Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Ahojky maminky, chtela bych se jen poptat jak to je s druhou materskou?
Mam tim namysli kdyz by jsme chteli s manzelem druhe miminko zda bych mela narok na materskou a v jake vysi, popripade pozdeji v jake vysi by byl rodicak??
Mam doma syna,30.brezna bude mit 3 roky..
Nerikam ze bych otehotnela hned ono by to jasne trvalo nejakou dobu, ale zajima me zda bych mela narok na materskou a rodicak na 3 roky??
Jeee to jsem zapomnela napsat…
Smlouvu mam na neurcito a v praci jsem i s materskou 5 let.
Pokud ti smlouva trvá je i nárok, pokud nestihneš vrátíš se normálně do práce a i tak ti nárok bude stále trvat, když bude smlouva ![]()
Příspěvek upraven 18.12.13 v 09:11
Takze bych normalne sla na materskou a pozdeji na rodicak ktery by byl 7100 nebo kolik to je?!!
Nepresla bych hned na rodicak??Nemusim mit odpracovano tak jak u prvniho tehu? ![]()
Smlouva mi trva mam na naurcito jsem v praci 5 let i s materskou.
No otehotnet bych asi nestihla tak rychle, prvni ditko nam trvalo 3 a pul mesice…A ted beru zase skoro 3 roky prasky. Takze pochybuji ze by to slo nejak rychle, rodicak me konci k 31.breznu.
@Jaja87 ne nemusela, pak si ti mateeřská počítala z aktuálního platu, do 4 let věku prvního dítka když nastoupíš na ppm bude stejně vysoká, možná vyššší ppm, ale ne určitě nižší, a pak dál když nastoupíš později tak se to bude započítávat z aktuálního platu ![]()
@Jaja87 píše:
No otehotnet bych asi nestihla tak rychle, prvni ditko nam trvalo 3 a pul mesice…A ted beru zase skoro 3 roky prasky. Takze pochybuji ze by to slo nejak rychle, rodicak me konci k 31.breznu.
důležité je že se máš kam vrátit, kdyby poměr končil nebyl by ani nárok na druhou ppm ![]()
Takze to je vse v pohode teda.. @Boudice23
Nemusela bych prepisovat tedy nic na manzela??
Jj mam se kam vratit.
Ale ted me jeste napada jedna otazka..Jak by to bylo, kdybych odesla z prace a snazila se s manzelem o miminko? Tak to uz by byl problem ze??
@Jaja87 píše:
Takze to je vse v pohode teda.. @Boudice23
Nemusela bych prepisovat tedy nic na manzela??
Jj mam se kam vratit.Ale ted me jeste napada jedna otazka..Jak by to bylo, kdybych odesla z prace a snazila se s manzelem o miminko? Tak to uz by byl problem ze??
kdybys z práce odešla, tak už by to samozřejmě mohl být problém. Musela bys na mateřskou nastoupit do 180 dní od ukončení prac. poměru, což by se asi moc nedalo stihnout, kdybyste se teprve snažili. Ty plánuješ z práce odejít? Já bych tam asi zůstala, pokud plánujete další dítě, bylo by to nerozumné, odejít. Radši tam pár měsíců zůstat a budeš mít nárok na mateřskou, na volbu rodičáku a budeš se mít kam vrátit. Když odejdeš, je to pak o dost složitější…
Pokud se začnete snažit a v době nástupu do práce budeš opět těhotná, tak můžeš rovnou nastoupit na neschopenku - tak to měla ted kamarádka, syn měl tři roky začátkem června, ona byla těhotná a porodila v září, tudíž v červnu normálně nastoupila a šla rovnou na neschopenku. Takže pak dostáváš nejen nemocenskou počítanou z předchozího platu, ale máš pořád stejnou mateřskou jako před rodičákem.
@Verca1989 Nene z prace se nechystam odejit..To se ptam tak nejak na vse predbezne kdyby nahodou. Do prace se ted vracim nastupuji od ledna jdu driv protoze chci…
Tak se tak ptam jak to je vsechno.
Moc dekuji za reakce. A za rady a tipy.
![]()
Ahoj, potřebovala bych poradit. Jsem na mateřské s dvouletým synem a za rok mám jít do práce, ale chtěli bychom ještě jedno mimčo a nejlépe otěhotnět než my skončí první mateřská. V práci mám sice smlouvu na neurčito, ale otěhotněla jsem ještě ve zkušební době mohl by mě zaměstnavatel propusit, kdybych čekala druhé dítě? A mohu si opět určit délku mateřské nebo my bude automaticky určena na 4 roky? děkuji za odpověď
A když sem měla smlouvu na dobu určitou která mi skončila 30.září 2013. Mala se narodila 26.září. chceme ještě jedno ještě jedno. Ze zdravotních důvodu co nejdříve. jak to budu mít s mateřskou a rodicakem? Děkuji za info.
@marti222 jestli by tě mohl propustit nevím, předpokládám, že by to neudělal, když to neudělal doteď…ale jinak pokud by prac. smlouva stále trvala, budeš mít normálně nárok na mateřskou a potom na volbu rodičáku podle sebe.
@Fantazie jelikož jsi tedy teď nezaměstnaná, pokud bys znovu otěhotněla, na mateřskou mít nárok nebudeš a po porodu bys měla nárok na 4letý rodičák, kratší by šel volit přes otce miminka, pokud bude mít ke dni porodu zaplaceno aspoň 270 dní nemocenské pojištění a bude zaměstnaný.