Jaký bezmasý oběd? Recepty sem!

Napsat příspěvek
Velikost písma:
14535
27.1.11 21:13

Grenadýr marš je jednoduchý jídlo, který nám dělal jako dětem taťka a potom se můžu do dneška utlouct.
Ve slupce se uvaří brambory (myslím že A jako na salát), pak se v druhém hrnci uvaří těstoviny - fleky, na velké pánvi rozpustíš sádlo (lepší když má v sobě škvarky), zpěníš na něm cibuli, přidáš sladkou papriku, na to na oloupané, na kostičky nakrájené nebo přes drátěné kolečko protlačené brambory, přidat těstoviny, dochutit solí a lehce mletým kmínem. Naši to dávaj zapéct, ale já dělám na pánvi, takže se to mírně zapeče i na ní. K tomu kyelou okurku a je to mňamka. Asi takhle to pak vypadá. http://img.mf.cz/…988/7045.jpg

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
5436
27.1.11 21:17
Terrad píše:
Grenadýr marš je jednoduchý jídlo, který nám dělal jako dětem taťka a potom se můžu do dneška utlouct.
Ve slupce se uvaří brambory (myslím že A jako na salát), pak se v druhém hrnci uvaří těstoviny - fleky, na velké pánvi rozpustíš sádlo (lepší když má v sobě škvarky), zpěníš na něm cibuli, přidáš sladkou papriku, na to na oloupané, na kostičky nakrájené nebo přes drátěné kolečko protlačené brambory, přidat těstoviny, dochutit solí a lehce mletým kmínem. Naši to dávaj zapéct, ale já dělám na pánvi, takže se to mírně zapeče i na ní. K tomu kyelou okurku a je to mňamka. Asi takhle to pak vypadá. http://img.mf.cz/…988/7045.jpg
:palec: děkuji moc :huban: určo zkusím
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
27.1.11 21:48

špecle jsou bramborové těsto na malé kousky, prodávají je i chlazené. Taky se daj jednoduše udělat v mlýnku na maso - točit těsto do mouky a á centimetr uříznout, nebo vyválet hada a nožem nakrájet.
Těstoviny: vařim špagety zn.Adriana (semolinová mouka, špagety se nelepí a jsou krásně na skus). Omáčka: do katrolku kousek másla, zesklovatím cibulku, majoránku, pepř, sůl, přidám listový špenát (ne protlak!, kupuju Bonduelle krabičku, rozmrazim a řádně vyždímám, pokrájím), promíchám, přiliju trošičku mléka (jen aby se nepřipalovalo) asi 5min podusím. Špenát vyndám na misku, naliju di kastrolku smetanu, na nejmenším ohni nechám volně rozpustit vidličkou rozmáčknutý tavený sýr (asi 7 trojúhelníčků Veselé krávy nebo 4 obdélníky Lipna), občas zamíchám, dám zpět špenát a je to. Pro dva: 1/2 pytlíku těch špaget, 1 smetana kelímek, 1/2 balení špenátu (v krabičce jsou 2 samostatné sáčky).
Omáčku stihnu udělat, než se uvaří špagety, je to rychlovka. Snad jsem to popsala srozumitelně..

Petrusche píše:
Háta_x píše:
Dušená karotka na másle a brambor, špenátové špecle se sýrovou omáčkou, bramborový knedlík se špenátem a volským okem, šišky s mákem, nudle s tvarohem, špagety se sýrovou omáčkou, zeleninové nebo houbové rizoto, staročeské brambory s kefírem, těstoviny se špenátem a sýrovou omáčkou, květákové řízky nebo mozeček, kapustové karbanátky, houbová omáčka s knedlíkem, boršč, knedlíky s vajíčkem a okurkový salát, jablková žemlovka, zapečené brambory s brokolicí a smetanou a sýrem, vedle v diskuzi jsem psala několik druhů slaného štůdlu, ovocný nákyp a spousta dalšího.
Háto, prosím, co jsou to špenátové špecle a jak děláš těstoviny se špenátem a sýrovou omáčkou?
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
316
27.1.11 22:04

Dík, zkusím :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1291
27.1.11 22:14

Holky moc diky za tipy a zitra bude grenadyr mars  :dance:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3138
27.1.11 22:18

no pokud je v tom vepřové sádlo, tak by ti to nemasožravec asi nejed :wink:

ale já dnes měla luxusní bezmasý jednoduchý oběd :

na lžící slunečnicového oleje opéct jednu cibuli, do toho po chvílí hoď loupaná rajčata (já měla domácí, ale mohou být i z konzervy) do toho kus pokrájeného pórku a 2 stroužky česneku - trochu nějakých bylinek (já dala provensálské z mlýnku). Moc nevyřit, spíš brzo vypnout a nechat dojít. Pak jen rozmixovat tyčákem.

K tomu samozřejmě těstoviny (já použila panzani expres) a lehce posypat parmazánem (použila jsem Grand Moravia).

Dvouleťák si 2 krát „čidal“

a fakt to bylo mňam

:palec:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
890
27.1.11 22:30

Taky se mi ten grenadýr marš líbí, asi ho zkusím o víkendu! :-)

My děláme jako bezmasá jídla tohle: sladká jídla na všechny způsoby, rizoto, francouzské brambory, zapečené těstoviny, zapečenou brokolici s bramborama, květákové placky, bramboráky, bramborové placky se špenátem, smažený květák, smažený sýr nebo hermelín…už nevím :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
4486
27.1.11 22:51

Terrad a Janina.Sun, šunka, sádlo a škvarky jsou dobře bezmasé. :lol: To mají vždy i v restauraci. Bezmasá jídla: smažený sýr se šunkou, tvarůžky s poličanem, hemenex, halušky se špekem a zelím, …

Další inspirace zde: https://www.emimino.cz/…riana-53847/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
23505
27.1.11 23:11

Když sháním inspiraci, tak jídla bez masa sháním na vegetariánských a makrobio stránkách. To jen jako další možnost.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8937
27.1.11 23:16

já tento týden dělala: těstoviny se sýrovou omáčkou a brokolicí, květákové placičky s bramborem, lasagne (jen bešamel, do něj rajský protlak, trochu bazalky a oregána a na vrchní vrstvu sýr). Dále z našich oblíbených jídel: halušky s brynzou (tam teda dávám ještě opečenou slaninu), koprovka s vejcem, čočka, hrachová kaše, kedlubnové zelí, pizza (dělám domácí), zapečené brambory s brokolicí a sýrem, zeleninové rizoto, čočkové karbenátky a hodně taky děláme ryby, což není typické maso. Taky děláváme husté, luštěninové či jiné polévky a chlebem a to nám stačí. Popř. buřt guláš, což není maso, já dávám párky, nebo půl párky, půl sojové kostky.
Pokud můžu poradit, já když nevím, čerpám ispiraci na www.poslirecept.cz, ale stránek o vaření je spousta.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12272
27.1.11 23:23

Já mám suprovou bezmasou kuchařku :palec:
http://www.antikvariat-smichov.cz/detail.php?…
je to moje nejoblíbenější kuchařka :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
357
28.1.11 08:29
LucaLuca píše:
Terrad a Janina.Sun, šunka, sádlo a škvarky jsou dobře bezmasé. :lol: To mají vždy i v restauraci. Bezmasá jídla: smažený sýr se šunkou, tvarůžky s poličanem, hemenex, halušky se špekem a zelím, …Další inspirace zde: https://www.emimino.cz/…riana-53847/

Tak samozřejmě to jde i bez té šunky :wink:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
33315
28.1.11 08:38

A co třeba brambory s cizrnou? My se po tom můžeme utlouct. Já tam pro zjemnění dávám ještě bílý jogurt.

300 g cizrny (celé) 1,5 l vody (na vaření cizrny) 600 g brambor 2 čl soli, 5 pl oleje

Koření: 2 ks hřebíčku 1/2 čl skořice 1 čl kurkumy 1 čl kari 3 ks bobkový list 1/4 čl čili 2 pl citónové šťávy

Postup:

Cizrnu namočíme přes noc do vody. Poté uvaříme s bobkovým liste, (správně uvařená cizrna se dá snadno rozmáčknout mezi dvěma prsty). Na oleji osmahneme koření a restujeme v něm brambory do zlatova asi 5 minut, přidáme cizrnu a podlijeme vodou, která nám zbyla z vaření cizrny. Osolíme a povaříme brambor do měkka. Po odstavení dochutíme citrónovou šťávou.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
14535
28.1.11 08:39
LucaLuca píše:
Terrad a Janina.Sun, šunka, sádlo a škvarky jsou dobře bezmasé. :lol: To mají vždy i v restauraci. Bezmasá jídla: smažený sýr se šunkou, tvarůžky s poličanem, hemenex, halušky se špekem a zelím, …Další inspirace zde: https://www.emimino.cz/…riana-53847/

Já jsem taky psala jestli chce úplně bez masa, a že ve většině je sádlo nebo uzenina, tak čtěte než komentujete :wink: .

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7576
28.1.11 09:04

Ještě jsem zapomněla na tenké palačinky na milion způsobů :mrgreen: Sladké s jogurtem, tvarohem, ovocem, marmeládou, medem a skořicí nebo sladké zapečené se smetanou a oříšky a čokoládou. Na slano plněné na talíři pórkovým mixem, špenátem a zakys.smet, baby karotkou a sýrovou omáčkou. Zapečené s houbovou směsí, zeleninovou, sýrovou, chilli rajskou, pórkem a smetanou… skládané, rolované nebo jako měšce. Miluju vaření :pankac: :pankac: :pankac:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Kojenecká lahev

• (4.5) + 85 recenzí

Danny Sport

• (4) + 77 recenzí