Jak se vaří u vás? Jiný kraj, jiná kuchyně..

6882
20.10.10 14:06

Jak se vaří u vás? Jiný kraj, jiná kuchyně..

Diskuse pro všechny kuchaře a kuchařky, co mají vaření jako koníček i jako svou profesi.
Kupujete časopisy o vaření? Navštěvujete krámky s kořením, sýrárny a podobně?
Pojďme si pokecat o krajových a rodinných receptech. Co znamená cmunda, hnětýnky a podobně? Podělme se o tradiční jídla, která souvisí s blížícími se Vánocemi a svátky vůbec..
Moc ráda vás tady všechny uvidím. :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
14047
20.10.10 14:10

je cmundu ja rada, ale moc ji nedelam.
treba manzelova rodina dela fofrnik (testo na bramboraky, bez cesneku a majoranky se pece v troube a poleva mlekem) jo a brambrakum rikaji halušky :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4361
20.10.10 14:14

Consi

já vařím děsně ráda, taky ráda peču na vánoce se chystám letos vyřádit, protože jsme rodina v plném počtu 4 osob (i když bude syn ještě maličký)
ale dcerce budou skoro 3 roky, takže co se týká pečení cukroví tak děláme s mamkou strašně moc druhů, a letos bude už dcera strašně pomáhat :-D já peču i perníkové chaloupky, věnce, betlémky, a nebo co se nám kde zalíbí v časopisech s mamkou taky zkoušíme.

Jiný kraj jiné jídla, jak říkáš to u nás sedí, já jsem se narodila na severní moravě, maminka je z čech a manžel od polska takže toho si užívám, umím z každé kuchyně docela hodně jídel a taky to jde na nás vidět :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
20.10.10 14:22

doufám, že sem napíše někdo hodně velmi jednoduchých chutných jídel pro kuchaře pitomce - abych se měla čeho chytnout.. :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4361
20.10.10 14:27

Liz já mám pod metříkama s dětma pár receptů a jsou docela jednoduché, časem budou přibývat.
najdeš tam třeba brokolicové (květákové) karbanátky na těch já s dcerou ulítám docela často, pak to jíme jen tam po studenu do ruky na sváču a podobně :oops:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
20.10.10 14:29

No to je diskuse pro mě. Těším se na tipy a snad mě napadne něco, čím bych mohla přispět…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12978
20.10.10 14:34

Jé tak hlavně pudinkové řezy mě zaujaly, protože se těsto dá koupit, že?? :oops: :mavam:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3790
20.10.10 14:38

po pravde .. ceska kuchyne mi moc nechybi, ale pri cteni vedlejsi diskuze jsem si vzpomnela s nostalgii na slovensky ‚trdelnik‘ … jezdila jsem do bratislavy za praci a tam ho prodavala takova babicka nekde na pesi zone :-)
moc dobrej :-)

mozna by nekdo ze slovenskych kucharinek pomohl ozivit recept :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
20.10.10 14:40

Ahojte :mavam:
O vánocích nás bude o jednoho více, tak snad budu stíhat i nějaké to pečení.
Když jsem čekala Terezku, tak jsem s velkým pupkem napekla 32 druhů cukroví :mrgreen: Nikdo to skoro nejedl, jestli se snědl jeden talíř a zbytek šel do mrazáku. No zase jsem měla vystaráno, když se objevila nějaká ta návštěva, co přišla na čumendu :-D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
20.10.10 14:42

adys - trdelník (nevím jestli je to ten podle původní receptury) kupuji u nás v Olomouci. Je to fakt mňamka, trochu mi to chutná jako koblihové těsto, možná to dělá ta vanilka, co ho v ní obalují. Mají i další možnosti: s oříškama, kokosem..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
20.10.10 14:47

trixinko - teda tvoje perníkové čarování budu obdivovat. Já se zmůžu tak akorát na jednoduché zdobení :roll:

Moje maminka je z Karviné a tak doma děláme vaječinu, striky a místo pekáče používáme brutvan :-D A když dělá babička karvinská fazolačku tak je spíš na sladko než na kyselo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
20.10.10 14:49
jizvíková píše:
je cmundu ja rada, ale moc ji nedelam.
treba manzelova rodina dela fofrnik (testo na bramboraky, bez cesneku a majoranky se pece v troube a poleva mlekem) jo a brambrakum rikaji halušky :roll:

a odkud pochází fofrník? :-)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6882
20.10.10 14:50

Lizbeth@Kristy - já v kuchyni taky nečaruji :-D Takže budu ráda, taky za každý jednoduchý a klidně i originální recept. :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
46669
20.10.10 14:52

My děláme a máme moc rádi friko (možná fryko - nevím, jak se to píše, vlastně jsme to napsané nikdy neviděla… :nevim: )

• smetanová polívka s bramborami, vajíčkem, kořením a houbami, k tomu pečivo, ale nejlepší jsou domácí vdolky
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3819
20.10.10 14:56

Jůů,super diskuze,kolikrát nevím co vařit,tak doufám,že tu najdu nějakou inspiraci. Já pocházím z Polska,tak je to u nás taky takový namíchaný z každé kuchyně něco :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí