Jak se vyrovnat s různým intelektem potomků

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1871
5.1.26 14:26
@Bytsamsebou píše: Více

Ten komentář byl na „je škoda, že to furt lidi nechápou“. Takže závist a komplexy jsou u těch, co ty chytré označují pohrdavě za šprty:-).
Jinak mezi námi talent, IQ atd jsou naprosto k ničemu bez zodpovědnosti, snahy/píle, tahu na branku atd atd. Takových extrémně chytrých jen s maturitou je…takových sportovních, uměleckých talentů, co nic nejsou je…
Ale jak je tady mnohokrát…Ani ten talent, IQ nebo dokonce ten úspěch daný zodpovědností a pracovitostí samo o sobě nezajistí spokojenost a fajn naplněný život, který je ve výsledku nejdůležitější.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 14:41

Za mě je se to docela pokazit dá. Já byla nadané dítě na přírodní vědy, ale vlastně mi šlo dobře všchno i sporty (takže skoro pořád samé až do maturity, VŠ na pohodu).
Mladší brácha byl takový normální, jen červencové dítě, co šlo do školy lehce nezralé, učitelka nána (čtyřky na prvním stupni, na druhém pak dvojky-trojky). Máma se s ním učila, ale byla nervní a křičela, když se nesoustředil, :pocitac: On pak brečel, že chce taky jedničky. Protože máma mě všude vychvalovala do nebes. Takže z bráchy byl záškolák, co sotva dal učnák. Životem se trochu plácá, ale dobrý… Přitom by měl klidně i na ČVUT, pálilo mu to. Ale školu nesnášel.
To je asi příklad, jak to nedělat. Je dobře, že se nad tím zakladatelka zamýšlí. Snad nebude jako moje máma. Já se taky snažím být trpělivá ke svým dětem…

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.26 14:43
@Anonymní píše: Více

Od někoho, kdo se svými holčičkami nezapomene pochlubit skoro v každé diskuzi (i tam, kde se řeší nějaké problémy a opravdu se to tam nehodí), to vážně sedí.
Buď ráda, že velmi nadané dítě nemáš a nemusíš tohle řešit. Kdo tohle má doma, tak ví, že to nejde jen tak přehlédnout a je jen otázka času, kdy to dojde i tomu mladšímu dítěti. U nás jak naschvál to více nadané dítě mělo ještě navíc výtvarný talent a hudební talent. Nebylo to vůbec jednoduché, ale nakonec se zdá, že z toho mladší dítě komplexy nemá. Ale je teprve na střední, tak vyhráno ještě není.

• Citovat
  • Upravit
2303
5.1.26 14:43

Znám dva bratry. Jeden asperger, trochu, trochu génius, dělá ve výzkumu. Druhý na školu kašlal a je číšník. Který z nich, myslíte, že už má za vlastní peníze byt v Praze?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
304
5.1.26 14:53

Koukám, že zakladatelka tady šlápla dost lidem na kuří oka, skoro by si z nich páv složil ocas :lol:

Radu nemám, ale pochopení ano, a rozumím tvým obavám. Výchovu můžete, jak sama píšeš, podělat i u toho nadanějšího, stejně jako u toho normálně průměrného. Nesouhlasím, že stačí je mít ráda a taky si nemyslím, že je dobré vychovávat je stejně. Vypadá to, že oba jsou dost jiní, a budou potřebovat rozdílný přístup, rozdílnou míru podpory v různých směrech atd. Takže je fajn, že si to uvědomuješ. Taky chápu, že svým vlastním osobním nastavením, možná i výchovou, které se ti dostalo, se ti líp přistupuje k tomu klasicky vzdělanostnímu nadání, jako má starší syn; taky prostě takoví lidi sbírají snáze a více uznání od okolí, přece jen společnost a ekonomika je nastavená na výkon (i když tady se ti všichni snažili předhodit, že tak to ale vuuuuubec není :roll: ). Na druhou stranu, určitě taky potká lidi, kteří ho budou jako zdejší diskutéři ponižovat poukazováním na jeho nedostatky, např. v té společenské oblasti…

Jak říkám, radu nemám, ale moc ti přeji, ať na něco přijdeš, nejsi v lehké situaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2409
5.1.26 14:55
@Okta píše: Více

Ten, co krade, že jo? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4954
5.1.26 14:57

Ale to je právě ono - ty potřebuješ najít něco, co bude bavit mladší dítě (ať už to bude sport, hudba anebo třeba počítačové hry) a v tom ho podporovat a věnovat se mu. Tím uvidí, že se starším řešíš „velikost vesmíru“ a s ním zase XY - no a vše bude v rovnováze. Mladší si nebude připadat odstrčený nebo hloupý, protože ho nějaký vesmír nejspíš zajímat vůbec nebude. Pro něj bude důležité, že s ním máma / táta jedou v neděli na fotbalový turnaj.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 15:01
@Hecate píše: Více

Ja mladsiho na zacatku prezentuju jako sikovne dite (hned na zacatku, pisu u o pochvale ze skolky), ale ze ho ve stinu toho intelktualne velmi nadaneho mam nekdy (ve sve hlave) problem jako sikovneho videt, protože jsem byla nastavena na jinou „rychlost“. Taky jsem psala, ze starsi je emocne pozadu (ok, sport jsem vynechala, extremni nemehlo neni), ne ze je dokonaly. A ano, psala jsem, ze se potrebuju prenastavit na toho mladsiho, aby neda znat, ze „jeste“ neumi pismenka, kdyz na ne ma cas. Mladsi dite je mile sikovne a vlastne skvele, jen to starsi ma velmi napadnou vlastnost, o ktere vsichni vedi. A moje obavy prameni z toho, aby ten mladši nevyrůstal ve stínu. Ne, že by byl outsider.

• Citovat
  • Upravit
89
5.1.26 15:05

Přijde mi, že máš na sebe hodně vysoké nároky, viz to „bojím se, abych něco nepokazila“. Zkus se ve výchově trochu více uvolnit, netlačit na pilu, brát děti takové, jaké jsou a věnovat se oběma stejně - s ohledem na jejich odlišné zájmy.

Máme to podobně, starší je ve všech výběrových skupinách ve škole, posílají ho do soutěží… Mladší ne, zase je ale empatičtější a zručnější. Nijak na staršího nežárlí, úspěchy mu přeje. Moc nerozumím tomu, proč by se mladší měl cítit odstrčeně? Když nebudeš přehnaně akcentovat výjimečnost staršího, mladší bude v pohodě. Když to vezmu u nás, tak se max. staršího zeptám, co dnes dělali na výběrové matice nebo mu pogratuluju k umístění v soutěži a tím to hasne, nestavíme ho na piedestal. Toho mladšího zas naopak pochválím za hezký obrázek nebo za kreativní stavbu… Nijak odstrčeně se necítí.

Mnohem větší výzva u nadaných dětí mi přijde udržet jejich motivaci… Staršímu jde všechno samo aniž by se musel snažit… A už i učitelka upozorňovala na to, že na to moc spoléhá a je trochu lenivější… Takže se ho snažíme učit, že bez práce to v životě nejde a že i on musí makat. Protože ve finále ti průmění ale pilní snadno převálcují nadané lenochy…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5683
5.1.26 15:05

Musim to napsat - jsi prikladem svihle matky! Naopak bys mela starsimu vysvetlit, ze neni neobvykle ale spise slusne, kdyz prichozi navsteva se opozdu schvalne o akademickou ctvrthodinku. :roll:

Vsadim boty na to, ze tvuj mladsi syn je normalnejsi dite nez jeho starsi bratr intelektual :roll: a ze ten mladsi bude v zivote pouzitelnejsi a stastnejsi nez ten starsi, ktery sice umel pocitat mozna uz v deloze, ale ludske vztahy a bezny zivot tihle lidi nedavaji a misto toho resi naproste cicoviny.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2409
5.1.26 15:07
@Bytsamsebou píše: Více

Ale blbost. Teď se omlouvám, jestli jsi cizinka a neumíš česky - ale pro info: https://cestina20.cz/slovnik/sprt/

Šprt, je ten, kdo se „musí šprtat“, aby měl jedničku. Ne ten, kdo má tu jedničku zadarmo, jen na základě toho, že sledoval vyučování a všechno pochopil. Jediný kámen úrazu je, když je špatný učitel, ale to už je na jiné téma..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
5.1.26 15:12
@Hecate píše: Více

Nejde o prijem tech osob samotnych, ale jde o to, ze treba vedecky vyzkum generuje rozvoj prumyslu (primo nebo vzdelavanim - ve svete je vyzkum hlavne na univerzitach), prestoze vedci uplne bohati nejsou. Staty s nejlepsimi univerzitami jsou na tom ekonomicky nejlepe a poskytuji zazemi talentum. Podivej, staci lidi jako Musk (ok, je to blb), Zuckeberg, Gates, Brin, Buffet,.. ti byli extreme chytri od mladi a takhnou ekonomiku dost podstatne. U nas treba Janecek, Baudis, Prusa, Dedek,
Ja osobne nepatrim mezi takto uspesne, ale delam v IT pro zdravotnicke pristroje a rozhodne si nemuzu stezovat. Spolecnost, pro kterou pracuju je uspesna a sve zamestnance si ceni velmi peknym ohodnocenim (vice nasobky prumerne mzdy)

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
5.1.26 15:15
@Ahep píše: Více

Ctyrletemu vysvetlovat akademickou ctvrthodinku? Ano, ted uz si zvykl, ze se chodi pozde :D
Souhlasim, ze starsi to muze mit v zivote tezsi - vidim jeho interakce s vrstevniky, jsou obcas rozpacite. Ale u nas doma mam ted potrebu chranit toho mladsiho. Naucit se jeho tempo.

• Citovat
  • Upravit
425
5.1.26 15:27

Já jsem na inženýrské vědecké pozici a je mi fajn. Peněz dost nad průměrem a ještě dělám, co mě baví. Takových lehce asociálních (jako ten starší syn) v dospělé verzi mám kolem sebe dost, ale rozumíme si. Ženy si taky našly :D
Myslím, že kdyby zakladatelka změnila talent syna na fotbal, tak je diskuze úplně jiná. Tady se projevila akorát nenávist ke sportům, přitom všichni ti „sportovci“ tady té většině dávají práci, léčí jim hemoroidy a jiné neduhy :D
Takže sorry: že je dítě dobrý fotbalista, je fajn, ale co z toho, pokud bude hrát jen za okres a dál nic? Když bude dítě chytré, uplatní se více, nemusí být mezi top 20 nejchytřejšími a pořád bude mít skvělé možnosti. Takže ano, intelekt má vyšší váhu a kecejte si, jak chcete.
K původnímu dotazu: Myslím, že je dobré opravdu ke každému dítěti přistupovat individuálně a držet pevně papulu, pokud by měla nutkání něco porovnávat. Případně korigovat staršího, aby nebyl namyšlený, učit ho sociálním dovednostem.

Příspěvek upraven 05.01.26 v 15:50

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
387
5.1.26 15:30

Promiň, ale mladsi dítě fakt nebude resit, ze je oproti starsimu sourozenci pozadu, protože ho vnima jako velkýho sourozence. Muj ctyrlety bracha taky vymrcovaly ze narozdil ode me (7 let) neumí číst. Tak mu máma rekla, že se to naučí časem, ze za jsem starsi.

Tvoje mladsi dite bude vyrustat ve stínu, pokud to tak budes citit ty. A ty to tak cítíš. Pokud se k nemu budes chovat normalne, vyroste z nej normalni, v pohodě a vyrovnaný člověk.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Aktuálně na Instagramu

Podle rozsáhlé norské studie mají nejstarší děti v rodině v průměru vyšší IQ než jejich mladší sourozenci. Důvod? Najdete na Instagramu.

Poradna dětského psychologa

Ikona - Václav Mertin

PhDr. Václav Mertin