Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Limi123 Díky, stáhla jsem si tu Pekařovou a vyzkouším to. Mám syna 5 let a nejvyšší čas s tím něco udělat.
@warita Takhle nějak bych nevýchovu shrnula já:
Příspěvek upraven 11.08.18 v 15:10
@Limi123 JJ a taky hrozně tvrdohlavý a temperamentní. Naštěstí ty záchvaty vzteku, jak píše zakladatelka odezněly, to teda byl kolikrát v takovém amoku, že jsem to nikde neviděla ani nezažila. Ale to doma, venku to bylo slabší. To jsem ho čapla pod paži a odnesla pryč. Jak je větší, naučil se odejít bokem a až se zklidní tak přijde. Ale to poslouchání a ta samostatnost, jak to říká ta Pekařová , tak to by se mi líbilo.
Mám i mladšího, rok a půl a čeká nás nové období vzdoru
, naštěstí, jak se naštve, přestal mlátit hlavou o zem, asi ho to začalo bolet ![]()
@pet p jojo, hezky napsano.
Ja bych to cele shrnula jeste tak, ze neni treba vzdy nad ditetem vyhrat. Je dobre se s ditetem domluvit i za cenu toho, ze vy trochu ustoupite ze sveho pozadavku, pokud to neni v rozporu s vasim cilem. Uvedomit si, ceho vlastne ja chci opravdu dosahnout a netrvat na vecech jen z principu, i kdyz jina reseni nejsou v zasadnim rozporu s nasimi cili. Treba chci, aby dite melo jednou tydne rybu a aby jedlo zdrave. Ale moje dite ma rado jen smazene rybi prsty, ktere zdrave nejsou, jinak rybu nepozre. Jinak ji uplne normalne a bez problemu, jen ta ryba mu dela problemy. Co budu delat? Budu dite kazdy tyden u stolu nutit jist pecenou rybu? Neni resenim mu ty rybi prsty hodit do trouby a upect, nebo vyrobit domaci, ktere vypadaji podobne a nejsou vubec smazene? V tu chvili preci budete spokojeni oba, i kdyz jste nedosahli sveho tak, jak byste si predstavovali (=dite snedlo pecenou rybu), ale zakladni cil jste splnili.
Nebo dalsi reseni te situace je, s ditetem se domluvit, ze se to bude stridat. Kdyz tento tyden zvladne pecenou rybu, dostane pristi tyden zase smazene rybi prsty. Protoze smazene jidlo jednou za 14 dnu neni zadna katastrofa. A muzete byt oba spokojeni i tak.
Nebo mu davat opravdu jen ty smazene rybi prsty? Pokud ji jinak zdrave a jednou za tyden sni neco smazeneho, svet se nezbori.
@Limi123 Ano, souhlasím. To jsme u těch win-win a dalších modelů.
Je důležité vycházet dítěti vstříc. Tím se to ono naučí a začne vycházet vstříc vám!
Rodiče se bojí, že když budou dítěti moc vycházet vstříc, že ztratí autoritu a dítě si začne dělat, co bude chtít. Tak takto to ale naštěstí nefunguje.
@Limi123 „Nenechat dite, aby zacalo delat neco jineho (treba si hrat), …“ jak se ale toto dela? Kdyz treba chces aby dite neco uklidilo/zvedlo a reknes to a cekas a ono proste zdrhne. Jak se teda u toho pak mlci a ceka?
Já všem moc děkuji za reakce,z Nevýchovy jsem shlédla 2 webináře,některé postřehy se mi líbí,ale komplexně si takovýto způsob výchovy moc nedovedu představit.Mohu zkusit shlédnout tu Pekarovou,ale myslím si,že ty principy budou asi podobné.Já nemám problém vychovávat partnersky,na všem se s ním domluvit i přesto že musím ustoupit i já,samozřejmě jsou situace kdy musí prostě poslechnot protože to jinak nejde.On je v podstatě jinak docela rozumné dítě,ale tyto záchvaty bych ráda vyřešila aby to nebylo tak bolestné pro nás oba.Spíš jen jen asi potřebovala uklidnit,jestli je to normální v tomto věku nebo to řešit např už s psycholožkou
@Anonymní píše:
Já všem moc děkuji za reakce,z Nevýchovy jsem shlédla 2 webináře,některé postřehy se mi líbí,ale komplexně si takovýto způsob výchovy moc nedovedu představit.Mohu zkusit shlédnout tu Pekarovou,ale myslím si,že ty principy budou asi podobné.Já nemám problém vychovávat partnersky,na všem se s ním domluvit i přesto že musím ustoupit i já,samozřejmě jsou situace kdy musí prostě poslechnot protože to jinak nejde.On je v podstatě jinak docela rozumné dítě,ale tyto záchvaty bych ráda vyřešila aby to nebylo tak bolestné pro nás oba.Spíš jen jen asi potřebovala uklidnit,jestli je to normální v tomto věku nebo to řešit např už s psycholožkou
Normální. Netrap dite a sebe psycholozkou ![]()
@hanzy píše:
@Limi123 „Nenechat dite, aby zacalo delat neco jineho (treba si hrat), …“ jak se ale toto dela? Kdyz treba chces aby dite neco uklidilo/zvedlo a reknes to a cekas a ono proste zdrhne. Jak se teda u toho pak mlci a ceka?
Poprve bych to zkusila nekde, kde hracky nejsou, treba v kuchyni. Kdyz si zacne s necim hrat, chytnes jemne, ale pevne za rameno a odvedes pryc, stale mlcis. Ono tomu diteti zacne srotovat v hlave, co se deje, ze mlcis a treba si ani hrat nebude chtit.
Presne tuhle otazku jsem polozila te kamaradce, ktera mi o metode rikala… A prislo mi, ze s mym synem to nepujde udelat… Ale slo. Poprve jsem to zkousela v te kuchyni a proste jsem ho nenechala odejit (zatarasila jsem cestu a mlcela). Ted uz staci vterinu mlcet a koukat a hned mu to v hlave srotuje, nepokousi se odejit, ani si hrat (vetsinou).
A zkousela bych to az tak od 2 let veku, nebo o kousek pozdeji. Ja zacala ve 2 letech a 5 mesicich a prislo mi to tak akorat.
@Anonymní píše:
Ta Pekarova prave neni vubec partnerska, ona je razna az dost
Podle me je potreba ty principy zkombinovat z obou. Z kazdeho si neco vzit.
A samozrejme je to normalni.
@Anonymní píše:
Můžu se zeptat, proč si nevýchovu nedokážeš komplexně představit jako princip výchovy?
@pet p píše:
Můžu se zeptat, proč si nevýchovu nedokážeš komplexně představit jako princip výchovy?
Protoze Nevychova minimalne v tech volne dostupnych videich je prilis slunickova, neco jako vlidne ne se tam (temer) nevyskytuje a nerika nic o tom, jak nastavit hranice. Takze pro bezneho smrtelnika neni jednoduse preveditelna do praxe. Proto je potreba k ni obvykle nekde dostudovat to, jak nastavit ty hranice a proto byva casto v praxi nepochopena.
@pet p moc hezké povídání,ale nikde jsem v tom nezaznamenala,jak konkrétně tento typ výchovy aplikovat a hlavně,chybí mi tam hranice co ano a co už ne a to je pro mě ve výchově zásadní
@Limi123 Moc pěkně jsi to vystihla tím „Tedy nehledat reseni toho vztekani, ale svym pristupem vztekani predejit.“
Protože přesně, každý řeší, co mám dělat, když řve, kope, vzteká se, útočí, ječí atd. atd. JENŽE - toto chování je DŮSLEDEK (důsledek dlouhodobějšího rázu) toho, jak se chová rodič k dítěti!!! Změní-li rodič k dítěti celkově svůj přístup (přestane se chovat autoritativně), dítě nebude mít potřebu vůbec takové scény dělat a ty scény zkrátka už nebudou. Ale kdo to nezkusí a kdo to nezažije, ten tomu asi neuvěří (a často pak padají argumenty typu: to funguje jen na klidné děti, u nás by to nefungovalo, syn je prostě víc temperamentní atd.)