Laktační poradna
MVDr. Anna Musilová
Ahoj holky měla bych prosbu. malá bude mít 4 týdny a jsme zcela na UM. Dávám jí nutrilon HA 1,ale posledních pár dní mě přijde, že vypije hrozně moc. Vím, že se má zhruba vypít 150ml na kilo váhy, ale ona mi vypije i o 200ml za den víc, což je docela dost. Navíc třeba na jedno krmení vypije i 130ml a někdy pořád hledá, tak nevím, zda nepřejít na něco jiného, jestli tohle je pro ni už hladové? Jinak kaká pěkně tak 3× denně ani neblinká, tak nevím, poraďte prosím.
Ahoj náš bude mít 6 tÿdnů a vypije 160ml na jedno krmení…doktorka jenom vyvalila oči, ale neřekla nic…podle tabulek na obalu bych se neřídila ![]()
Já s UM zkušenost nemám, ale slyšela jsem, že existují mléka forte, která jsou pro hladové děti, víc zasytí, a mají normálně kalorií, aby mimčo netloustlo, tak se po nějakým mrkni
Je mozne, ze ma ted v tech teplech hlavne zizen. zkousela jsi vodu?
Ahoj… ředíš jí ho správně?? Nám budou 3 měsíce a melj mi pije po třech chodinách 125ml a stačí mu to… jsme taky od asi 5. týdne na Nutrilonu, takovej ten se zeleným nápisem… je pravda, že ale dávám vždycky o odměrku Nutrilonu víc, než je napsáno na určité množství vody… taky nás to klasicky ředěný podle návodu nezasytilo… moje máma to tak dělala se ségrou taky, té je teď 7 let a je naprosto v pohodě, i doktor mi řekl, že se nemůže nic stát
tak to zkus ![]()
A pokud jste na UM, tak musí mít i vodu nebo čajík… malej teď za den vypije klidně i 400 ml čajíku
Zkusila bych dát také napít… jinak moje dcera taky hodně baštila a měla Sunar, naprostá spokojenost… prý zasytí snad nejvíce, ale slyšela jsem, že má dost dětí po něm zácpu což u nás se nikdy nestalo ![]()
@werunkaw123 píše:
@Týna K. Doktor ti potvrdil, že nemusíš dodržovat dávkování![]()
taky cumim, mi dost zduraznovali, ze se toho mam prisne drzet ![]()
To muze byt tim jak je horko, ze ma vic hlad a k UM podavej tekutiny caj nebo vodu na zizen.
Zatim bych mleko nemenila jestli jinak brichu sedi, male nezvraci nebo nema zacpu.
Davej UM kolik chce i kdyz se ti zda ze pije moc nebo casto a nabizej i tekutiny na zizen.
@Týna K. píše:
Ahoj… ředíš jí ho správně?? Nám budou 3 měsíce a melj mi pije po třech chodinách 125ml a stačí mu to… jsme taky od asi 5. týdne na Nutrilonu, takovej ten se zeleným nápisem… je pravda, že ale dávám vždycky o odměrku Nutrilonu víc, než je napsáno na určité množství vody… taky nás to klasicky ředěný podle návodu nezasytilo… moje máma to tak dělala se ségrou taky, té je teď 7 let a je naprosto v pohodě, i doktor mi řekl, že se nemůže nic státtak to zkus
A pokud jste na UM, tak musí mít i vodu nebo čajík… malej teď za den vypije klidně i 400 ml čajíku
slyšela jsi někdy o přetěžování ledvin nevhodným dávkováním UM, ony ty dávky na krabici nejsou pro srandu králíků a hlavně výrazná věta která upozorňuje že se toho máš držet. ![]()
Jednou ti možná dítě poděkuje za zničené ledviny, a ano tohle mi řekl primář v nemocnici že se s tím setkávají a NENÍ to správné.
@Ali-Ali píše:
taky cumim, mi dost zduraznovali, ze se toho mam prisne drzet
i me mudr kladla na srdce ze mam dodrzovat ty odmerky pry kdyz se dava vic je to zatez na ledviny
![]()
@Becky00 samozřejmě, že jsem si nápisu o dodržování dávkování všimla, proto jsem dávkování řešila nejprve s doktorem… poté, co mi řekl, že v tom nevidí problém jsem začala přidávat o dávku víc. Jako pediatrovi jsem mu samozřejmě důvěřovala. Začnu tedy dávat doporučovaný počet odměrek a poohlédnu se po jiném pediatrovi.
A redit si um jak se mi zachce bych asi neriskovala, vzdycky davkuji podle navodu a presne zarovnam ani kousek navic nebo min, by se taky mohlo stat ze dite ktere bezne nezvraci spatnym davkovanim bude zvracet.
Mam teda trosku starsi 3 mea. nez ty a vypije od asi 5-6 tydnu litr UM denne, jak nema sve mnozstvi je nervni a k tomu ma jeste dost vody na zizen mezi jidly.
Nekdy vypije jen 130ml, vecer je vic hladovy tak pije 2× po sobe 130ml a nad ranem kolem 5 vypije 160ml, jinak pije pres en po 130. Kdyby mu nestacila davka tak amicham dalsi. Maly si urcuje kolik a kdy chce podle svych potreb, ale um mu ani pri davkovani nesidim ani nedopravam odmerkama navic.
@Týna K. píše:
@Becky00 samozřejmě, že jsem si nápisu o dodržování dávkování všimla, proto jsem dávkování řešila nejprve s doktorem… poté, co mi řekl, že v tom nevidí problém jsem začala přidávat o dávku víc. Jako pediatrovi jsem mu samozřejmě důvěřovala. Začnu tedy dávat doporučovaný počet odměrek a poohlédnu se po jiném pediatrovi.
hele fakt jsem byla v šoku, mě to ještě připomínali další 3 doktoři (už v porodnici, nekojila jsem) a moje dětská taky. Proto jsem byla šokovaná. Hele zkus napsat do poradny nebo nějakému jinému lékaři ať to máš od odborníka
a pak se rozhodni ![]()
@Becky00 já jsem z porodnice šla rozkojená, ale malému přestalo stačit, tak jsem začala přikrmovat a postupně jsme na UM přešli úplně. Malej byl brzo po krmení hladovej, přitom mi třeba ani nevypil celou lahvičku a já chtěla dodržovat rozestup alespoň 2,5 hodin mezi jídly, kvůli bříšku… když jsem se svěřila doktorovi, tak mi právě řekl, že mohu dát o odměrku navíc… malej byl od tý doby spokojenej, vydrží ty 3 hoďky… takže jsem teď v šoku zase já, když tady čtu jak moc je to špatně.