Jak zlepšit vztahy s tchýní?

Anonymní
14.1.15 13:41

Jak zlepšit vztahy s tchýní?

Ahoj:)
Po dlouhém rozmýšlení nakonec založím toto téma :kytka:
Mám takovej problém a nevím jak se s tím vyrovnat. Poslední asi měsíc mám hroznou averzi na tchýni a moc si s tím nevím rady :?
Mrzí mě to, ale nedokážu se toho prostě zbavit..Snažím se hrozně se s ní nedostat do křížku, docela mi to jde, nehádáme se, ale nedokážu se s ní normálně bavit..Cítím na sobě že jí odpovídám docela ne zrovna příjemným tónem, ale ani za nic mě to nejde se překonat a změnit to :?
Bydlíme s ní v jednom baráku - my nahoře oni dole - všechno máme svoje, nemáme s nimi nic společného kromě topení, ani jsme si nic neudělali, nevím kde to vzniklo :nevim:
Asi něco bude mít do sebe, že doma máme dvouleťačku, která se s ní chová strašně, je na zabití :cert:, ale přecházím to, ať si to babička vyřeší sama, co mě je do toho když si to nechá, ale myslela jsem že to zvládám dobře. Doma je normální dvouleté dítě, poslouchá v rámci možností, poděkuje, poprosí, klasika. Další věc s čím by to mohlo být spojené je s mým těhotenstvím, jsem ve 26. týdnu, mám lehce zdrav. potíže, ale spíš že nemám tahat malou a tak, jinak je to v pohodě, tak to bych taky řekla že nemá vliv na mou averzi vůči ní.
Tchýni chápu ve všem, manželova sestra se dala na dráhu feťačky a bezdomovkyně, ale trvá to už asi 2 roky, loni tchýni zemřel tatínek, ale fakt myslím že se všichni snažíme jí pomoct.
Já nemám problém jí nabídnout pomoc, když se jenom zmíní že jí bolí v krku, donesu jí naše prášky aniž by se zmínila, když přijde za malou nahoru, nabídnu jí kávu, všechno, ale nedokážu se s ní prostě normálně bavit :roll: Nedokážu se jí podívat ani do očí, prostě nevím co se stalo :nevim:
Mám pocit že se chovám jak blázen, že to nedokážu nijak ovlivnit v sobě, přetvářet se na tu chvilku, prostě to nejde..
Znáte to někdo? Jak s tím naložit, jak na sobě zapracovat? :nevim:

• Citovat
  • Upravit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
Everyone
14.1.15 13:43

To bude ponorka.

Myslíš, že je dobře nechat tchyni, aby si usměrnila vaši dcerku? Ty jsi máma a pokud babička dcerku vyloženě nerozmazluje, tak bys měla dcerce nastavit hranice ty.

• Citovat
  • Upravit
4151
14.1.15 13:46

A nechová se dcera hnusně k babičce protože to vidí u mámy?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 13:48

@Everyone no já jsem to tak vyřešila, protože kdykoliv dceři něco řeknu (u ostatní prarodičů to tak dělám), tak jsem byla za tu nejhorší, protože tam je přece u babičky a to může. Jenomže dcera je prostě dvouleťačka jako každé jiné dvouleté dítě a hrozně toho zneužívá. Vzteká se při takových věcech jako že chce prostě sama krájet nože, to by jí doma ani nikde jinde ani nenapadlo, ale když je přece u té babičky co jí dovolí všechno, tak ať si to tchýně teď řeší. Když jsou dole nechávám to, když jsou u nás a chce třeba míchat horkou kávu a začne se rozčilovat, tak zasáhnu, ale dole řešit nebudu, dělám že to nevidím, neslyším :nevim:

• Citovat
  • Upravit
5593
14.1.15 13:48

Abych řekla pravdu nějak Tvé situaci nerozumím. Nemáš rada tchyni a vlastně nevis proč? Nic Ti neudělala ( dle popisu to asi nemá úplně lehké dcera fetacka, zemřel ji manžel) mj. Tvá dcera se k tchyni chová strašně a Ty napises přecházím to…co me je do toho? Vzhledem k tomu, ze je to Tvé dítě tak by Ti do toho jak se chová k babičce melo byt hodně :roll:
Možná s Tebou jen cloumaji hormony a po porodu to přejde ale asi by jsi se mela ovládat protože když Ti tchyně nic neudělala nemota se do Vašeho života apod. není důvod k ni mit nějakou přehnanou averzi :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 13:50

@zelenaprisera to určitě ne, ona je vyčůraná, zneužívá její dobroty - má 2 roky, potřebuje nastavit hranice a když si tchýně ty hranice nenastaví, tak co já s tím mám..K nikomu jinýmu si nedovolí to co k ní, ani k tchánovi, ten ju jednou plácl po zadku a už by ho v životě nepoškrábala (zatím teda), ale tchýně je klasicky poškrábaná..

• Citovat
  • Upravit
5593
14.1.15 13:52
@Anonymní píše:
@zelenaprisera to určitě ne, ona je vyčůraná, zneužívá její dobroty - má 2 roky, potřebuje nastavit hranice a když si tchýně ty hranice nenastaví, tak co já s tím mám..K nikomu jinýmu si nedovolí to co k ní, ani k tchánovi, ten ju jednou plácl po zadku a už by ho v životě nepoškrábala (zatím teda), ale tchýně je klasicky poškrábaná..

Proc tvoje dítě skrabe lidi okolo? 8o Ty nezasahnes a na zadek ji musí dávat tchán? :think:
Tak snad jsi máma a mela by jsi ji vysvětlit ze tohle se nedělá. :cert:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10895
14.1.15 13:53

No u náš v baráku nebydlí tchýně ale její máma, takže prababička dětí. Jsou to hajzlíci a ví, že babička jim dovolí vše, takže zkouší co můžou a babička je z nich šedivá ale „když oni to chtěli dělat“ tak jim prostě dovolí. Babi je 80 let, takže je těžký jí něco říkat nebo okřiknout, okamžitě to zahraje na přicházející infakrt a podobný věci. Osobně jsem hodně věcí přestala řešit, ale jakmile slyším, že tam ječí, skáčou a prostě to přesahuje určitou mez, vlítnu tam. Nevidím důvod, aby se tam chovali jak spratci i když jim to babi dovolila, protože se pak může stát, že by se tak chovali i jinde a to prostě nechci. Takže radím malou v tomto směru usměrnit.
podle mě je to taky prostě ponorka. Taky mám den, kdy jen dole babi uslyším na schodech, už mám zkaženou náladu… :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 13:54

@AndreaS92 tchýni zemřel tatínek, ne manžel. Dcera není rozmazlená vůči nikomu jinýmu, tchýně to tak chce, tak to tak má. Když zasáhnu tak jsem ta nejhorší, tak proč :nevim:
Nechci řešit vztahy tchýně a dcera, ale otázka zněla, jak si to mám urovnat v hlavě, nevím sama jestli tchýně něco pocítila, že mám na ni averzi, myslím si že ani ne, ale osobně mě dost vadí že k ní mám v hlavě takovej vztah..Chtěla bych to změnit, ale nevím jak se k tomu mám dopracovat

• Citovat
  • Upravit
Anonymní
14.1.15 13:58

@AndreaS92 měla jsi dvouleté dítě? Těžko ju porodím vychovanou. Ona to předemnou neudělá, udělá to když tam nejsem
@Loffda tak to je jasný, ona není nevychovaná, jenom prostě babička to dovolí, tak se tam chová jinak. Když tam přijdu, tak malá chce abych šla pryč, protože ju pořád napomínám a tchýně ji furt omluvuje. Tchýni je 43 let

• Citovat
  • Upravit
Everyone
14.1.15 13:58
@Anonymní píše:
@Everyone no já jsem to tak vyřešila, protože kdykoliv dceři něco řeknu (u ostatní prarodičů to tak dělám), tak jsem byla za tu nejhorší, protože tam je přece u babičky a to může. Jenomže dcera je prostě dvouleťačka jako každé jiné dvouleté dítě a hrozně toho zneužívá. Vzteká se při takových věcech jako že chce prostě sama krájet nože, to by jí doma ani nikde jinde ani nenapadlo, ale když je přece u té babičky co jí dovolí všechno, tak ať si to tchýně teď řeší. Když jsou dole nechávám to, když jsou u nás a chce třeba míchat horkou kávu a začne se rozčilovat, tak zasáhnu, ale dole řešit nebudu, dělám že to nevidím, neslyším :nevim:

Jo takhle, tak to chápu. Ať si ji babička usměrní sama.

• Citovat
  • Upravit
33155
14.1.15 14:00

Tak mě by spíše vadilo, aby okolí koukalo na to jak mám nevychované dítě a že mu vše dovolím. :think: Já se svých pravidel držím i na návštěvách. Taky mám dvouletou a vím co dokáží. A právě proto je dodržuji…jednou něco zakázat a pak to sledovat a dělat, že nevidím?. :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
14.1.15 14:01

@WERISKA návštěva a tchýně v baráku je podle mě něco jiného. Na návštěvách normálně zasahuju

• Citovat
  • Upravit
10895

Ber to tak, je to tvoje dítě a tvoje vizitka, pokud to může dělat tchýni, když u toho nejsi, nemůžeš si být jistá, co bude dělat třeba ostatním dětem ve školce. Navíc třeba ostrý nůž nebo horké kafe…to bych vylítla na tchýni hodně z ostra…tady už jde o větší prů. er :roll:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3811

Ahoj,

Já ti celkem rozumím.

Ve stejné pozici – v mém případě „nenáviděné“ sestry – jsem já versus švagrová. Trvá to snad 10 let a nic se na tom nezmění podle všeho ani do budoucna. Připadá mi, že už jenom z toho titulu, že jsem sestra jejího manžela, tak je to nějaká „nálepka“ či označení toho, že jsem osoba, kterou je potřeba nenávidět a všemožně jí dávat najevo, jaká je to „přebytečná“ příbuzná. Přitom si nejsem vědoma jediné chyby v chování a vztahu vůči ní – všichni jsme ji do rodiny přijali velice hezky a dávali jí od začátku najevo zájem (= dárky ke všem příležitostem a to tedy ne levné atd…). Ale ona prostě má tak obrovskou averzi vůči mě, mému manželovi a našim dětem, že není v lidských silách toto jakkoliv změnit.

Nejvíc mě mrzí ale to, že podobný postoj jako vůči mě zaujímala tato osoba naprosto bezdůvodně i vůči mojí mamince :,( (= její tchýni) a maminka se tím tak strašně trápila, že toto mělo také svůj podíl na jejím odchodu z toho světa (= utrápila se doslova tou neláskou mezi všemi navzájem).

Těch pokusů o nápravu vztahů bylo nepočítaně a nikdy žádná odezva či náznak zájmu. Teď s odstupem asi těch 10 let můžu klidně říct, že kdybych toto věděla, tak bychom se vůbec neangažovali ohledně jejich svatby a ani je nezvali na křtiny našich kluků.

Jediná výhoda je, že bydlí cca 350 km daleko, takže to „odstřihnutí“ vztahů jde lépe, než kdybychom se třeba potkávali či bydleli někde na maloměstě.

Ty máš horší, že s tchýní bydlíte v jednom baráku – to je fakt blbý a bohužel neporadím.

Jenom reaguju na to, že se ptáš, jestli někdo byl v podobné situaci jako ty – tak ano já, ale z té druhé strany, že jsem já ta „nenáviděná“ a „obtěžující“ apodobně. Jediná rada – odstřihnout se. Ale v tvém případě je to těžké, že bydlíte ve stejném baráku… :nevim:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová