Poradna o homeopatii
MUDr. Eliška Bartlová
Pod marcipán a jakoukoliv jinou potahovou hmotu určitě jen máslový krém a nebo nutelu, případně marmeládu, ale tužší, ne nic tekutého (nejlepší kupovaná, ne domácí), rozhodně ne pudinkový krém, kde je pudinku víc jak čtvrt litru (hodně hustého) na jedno máslo a se šlehačkou si taky nerozumí a teče. Na té Dortománii jsou dobrý rady i v těch časopisech.
chuanitka píše:
KlaraZ, týjo, takový krásný dort, to je škodaMyslím, že pod marcipán nepatří nic, od čeho by mohl navlhnout. Třeba krém s pudinkem je dost vlhký a marcipán zvlhne. Podobně vypadá i krém z odkazu. Já pod marcipán nemažu nebo jen ve slabé vrstvě.
Ale nejsem žádná odbornice.
Může být i s pudingem, i když vždycky je ideální se na konkrétní krém přeptat, anebo použít nějaký vyzkoušený (na Dortošce je sekce krémy i s hodnocením).
Třeba tady tenhle jsem plnila máslovo-pudingovým. Červená část potahu je mléčný marcipán, bílá White Icing.
Len-til-kah: Nejsem a děkuju za tip, to se mi bude hodit určitě, ještě moc zkušeností nemám a svatební dort je hrozně zodpovědná věc ![]()
A máslový krém bohužel vůbec nepřipadá v úvahu, kamarádka tyhle krémy vůbec nemůže a bude to v červenci… Takže se chystám na tvarohovo-šlehačkový s převahou tvarohu plus s nějakým džemem, čokoládou a likérem na ochucení ![]()
(mj. výborná přezdívka
)
Ilwen - vykašli se na pomlčky.
A začni studovat, jak se vyztužuje patrový dort, jestli ho tedy budeš dělat. Aby to ta šlehačka udržela.
Svatební závidím. Já mám tak krásné formy…
Maminky, potřebuji radu. Udělala jsem duhový dort (http://www.apetitonline.cz/…ovy-sen.html) a teď bych na něj měla dát marcipán. Jelikož ale v receptu není psaný žádný krém, který by se dával pod marcipán, přemýšlela jsem, jestli na tom ten marcipán bude držet. A rozhodla jsem se, že bych pod něj tedy udělala ještě nějaký krém. Chtěla jsem ho nejdřív udělat z tvarohu (který mi zbyl), ale jak tady čtu, tvaroh a marcipánová hmota moc dohromady nejdou
Můžete mi tedy prosím poradit, jaký krém mám udělat? Nějaký jednoduchý, máslový, protože ani nemám doma moc ingrediencí - máslo, cukr, vejce, takové ty základní suroviny… stačilo by třeba jenom našlehat máslo s cukrem? ![]()
Stačí když smícháš máslo s cukrem a potřeš ten dort, ať nemusíš dělat další krém. Nebo klasika pudink s máslem.
@mischelinmisa díky
taky mě to napadlo, tak jsem to vyzkoušela, našlehala jsem změklé máslo s cukrem a úplně to stačilo ![]()
A hodi se třeba čokoládový krem od Dr. Oetker? Budu dělat k narozeninám dort. A chci ho protáhnout marcipánem. Plnit budu právě čokoládovými kremem a vaječný likér krem oba od Dr. Oetker.
@addie87 píše:
A hodi se třeba čokoládový krem od Dr. Oetker? Budu dělat k narozeninám dort. A chci ho protáhnout marcipánem. Plnit budu právě čokoládovými kremem a vaječný likér krem oba od Dr. Oetker.
Já bych to neradila. Zkus klasický puding na potření stran. Budeš mít jistotu.
Aha, a myslíte, že by stačilo namazat vršek a boky nutelou?
Vyborna je pod marcipan francouzka Ganache..to je vyborny cokoladovy krem. Mam vyzkouseno. Je to kvalitni cokolada, ja pouzivam tak aspon nejmin 60% i vice 70%,nejlepsi jsou ty z Lidlu. Takze na 100g cokolady davam 80ml smetany. Postup je ze cokoladu nalamete na kousky a smetana se privede k varu, a hned se naleje na cokoldu, pak se to necha stat asi 5minut a nasledne vymichame do hladka. Nechavam stuhnout pri pokojove teplote a pak na 10min v lednici. Bacha kontrolovat-tuhne velice rychle:-) ![]()
Nevíte kolik by stačilo na potření dortu máslovým krémem? Dovnitř chci dávat šlehačkový a nevím kolik bych tedy potřebovala jen nahoru a na boky dortu