Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@Snopy123 dobře, ale takové děti, takových matek většinou končí po první třídě. Tam se zjistí, že tohle není to pravé a není pozdě začít něco nového a vhodnějšiio. Tady matka, z nějakého důvodu trvá na tom, že to kluk bude hrát ještě dva roky. Tomu moc nerozumím, proč.
@mado Protože tam má bráchu? Protože to mají blízko a kluk si tam dojde sám. Protože nic jiného nestíhají? Protože chce aby byl venku na vzduchu a kluk nechce nikam jinam. Těch důvodů je možných. A nebo doufá, že se stane zázrak a on začne jezdit taky, jako sourozenec.
@Snopy123 píše: Více
Samozřejmě, pokud se něco děje, tak sám trenér mluví s dítětem, rodiči, hledá se důvod, motivace. Sám trenér se po tom pidi a snaží se najít cestu.
Tady matka s trenérem snad nikdy nemluvila, nezná jeho názor a plány. Sama má zkreslené představy a chce jen radu, jak klukovi lhát. Přitom devět let, ten ví, kudy běží zajíc, jak na tom je. Akorát se ujiisti, že mu matka lže. Jediné pokud by byl nějak rozumové znevyhodněn, což matka odmítla.
Průměrný devitilety kluk ví, jak na tom je a rozhoduje se sám, i bez lži okolí.
@mado Tak zřejmě ano, když matce prokoukl lež, že na střídačce sedí i ty důležití, nebo jak to je.
@Snopy123 píše: Více
Aneb vše je problém, proto kluk nemůže zkusit nic jiného, kde by byl pravoplatnym členem party, zažil úspěch, radost z toho, co mu jde a byl by psychicky v pohodě.
@mado To bylo co mě tak napadlo. Třeba je pro ni náročné zajistit 2 děti a každému jiný sport - fakt nevím. Ten pravý důvod musí vědět zakladatelka.
Příspěvek upraven 05.06.25 v 09:05
@Snopy123 neboj, ono to bude úplně jinak a tady už je to spíš taková teoretická debata. Víš, kdo je zakladatelka?
@Messiashka píše: Více
ono by neškodilo si promluvit i s trenérem…v klidu sami a bez emocí
Celý ten přístup je úplně mimo. Buď je ten příběh smyšlený a timpadem nepovedená slátanina, anebo to píše máma, která v životě nedělala žádný sport, maximálně ho viděla z rychlíku a na dětech si hojí veškeré své komplexy. ![]()
Fotbal fakt není jen nějaká teorie. Je to praktická záležitost…běháš, makáš, hraješ. A pokud dítě opakovaně sedí na lavičce, je to prostě proto, že aktuálně nemá výkon jako ostatní. Hotovo. Žádné „náhradník je nejdůležitější“ to nezachrání, dítě to stejně pozná.. A ještě se bude cítit trapně, že mu dospělí servírujou pohádky místo férového vysvětlení. Protože fotbal se zkrátka hraje, nesedí, to ví i člověk s IQ houpacího koně ![]()
Nejlepší, co může člověk udělat, je mluvit narovinu, ale s respektem něco jako brácha je teď dál, ale každý jsme jiný. Jestli tě fotbal baví, máš šanci se zlepšit, ale bez tréninku a vůle to nepůjde, pokud nechceš intenzivně trénovat, abys neseděl na lavičce, tak zkus jiný sport, tečka. ![]()
To je jediný způsob, jak dítě vychovat k realitě, ne k iluzím a psychickým problémům ve starším věku ![]()
Příspěvek upraven 05.06.25 v 09:16
@Messiashka píše: Více
Pravdu, co jiného? Můj syn byl takhle z fotbalu odejit. Trenér mi řekl, že buď bude jen trénovat a nebude jezdit na závody a nebo půjde pryč. A rozhodl, že pro něj bude lepší první možnost. A taky to syna bavilo. Já to obulela a když jsem se vzpamatovala, tak jsem synkovi řekla jemně pravdu. Že jsem ráda, že ho sport baví a že najdeme nějaký jiný, který by mu mohl jít. Syn z toho radost neměl, to je jasné.
Teď chodí na všestranný sport, ten je dvakrát týdně. A buď pak bude někam chodit, třeba na plavání, a nebo bude sportovat se mnou. Platím dětem ještě doplňkově další tréninky (třeba trenérka děti a mě učí správné technice běhání a tak…) a v podstatě je možné, že v žádném sportovním kroužku nebude. Ok, talent má na matiku a jazyky. Ale díky téhle přípravě budeme moci jít spolu plavat, běhat, zahrát si tenis, jít na brusle…
Malé děti IMHO dělají sport jednak proto, že si tam vyzkouší i porážku (důležitý pocit, dneska je to skoro sprosté slovo) a taky aby až budou dospělí, měli radost z pohybu. Neseděli jako pecky u compu, ale třeba se šli proběhnout.
Téma je zamknuté a nelze do něj již dále přispívat
@mado Já jsem ten věk dočetla až později. To se omlouvám. V 9 letech normálně dítě ví, jak to je. Proto jsem se i ptala, proč to nekomunikují s trenérem (u nás bylo součástí hodnocení po každé sezoně každého hráče - přišlo to do emailu každému rodiči - ). A pak jako celku, kde mají makat a kde zlepšovat.