Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@beata84 Nezkoušela jsem to, ale AI používám v práci jako „podržtašku“, takže mám už docela slušnou zkušenost s tím, jak funguje. Je to dobrý sluha, ale to, co píše, je vždycky nutné filtrovat právě optikou toho, k čemu byl stvořen. Tj. jak jsem už uvedla:
1. K tomu, aby lidi potěšil.
2. K tomu, aby nikdy neřekl „nevím“.
@Hecate Ano, ale právě proto, že potřebuje, jak píšeš, potěšit, je poměrně dobrý „psycholog“, tak dokáže ladění textu poměrně dobře vystihnout.
Tady je prostě část lidí přesvědčena, že tazatelka přistupuje nevhodně ke svým dětem, a nenechá si to nijak vymluvit.
Osobně k tomu nepotřebuju AI. Za mě je ten její dotaz úplně v pohodě.
@Anonymní píše: Více
Nemyslím si, že by to starší bylo nějak nadprůměrné chytré. Tohle dělala i moje neteř v 5 letech (číst, prví psaní, počítání ) a teď byla ráda, že se dostala na střední a to ještě soukromou ;D
Vlastně budeme rádi pokud to dodělá. Proč má každá matka v hlavě, že je její dítě dokonale?;D
Je to úplně obyčejné dítě zvládající akorát víc věcí.
@Justin Case píše: Více
Hele, me ono je asi jedno, co si myslis, vylozil sis to dost po svem. Ja znam svoje dite a byla jsem s nim (kvuli skole) na dvou psychologickych vysetrenich (statni i Centrum nadani), kde mu vysel intelekt v pasmu nad 130 s vyraznym nadanim v matematice - v sesti letech mel matematicke mysleni (ne znalosti) na urovni 10-11 let, nadprumernou pamet. Ma kvuli tomu individualni plan a podpurne materialy ve skole.
A vubec jsem nepsala, ze je dite dokonale. Vysoke IQ neznamena dokonalost.
@Anonymní píše: Více
Jasně. Můžete věřit čemukoliv budete chtít. Třeba i tomu, že máte inteligentní dítě ikdyž je v podstatě normální
neříkám, že to je něco špatného
U nas jsem, co se tyce intelektu v podobe „znamek“ byla ta lepsi ja nez o dva roky starsi sestra - urcite ne genialni, ale proste mi skola sla sama a ucit jsem se skoro nemusela, kdezto segra chodila se ctyrkama. Obe jsme chldily na stejny gympl, vykony se srovnaly, segra lepe odmaturovala, ale co je hlavni - ja chodim na psychoterapie, jsem labilnejsi, emocne nestabilni, premysliva, citliva, trapim se blbostma, v puberte jsem byla ve tride outsider, ani jsem nedochodila tanecbi, jak me to stresovalo atd… kdezto segra je vesela kopa, porad usmev na tvari a i kdyz ji neco trapi, neni to na ni znat, jak s tim umi pracovat, v kolejtivu oblibena, zrucnejsi a sikovnejsi nez ja a takove nadani ve zrucnosti je do zivota proste parada - vaze kvetiny jako profi zahradnice, pece a vari jako v michelinske restauraci. Celkove je v zivote stastnejsi, i kdyz je pravda, ze ji bylo do vinku dano i vice zdravi a stesti. Kazdopadne rodice nas milovali a milujou obe stejne, rozkrajeli by se pro nas, nikdy jsem nevycitila, ze by delali mezi nami rozdily, starsi nikdy netrpela komplexem mozna prave i pro jeji pohodovou povahu, coz muze byt i pripad tveho mladsiho syna a mozna si delas starosti zbytecne.
Jen podotknu, aby to nevyznelo tak, ze sestra je hloupa a ja chytra, jsme si myslim tak stejne, jen proste v tom detskem veku az cca do poloviny ss byl ten rozdil v uceni znatelny.
Byt tebou, vytycim si novy cil - vychovat z obou pouzitelne jedince do zivota a mpzna najednou uvidis, ze je se starsim co dohanet, napr. ho vzit do kolektivu, kde se mu nebude uplne emocne darit, a hned uvidis, v jake oblasti vycniva prave mladsi syn a je potreba starsiho „doucovat“.
Priznam se, ze kdyz jsem cetla, co vse syn umi a umel, spis to ve mne vzbuzovalo strach, jak si pozdeji poradi v zivote, protoze co so bidem, vetsina lidi je plus minus prumernych a on nemusi dobre zapadnout.
Z negativnich komentaru si nic nedelej, myslim si, ze uz jen to, ze sem pises, je znamka toho, ze te to trapi a chces se sebou neco delat a uz to se ceni. A ze jde z prispevku mozna poznat, ze nadrzujes prvnimu? Pokud to v tom nekdo vidi, tak v tom je asi ten vtip - ten problem, o kterem hovoris. Drzim palce!
Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.