Jak se vám žije mimo Evropu?

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Velikost písma:
Anonymní
26.6.15 15:19
@Anonymní píše:
Já mám celkem slušné zkušenosti se životem v zahraničí. Žila jsem přes 7 let venku, 6 let na východě (nebudu psát kde, je to osobní a nepotřebuji aby mě někdo poznal). Teď jsem v Čr pár let a už se těším až zase vypadnu někam jinam. Odešla jsem pak kvůli rodině do Deutschladu a tam mě to až tak nechytlo i když taky mi tam nebylo špatně.
Nejsem tady v té zemi vůbec šťastná a spokojená, vůbec se mi tady nelíbí, nic. Jsem tady jen kvůli situaci v rodině, jakmile bude vyřešeno mizím zase někam na východ. Momentálně mě táhne Indonésie, Filipíny, Fiji, prostě někde tam daleko pryč odsud. Je to prostě jiný život, v těchto zemích je pohoda a klídek, jiná mentalita, jiné podmínky (ne vždy horší než u nás). Zakladatelce doporučuji nejdřív ušetřit peníze, hooodně peněz. Já nevím jakej obor dělají, ale můj obor je dost žádanej a mám co nabídnou, proto jsem to s prací v zahraničí měla vždy ošéfované relativně brzy a mohla si vyjednat dobré podmínky. Minimálně jazyk je u většiny lidí problém, poznala jsem spoustu lidí co neměli až tolik co nabídnou a neuměli dobře jazyk, vetšinou končili na pláži pod přístřeškem bez peněz na zpáteční letenku a že jich z naší malé země nebylo málo.
Chce to podle mě hlavně vše dost dopředu zařídit, hlavně nepodcenit pojištění a místní mentalitu (v některých zemích slovo zítra= kdykoli v budoucnosti), což může při formalitách dost překvapit a zkomplikovat. Mít do předu zajištěnou nějakou výdělečnou činnost. Třeba můj rozpočet na dlouhodobý přesun do zahraničí činí ne méně než
1 250 000Kč, počítám i s výdaji na rozjezd vlastního podnikání (500 000), ta částka je na 1/2 roku,
pak už půjdou kšefty tak to bude ok, a kdyby náhodou kšefty nešli, nechám se zaměstnat, s tím mít problém nebudu- jsem v kontaktu s přáteli- místními, kteří mi pomáhají zařizovat formality ohledně podnikání.
Takže přesun do zahraničí ano, ale jen pokud máte co nabídnout, máte peníze, jste přizpůsobivý, pracovití, průbojní a máte plán. Jinak do toho nechoďte, nikdo na Vás nikde nečeká.

Navážu na tohle… Taky jsme se přesouvali do zahraničí, i když v Evropě… Manžel tam šel jako podnikatel, ale už s tím, že kšeft si našel ještě v ČR. A i tak nás přesun stál tak cca 600-750tis., než začala splatnost „zahraničních“ faktur…

A za další, @celipipka54 jazyk je opravdu jenom povinné minimun, důležité je, co kromě řeči můžeš nabídnout - v Česku taky žádný cizinec, který se naučil česky, nikoho neohromí, to tady umí všichni, důležité je, co dalšího dokáža nabídnout…

• Upravit
4288
26.6.15 15:27

Ja si dovoluji trvdit ze ne… Zase jiny znamy zacinal jako pomocna sila v kuchyni, jel do spnelska se naucit jazyk. A kdyz mu kuchar rekl, at nkeaji cibuli, vubec nevedel co ma delat. Se slovnikem po vecerech zacal pilovat zeleninu, atd… ( dnes mluvi plynule spanelsky na urovni todileho mluvciho) A dnes ma cestovni kancelar a do ceska se nikdy nevratil.

My na presun rozhodne neutratili tolik- muz tu mel praci hned a ja vicemene taky. Zadny statisice jsme rozhodne nemeli. A kdBych mela cekat, az je budu mit, tak nikdy neodjedu :lol: prvni rok jsme si moc nevyskakovali, zadne velke vylety ani dovolene.

• načítám...
36009
26.6.15 15:33
@2012Mex píše:
Ja si dovoluji trvdit ze ne… Zase jiny znamy zacinal jako pomocna sila v kuchyni, jel do spnelska se naucit jazyk. A kdyz mu kuchar rekl, at nkeaji cibuli, vubec nevedel co ma delat. Se slovnikem po vecerech zacal pilovat zeleninu, atd… ( dnes mluvi plynule spanelsky na urovni todileho mluvciho) A dnes ma cestovni kancelar a do ceska se nikdy nevratil.My na presun rozhodne neutratili tolik- muz tu mel praci hned a ja vicemene taky. Zadny statisice jsme rozhodne nemeli. A kdBych mela cekat, az je budu mit, tak nikdy neodjedu :lol: prvni rok jsme si moc nevyskakovali, zadne velke vylety ani dovolene.

Ale to jste jeli předpokládám jako svobodní bez děti.

• načítám...
290
26.6.15 15:49

Zkusme se vrátit do nedaleké historie. Který Žid by, dejme tomu, v roce 1925 uvažoval o útěku z bezpečné a vyspělé Evropy. O pár let později o tom ti předvídavější začali uvažovat. A ti, kdo říkali, že přeci tak špatně nebude - a jak skončili víme.
Naši budoucnost, bohužel, v Evropě vidím dost bledě. Skoro bych taky uvažovala, ale nějak mě nenapadá kam. Austrálie o nás nestojí, to si musíme přiznat. Občanství nedá ani evropskému lékaři s výbornou znalostí angličtiny. Měli jsme tam známou na studentském vízu několik let. Jediná možnost byla provdat se. Ale bylo tam, prý nádherně.
Pořád si říkám, že kdybychom se (jako Evropa) teď hned vzpamatovali a přestali si hrát na spasitele světa a dívali se dál než za nejbližší roh.., ale to se asi nestane :-(
Možná budeme jednou utíkat do Ruska?

• načítám...
Anonymní
26.6.15 16:23
@2012Mex píše:
Ja si dovoluji trvdit ze ne… Zase jiny znamy zacinal jako pomocna sila v kuchyni, jel do spnelska se naucit jazyk. A kdyz mu kuchar rekl, at nkeaji cibuli, vubec nevedel co ma delat. Se slovnikem po vecerech zacal pilovat zeleninu, atd… ( dnes mluvi plynule spanelsky na urovni todileho mluvciho) A dnes ma cestovni kancelar a do ceska se nikdy nevratil.My na presun rozhodne neutratili tolik- muz tu mel praci hned a ja vicemene taky. Zadny statisice jsme rozhodne nemeli. A kdBych mela cekat, az je budu mit, tak nikdy neodjedu :lol: prvni rok jsme si moc nevyskakovali, zadne velke vylety ani dovolene.

No jo, jenže kdy to bylo, já taky poprvé odjížděla před deseti lety a měla jsem v kapse ušmudlaných 70000, taky jsem začínala na horších pozicích než jsem se naučila jazyk a vypracovala jsem se. Před cca 6.-7. lety byl trh práce v EU přeci jen trošku jinde než teď. Pravda Poláků bylo už tehdy všude dost, ale pracovních nabídek bylo o dost víc než dnes i pro nekvalifikované lidi. Taky znám dost co začínali na nule a dnes jsou za vodou, ale už je trošku jiná doba. Navíc ve třiceti člověk už nechce začínat někde od nuly jako pomocník v kuchyni, navíc s děckem. V zahraničí zdaleka nejsou školky a jesle tak laciné jako u nás a za nekvalifikovanou práci s platem 1500 euro když dobře si rodiče těžko dovolá platit školné, navíc jako cizinec si při těchto druzích zaměstnání můžete těžko diktovat podmínky a pracovní doba se nikomu jistě přizpůsobovat nebude. Například si to s děckem bez auta v zahraničí neumím moc představit, pokud mluvíte třeba o Austrálii, Londýn nebo Berlín je nejspíš bez problémů, ovšem co vím tak mimo EU jsou sítě veřejné dopravy dosti mizerné a to i ve vyspělých zemích. Tak nákup starší ojetiny vyjde na minimálně 150000, pokud to auto má ještě chvíli jezdit a není to uplný vrak.

• Upravit
4288
26.6.15 16:26

Jeli jsme bez deti. A s detma si clovek mysli, ze je to xkeat tezsi. V podstate to je jen naklad navic. Napr. Tady jakmile dostnete viza, coz je uz pri vstupu do zeme, tak zazadate o identifikacni cislo a date dite do skoly. Skoly jsou statni a soukrome- jako v cr. Rozdil v urovni neni- jen ten ze na soukrome se vyucuji 2-3 jazyky. Deti se nauci mnohem drive jazyk nez dospeli. Nase trileta mluvi mnohem lip nez my dva dohromady :lol: automaticky prepina mezi cestinou, spanelstinou a dokonce celkem vali anglicky 8o

• načítám...
4288
26.6.15 16:28

Anonymni, za prve se tady nikdo nebavi o eu, za druhe ja mam za 200,000 kc jeep patriot, rok vyroby 2013. Takze ceny ojetin jsou uplne nekde jinde nez v eu. Na to taky nezapomen :lol: :lol:

• načítám...
Anonymní
26.6.15 16:34
@2012Mex píše:
Anonymni, za prve se tady nikdo nebavi o eu, za druhe ja mam za 200,000 kc jeep patriot, rok vyroby 2013. Takze ceny ojetin jsou uplne nekde jinde nez v eu. Na to taky nezapomen :lol: :lol:

Nebavíme se o EU, ale psalas že známý jel do Španělska, to je EU, proto jsem zmínila trh v EU. No to je fuk, nechci se dohadovat, je jasné že mladý a šikovný člověk se uchytí, ale ve třiceti s děckem už se ty startovací náklady pohybují jinde. Já měla auto na blízkém východě za 200000 ojetej Pasat a to byl ještě super kauf. V Austrálii jsou ceny aut taky uplně jinde. Jinak Mexiko závidím, tam bych nejspíš taky dokázala žít. :kytka:

