostali jsme zadání na začátku týdne - ze všech předmětů. Zpět posíláme akorát projekty z anglického jazyka - jinak zbytek si paní učitelka zkontroluje až děti budou ve škole.
Dětem jsem rozložila učení tak, aby pátek + víkend měly volný.