Jaká smlouva, poradíte?

482
6.10.17 20:50

Jaká smlouva, poradíte?

Ahoj, poradili byste, o jaké smlouvy se jedná?

Řeším problém do školy.

Firma Josef Novák chce postavit barák, najme si na to firmu Josek Vonásek, ale vykoná to firma Josef Beneš. Jakou smlouvu má Josef Vonásek k Josefu Novákovi a jakou k Josefu Benešovi?

Myslela jsem si, že zprostředkovatelské, ale profesor mi to vyhodil, že je to špatně. Poradil by někdo? Děkuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Napsat příspěvek

Reakce:

Velikost písma:
210
6.10.17 20:56

Novak- Vonasek bude podle me smlouva o dílo a Vonasek - Beneš subdodavatelska smlouva.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3145
6.10.17 20:57

Novak k Benesovi snad zadnou, ne? Novak ma smlouvu s Vonaskem, Vonasek s Benesem.

Edit: pardon, spatne precteno. Tez bych rekla o dile a subdodavatelskou

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
6.10.17 21:01
@terka.h píše:
Novak- Vonasek bude podle me smlouva o dílo a Vonasek - Beneš subdodavatelska smlouva.

Podle mně taky. Žádná smlouva o zprostředkování tam není.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
6.10.17 21:05

@terka.h a pokud ta práce bude stálá třeba rok? A byla by to práce např. pro pět lidí? Je to tam pak jiné?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
6.10.17 21:30
@JanaKr píše:
@terka.h a pokud ta práce bude stálá třeba rok? A byla by to práce např. pro pět lidí? Je to tam pak jiné?

Jaká práce? Stavba domu? Řeč byla o výsledku, tedy o zhotovení domu, ne o práci. Josefa Nováka nezajímá, jak stálá bude práce a kolik lidí na tom bude pracovat. Zajímá ho, kdy bude dům hotov a připraven k předání v patřičné kvalitě a kolik ho to bude stát.

Smlouvou o dílo se zhotovitel zavazuje provést na svůj náklad a nebezpečí pro objednatele dílo a objednatel se zavazuje dílo převzít a zaplatit cenu.

Předmětem smlouvy není práce, ale dílo (dům, v tomto případě). Objednatele zajímá, kdy to bude, ne jak stálá práce to bude. A v zákoně není napsáno, že když dohodnutý termín předání je za rok, tak to není smlouva o dílo.

Pokud se firma Josef Novák dohodne s firmou Josef Vonásek, že firma Vonásek postaví pro firmu Josef Novák dům, tak je to smlouva o dílo. Je jasné, že dům je postaven spíš za rok, než za den.

Příspěvek upraven 06.10.17 v 21:57

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
45690
6.10.17 21:55

Obě jsou to smlouvy o dílo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
6.10.17 21:56

@eumedon myslela jsem to tak, že kdyby to byla stálá práce. Jak by se tam lišila smlouva. Kdyby mi dal srovnání.

Pokud to bude dům - smlouva o díle, děkuji, chápu. Pokud by to byla pravidelná stavební práce třeba na sto let, pak by smlouva byla na co? Pokud by byl řetězec stejný?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
6.10.17 21:59
@JanaKr píše:
@eumedon myslela jsem to tak, že kdyby to byla stálá práce. Jak by se tam lišila smlouva. Kdyby mi dal srovnání.Pokud to bude dům - smlouva o díle, děkuji, chápu. Pokud by to byla pravidelná stavební práce třeba na sto let, pak by smlouva byla na co? Pokud by byl řetězec stejný?

To je nesmysl. Pro pana Nováka je nepřijatelné, aby stavba domu trvala sto let. Formulujte otázku smysluplně, když chcete rozumnou odpověď.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
6.10.17 22:04
@veria píše:
Obě jsou to smlouvy o dílo.

Jo, to je pravda. S tím, že v praxi subdodavatel zajišťuje část díla a jiný subdodavatel jinou část. Například Novák se dohodne z Vonáskem na rekonstrukci střechy, včetně odvodnění. Vonásek udělá tesařinu a pokryvačskou a na klempířskou si sjedná Beneše (taky smlouvou o dílo). Beneš ručí Vonáskovi za klempířskou a Vonásek Novákovi za celek (protože se s ním dohodl na celku).

Příspěvek upraven 06.10.17 v 22:05

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
6.10.17 22:05

@eumedon Firma Josef Novák má stavební firmu, ale nestíhá stavební práce. Pracovníky jeho firmě nabídne firma Josef Vonásek, ale ta si na práci najme firmu Josefa Beneše, se kterou bude mít podepsánu smlouvu. Jaké smlouvy by tam byly?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
19789
6.10.17 22:09
@JanaKr píše:
@eumedon Firma Josef Novák má stavební firmu, ale nestíhá stavební práce. Pracovníky jeho firmě nabídne firma Josef Vonásek, ale ta si na práci najme firmu Josefa Beneše, se kterou bude mít podepsánu smlouvu. Jaké smlouvy by tam byly?

No, to nevím. To je nějaké zamotané. To, že někdo někomu něco nabídne, ještě nic neznamená.

Záleží na tom, jak zní obsah těch smluv.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
482
6.10.17 22:10

@eumedon já nevím, nač by byly ty smlouvy. Jak by se jmenovaly? Obchodní o zastoupení? Nebo…?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
6.10.17 22:13
@JanaKr píše:
Ahoj, poradili byste, o jaké smlouvy se jedná?

Řeším problém do školy.

Firma Josef Novák chce postavit barák, najme si na to firmu Josek Vonásek, ale vykoná to firma Josef Beneš. Jakou smlouvu má Josef Vonásek k Josefu Novákovi a jakou k Josefu Benešovi?

Myslela jsem si, že zprostředkovatelské, ale profesor mi to vyhodil, že je to špatně. Poradil by někdo? Děkuji.

Já tu v zásadě souhlasím s ostatními (je to jedna možnost), ale podle mě ze zadání nevyplývá, jestli Beneš nějakou smlouvu s Vonáskem uzavřel. Takže určitě smlouva o dílo mezi Novákem a Vonáskem, ale čistě teoreticky tam mohl na stavbu naběhnout Beneš bez smlouvy s Vonáskem. Ze zadaní nevyplývá (není vyloučeno), že by Novák například neuzavřel dvě smlouvy o dílo s oběma společnostmi. Kdyby Novák uzavřel smlouvy o dílo s oběma společnostmi, tak takové smlouvy by obě byly platně uzavřené, bez ohledu na to, kdo reálně staví, a v rozporu se zadáním by to nebylo. :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2112
6.10.17 22:19
@JanaKr píše:
@eumedon Firma Josef Novák má stavební firmu, ale nestíhá stavební práce. Pracovníky jeho firmě nabídne firma Josef Vonásek, ale ta si na práci najme firmu Josefa Beneše, se kterou bude mít podepsánu smlouvu. Jaké smlouvy by tam byly?

Tohle je přesná citace zadání?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová