Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Kamča.dalmatinka píše:lucie.t píše:no to at mi ale nikdo netvrdí že brát si na dítě vařechu aby tě nebolela ruka je jen lehké plácnutí a normálníkattkka píše:presne tak a taky te ta ruka pak neboliKamča.dalmatinka píše:Ano ruka nestaci ruku ignoruje.A takhle si pamatuje a ma respekt.
Já to beru že se s ní dá uhodit i lehce,ale i podle odborníku se s vařečkou muže lehce něco stát a nejčastější jsou případy odražených ledvin.Já se ale ptala a to mi nikdo neodpověděl proč vařečka??To ruka nestačí a nebo je to symbol vařecha-dostaneš?Proč vařečka?
.
ja to myslela trochu s nadsazkou, nikdy jsem varecku nepouzila. Ale ta ruka me obcas boli pekne dlouho a mala se oklepe rekne ze ji to stejne neboli a zlobi dal. Tak z toho mam pocit, ze ta potrestana jsem ja.
lucie.t píše:Kamča.dalmatinka píše:ja to myslela trochu s nadsazkou, nikdy jsem varecku nepouzila. Ale ta ruka me obcas boli pekne dlouho a mala se oklepe rekne ze ji to stejne neboli a zlobi dal. Tak z toho mam pocit, ze ta potrestana jsem ja.lucie.t píše:no to at mi ale nikdo netvrdí že brát si na dítě vařechu aby tě nebolela ruka je jen lehké plácnutí a normálníkattkka píše:presne tak a taky te ta ruka pak neboliKamča.dalmatinka píše:Ano ruka nestaci ruku ignoruje.A takhle si pamatuje a ma respekt.
Já to beru že se s ní dá uhodit i lehce,ale i podle odborníku se s vařečkou muže lehce něco stát a nejčastější jsou případy odražených ledvin.Já se ale ptala a to mi nikdo neodpověděl proč vařečka??To ruka nestačí a nebo je to symbol vařecha-dostaneš?Proč vařečka?
.
No aspon vidíš že to je uplně zbytečné.Co to zkusit jinak?Dítě zaměstnat jinak,ukázat mu něco co má rádo popřípadě slíbit že když nebude dělat to a to tak dostane nějakej dáreček?co třeba začít brečet s toho že tvoje zlatíčko zlobí maminku?Co začít říkat nějaké básničky aby dítě zapomělo na tu činost co dělá a věnovalo se něčemu jinému?Já myslim že v 90% jsou vždy jiná řešení než bolavá ruka,tim spíš když dítě stejně s toho nic nemá ![]()
my máme spoustu čiností.Malujeme,lepíme nebo něco vyrábíme,tancujeme,cvičíme,hážeme si balonem,hrajeme si divadlo,na schovávanou a dítě se snažim pořád nějak zaměstnat.Když má pak volnou disciplínu
tak si sedne k hračkám a hraje si sám a nemá roupy dělat něco co se nemá.
.
Já zažila výchovu cukr i bič a zbití sem si nikdy nic nedělala,spíš naopak mě to rozčílilo.dodnes si pamatuju když sem na otce volala nebolí nebolí facka se mi zahojí
což ho ještě více vytočilo a přesto už jako 4 letá sem to udělala proto že to byla moje obrana.Maminka ta to s náma jela na city.Slibovala,vyhrožovala,plakala a tak.než abych ublížila mamince raději sem poslouchala.jediné k čemu to celé vedlo bylo že v přítomnosti otce sem zlobila a pěstovala sem si k němu nenávist.S maminkou jsem měla naopak vždy kamarádský vztah .
Jako každého věc, ale moje švagrová bere vařečku, snad od necelého druhého roku.
Mám docela zlobivé dítě - sem tam teda hodně, snažím se domlouvat, jednou, podruhé, potřetí vidím smích, tak dostane po ruce, podle toho co dělá a jak je to důležité.
Například švagrová dá facku, když jí dítě plyve jídlo - a to měl rok a půl, a nebo když ho učila na nočňák a nechtěl se vyčůrat, tak ho plácla rukou, nevím no.
Vařečku na co?? Pokud vím malý dostal, že házel hračkama v pokojíku například.
Takže na zadek dostane opravdu když zlobí hodně a vytáčí mě hodně - například dvě hodiny pořád něco vymýšlí, domluvím, nezabere, podruhé, potřetí, pak začne schválně vypypávat misky a už dostane, ne že by dostal hned jak vysype misku, někdy vidím, že opravdu rukou zavadil , jindy vidím, že jde a schválně mi třeba vysype koš s prádlem -to řeším takovou věc,že zvýším hlas, jdeme to uklidit, ale pokud znovu, tak dostane po ruce,zadku
Vařečku ne, to nechápu, u tak malých, dobře vím, jak je člověk někdy nervní a osobně bych se bála, i když to tak nemyslím, že bych malému mohla i ublížit - ten cit ruka a vařečka je jiný.
jak se díváte na zavíráni do tmy, když dítě zlobí?????například špajz, nebo jiná místnost, kde je úplná tma.
Ahoj, přečetla jsem pár příspěvků a chci jen dodat, že je fakt pravda, že pokud je dítě bito, bije samo. Sama jsem se o tom přesvědčila, hlídala jsem kamarádce kluka (3 roky). Jejich výchova je pořád jen, že dostává na zadek, furt ho komandujou atd. atd. Dcera (16 m) si hezky sama hraje, on přišel a každou hračku jí bral z ruky, tak jsem mu řekla, ať jí to z ruky nebere, ať si vezme jinou hračku. Vzal, ale hned s ní začal malou mlátit do zad a do hlavy. Tak jsem mu řekla, že to nesmí. Když se to opakovalo asi podesáté, tak jsem zvýšila hlas a on mi řekl, proč na něho řvu.
Ale to, co se stalo pak, to mě totálně dostalo. Šla jsem do koupelny a slyšim malou, jak kričí mamíí aúúú, tak jsem přiběhla, on na ní seděl a křečovitě jí do žeber a do břicha píchal kartáčem na vlasy (tou stranou, kterou se drží). To jsem fakt nevydržela a plácla ho jednou po zadku. Koukal na mě, tak jsem mu řekla, že to se nedělá. Malá se ho pak bála, vůbec k němu nešla, pořád byla u mě na klíně. Jeho tátovi jsem pak řekla, že jsem ho plácla po zadku, protože mlátil malou. Takže je to jasný, oni ho pořád peskujou, plácaj, ale efekt žádnej a on to pak opakuje po nich. A pak mi kamarádka radí, že když budu malou učit na nočník, tak jí budu muset zflákat, aby se to naučila.
Tak to jo.
kvaček píše:
jak se díváte na zavíráni do tmy, když dítě zlobí?????například špajz, nebo jiná místnost, kde je úplná tma.
No tak to už mi připomíná kauzu Kuřim
.To snad muže sloužit jen k tomu aby se dítě naučilo bát tmy.Ponižování dítěte a neschpnost matky,nic jiného mě nenapadá
kvaček píše:
přesně švgrová - když dostane plácnuté ,tak se vyčůrá
tak to je taky hustý ![]()
A muj chlap nikdy malého neuhodil.Opravdu za celej život ani jednou.Když to dokáže on s ním jednat tak to snad musí dokázat i každá matka
.
Navíc nejčastější výpovědi rodiču týraných dětí je to že oni taky byli biti.Podle psychologu takovej člověk ani nedokáže posoudit že to není normální výchova když jako dítě prožíval to samé.Ten kdo bije a tim nemyslim plácnutí po zadku,ale silnější bití vařechou bych už tam klidně zahrnula tak jen vychovává tyrany.Takové děti maj problémy už od školky a táhne se to s nima celej život.
Každej možná řekne že mám hodné dítě že to nepochopim,ale většinou je dítě odraz rodiču.Nervní matka rovná se nervní dítě a to sem poznala i na Matyáškovi když sem byla psychicky na dně že on se choval uplně jinak a byl zlej a ubrečenej což mě ještě více dostávalo.Když sem v klidu je zlatej a když zlobí(zlobí každé dítě) tak vždycky najdu něco co na něj platí aniž bych musela využívat sílu silnějšího nebo staršího. ![]()
Kamčo, přesně tak. Já měla taky dny, kdy jsem od rána na malou řvala a oplatila mi to tim, že taky řvala. Mamka mi řekla, že se musim uklidnit, že to takhle nesmim, že na nás nikdy tak nehejkala a nemlátila nás. Vzala jsem si to k srdci, klidná matka rovná se klidné dítě. Teď, když má malá někdy úlet, tak domlouvám, nebo odvedu pozornost a je to v pohodě. Zatim ![]()
Dana27 píše:
Kamčo, přesně tak. Já měla taky dny, kdy jsem od rána na malou řvala a oplatila mi to tim, že taky řvala. Mamka mi řekla, že se musim uklidnit, že to takhle nesmim, že na nás nikdy tak nehejkala a nemlátila nás. Vzala jsem si to k srdci, klidná matka rovná se klidné dítě. Teď, když má malá někdy úlet, tak domlouvám, nebo odvedu pozornost a je to v pohodě. Zatim
Přesně ![]()
Moje kamarádka taky občas pronese ach jo ty máš tak hodné dítě,ale už nevidí že ona na své dítě ječí tak že to slyší celej blok.Když byli naši kluci sotva chodící tak její upadl.Samozřejmě dostal záchvat a řval.Ona po pár minutách začla řvát až sem čuměla že má silnější hlas než já
co řveš,neřvi,zavři ,já ti na tu prdel ještě naplácám.Čim víc řvala tim víc řvalo dítě,tim ona řvala ještě víc a už sem si říkala že jeden z nich dostane infarkt.Taková scéna asi 5 minut.Dítě si samozřejmě dřeplo na zadek a řvalo ona nad nim řvala dělej vstávej neřvi
a místo aby ho utěšila,pofoukala mu odřenou ruku nebo ho vzala nebo slíbila že doma to zahojí nebo ho nějak oblbla(já vždycky přikládám kytičky které to zahojí,samozřejmě jako zahojí,ale dítěti to stačí na to aby se uklidnilo)tak místo toho táhla řvací dítě celou cestu za ruku a nebo za ní vlálo
.Když ho dotáhla před barák tak mi říká -no vidíš co je to za spratka,to by s toho jeblo i tebe,ty se tak máš že máš hodný dítě
.Já kdybych se ale zachovala stejně tak taky stejně dopadnu ![]()
kvaček píše:
Do tmy v žádném případě, fuj.
abych, to upřesnila, znám asi 3 maminy, které, když dítě zlobí, tak prostě jdou a zavřou ho například do koupelna, kde je tma.
Neříkám, že ho tam nechají nějak dlouho, třeba 15 min, ale nějakou tu minutu ano a dítě tam řvejak pavián.
Musím teda upřímně napsat, že jednou jsem to taky udělala do ložnice, ale to mi poradila známá a pak jsem z toho neměla dobrý pocit, protože když jsem otevřela, dveře, viděla jsem tu hrůzu v očích, jak se bál, už nikdy, proto se ptám, protože někdo to tak neberre, jako nějakou hrůzu ![]()