Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Já nechci někoho urazit, ale tady je to poslední dobou samej magor. Jedna sprchuje dítě studenou vodou, druhá posílá batole klečet do kouta. To je snad nějaká provokace nebo co. Nebo tohle snad nemůže bejt možný ![]()
@zuzkasim, já mám děti už větší - u těch malých batolat to jde samozřejmě mnohem hůř a po pravdě řečeno se necítím na to, abych udílela rady na řešení situací s takovými mrňaty. Můžu říct pouze vlastní zkušenost - u nás jsme za otáčení knoflíků, tahání kabelů či okukování zásuvek netrestali… v takových situacích jsme fyzicky zabránili, případně jsme příslušnou věc odstranili, zabránili v přístupu k ní apod. Stejně jsme se nikdy nemohli spolehnout na to, že to dítě neudělá znovu - dokud nedokázaly pochopit vysvětlení PROČ to nesmí, hlídali jsme je nebo jim to neumožnili.
V období kdy se začala plazit, jsem jí plácla přes ručičku, to bylo takové to první vymezování prostoru, ale plácla jsem jí až napotřetí poté co jsem jí předtím dvakrát vysvětlila proč to nemá dělat a pokud to bude dělat i nadále, tak přestože to nedělám ráda, tak jí budu muset přes tu ručku udělat baci bac, no chvíli to zkoušela, ale nakonec pochopila že opravdu vždycky následuje to co jsem řekla a můj muž praktikoval to samé.
Dneska na ní platí že jí to vysvětlím, i v případě že hrozí třeba že na ní něco spadne, vysvětlím že vím že jí to neskutečně zajímá, ale že když bude např. do žehlicího prkna šťouchat tak spadne a bude jí to bolet, ale vzhledem k tomu že jí na to upozorňuju a ona to i přes mé upozornění dělá dál, tak pokud jí to bouchne ať za mnou nechodí že jí to bolí pro útěchu. Nechám například to prkno kontrolovatelně spadnout tak aby jí lehce uhodilo a pak opravdu řeknu když ke mě jde s pláčem že jsem jí to říkala a upozorňovala a že se musí s bolestí vyrovnat sama a doufám že si to bude pamatovat. No celkem to funguje, chci docílit toho aby věděla že jí neříkám a nezakazuju věci jen tak a co řeknu tak platí. Dokonce jak tu někdo psal o silnici, tím že sní pracuju takto doma, stačilo mi vysvětlit že auta jezdí po silnici a my máme chodník, že je malá a musí se pohybovat po chodníku, protože jí auto neuvidí a nezastaví a udělalo by jí velkou bolístku, no zatím problém nebyl že by se řítila směrem do silnice.
Chce to v tomto věku důslednost a shodnout se s partnerem na stejných postupech a trestat potom netřeba, vysvětlit důsledek jaký bude mít její chování a postupně se to naučí
Rok a půl staré dítě se netrestá. Důsledně se ale vymezí hranice, co dítě smí a co ne a trvá se na jejich dodržení. Důležité je klidné vysvětlení a zamezení v pokračování činnosti (např. chce vysypávat koš - odnést dítě z dosahu). A jak už psala @BohunkaP používat přirozený důsledek. Trestání fyzické i psychické v tomto věku může mít obrovské negativní dopady na vývoj dítěte.
Ještě si dovolím OT: Včera jsem byla v DM svědkem této situace: Matka s maličkým dítětem (asi roční, sotva chodilo) si něco vybírala. Dítě čekalo, a když už to trvalo moc dlouho, opatrně si vzalo z jednoho regálu krabičku a prohlíželo si ji. Matka s přiskočila a řvala na dítě: „Co na to hrabeš, už tě mám plný zuby!“ a vlekla ho plačícího k pokladně tak strašným způsobem, že upadlo a rozplakalo se, načež na něj ještě řvala. Musela jsem se fakt ovládat, abych té čůze nerozbila ciferník. (omlouvám se, ale nadzvedlo mě to děsně…
)
Příspěvek upraven 28.03.15 v 09:53
@Antonie Bolavá píše:
Já nechci někoho urazit, ale tady je to poslední dobou samej magor. Jedna sprchuje dítě studenou vodou, druhá posílá batole klečet do kouta. To je snad nějaká provokace nebo co. Nebo tohle snad nemůže bejt možný
Provokace k víkendové pohodičce
,aneb skotské střiky 100× jinak.
@zuzkasim píše:
@BohunkaP Tohle tu občas čtu, že děti mají zažít přirozený důsledek svého chování, ale popravdě řečeno, u spousty situací si to neumím představit v praxi. O fousek výš popisuju, jak moje dítě miluje otáčení knoflíků u sporáku (a pračky, ale tam jde program aspoň zablokovat). Co za přirozený důsledek by batole v tomhle případě mohlo zažít? Spálený oběd? Vyhozený hrnec?
jde o to mu ukázat o přirozený důsledek třeba u toho spadlého žehlicího prkna, potom ti bude věřit i ten knoflík u pračky či sporáku, nejsem zastáncem říkat pouze NE, to dítě neví proč ne, já mám dohodu, že pračku spustí, nebo troubu, ale pod mým dohledem a já jí pomůžu a jinak se na knoflíky nesahá a u nás to dodržuje
![]()
@medunka23 píše:
já mám dohodu, že pračku spustí, nebo troubu, ale pod mým dohledem a já jí pomůžu a jinak se na knoflíky nesahá a u nás to dodržuje![]()
Problém je v tom, že jiné batole to dodržovat nemusí.
A ani u té své, která to dodržuje, se nemůžeš spolehnout, že to někdy neudělá (resp. nevím, jak je stará, ale asi někde mezi těmi 1-2 roky…?).
Myslím, že ten dotaz byl spíš myšlen tak, že KDYŽ to udělá, co potom - jak tomu batoleti ukázat přirozený důsledek toho, co provedlo… protože přirozený důsledek zmáčknutého knoflíku na troubě není schopno pochopit.
Dakujem holky za vase reakce ![]()
Vidim že každa mate iny pohlad
, žiadnu nesudim, sama chcem zdravu vychovu,
a rok a pol rocne dieta priznam placnem po zadku, ale nema to žiaden efekt dieta zabudne za co bolo potrestane, a preto stale dokola opakujem hovorim, ale už si pridem ako papagaj, a príde mi že nic nerobim len jej veci zakazujem
![]()
chcem byt dosledna…
@Yoy právě tím, že to pořád dokola vysvětluješ jsi důsledná
. Nedůsledná bys byla kdybys jí jednou něco zakázala a třeba jí plácla a podruhé to přešla bez komentáře.
@Yoy to nemá, ale je jí 18m, to je vpodstatě chodící mimino
. Musíš vydržet (pár měsíců), jednou to pochopí ![]()
@Yoy píše:
@AnastazieB
to ano, ale stale to nema efekt
U takhle malého dítěte nemůžeš čekat efekt - tohle je dočasné období, kdy ji musíš hlídat.
Samozřejmě je možnost, kterou mnohé maminky praktikují, že dítě budeš vychovávat jako štěně. Natáhne prsty k el. zásuvce - plesk přes ruku - natáhne prsty k zásuvce - plesk přes ruku - natáhne prsty k zásuvce, koukne na Tebe a ruku stáhne… Maminka je šťastná, jak pěkně vychovala.
Ve skutečnosti by jí stejnou službu udělala záslepka do zásuvky.
Ve výsledku se stejně nemůže spolehnout na to, že to dítě neudělá znovu, až se nebude dívat. Nebo že až přijdou na návštěvu k sousedce a tam bude zásuvka namalovaná na zeleno a bude mít tvar kolečka místo čtverce, dítě si to spojí a nebude ji chtít vyzkoušet taky.
Vysvětlovací čas přichází na řadu až později, tohle je prostě období hlídání.
@BAZÁREK ANGIE píše:
Provokace k víkendové pohodičce,aneb skotské střiky 100× jinak.
Jako to je provokace určitě, protože si nedokážu představit normální rok a půl staré dítě, které by někdo udržel klečet v koutě. Protože pokud nějaké takové existuje, tak buď není normální, nebo je tak příšerně vystresované a má takový strach, že to prostě vydrží