Jak se vyrovnat s různým intelektem potomků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4134
6.1.26 14:04
@Keyllah píše: Více

Podle mě je zakládající příspěvek vždy nejvice pravdivý, protože se v něm nejvíce projeví podvědomí. Všechny další příspěvky jsou rozumem vedené korekce se snahou zalíbit se :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
6.1.26 14:21
@Anonymní píše: Více

No vidíš, já si taky nemůžu na příjem stěžovat, a přitom IQ mám jen 115 (oficiálně naměřeno). Proti Tebou jmenovaným jsem paralympionik :mrgreen: :nevim:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.26 14:25

Mam dva kluky, prvorozeny velmi nadany, od mala, vystudoval VS. Mladsi salamista, pouze ucnovsky obor - neni hloupy, jen silene pohodlny.
Jsou oba dospeli, takze muzu napsat informaci s odstupem - mladsi je mnohem vyrovnanejsi, spokojenejsi, dokonce uspesnejsi i v profesnim zivote. Zrejme jede na vlne vyssiho sebevedomi, nic neni problem, se vsim si poradi. Starsi kousek „vi ze umi malo“, je dost chytry na to, aby si uvedomoval ze vi malo (nikdo na svete nevi vse), ale jeho to trapi. Ma nizke sebevedomi, netroufne si na lepsi zamestnani, boji se ze by neuspel, neumi veci delat napul, neumi je osidit, je naivni a cestny (nevnimam to jako negativum).
Obecne receno, vubec neni pro zivot dulezite jaky ma clovek intelekt, ale jake ma vnitrni nastaveni. Vidim to na svych detech. Nutno ale rict, ze me nikdy netrapilo to, ze je mladsi vyrazne intelektualne za bratrem, protoze na nem bylo videt od mala jak je prakticky a vedela jsem, ze se o sebe vzdycky dokaze postarat.

• Citovat
  • Upravit
425
6.1.26 15:34
@Hibou píše: Více

Za mě se zas tak neodchýlila. Sice přidala i vztahy mezi kluky, to ano. Ale několikrát zdůraznila, že jí jde hlavně o nastavení její hlavy. Nevšimla jsem si, že by cokoli z původního příspěvku zkreslila. V původním příspěvku má „Byl zas trochu emočně pozadu“. Pak přidala EQ lehce pod hranicí 100, což je právě lehký podprůměr (hodnotu EQ pod 100 má přesně polovina lidí, stejně jako IQ pod 100 má polovina lidí).

Takže jediný, kdo se korekcemi chce zalíbit jsi ty. A ještě se čertíš, že obviňuje lidi, že nodokážou přečíst a pochopit delší text. Umíš to tedy? :mavam: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
425
6.1.26 15:44
@Hecate píše: Více

To ale není v rozporu s touto odbočkou diskuze. Jsi normální úspěšná chytrá ženská. V ekonomice máš své místo. Ale firmu, která by posunula ekonomiku dopředu a zaměstnala kupu lidí jsi asi nezaložila. Ale ani na to nemusí být člověk genius, aby založil úspěšnou firmu. Zdůrazňovali jsme potřebu vývoje nových technologií a jejich převod k aplikacím, což je významný segment a tahoun nejúspěšnějších států (namátkou: USA, Čína, Nizozemí, Korea,…). Je to oblast IT, kvantové počítače, chipy, space,..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
6.1.26 18:58

V naší rodině, příbuzní mají tři syny. Nejstarší intelektual od dětství napřed, vědecky zaměřený, sbíral kameny, pěstoval vzácné rostliny, matematicky nadaný, vždy všude nejlepší ve všech Scio testech, olympiádách apod. Nyní studuje nějaké dva vědecké obory na VŠ. Prostřední kluk, normálně chytrý, fotbalista, studuje na průmyslovce. Nejmladší 13 lety pro změnu zase vyniká v hudbě, hraje na několik nástrojů zpívá. Který myslíte, že je nejhezčí, nejsympatičtější, má nejvíc kamarádů, oblíbený u holek.. Ten prostřední, který má nejmenší pozornost rodičů, se umí nejlépe chovat, dokáže se pobavit s každým z rodiny, je gentleman, podrží dveře, vezme těžkou tašku. Kdybych si měla vybrat jakou povahu a schopnosti bych chtěla pro svého syna, měla bych naprosto jasno.

• Citovat
  • Upravit
12746
7.1.26 08:00
@beata84 píše: Více

OK, naprostou souhlasím. A zakladatelka diskuze ZALOŽILA nějakou firmu?

S dovolením se přesunu zase zpět na zem z vesmíru plného Musků a Zuckerbergů, do sféry zaměstnanců či živnostníků/drobných podnikatelů.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
7.1.26 08:48
@Anonymní píše: Více

Zakladatelko, mám děti s podobným, i když ne tak velkým rozdílem. Se starším nevim, co je to učit se, nepotřebovalo to. V první třídě od učitelky dostávalo jiné úkoly, aby se nenudilo v matematice a při čtení (učitelka dělala sama od sebe, jen se zeptala, zda nám to vadí nebo ne). Od šesté třídy je na osmiletém gymplu, kam se dostalo s přehledem. V podstatě od malička na co sáhne, to mu jde.
Druhé dítě je pomalejší, není hloupé ani opožděné, ale na vše potřebuje delší čas a je roztěkané. Dle učitelů je chytré. Ja ho také beru, ze je chytré, jen potřebuje mít svůj čas na promyšlení.

Rozdíly jsem samozřejmě videla i ve skolkovem veku, ale nikdy jsem to takto v hlavě neřešila. S nástupem školy to bylo náročnější, najednou jsem si musela najít čas na učení se s mladším dítkem. Ale nebylo to tak výrazné.

Ja jsem rada, že jsou takto jiní, dvakrát starší nebo dvakrát mladší dite by bylo značně na budku. Hlavně se krásně doplňují. Starší je více na výkon, stejne jako manžel a povahou vice do manželovi rodiny. Mladší je více na pohodu a mit svůj klid jako ja, je vice do me rodiny. Nejde “přes mrtvoly “.

A ano, starsi (aniž by to u me slyšelo) říká, ze je “chytřejší” apod., tak ja okamžitě koriguji, ze jsou jiní, ze se to nedá srovnávat. Nenechám starší jakýmkoliv způsobem odsuzovat chování mladšího dítěte. A případě opaku, ze se naváží mladší do staršího, tak samozřejmě taky. Chci a snažím se, aby se vzájemně respektovali.

• Citovat
  • Upravit
425
7.1.26 10:37

Netuším, ale myslím, že nic takového neříkala. Ani já osobní ambice/schopnosti nemám, ale myslím, že nemrhat potenciálem, který v podobě chytrých lidí máme, je velice důležité. Zásadní. Že se vetšina spkojí s montovnami je dost problém. Pak ano, musíme se spokojit s drobky, které k nám přijdou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
7.1.26 13:08

@beata84 Je fakt, že se mi teď nechce dohledávat, kdo toho Muska & kol. první zmínil, možná to nebyla zakladatelka, ale to je celkem jedno.

Nemrhat potenciálem „chytrých lidí“ určitě ano, ale tohle pravidlo přece platí pro kohokoli, i pro toho méně chytrého. Prostě nemáme mrhat potenciálem nikoho, protože společnost potřebuje i méně chytré lidi, ne jen génie nebo třeba intelektuály. Dokládá to například zkušenost z doby, kdy se zakládaly v Izraeli kibucy, ale i když byl psychoanalytik „ochoten“ třeba dělat jen řidiče, řekli mu, že tuto práci získá až po nějaké době kopání zavlažovacích kanálů.

Tím chci dále říct i to, že zakladatelka poněkud troufale předpokládá, že starší syn bude na nějaké špici společnosti, když ne teda druhý Elon Musk, tak aspoň třeba profesor na univerzitě nebo špičkový vývojář v korporátu nebo já nevím co ještě. Ale v životě se může stát hrozně moc škaredých věcí, ani je nechci jmenovat, aby to nevyznělo, že to někomu nedej bože přeju. Takže to chce i určitou pokoru (před osudem a věcmi, které nemáme pod kontrolou), a tu u zakladatelky moc nevidím. Možná, až ji nalezne, odpadne i problém se strachem ze srovnávání jejích dětí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
7.1.26 13:09

Teď jsem to dohledala… dotyčné špice :-) společnosti zmínila sama zakladatelka dne 5. 1. 2026 v 15:12.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
7.1.26 13:12
@veria píše: Více

Anebo to sice uměl (jako můj nejmladší, dokonce ve třech jazycích), ale zase (ani dnes ve skoro 4 letech) neumí spoustu jiných věcí, třeba mluvit tak, aby mu lidi rozuměli. :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
7.1.26 16:52

Vázně podivné myšlenkové pochody (zakladatelka dělá někde v IT). Musím ale založit firmu, abych mohla tvrdit, že je potřeba vyhledávat a podporovat talenty? Nemyslím.
Navíc: být extra nadaný nemusí nutně znamenat být bohatý. Extra nadaný může pracovat pro úspěšnou firmu a tím prináset zisky firmě. A nejen já chci, aby co nejvíce skvělých a inovativních firem bylo v ČR. Ne jen težba, energetika, automotive, ale firmy s vysokou přidanou hodnoutou.
Příklad: Armin Delong stál u prvního elektronového mikroskopu v Československu. Díky tradici výroby je teď Brno jedním ze světových center výroby elektronových mikroskopů. On sám nijak extra bohatý nebyl. Byl „jen“ velice nadaný a úspěšný. Tento segment lidí nám dost chybí. Ne, že by se nerodili, ale nedosáhnou toho, co by mohli, kdyby od dětství měli efektivní podporu. Neztratli chuť po poznání. To se děje - nuda ve škole.
Samozřejmě potřebujeme i ostatní vzdělané lidi, ale bez těch top (nevím, kolik % :mrgreen: ) s optimálním vzděláním je to prostě výrazně horší. Navíc, když není pořádná technologická firma u nás, odejdou i „obyčejnější“ inženýři třeba do ASML nebo Siemens v zahraničí…
Je to velký problém pro celou ekonomiku. Ale není to o dělení lidí na chytré a hloupé (bez uklízečky a vrátné můžete zavřít každou školu). Jde jen o vyhledávání nadějných průkopníků pokroku, což přinese benefit všem. Furt se o tom jen kecá, ale situace bída. I moje děti se ve škole nudí.
 https://www.lidovky.cz/…eni-souhlasu?…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4844
7.1.26 17:05

U počítání není vůbec zajímavé do kolika a kdy se dítě naučí počítat. To je pro ně bezvýznamná „básnička“. První milník v počítání je pochopení významu kardinálního čísla (=poslední vyslovené číslo při počítání prvků = počet prvků), neboli umět spočítat počet něčeho. To obvykle přichází mezi 3-5 rokem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12746
8.1.26 08:10

@Petra Star Abych řekla pravdu, trochu jsem nepochopila, na co přesně reaguješ. Jakkoli s tím, co jsi napsala, v obecné rovině souhlasím, připadá mi, že zmínka o zakladatelích firem (která opravdu vzešla od samotné zakladatelky), posunula diskuzi úplně někam jinam a že už je to argumentace trochu „mimo mísu“ s ohledem na to, s čím se na tuto diskuzi zakladatelka obrátila (tj. jak se vyrovnat s tím, že se mi potenciál jednoho z dětí jeví být značně menší než potenciál jiného dítěte).

Znovu se vracím k tomu, co se nám tady úplně ale úplně ztratilo, a to, že ve věku 4 let a dokonce ani ve věku 7 let podle mého názoru NELZE (aniž bychom měli v ruce křišťálovou kouli) činit závěry o tom, čeho dítě může dosáhnout, neřkuli čeho dosáhne. Spousta rodičů se pomyslně opájí představou, jak se jejich nadané dítě ujme vlády nad světem a jeho ekonomikou :-), nebo naopak upadá do zoufalství, že průměrné dítě prožije naprĐ život na stupátku popelářského vozidla. Teď jsem to samozřejmě trochu přehnala a nadsadila :-), ale chtěla jsem tím ilustrovat absurditu těchto úvah a vytváření problému tam, kde pro něj není (minimálně prozatím) místo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin