Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
K téhle diskusi mne inspirovala jiná, pro bezdětné, jimž se dostává různých skvělých výroků od „dětných“. Když jsem čekala první dítě, kamarádka (toho času již „zasloužilá“ matka dvou dětí) si stěžovala, že když byla těhotná, každý se jí ptal na sérii otázek, takže uvažovala, že si natiskne tričko, kde bude mít: „Čekám první dítě. Termín mám 12. září. Bude to holčička. Jméno jsme vybrali takové a makové. Ano, těšíme se. Ano, těhotenství bylo plánované.“ apod. Je fakt, že okolí, obzvlášť lidé, které člověk nevídá denně, neví, na co se ptát a ptá se pořád na to samé, ale je pravda i to, že když tentýž dotaz („A kdy budeš rodit? A víte, co to bude? Už jste vybrali jméno? A těší se manžel?“ apod.) slyšíte za den 30×, tak se Vám to poněkud zají
.
Za mne v tomhle těhotenství na hitparádě vede věta: „Jé, Ty už máš bříško!“ či „Jé, Tobě se zvětšilo bříško!“ a další obměny. Je to fakt překvapení, že těhotné roste břicho
. Když mi tohle řekl asi padesátý člověk, reagovala jsem už jen podrážděným: „Ano, ale mně se nezvětšuje jen břicho, ale narostla mi i pr…!“ ![]()
Ale možná na prvním místě u mne vede oslovení „MATKO“ (nebo ideálně „matko rodu“, za to bych vraždila). Když jsem čekala první, tak mě to iritovalo a reagovala jsem tím, že dokud neporodím zdravé dítě, žádná matka nejsem. Obecně mě na tomhle oslovení irituje to, že moje sociální role se najednou smrskla jen na to, že čekám dítě (už nejsem kolegyně, kamarádka, sestra, dcera) a „matko“ mne oslovují i lidé, kteří mi před těhotenstvím a mateřstvím normálně říkali jménem. Přitom mého muže všichni oslovují normálně a neříkají mu „OTČE“.
A poslední otázka, na kterou začínám být vysazená, je ta, jak se starší dítě těší na sourozence. Jak to má chudák vědět, když vůbec neví, co to sourozenec je a co to obnáší, že ho mít bude? ![]()
Jak jsem psala výše, chápu, že když se s někým nevídám denně, netuší, na co se ptát a vše se logicky točí kolem toho, že jsem těhotná, ale… Máte i Vy nějaké „oblíbené“ otázky? ![]()
V návaznosti na některé reakce: Berte prosím toto téma s nadsázkou, cílem založení nebylo osočování okolí, že je „necitelné“, když se zeptá (upřímně - dokud jsem nebyla těhotná, taky jsem se ptala na podobné věci, ono upřímně, na co se má člověk ptát, když vidí těhuli
, ale někdy ty otázky nebo reakce stojí za to).
Příspěvek upraven 14.08.17 v 18:16
Matko rodu? Mas zvlastni okoli. Podobne otazky me neobtezovaly, mam rada, kdyz je zajem o mou osobu. Asi bych si pripadala divne, kdyby byt tehotna a okoli tuto skutecnost prechazelo bez povsimnuti.
A jak se bude jmenovat? Dejte… po dědovi. A po telefonátu manžela z porodnice: Jéžiš, co jste to dali za jméno?" Za to bych inzultovala část rodiny dodnes.
Já jsem v 18.tt a bříško mám ještě docela malé, ale nejvíc mě štve:
Jako kdyby se mě snažili někteří odradit ![]()
Jeee tohle tema mi jde uplne na ruku. Zrovna dnes jsem se kvůli takové jedné otázce zase naprdla - dotaz od ženské z písku, kdy jako ze mam termín, ze mam to břicho uz dva mesice stejne velký, a jestli me to břicho jeste bavi…jasně ze me bavi, schválně tam to mimino držím a odmítám rodit ![]()
(a jelikož mam porod na spadnutí, snad je u me ta podrážděnost omluvitelna) ![]()
Obecně nenávidím přesně ty otázky jak jsi popsala, jak se sourozenec těší, zda to vnímá, atd (je mu rok a půl, tudíž mi denně opakuje jak bude pomáhat s prebalovanim
)
A pak nesnáším, kdyz řeknu ze to bude druhý kluk, tak většina lidi odpoví,,tak snad do třetice bude holka"…to je jako povinnost mit kluka i holku? natoz tri deti? ![]()
A ted pred porodem jsem totálně a maximálně zpruzena z otázek typu,,tak jak to zvládas, ty vedra jsou hrozny, ze? No uz abys to mela za sebou… jako ano, chápu, ze si to mnozí lide ani neuvedomi, ale tyhle otázky mi nejvíc dává rodina, ideálně kazdy den. Nejraději bych zalezla do jeskyně, sama, a vylezla az s miminkem ![]()
Taky jsem nesnasela otazku jak se tesi syn na sourozence nadseny moc nebyl chtel brachu dostal segru????
Já teda nemůžu posoudit, těhotná jsem nebyla, ale sestra vyprávěla hlášky, co jí říkaly okolí a něco teda fakt síla:
tak co kolik jsi přibrala?
bude manžel u porodu? je na to psychicky připravený? nevadí mu krev?
víš, nepřemýšlela jsi, jestli spíš nechceš císaře? budeš jí mít jako vrata, ti pak manžel zahne.
to si užiješ holka pořádnou bolest.
to nebylo plánovaný že?
takové otázky dostávala sestra od kolegyň.
@Manhattan jestli te to potěší, ja v noci prebalovala tak 2×, jinak mimco spalo, a bradavky jsem zničeny neměla, ani jsem se o ne nemusela nijak starat.
jen abys věděla ze to nemusí byt vždycky,,katastrofa" jak s oblibou hodne lidi straší. ????
@PenelopaW Hele promiň, ale já tuhle přehnanou háklivost na sebe od těhotných nechápu. Sama jsem těhotná a tohle mi přijde jako hysterie. Samozřejmě, že každý se tě bude ptát na bříško, termín, pohlaví, jméno…prostě společenská konverzace, se s tím smiř. Po svatbě se každý ptá na svatbu a když hodně prší, každý řeší počasí. Tak nějak s člověkem hledáš záchytné body, o čem se bavit, a tohle se celkem nabízí. Naopak je to milé, že má okolí zájem.
Jediné, co se mi nelíbí, je oslovení mamino od kohokoliv jiného než vlastních dětí. Ještě jsem schopná tolerovat oslovení „maminko“ v porodnici nebo u lékaře, kde jim to trochu usnadní práci, že.
Mne zájem v těhotenství nevadil, ale po porodu mi děsně lezla na nervy otázka - tak co, zkusite to ještě jednou, abys měla holčičku? Tvl jak kdyby druhy kluk byl konec světa. Přitom ja si ho moc přála a i při případném třetím bych preferovala kluka.
Jo a tedy v těhotenství mne lezl na nervy manžel, když se mne zpoza dveří na záchod ptal, jestli je mi špatně (ne zlato, dvě hodiny mam hlavu v záchodě z čiré radosti)
@Marie432875 Já to také nevidím tak černě
Ale je mi jasné, že se hodně věcí změní a budu se muset starat o miminko a vstávat k němu v noci, ale s tím jsme do toho šli. To strašení okolí mi přijde ubohé.
@Manhattan Pravda je, že mi jednou nějaká známá s gustem začala líčit, jak je porod zlo, co všechno za hrůzy člověka čeká a připojila „..nechci tě strašit, ale…“ S tou už jsem utla kontakt. Ale to nebyly hloupé dotazy, ona celá byla hloupá ![]()
Mně třeba dotazy na termín porodu, pohlaví a jméno přijdou normální, spíš by bylo divné, kdyby se lidi nezeptali, když vidí břicho. Dotaz, jak se dcera těší na sourozence, taky moc nechápu, těžko si to asi umí představit.
@Imamother @Cuddy Já to samozřejmě neberu tak, že bych za to ostatní střílela, když se zeptají, ale dříve se mne i titíž lidé ptali i na jiné věci než je na těhotenství, stále ještě mám kupu zájmů apod.
Jak jsem psala, chápu, že se ptají, těhotenství a mateřství je přece jen událost, nevidíme se denně, takže neřešíme taková ta každodenní témata, ale když člověk slyší jeden dotaz za den 101×, tak už mu odpovídání nejde tak úplně spontánně a s úsměvem
.