Jak zabránit tomu, aby senior mohl vybrat větší sumu peněz?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Anonymní
27.1.16 13:18

Ahoj,
s dovolením anonymně, umiňuji pár osobních věcí.
Stručně řečeno, nejde to, leda bys mu chtěla soudně omezovat svéprávnost a to není jen tak, a vztahy by ti to zničilo úplně. Máme v rodině dva staré lidi v podobné - myslím věkem a „rozumnosti“ lidi a funguje to pouze porot, že jeden má jednu příbuznou co se hlavně stará a druhý má pouze jednoho blízkého příbuzného syna, a ten se taky stará, a nikdo z dalších příbuzných není svině. Ale taky jeden žil na kontokorent, protože peníze rozhazoval, ani o to nevěděl, když mu to vysvětlíš a nějak pomůžeš to omezit (kontokorent zrušit, dát limit na kartu), tak stejně na druhý den o tom už neví, ptorože to stejně už nechápe, a za druhé když mu bankomat nedá, tak stejně může jít do banky. Nemluvě o tom, že bance věří, tak ho tak ukecají na různé investice a pojištění a podobně, co rozhodně ve svém věku nepotřebuje, naopak na tom tratí. A jeho reakce na pomoc kolísá „od jsem rád“, že mi pomáháte až po „chcete mě o všechno obrat“. Nemůžeš člověka chránit proti jeho vůli, ani když ta vůle je omezená stářím, leda právě cez to komplikované a v osobní rovině nehezké omezení svéprávnosti.

• Citovat
  • Upravit
13119
27.1.16 13:33

Zakladatelko, s tím nic neuděláš. Buď se budeš starat a všechno platit ty, nebo ho musíš nechat ať si poradí sám. Já bych volila asi tu druhou možnost. Ať vidí, že to dítko se nepostará a jde mu jen o peníze.

A jak píšeš domov důchodců - má už o něj zažádáno? A co příspěvek na péči? Bere něco? Pokud ne, tak se nemá šanci do domova dostat.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
27.1.16 13:34

Tady je jediná rada - zvážit podání návrhu na omezení svéprávnosti. Je to poměrně jednoduchá záležitost, sepsat si to zvládnete sami doma… ALE - byť soudy nedělají problémy, sociální pracovnice městského úřadu či magistrátu, které chodí na šetření do rodiny, bývají taky pohodové a chápavé, je to bohužel běh na dlouhou trať. Já jsem např. podávala návrh k soudu v 05/2015, v 10/2015 poslal soud spis k posouzení znalci (odborné lékařce), která na to měla 4 měsíce. V 11/2015 bohužel osoba, o kterou šlo, zemřela, a než jsem se dostala na soud s úmrtním listem (ve 12/2015), aby zastavili řízení, tak se stále nic nedělo. Takže mým odhadem - než bychom došli k rozhodnutí, uplynul by možná celý kalendářní rok. :-(

Anebo další možnost, která mě napadá - už teď zařídit pečovatelku, případně dovoz obědů a natvrdo rodině předložit účty. Aby viděli, že tady končí veškerá sranda.

A v neposlední řadě zavčasu zažádat o domov pro seniory (pokud se rozjíždí demence, tak spíše už o zvláštní režim), protože čekačky jsou i několik let.

Jinak je možná dobré vědět, že rodina je povinná se o „svého“ seniora postarat. Tzn. kamkoliv půjdete cokoliv řešit (soc. služby, úřad, zdravotnictví), budou zjišťovat v prvé řadě jeho sociální prostředí. Čili kontakty na nejbližší rodinu, jejich zázemí, možnost se starat, pečovat. Tady důrazně doporučuji neuvádět jen své kontakty, ale celé široké rodiny - dětí, vnoučat. Protože ani nemrknete a zůstanete jako jediná pečující osoba, která to ale sama opravdu časem nebude zvládat. Fyzicky ani psychicky.

A ještě jedna rada - zvažte zažádání o příspěvek na péči. Spadá to pod úřady práce. V tomto případě je ta dávka víc než potřebná…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
27.1.16 16:28

HLÁSÍ SE ZAKLADATELKA
Omlouvám se, že jsem nereagovala, nešlo mi emimino, pořád na mě čučel smutný smajlík :lol:

Je to šílený nápor na nervy. Senior chce zemřít doma, do žádného domova důchodců jít nechce a pečovatelku také odmítá. Nechce si brát cizí lidi do bytu a vůbec má celkově pocit, že by přeci úplně „zbytečně“ platil někomu za to, aby se o něj staral. Ale absolutně nechce pochopit, že já všechno sama zvládat nemůžu. Jsem OSVČ, převážně pracuji z domova, takže má pocit, že nemám co na práci a sedím na zadku. S rodinou se mluvit nedá. Teď se o seniora už čtvrtý den nestarám - jako vůbec, naprosto ho ignoruji, i když to je tedy fakt těžký. Ale, bohužel se o něj nestará ani nikdo jiný. Máme byty vedle sebe, spojené zdi, takže slyším každý jeho pohyb, a je úplně sám. Rodina si ani nevzpomene, ačkoli jsem všem řekla, že teď musím řešit nějaké své věci a tudíž na seniora nebudu mít čas. Všem je to jedno a senior je našvaný na mě, že na něj kašlu. Fakt šílený nápor na nervy. Asi to opravdu přestanu řešit, ale co bude dál, to vůbec netuším.
A co se příspěvků týče, tak má jen nějaký příspěvek na mobilitu, jinak nic :think:

• Citovat
  • Upravit
1974
27.1.16 18:20
@Anonymní píše:
HLÁSÍ SE ZAKLADATELKA
Omlouvám se, že jsem nereagovala, nešlo mi emimino, pořád na mě čučel smutný smajlík :lol:Je to šílený nápor na nervy. Senior chce zemřít doma, do žádného domova důchodců jít nechce a pečovatelku také odmítá. Nechce si brát cizí lidi do bytu a vůbec má celkově pocit, že by přeci úplně „zbytečně“ platil někomu za to, aby se o něj staral. Ale absolutně nechce pochopit, že já všechno sama zvládat nemůžu. Jsem OSVČ, převážně pracuji z domova, takže má pocit, že nemám co na práci a sedím na zadku. S rodinou se mluvit nedá. Teď se o seniora už čtvrtý den nestarám - jako vůbec, naprosto ho ignoruji, i když to je tedy fakt těžký. Ale, bohužel se o něj nestará ani nikdo jiný. Máme byty vedle sebe, spojené zdi, takže slyším každý jeho pohyb, a je úplně sám. Rodina si ani nevzpomene, ačkoli jsem všem řekla, že teď musím řešit nějaké své věci a tudíž na seniora nebudu mít čas. Všem je to jedno a senior je našvaný na mě, že na něj kašlu. Fakt šílený nápor na nervy. Asi to opravdu přestanu řešit, ale co bude dál, to vůbec netuším.
A co se příspěvků týče, tak má jen nějaký příspěvek na mobilitu, jinak nic :think:

Tohle je právě typický senior. Nic nepotřebuje, cizí lidi by ho stejně jenom okradli, je maximálně soběstačný… A pak několik dní nejí pořádné jídlo, nepřevleče se, žije v jedné místnosti… Bohužel tak jak se staráme o děti a tak nějak za ně přebíráme odpovědnost, v pozdějším věku to přichází s prarodiči a rodiči.

My to právě řešili několik let, ze dvou dcer se starala pouze jedna, ale ta druhá byla stále ta nej. Starající se dcera dělala vše špatně. Až jednoho dne bouchly saze a přestali jsme se ptát na názor. Prostě je třeba alespoň 3× denně připravit jídlo - objednáváme pečovatelku, tady jsou účty. Je třeba 24hodinová péče a dohled - stěhujeme tedy k pečující osobě, tady jsou náklady na bydlení, stravu a spol.

Jako ono starat se o někoho 24 hodin denně je strašně moc záslužné, kdybych věřila v Boha, tak řeknu - jednou se to v dobrém vrátí, ale nevěřím. A pečující osoba obětuje kus svého osobního života, často i pracovního, neexistuje dovolená, odpočinek, relax. Proto si opravdu neber servítky, a to ať už vůči zbytku rodiny nebo i seniorovi. Držím pěsti a přeji hodně sil! :kytka:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1974
27.1.16 18:22

Ještě dodám, že i v domovech pro seniory, pečovatelských službách, osobních asistencích a spol. jedou na směny a čerpají dovolené. Pečující osoba ne.

Zažila jsem to osobně v rodině, plus jsem z oboru, takže si myslím, že dokážu být dostatečně objektivní i subjektivní… :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová