Jak vysvětlit slova - vládnout a umřít tříleťákovi?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
181
26.10.13 22:19

Taky na nebicko neverim a rekla bych, ze diky jasnemu, strucnemu vysvetleni mych rodicu mam o smrti depku uz odmala…Pamatuji se, ze jsem jako male dite panikarila, kdyz jsem si uvedomila, ze jednou vsechno skonci a NIC, NIC uz nikdy vice nebude… A proto jsem se chtela u svych deti vyvarovat toho, aby meli ze smrti takovou hruzu jako ja v detstvi. Takze kdyz nam umrela babicka, dcerka mela 4 roky (a babicku milovala), tak jsem si s ni zacala povidat, ze babicka odesla do nebicka, kde na ni uz cekal dedecek, maji tam svuj domecek a krasne se jim tam bydli, ze si tam vari dobre jidlo apod… Dcerka tomu uverila, pro ni bylo nebe takovy paralerni svet k Zemi…No a v 10ti letech mne rekla, ze je to nejake divne s tim nebem:-) Tak jsem ji rekla, ze nikdo jeste nezjistil, co je skutecne po smrti, ze nase duse muzou zit dal, tak se zas uklidnila, ze smrti teda vsechno nekonci… Takze ve vysledku jsem rada, za pohadku o nebicku, protoze diky ni prozila klidne detstvi bez stresu ze smrti…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
6463
26.10.13 22:36

@Chawa Loni mi umrel tatka a resila jsem, jak to vysvetlit starsimu, tehdy cerstve triletemu. Prvni navsteva hrbitova dopadla tak, ze plakal, kde spi ten dedecek, proc tam nikde neni videt, ze ho chce pochovat v naruci (vysvetlovali jsme, ze usnul a ze je pochovanej).

Tehdy jsem mluvila se znamym, detskym psychologem od kriminalky. A hodne mi toho objasnil. Tak v prvni rade, nikdy nerikat, ze dotycny spinka. Nikdy. Nespojovat se spankem. Deti pak maji hruzu z usnuti. Umrel, hotovo.
Slovo „pochovat“ je pro ne totalne abstraktni. Je pohrbeny v hrobecku, hotovo.
Nesnazit se deti chranit pred smrti a pohledem na ni. Je to soucast zivota. My v dobre vire schovavali mrtve mysi, co donesla kocka, kolem prejeteho jezka jsem je prevadela na druhy chodnik a kdyz uz videli mrtvolku, tak jsem rikala, ze jen spinka… To je zbytecne. Realita je lepsi a neboli. Tak male deti ze smrti strach nemaji, az skolaci zacnou chapat to „nebyti“ a konecnost zivota a trapi se tim a tak…

Borec proste doporucil ukazovat smrt, povidat si o ni, ze proste zvire - clovek - umreli, uz nejsou (samo, kdo je verici, ma to jednoduche - nebe, duse atd), to dite to vic nepitva, bere to tak jak to je. Ukazovat i mrtve mouchy a tak.

A pak to vyrovnani se smrti blizkeho - zase, mluvit, mluvit a hodne ukazovat fotky, pripominat, nezapomenout.

:kytka:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
26.10.13 22:51
@majdula1 píše:
@Chawa Loni mi umrel tatka a resila jsem, jak to vysvetlit starsimu, tehdy cerstve triletemu. Prvni navsteva hrbitova dopadla tak, ze plakal, kde spi ten dedecek, proc tam nikde neni videt, ze ho chce pochovat v naruci (vysvetlovali jsme, ze usnul a ze je pochovanej).

Tehdy jsem mluvila se znamym, detskym psychologem od kriminalky. A hodne mi toho objasnil. Tak v prvni rade, nikdy nerikat, ze dotycny spinka. Nikdy. Nespojovat se spankem. Deti pak maji hruzu z usnuti. Umrel, hotovo.
Slovo „pochovat“ je pro ne totalne abstraktni. Je pohrbeny v hrobecku, hotovo.
Nesnazit se deti chranit pred smrti a pohledem na ni. Je to soucast zivota. My v dobre vire schovavali mrtve mysi, co donesla kocka, kolem prejeteho jezka jsem je prevadela na druhy chodnik a kdyz uz videli mrtvolku, tak jsem rikala, ze jen spinka… To je zbytecne. Realita je lepsi a neboli. Tak male deti ze smrti strach nemaji, az skolaci zacnou chapat to „nebyti“ a konecnost zivota a trapi se tim a tak…

Borec proste doporucil ukazovat smrt, povidat si o ni, ze proste zvire - clovek - umreli, uz nejsou (samo, kdo je verici, ma to jednoduche - nebe, duse atd), to dite to vic nepitva, bere to tak jak to je. Ukazovat i mrtve mouchy a tak.

A pak to vyrovnani se smrti blizkeho - zase, mluvit, mluvit a hodne ukazovat fotky, pripominat, nezapomenout.

:kytka:

Jo tak nějak to cítím já. K tomu pohřbívání a hřbitovu… Byly jsme na hřbitově loni kolem vánoc s dcerkou a ona pak kreslila hřbitov - samé kříže a že tam spinkají prababička a pradědeček. Uprostřed těch křížů byl takový jakoby balvan, tedy mě to tak připadalo, tak jsem se dcerky zeptala, co to je a její odpověď mě dostala: „To jsou kamna, aby tam prababičce a pradědečkovi nebyla zima“ Úplně mi přejel mráz po zádech. :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí