Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj, potřebovala bych poradit. Dcerce je 21 měsíců a ráda bych ukončjla kojení. Zvláště proto, že kojím hlavně v noci a přiznám se, že jsem totálně vyčerpaná a naprosto na dně jak psychicky tak fyzicky… Přes den se na mě malá sápe a když nedostane tak se vzteká, což nějak zvládáme. Ale v noci když se vzbudí, buď několikrát za noc nebo je přisátá klidně hodinu, mezitím já samozřejmě nemohu usnout, tak pokud ji hned nedám nebo přestanu tak začne brečet, a hrozně ječet, že budí i partnera a snad i sousedy. Zkouším ji dávat v noci UM ale to odstrkuje a napije se ho až když ji dostatečně nakojím.. Máte nějakou radu jak to ukončit, abych se mohla po takové době opět trochu vyspat? Bojím se že za chvíli padnu vyčerpáním…
![]()
@Paty Rose píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit. Dcerce je 21 měsíců a ráda bych ukončjla kojení. Zvláště proto, že kojím hlavně v noci a přiznám se, že jsem totálně vyčerpaná a naprosto na dně jak psychicky tak fyzicky… Přes den se na mě malá sápe a když nedostane tak se vzteká, což nějak zvládáme. Ale v noci když se vzbudí, buď několikrát za noc nebo je přisátá klidně hodinu, mezitím já samozřejmě nemohu usnout, tak pokud ji hned nedám nebo přestanu tak začne brečet, a hrozně ječet, že budí i partnera a snad i sousedy. Zkouším ji dávat v noci UM ale to odstrkuje a napije se ho až když ji dostatečně nakojím.. Máte nějakou radu jak to ukončit, abych se mohla po takové době opět trochu vyspat? Bojím se že za chvíli padnu vyčerpáním…![]()
![]()
Jít spát do jiné místnosti a přitulit ji k manželovi?
@Russet Nebude to jen dočasné řešení? Přece maminka nebude spát pravidelně např. v obýváku ![]()
V první řadě si musíš sama uvědomit, že chceš s kojením skončit. Ve chvíli, kdy sama přijmeš fakt, že od tebe mléko už nemůže dostat, pak vydržíš i její křik. Jen se na pár nocí připrav uklidňovat a vysvětlovat, že opravdu kojení nebude, ona to pochopí.
Osobně si myslím, že není třeba úplně přestat kojit, ale nechat třeba jen ranní a večerní kojení. Jen si musíš stát za svým a nedávat jí plané naděje. Pokud si bude myslet, že s tebou pohne a rozmyslíš si to, tak to na tebe bude zkoušet.
V tomto věku je to těžké…
zkusit zkracovat dobu kojení.. to je snad jediná rada… a postupně odbourávat.
Já jsem nakonec počkala do doby, kdy to syn pochopil sám a shodli jsme se na tom, že „už tam nic neteče“…
@Petule030 píše:
@Russet Nebude to jen dočasné řešení? Přece maminka nebude spát pravidelně např. v obýváku
Myslím, že by mohlo pomoct, že by ji necítila. Lepší to zkusit toto, než se zhroutit z nevyspání. Třeba i holčičku přes den na to připravit. V noci maminka nebude krmit, nemá mlíčko. Skoro dvouleté dítě už lecos chápe.
@Paty Rose píše:
Ahoj, potřebovala bych poradit. Dcerce je 21 měsíců a ráda bych ukončjla kojení. Zvláště proto, že kojím hlavně v noci a přiznám se, že jsem totálně vyčerpaná a naprosto na dně jak psychicky tak fyzicky… Přes den se na mě malá sápe a když nedostane tak se vzteká, což nějak zvládáme. Ale v noci když se vzbudí, buď několikrát za noc nebo je přisátá klidně hodinu, mezitím já samozřejmě nemohu usnout, tak pokud ji hned nedám nebo přestanu tak začne brečet, a hrozně ječet, že budí i partnera a snad i sousedy. Zkouším ji dávat v noci UM ale to odstrkuje a napije se ho až když ji dostatečně nakojím.. Máte nějakou radu jak to ukončit, abych se mohla po takové době opět trochu vyspat? Bojím se že za chvíli padnu vyčerpáním…![]()
![]()
Ukončovala jsem kojení ve 22 měsících. Pomohlo, když muž spal vedle v místnosti a malou si vzal s sebou, máme válendu s ještě jednou vyjížděcí spodní, tak ta spodní se vysunula pro malou a malá začla usínat vedle tatínka. Když se v noci vzbudila, tak jí zkusil dát vodu, to chvilku protestovala, ale když zjistila, že nejsem nikde poblíž já ani prso, ale že je tam táta a voda, tak zase usnula. Poměrně žádný stres, na prso se mi pak už nesápala. Zato na tatínka je teď hodně fixovaná, ale to nevadí, tatínka máme celé dny v práci nebo lítá po dvoře u dobytka nebo na poli, takže tohle usínání je takový jejich společný rituál, kdy se na sebe pěkně naladí a je to moc pěkné.
Příspěvek upraven 14.04.18 v 23:04
U nas v 15 mesicich pomohlo prelepeni bradavek naplasti s tim, ze mlicko uz neni. Mela jsem je prelepene asi 3 tydny v kuse, kdy syn chodil kontrolovat, zda se mlicko neobjevilo. Byl naprosty zavislak, ale toto pomohlo odstavu bez breku. Je ale pravda, ze v noci se tou dobou uz nekojil.
Nocni kojeni jsme ukoncili v 11 mesicich, proste nedostal. Brecel 2 noci a pak jeste obcas, ale bez toho se to asi neobejde. Vysledek stoji za to.
Příspěvek upraven 14.04.18 v 23:06
Dost blbě, já přestávala ve 2,5letech a byl to celkem boj, pořád jsem říkala, že už mlíčko neni a tak ještě dlooouho usínala a musela mě aspoň držet za prso ![]()
Ale rozhodně to chce nepolit a vydržet jakmile se jednou rozhodneš, už nepolevuj.
A úplně nejlepší je prý dítko někam poslat k babičce, a by trochu na to zapomělo..
Hodně štěstí ![]()
Myslim, ze je to taky o vasem odhodlani a pevnem rozhodnuti, bude to par prorvanych noci stat. Sice jsem nekojila, ale taky jsem eliminovala nocni piti um, a odbouravala dudlik, vzdy to byla jedna uplne strasna noc a pak dve ubrecene a jeste takovy neklidny tyden. Zkusila bych neustale vysvetlovat ze maminka uz nema mlicko, a na jednu-dve noci jit spat jinde a nechat ji s tatinkem. Kdyby i pak chtela, proste nedat, nabidnout vodu, uz je dost stara na nocni piti mleka. Mlicko proste neni a pres to vlak nejede. Chce to jen pevne nervy a vydrzet. Drzim palce
Jeste me napadlo mazat bradavky necim chutove hnusnym:D???
Tak to hledim, ze jste to takhle dotahla az do dvou let
jako vim, ze kojeni je pro dite prospesne atd..ale tak dlouho kojit..a pak se divite ze dite nechce prestat
no ale chcete radu, nekde sem tu cetla ze predstirat nemoc, ze mate bolava prsa a treba tri dny doma chodit s ovazanyma prsama obvazem aby byly prsa zakryte a to treba i v noci..jakoze obvaz na tricku pyzamu
a dite vidi ze prsa jsou bolava, boli to maminku a chape ze ma maminka beeebiiii a prestane chtit samo
@Františka85 píše:
U nás pomohlo namazat pepřem. „Pepš pálí hubu.“
@Russet píše:Hubu?!
Nojo, starší mu říkal, že spadne na hubu a slovo pusa se zatím neujalo ![]()
@Paty Rose píše:
![]()
zkousela si dat misto prsa dudanek?