• Upravit
4288
26.6.15 16:39

Znamy jel do spanelska, tam se naucil jazyk a nasel si tam mexicanku… A ted jsou tady. Ja si tedy myslim ze na prosazeni se pracovne je evropa tezsi, nez mexiko. Tady zitra znamena mozna nikdy, takze kdyz je tu kdoliv spolehlivy, ma vic nez mistni. Ti maji snad i vrozene chozeni kamkoliv pozde :lol:

• načítám...
36504
26.6.15 17:03
@bony58 píše:
Já si myslím, že čr je jedna z nejbezpečnějších zemí, a nikdy bych neodešla, začínat z ničeho, jen pro nějakou psedo bezpečnost? NIKDY. V americe je to samý bombový ůtok, samý pošahaný střelec, bezpečné to vidím jen někde vysoko v Himalájích, zavrtaná hluboko v amazonském pralese. Naše babi říkala: Přežili jsme Hitlera, Stalina tož přežijem všechno. A že to neměla jednoduché. Otce jí popravili nacisty, manžela komunisti, ona sama s šesti dětmi…

kdo vyjede ven a to nikoli jen do Chorvatska, tak vidí a může porovnávat. A pak často zjistí, že u nás je v mnohémlépe než venku. Skvělá a dosud bezplatná zdravotní péče, sociální systém, bezpečí ( mimochodem víte, že ČR je vyhodnocena jako jedna z nejbezpečnějších zemí na světě? ), dobré životní prostředí, slušné školství…

• načítám...
7661
26.6.15 17:09
@Menora píše:
Jsme jedna z nejbezpečnějších zemí na světě, tak bezpečná, že to ani není v celosvětovém měřítku možné :lol:. To si lidé neuvědomují. Myslím, že se podléhá současné panice, to je vše.

Souhlasím.
Nevím, kde na světě najít místo, kde by byla bezpečnost před islamizací a terorismem o tolik vyšší, aby to vyvážilo status přistěhovalce a ještě poskytlo nějakou přidanou hodnotu. Možná ještě tak Brazílie, kde existuje silná česká komunita.

• načítám...
4009
26.6.15 17:36
@celipipka54 píše:
@merde Můžeš mi prosím napsat, co všechno to obnášelo? Myslím teď hlavně papírování v ČR i v zahraničí? A jakýkoli jiný postřeh beru taky :kytka:@evill Z řečí se tak nějak domluvíme anglicky, ale hodlám se začít učit, abych se domluvila fakt dobře. (Opravdu se nehodláme stěhovat letos) Manžel se učil ve škole německy, tak si něco ještě pamatuje, ale asi to nebude nic extra, v práci používá anglické termíny. Zbytek se mi tady veřejně rozebírat nechce, mohla bych ti napsat zprávu? ;)

Z toho co jsi napsala dale, vidim pro tebe nejrealnejsi variantu provdat se na misto urceni.

• načítám...
72725
26.6.15 19:59
@Ya-ya píše:
kam? az nemecko a francie zavrou hranice, skonci u nas a okolo. a i kdyby nebyli primo zde, tak uz jen to, ze budou nalezlí v cely evrope, me na klidu neprida. ostatne na zapade a severu uz s nima maji velké problemy

jenže oni hranice zavřít nemůžou :mrgreen:

• načítám...
2997
26.6.15 20:03
@bony58 píše:
Já si myslím, že čr je jedna z nejbezpečnějších zemí, a nikdy bych neodešla, začínat z ničeho, jen pro nějakou psedo bezpečnost? NIKDY. V americe je to samý bombový ůtok, samý pošahaný střelec, bezpečné to vidím jen někde vysoko v Himalájích, zavrtaná hluboko v amazonském pralese. Naše babi říkala: Přežili jsme Hitlera, Stalina tož přežijem všechno. A že to neměla jednoduché. Otce jí popravili nacisty, manžela komunisti, ona sama s šesti dětmi…

nikdy by mě nenapadlo o tom uvažovat, ale před pár lety jsme měli doma na rok studentku z Thajska. Když jsem se jí tenkrát ptala, proč nejela studovat do pro ni perspektivnější země (anglicky nebo francouzsky mluvící), ale do Čech, když neměla ani základy našeho jazyka, tak mi odpověděla, že ČR je u nich považována za velmi velmi bezpečnou zemi.

• načítám...
72725
26.6.15 20:08
@Ya-ya píše: :mrgreen: :mrgreen:

nejhorší smrt je smrt z vyděšení.. a ta panika se šíří zcela nesmyslně, na netu atd.. oni odtáhnou, to je důležitý..

• načítám...

Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

CabrioFix

• (4.8) + 31 recenzí

Tario

• (4.1) + 16 recenzí

Juno Fix

• (4.6) + 14 recenzí

King plus