Jak vysvětlit slova - vládnout a umřít tříleťákovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
5342
26.10.13 21:27
@makytalicka píše:
@Lemuska taky bych to tak řekla, ale mám zkušenost (od kamarádky), že to takhle vysvětlila a dítě se pak bálo spát… 8)

Vidíš, tak to by mne nenapadlo…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5342
26.10.13 21:33
@Antonie Bolavá píše:
to je to nejděsivější vysvětlení, co jsem kdy slyšela. Myslím, že jako malá jsem se taky pak bála, že už se neprobudím. A děsí mě to dodnes.
Volila bych spíš to nebíčko. Samozřejmě pro ty, kterým se toto vysvětlení nepříčí. Já tomu sama věřím, takže nemám problém to tak vyložit dětem.
Jinak jsem dnes taky vysvětlovala volby. Ale čtyřleté :) Řekla jsem jim, že jsou lidé, kteří v téhle zemi všechno řídí a ty že si lidé vybírají. Taková zkrácená verze, ona se moc nevyptávala

Takhle mi to vysvětlili rodiče a úplně si pamatuju jak jsem to pochopila a uvědomila si co slovo umřít znamená. Nadsena jsem nebyla, ale ze smrti nadsena nebudu nikdy. Nebicko mi prijde dost abstraktni a nepochopitelne pro male dite. Jinak je asi potreba upresnut pojem spanek versus smrt. Vubec by mne nenapadlo, ze by si to dite mohlo vysvetlit takhle (nastesti moje to pochopilo dobre, jinak bycch si musela nafackovat).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:35
@makytalicka píše:
@kolozubka známá mi nedávno říkala, že její šestiletý přišel ze školy s dotazem „kdy budu dědit?“ :D

Hustý

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24379
26.10.13 21:36
@Chawa píše:
Já už se raději nedivím ničemu.:D

Pravda :lol:.Ja sem nechci teda tahat politiku, ale byla jsem prekvapena, ze byla touha po zmene a bum, zase zvolena klasika.Asi mysleni, lepsi toto, nez riskovat vetsi zlo? Nevim. A na jmeno Babis jsem po dnesku uz alergicka taky, co zpravy, co volebni kanal, to jmeno se strasne zazere :lol:.Ja teda chodim volit, beru to jako obcanskou slusnost, ale stejne, at mame vola toho, nebo toho, zalezi jen na nas jak se zaridime, jakou praci si najdeme, kolik si setrime… Neberu dulezite, jestli se o nas stat postara. Stejne se postara hlavne o ty, ehm ty…z mensiny a vyzirku co nechteji makat.Jem mala cast, co by to potrebovala prispevky dostsne. Nedodelane zakony, spatne hlasovani, spatne stanovene hranice pro potrebne…cele je to na palici 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:36
@Antonie Bolavá píše:
no, tak to náš nejstarší poklad se v 11 letech zeptal rovnou CO bude dědit :zed:

No to mě čekají věci :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:39
@wildcherry píše:
Myslim, ze v teto spojitosti je nesmysl vysvetlovat tato slova na politicke sfere 3letemu miminu. Jednoduse, uz to psala i @Z.jev .Vladne prece kral, pohadky zna, tak na tom mu to vysvetlit.Smrt,umrit, odejit ze sveta, jednoduche je rict, ze clovek odejde do nebicka, kde nas hlida(babicka dedecek atd.).Usne spankem a neprobudi se.Co se tyce politiky, dnes jsem to vysvetlovala 6-lete, byla s nami volit.Ac chytra, taky nechape, co je volit vladu atd. Stacilo rict k tomu, ze to pochopi casem sama, ze je to zjednodusena pohadka a omacku kolem jsem ji udelala.Hehe, to uz mam se starsi taky za sebou.Aby se nebala, normalne jsem se zacala smat a rekla ji, ze jsem tu pro ni a vzdy budu, ze az me zavolaji do nebe, tak sama bude uz babicka, deti a vnoucatek bude mit plnej barak, az ji z toho pujde hlava kolem, ze se ma na co tesit, co nejvice jsem odvedla pozornost, zlehcila to.Proc dite desit, nema predstavu co je 5,10…50 let. Vzala to mnohem lepe, nez kdyz jsem ji drive vysvetlovala, ze maminky taky zestarnou, odejdou a bla bla bla, bez spetky smichu. :nevim:.Podle me dite nechce mit pocit, ze by se melo o maminku, tatinka bat :think:.

Jenže já na nebíčko nevěřím, takže by to bylo proti mému přesvědčení tohle jí říkat. :nevim: Jsem trochu bezradná a to mi taky často říká: „Mami, ale ty mi nikdy nezestárneš že?“ Tak jí říkám, že zestárnu a bude ze mě babička a z ní maminka. Na to mi říká, že nechce, abych byla babička, že chce, abych byla maminka, tak jí říkám, že její maminka budu už napořád.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:41
@Antonie Bolavá píše:
tuhle otázku jsem pokládala jako malá tatínkovi. Bezostyšně mi lhal, že nikdy neumře. Jsem mu za to dodnes vděčná :) Mě to uklidnilo, i když jsem věděla, že kecá.
Já tedy dětem nekecám, takže dcera má tak nějak představu, že až budu moc stará a ona už velká, tak taky umřu. Akorát je teď háklivá na slovo stará. Moje mamka před ní tuhle řekla, že už je stará bába a ona začala plakat, že babička brzy umře :?

A to ta starší, nebo mladší? Tedy o té nesmrtelnosti, já fakt nevím. Nechci jí nasadit brouka do hlavy, nebo jí strašit, ale taky nechci lhát. Nevím si s tím rady. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:42
@Antonie Bolavá píše:
já byla vytočená do běla. Řekla jsem jí, že je jich tolik, že zdědí leda menší koupelnu. Pak jsem jí pár týdnů nechala mýt záchod, ať si o to budoucí dědictví pečuje. Doufám, že je vyléčená :mrgreen:
:mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:47

No tak to malá, jak najde nějakou zdechlinku na zahradě, tak to jdou hned s manželem zakopat. Už máme na zahradě učiněný pohřebiště 8o Byly jsme v lázních a dcerka objevila kde jakou zdechlinu a domáhala se pohřbívání a já jí říkala, že na to je expert tatínek a že nemáme ani lopatku. Tak dcerka, když volal manžel mu říkala, že musí přijet pohřbít všechny ty zvířátka. Ta paní, co jsme se tam s ní kamarádily se smála, že má táta vzít pohřbívací lopatku a přijet pohřbívat, že má tak na dva dny co dělat. :mrgreen: Měly jsme to asi 250 km domů, takže manžel na otočku pohřbívat nepřijel, ale příště si prý musíme vzít pohřbívací lopatku. 8o

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17631
26.10.13 21:49
@kolozubka píše:
A to ta starší, nebo mladší? Tedy o té nesmrtelnosti, já fakt nevím. Nechci jí nasadit brouka do hlavy, nebo jí strašit, ale taky nechci lhát. Nevím si s tím rady. :nevim:

no moje starší, celkově prostřední. Já už mám v těch dětech bordel :zed: No ta čtyřletá. Věřící rodiče mají holt tohle jednodušší, můžou dítě ideálně uklidnit a přitom nelhat. Nevím, já jsem na tohle téma dost háklivá, od dětství mám šílený strach ze smrti a možná to právě bylo proto, že mi to někdo špatně vysvětlil :nevim: Ono stejně dítěti nejde říct umřeš a nic nebude, nebudeš existovat - to je zadělávání na slušnou deprézi, i když je rodič přesvědčený, že takhle to přesně bude.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
17631
26.10.13 21:51
@kolozubka píše:
No tak to malá, jak najde nějakou zdechlinku na zahradě, tak to jdou hned s manželem zakopat. Už máme na zahradě učiněný pohřebiště 8o Byly jsme v lázních a dcerka objevila kde jakou zdechlinu a domáhala se pohřbívání a já jí říkala, že na to je expert tatínek a že nemáme ani lopatku. Tak dcerka, když volal manžel mu říkala, že musí přijet pohřbít všechny ty zvířátka. Ta paní, co jsme se tam s ní kamarádily se smála, že má táta vzít pohřbívací lopatku a přijet pohřbívat, že má tak na dva dny co dělat. :mrgreen: Měly jsme to asi 250 km domů, takže manžel na otočku pohřbívat nepřijel, ale příště si prý musíme vzít pohřbívací lopatku. 8o
:lol: :lol: Ta je hustá :palec: Ale to si manžel pěkně naběhl :mrgreen:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:54
@Antonie Bolavá píše:
no moje starší, celkově prostřední. Já už mám v těch dětech bordel :zed: No ta čtyřletá. Věřící rodiče mají holt tohle jednodušší, můžou dítě ideálně uklidnit a přitom nelhat. Nevím, já jsem na tohle téma dost háklivá, od dětství mám šílený strach ze smrti a možná to právě bylo proto, že mi to někdo špatně vysvětlil :nevim: Ono stejně dítěti nejde říct umřeš a nic nebude, nebudeš existovat - to je zadělávání na slušnou deprézi, i když je rodič přesvědčený, že takhle to přesně bude.

Já vlastně ani nejsem vyloženě přesvědčená, že nic nebude, ale ani že bude. Nechám se překvapit :think: Jo to věřím, že když se to špatně vysvětlí, může to udělat paseku, ale které je to správné vysvětlení? :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 21:55
@Antonie Bolavá píše: :lol: :lol: Ta je hustá :palec: Ale to si manžel pěkně naběhl :mrgreen:

No už to vidím - do batohu sváča, náhradní oblečení, pití, pláštěnka a pohřbívací lopatka. :zed: :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3429
26.10.13 22:01
@kolozubka píše:
Jenže já na nebíčko nevěřím, takže by to bylo proti mému přesvědčení tohle jí říkat. :nevim: Jsem trochu bezradná a to mi taky často říká: „Mami, ale ty mi nikdy nezestárneš že?“ Tak jí říkám, že zestárnu a bude ze mě babička a z ní maminka. Na to mi říká, že nechce, abych byla babička, že chce, abych byla maminka, tak jí říkám, že její maminka budu už napořád.

Já na nebíčko taky nevěřím, ale vzhledem k věku mi to přijde asi jako nejlepší vysvětlení. Nevím, jak jinak bych to měla vysvětlit, říct, že ten člověk už prostě není nebo že už se nikdy neprobudí mi nepřijde pro takhle malé dítě úplně nejlepší :nevim: Pro naše děti zkrátka ten člověk odešel do nebíčka a odtamtud se na nás dívá

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 22:04
@Z.jev píše:
Já na nebíčko taky nevěřím, ale vzhledem k věku mi to přijde asi jako nejlepší vysvětlení. Nevím, jak jinak bych to měla vysvětlit, říct, že ten člověk už prostě není nebo že už se nikdy neprobudí mi nepřijde pro takhle malé dítě úplně nejlepší :nevim: Pro naše děti zkrátka ten člověk odešel do nebíčka a odtamtud se na nás dívá

Koukám, že máš k tomuto tématu i odpovídající profilovku :mrgreen: Já tedy popravdě stále tápu a pořád doufám, že mě něco probleskne hlavou, s čím budu spokojená.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí