Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky
Mgr. Lucie Machová
Krásný den holky,
Potřebovala bych poradit, jak nejlépe vysvětlit dětem, že s námi už tatínek nebude bydlet.
Poslední měsíce jsou peklo-alkohol, hádky nehoda pod vlivem, zničené úplně nové auto. Zapřísahal se, že už nikdy se nenapije ale pokračuje dál. Posledně přišel zpět bez telefonu peněz notebooku a já konečně otevřela oči, že toto je neunosne.
Finančně to zatím zvládneme, pokud se mi všude podaří domluvit skrz to auto.
Bydlet kde máme a kdyby tady vyváděl, tak zvládneme sehnat jiný byt.
Ale co mne opravdu trápí je dcerka, která ho miluje a nevím, jak nejlépe vše vysvětlit.
Někdy má tendence s nimi manipulovat-jako ze ja jsem ta zla a maminka mne vyhazuje.
Jsem blba, že jsem to trpěla tak dlouho.
@Lama Lama malé je 7 nejmensimu 2 ale ten se jeste tolik nepta
Nezažila jsem, jen domýšlím, co bych asi tak dělala já…
s dcerou bych si sedla, řekla jí, že si s tatínkem nerozumíme, že máme mezi sebou problémy, že se hádáme a bude lepší, když budeme žít bez sebe…
nechala bych ji projít si tou krizí - šok to bude…
a rozhodně bych na něho nekydala špínu, vyhnula bych se soudům, kdo za to může, kdo je zlý a špatný…
snadno se to radí… přeji hodně síly ![]()
Proč se nejde léčit?
Je to nemoc jako každá jiná, kdyby měl vůli a touhu, můžete to překonat,
ale to by musel chtít a abstinence je samozřejmě celoživotní úkol a kříž…
pokud je jediný problém s ním „jen“ ta závislost a zvládá ještě chodit do práce a fungovat doma, tak bych mu dala šanci…
ALE musel by na léčení, nejlépe ihned, dobrovolně…
Až pak, kdybych mu dala tuhle šanci, bych bořila rodinu…
@Lucy75 to jsme zkoušeli, zatím tedy jen docházel
On tvrdí že problém nemá, plácali jsme se v tom tři roky za ty tři roky bylo už takových slibů
Podle něj stejně navíc za vše můžu já
@Tereza0803 aha
ambulantní léčba má nízkou úspěšnost,
musí se nechat zavřít na léčení
nebo pak tedy rozvod
s dětmi na rovinu, ale nedávat vinu, starší si to už v hlavičce i tak poskládá, je to moc smutné, soucítím s tebou… evidentně jsi mu už šancí dala spoustu
pak tedy už jen ta úplně poslední - Intenzivní ústavní léčba… nebo žádost o rozvod… žádost můžeš podat klidně v pondělí, vzory máš na netu, kolek stojí dva litry
pokud ho postavíš před takto jasné rozhodnutí, už si konečně bude opravdu muset zcela naposled vybrat..
a pokud si vybere rozvod, dopadne špatně.. Ale to už není tvůj problém, neneseš za něj odpovědnost, musíš být silná kvůli dětem ![]()
Ja sestilete dceri rekla, ze tatinek od ni neodchazi, ze se budou vidat a hrat si jako dosud, jen bydlet bude jinde. Bylo to samozrejme delsi, ale proste vysvetlila jsem, ze to chceme ted zkusit jinak, oba ji milujeme a nikdo od ni neodejde. Ale u nas nebyl problem alkohol ani milenka a deti oba milujeme, takze jsme se snazili je tim zatizit co nejmene.
@Lucy75 děkuju těch šancí bylo už tolik, že bych je sama nespočítala, té ostudy kolik kde už bylo
A člově pořád doufal, že bude lip
Po té nehodě pořád říkal, jak dostal od života facku a alkoholu se nikdy nedotkne
Vydrželo to měsíc a je to tu opět a ani mu není líto snad že nám vyrobil dluh 600 tisíc
K doktorce přestal po čase chodit a právě to moc nikam nevedlo a někam na léčení jít odmítá
@Tereza0803 píše:
@Lucy75 děkuju těch šancí bylo už tolik, že bych je sama nespočítala, té ostudy kolik kde už bylo
A člově pořád doufal, že bude lip
Po té nehodě pořád říkal, jak dostal od života facku a alkoholu se nikdy nedotkne
Vydrželo to měsíc a je to tu opět a ani mu není líto snad že nám vyrobil dluh 600 tisíc
K doktorce přestal po čase chodit a právě to moc nikam nevedlo a někam na léčení jít odmítá
Jestli dělá dluhy, s rozvodem bych radši moc neotalela ![]()
Malé říct, že se s tatínkem hádate a budete radši bydlet každý jinde, ale že to pořád bude její tatínek, má ji rád a bude ho vídat.
@Tereza0803 nezůstane ti nic jiného, než být absolutně nekompromisní. Řešíme v rodině podobnou situaci už 4. rokem a po všech možných šancích, slibech a opětovných průserech jsme došli až na samotný konec a osobu jsme úplně odstřihli
Nejedná se teda o bezprostředního příbuzného, tudíž nemusíme řešit až tak nepříjemné sdělení a uhráli jsme to s manželem vůči dětem do outu, ale i tak je to pro nás osoba velice blízká, kterou máme moc rádi, o to bolestnější pro nás tohle rozhodnutí bylo a je. Ale nedá se prostě nic dělat. Už se nechceme, nemůžeme dívat jak se ničí… :/ Léčení odmítá, i když ví, že problém má, ovšem pořád tvrdí, že to zvládne. Ovšem těžce nezvládá…
Tak teď doufáme, že si svůj problém, a hlavně jeho zhoršování a naprosté nezvládání uvědomí a léčit se půjde. Jsme přesvědčeni, že šanci má… Ale je to šílené ![]()
@Tereza0803 chápu
to je moc špatné..
vidělas Úsměvy smutných mužů!!?? Nutno vidět. Nejsi v tom sama. Zažívá to hodně žen..
taky sliboval, napsal to sám o sobě, taky (skoro) prokaučoval rodinu… alkohol je Démon…
dala bych mu ten nůž na krk s ústavní léčbou a pokud do konce srpna nenastoupí (ve Šternberku mi třeba obviněnou vzali na její žádost hned den po nehodě!), tak Konec…
pro děti bude stabilní klidné prostředí lepší než tohle…
Příspěvek upraven 30.07.22 v 18:59
Řízení pod vlivem, dluh, ztráty věcí, házení viny na tebe… já bych další šanci už dát nedokázala. Ale to je mimo dotaz zakladatelky, omlouvám se.
Hodně síly přeju ![]()
@Tereza0803 jo a ještě jedna věc. Kdybych tohle musela řešit s manželem, tak bych okamžitě ošetřila SJM zúžením. Nemusíte se hned rozvádět, ale určitě odloučit a majetek právně chránit, kdyby další jeho alkoholické excesy přinesly další škody. Ať to jde za ním, ne za tebou. To bych taky při případné definitivní rozpravě s ním použila - buď se půjdeš léčit, nebo po zúžení SJM nastane rozvod. Odstěhovat hned. A když nad tím tak přemýšlím, alkoholismus bych před dětmi asi krýt nedokázala, vždyť ho musí holka vidět, že chodí nalitý… Nějak citlivě bych ji to vysvětlila. Nevykreslila tatínka jako zlého člověka, spíš slabého, nemocného, že se musí dát do pořádku, aby mohl zase s vámi hezky fungovat. Aspoň zatím bych ji to podala asi nějak takhle.
@Tereza0803 Rict, ze vy dva uz spolu nebudete bydlet, ale ji mate oba radi… Ale tedy v 7 letech uz pravděpodobně vnima, ze tatinek chlasta.