Jak uvařit dobrou rýži?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
1149
10.2.12 13:03
-lucie- píše:
moje mamka vaří výbornou rýži :) bezsáčková rýže - 2 šálky, na to 4 šálky vody, lžička soli, menší cibulku jen oloupat a napíchat do ní hřebíček a dát to všechno vařit ;) je to fakt výborný

Takhle to dělá babička a je opravdu výborná, nejlepší je hned pod tou cibulí.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9754
10.2.12 15:08

Kacenka20: Ahojky,jestli chceš tak ti taky můžu hodit nějaký receptík? Jsem kuchařka ze školní jídelny! :lol: :lol:
Ve školních jídelnách se rýže dělá v obrovskách kotlech! Doma to můžeš nahradit pečením v troubě! Výhradně se používá rýže parbolaid!( já osobně dělám i rýží dlouhozrnou). Nelepí se a líp se dává na talíř. 1 hrnek rýže, propláchnout v teplé vodě, sůl ti neporadím, protože v jídelnách se solit moc nesmí, ale behěm pečení můžeš ochutnat a popřípadě přisolit a dopéct, 1 a 3/4 hrnku vody. Ne víc. Radši míň a pak přidat. Peče se tak 30-40 minut naplno, rýže musí být až do konce pečení přikrytá! Délka pečení záleží na typu trouby, mám zkušenosti, že každá trouba peče jinak!

A teď recept který miluju: Osmažit nakrájenou cibulku na pánvi do světle hněda, přidat upečenou rýži, lehce opražit a přidat vejce. Jedno kolik. Záleží na množství rýže a chuti(3,4,5…?). Dosmažit do sražení vajec, popřípadě přisolit. Takhle tu rýži miluju a můžu ji jíst i samotnou.
Hodně zdaru. Paa

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
10.2.12 15:59
kar-maa píše:
Kacenka20: Ahojky,jestli chceš tak ti taky můžu hodit nějaký receptík? Jsem kuchařka ze školní jídelny! :lol: :lol:
Ve školních jídelnách se rýže dělá v obrovskách kotlech! Doma to můžeš nahradit pečením v troubě! Výhradně se používá rýže parbolaid!( já osobně dělám i rýží dlouhozrnou). Nelepí se a líp se dává na talíř. 1 hrnek rýže, propláchnout v teplé vodě, sůl ti neporadím, protože v jídelnách se solit moc nesmí, ale behěm pečení můžeš ochutnat a popřípadě přisolit a dopéct, 1 a 3/4 hrnku vody. Ne víc. Radši míň a pak přidat. Peče se tak 30-40 minut naplno, rýže musí být až do konce pečení přikrytá! Délka pečení záleží na typu trouby, mám zkušenosti, že každá trouba peče jinak!A teď recept který miluju: Osmažit nakrájenou cibulku na pánvi do světle hněda, přidat upečenou rýži, lehce opražit a přidat vejce. Jedno kolik. Záleží na množství rýže a chuti(3,4,5…?). Dosmažit do sražení vajec, popřípadě přisolit. Takhle tu rýži miluju a můžu ji jíst i samotnou.
Hodně zdaru. Paa

Moje nejoblíbenější jídlo a dietní je upečená rýže, pak k tomu čerstvé rajče nakrájet, nastrouhat eidam nebo nějaký sýr do 30% tuku, mám to moc ráda a ujedla bych se toho, ale manžel, když to zkoušel, řekl fuj, kde je maso :mrgreen: :zed: je to na něj moc zdravé, moc suché :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10802
10.2.12 18:02
Amabilis77 píše:
OT: plasty v Tesku bych radši nekupovala. Oni ty drahé plasty ví, proč jsou drahé ;) Hlavně plasty s Teska dost často neprochází testama kvůli škodlivým látkám. A přeci jen ten ohřev v mikrovlnce si o nějaký kvalitnější plast vyloženě říká :think:

No právě… já sice nejsem moc cimprlich na tu „škodlivost plastu“ pro běžné používání, ale tohle přece jenom musí snýst teplotu varu po docela dlouhou dobu… to už bych se jen tak do něčeho bála dát :think:

A tak co teda? Napadlo mě třeba varné sklo, jako do obyč trouby.. to by mělo jít, ne?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6552
10.2.12 19:02

Tak vidite, ja ho pouzivam 5 let, neni znat jakekoli opotrebeni, predpokladam, ze diky tomu, ze se porad prodavaji, tak asi testy budou ok, nicmene, pokud chces neco jinyho nez tuto misku, tak bacha, ja tam pouzivam prave tu redukci pary, coz jensky sklo nema.....

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3379
11.2.12 19:08

Já rýži dělám jen v troubě, je fakt,že používám hodně jasmínovou. Obyčejnou rýži kupuji tu dražší. Přiznám se, já neumím udělat rýži na sporáku, neustále se mi to přichycuje.
Sáčkovou nedělám, jelikož z toho je taková břečka. :x

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
74217
11.2.12 22:59

Dneska jsem dělala obyč. rýži Noe paraboilt s Kauflandu k číně, pekla jsem ji v troubě a byla skvělá, rodinka si baštila :P

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
4.5.13 21:12

mate ryzovar?

Ahoj, da se delat v ryzovaru i neco jineho nez ryze? zkouseli jste? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2760
4.5.13 21:14

@yourlady a máš přímo rýžovar nebo el. tlakový hrnec?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
4.5.13 21:14
@verrru píše:
@yourlady a máš přímo rýžovar nebo el. tlakový hrnec?

uplne novy ryzovar

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2760
4.5.13 21:51

Aha.. tak to nevím, já mám právě to druhé, tam se dá vařit všechno :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
37
4.5.13 21:54

Nezkousela jsem, ale ráda si poslechnu nové nápady jestli nekdo má

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1309
5.5.13 12:52

Tak jsem vygooglila diskuse na netu, ze lidi delaji v ryzovaru i kase, lustenininy, maso atd. predavam tedy dal

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1
2.4.16 20:17
@Kacenka20 píše:
Pro většinu z vás asi banalita, pro mě um :-) Nejsem absolutně schopná nikdy uvařit dobrou rýži. Buďto je málo slaná, případně moc, no a hlavně je tak nějak bez chuti. Potřebovala bych úplně přesnej poměr rýže - voda - sůl, případně jaký koření do vody přidáváte…
Milovala jsem školní rýži, dala se sníst i samotná. To ta moje se musí zajíst velkým soustem něčeho s hodně výraznou chutí, aby se chuť rýže přebila :oops:

Dobrý den,
ono to právě banalita není, ani většina kuchařů v restauracích si jen myslí, že rýži umí uvařit. Co se týče poměru vody, tak velmi záleží jakou máte rýži. Stejně tak i co se týče chuti - tu také hodně ovlivňuje kvalitu rýže. Po bádání už bychom nikdy nedali do pusy Arax, Vitanu, Largis a podobné. Ty mají kvalitu vhodnou možná pro prasata. Nejlepší kvalitu jsme objevili v americké rýži, která je i cenově přijatelná. Jinak vody dáváme v poměru 2× až 2,5× více jak rýže. Jak již někdo zmiňoval, tak ji lze před vařením popražit na másle. Jinak ji ochucuji i římským kmínem a oloupanou cibulí. Nebo také lze použít medvědí česnek, kari, kurkuma… Záleží k čemu je rýže určena a na fantazii ;)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí