Jak vařit POHANKU lámanku ?

174
5.12.06 14:12

Jak vařit POHANKU lámanku ?

Ahoj ?
Dnes jsem poprvní vařila pohanku lámanku a byla jsem dost zklamaná. Poradíte, jak správně vařit ?
Postupovala jsem dle tohoto návodu:
Před přípravou propláchneme studenou vodou. - jak? Lámanka mně propadá sítem . Na vaření používáme 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky. Nikdy nesléváme, aby nedošlo ke ztrátě rutinu. Vaříme 2-3 minuty a 15 minut necháme stát, nemícháme - nemícháme ani při vaření nebo až po odstavení ?
Můj výsledek - na dně připálené, po odstání z toho vznikla homogenní tuhá nepoživatelná hmota :evil:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

268
5.12.06 15:06

Camillo,
pohanku můžeš koupit buď lámanku, ale ta je vhodná spíš na přípravu kaší, nádivek nákypu apod. Jinak já spíš používám loupanou pohanku -kroupy- to pokud chceš použít jako přílohu -aby byla sypká.
Pohanku normálně propírám jako třeba rýži v misce -ne v cedníku, to je jasný, že propadne, pak třeba vodu scedit přes pokličku.(nebo ji ani nepoužívám, ono jak je to mokré, tak to nepadá, snad neva, že trocha vody zůstane.

Lámanka se vaří opravdu jen minimální dobu, po dosažení bodu varu ji odstav! a přikrytou nechat vychladnout - já ji dávala pod peřinu, aby došla.

Kdybys vařila loupanou pohanku -kroupu, tak ta se vaří déle, samo odkrytá, (tak-6-8min. -no, přesně to nestopuju, zkusím, jak je měkká, pak můžeš přidat lžíci oleje a nechat dojít pod pokličkou, občas promíchám.
Jinak Pohanku můžeš před vařením (již umytou a okapanou) opražit -kvůli lepší chuti.

Teď se dívám, že v biokuchařce píšou, že by se kroupa měla nechat dojít asi hodinu, ale to tak nedělám, asi to bude tím, že ji vařím dýl než těch6min. (10-15?). Prostě to ozkoušej, ono to pujde. Radši se někdy spoléhám na sebe než na návody, ono je to taky na každém sáčku jinak:(

Jinak nevím, jaký máš sporák, já elektr. plotýnku, tak jak začne vařit, tak ji vypnu a nechám dojít, na plynu u našich kolikrát taky něco připálím, je to tam nějak rychlejší. Tak zkus třeba mírnější stupeń, ale to fakt nevím, jen mě to tak napadlo.

Dobrou chuť:)

Jinak zrovna minulý týden jsem pohanku dělala tak, že jsem ji přihodila k již dušené zelenině, přilila vodu, chvíli povařila a nechala dojít, ona ta pohanku tu vodu hodně vytáhne.
Pokud by ti přišlo, že to chce víc vody, tak klidně přilej. :wink:

Janka

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymni
5.12.06 17:32

lámanka

Ahoj,

já lámanku používám do polívky. Dřív jsem jí přidávala i do těch mixovaných zeleninových polívko-kašiček (ale z toho už mi dcera vyrostla). Dávám až na konec, nechám pět minut vařit a pak těch 15 minut dojít.

Párkrát jsem z toho taky udělala kaši, když se kolem 10 měsíců babičky i doktorka divily, že už dávno nedávám k večeři krupicovou. Moje dítko holt na sladký kaše moc není. Když děláš kaši, musíš pořád míchat. Tam odpovídá to dávkování 1,5 dílu vody na 1 díl pohanky, uvést do varu a míchat až dosáhneš té řidší kašovité konzistence (cca 5 minut varu, musí to bublat), sundat z plotýnky a občas ještě promíchat, aby to chladlo rovnoměrně (nebo se na to můžeš vykašlat). Nesladit, nemastit a říkat si, že je to zdravý, ten rutin za to stojí.

  • Nahlásit
  • Citovat
174
5.12.06 19:24

Díky moc za rady !
Dám pohance lámance ještě jednu šanci :lol:

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit
5469
26.11.11 12:55

dnes jsem zkusila male udelat pohanku lamanku - 1dil lamanky a 2dily vody. nechala jsem uvarit… Nejak se mi tam nelibili zrnicka-asi zbytky zrn. tak jsem to propasirova a mela z toho kasi. Pridala jsem do zeleniny - moc to smakovala.
Zajimame jestli to je nutne to pasirovat a to co zbyde snist, nebo to muzu cele uvarene dat male. Dekuji.

  • Nahlásit
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další podobná témata podle názvu

Další témata z kategorie

Reklama