Poradna pediatra
Mudr. Jiří Havránek
@pupuleta píše:
Me je 15, jsem v druhem mesici tehotenstvi, mam uzasneho pritele, o kterem vim, ze bude skvelym tatou i manzelem. detatko planovane sice nebylo, nicmene se na nej tesime, veci uz mame pripravene, byt vlastni. nenechali jsme si ho vzit jen kvuli tomu, ze mam moznost mit dite jen jedno. podle me, pokud jsi na mimi OPRAVDU pripravena, porid si ho. napr. ja nemam potrebu vhodit na disko a podobne pitomosti. vim, ze budu mlada mama, ale take vim, ze to zvladneme.
Také bych si mimi nenechala vzít, i kdybych jich mohla mít další 10, když už prostě mimi přišlo, tak přišlo. Moc vám přeji ať vše zvládnete ![]()
@Svistice pravda
my mame doma slecinku, ktera se stala maminkou v cerstvych patnacti. Minimalne dalsich pet let budeme ji i maleho živit my, pet let, nez dostuduje stredni. Mam tedy spise pocit, ze tu stredni studujeme doma vsichni krome ni. A nejsem naivni a je mi jasny, ze se nepostavina vlastni nohy ani po stredni. Uz vidim jak se budou vsichni rvat o to zamestnat dvacetiletou matku ditete bez praxe.
Co se tyce vychovy - patnactileta proste nema moc informaci o tom jak je to s vychovou a co je „spravne“. Jak psala Svistice, k té výchově jsou potřeba určité životní zkušenosti a já vidím každý den, že té patnáctileté to prostě chybí. A nebýt nás, tak malej možná ještě ani nemluví, nechodí a je někde zakrnělej. Ona ho má ráda, bojí se o něj, stará se o něj jak nejlíp umí, ale ty zkušenosti a hlavně to povědomí o tom co je potřeba s dětma dělat, to jí vážně chybí. Za pomoci rodiny se to zvladnout da, ale je potreba velka pomoc a naprosto to obrati zivot rodiny.
Příspěvek upraven 23.10.13 v 09:15
@kiki152 píše:
Strašně moc miluju děti, a moc bych chtěla miminko!..Cejtím se i vyspělá, protože už mám toho ,,hodně'' za sebou…myslíte že je to špatné díky mému věku??…děkuji předem za reakce![]()
nemas vzdelani, praxi v zamestnani, a kdo vas bude zivit?
@AngelLilly Přeji hodně síly a doufám, že to ta vaše cácorka jednou ocení, co jste pro ni a to malé udělali. ![]()
Prostě dítě se plánovitě pořizuje až po té, co je člověk schopný nést zodpovědnost sám za sebe a sám o sebe se taky sakumprásk postarat.
@Svistice taky tajně doufám, že jednou dospěje a všechnu naši snahu ocení
Sice to tak vypadat nemusí, ale otočila tím náš život o 180° a přidala nám tím hromadu problémů.
@Svistice píše:
@Anna766Ony si ty mladé maminky, co tak touží po miminku, moc neuvědomují, že nejde o to jen dítě porodit a pak poskytnout servis v podobě krmení, přebalování, praní, kočárkování. Jde taky o to dítě vychovat a předat mu nějaké sociální a životní zkušenosti. A to při vší úctě v patnácti letech ta maminka mít prostě nemůže. Nehledě na finanční stránku věci v dlouhodobém horizontu. Zvlášť když se vezme v potaz přístup společnosti a pracovního trhu k matkám s dětmi.
@Monika H. píše:
Vědomě bych si v 15 miminko nepořizovala, ale pokud by se stalo, pryč bych ho nedala. Počkej několik let, uvidíš co přinese život. To, že máš partnera teď, neznamená, že ho budeš mít i za rok (což sice není jistota nikdy ani když ti je 35, ale v 15 být na mimi nakonec sama není žádný med, ono tedy ani v těch 35). Vzdělávej se jak to jde, bez vzdělání neseženeš slušnou práci, bez práce nejsou peníze… píšeš, že máš ráda děti, tak třeba u dětí najdeš uplatnění - pedák, zdrávka to by mohly být profese pro tebe
Dcera přítele měla dva roky do té doby než otěhotněla. Otěhotněla přes amtiko, které jsem jí platila právě proto aby se nestalo, to co se stalo
Postavila se k tomu čelem, s maminkou za zády
dítě si nechala, má samozřejmě podporu celé naší rodiny. Mladý otec situaci nezvládl, obě je opustil, a to už v době kdy malá byla ještě u maminky v bříšku
Takže tak.
@AngelLilly píše:
@Svistice taky tajně doufám, že jednou dospěje a všechnu naši snahu oceníSice to tak vypadat nemusí, ale otočila tím náš život o 180° a přidala nám tím hromadu problémů.
Přeju hodně sil, naprosto dobře vím o čem mluvíš. Já jsem ted doma s malou a dcera je ve škole
![]()
@AngelLilly píše:
@Svistice pravdamy mame doma slecinku, ktera se stala maminkou v cerstvych patnacti. Minimalne dalsich pet let budeme ji i maleho živit my, pet let, nez dostuduje stredni. Mam tedy spise pocit, ze tu stredni studujeme doma vsichni krome ni. A nejsem naivni a je mi jasny, ze se nepostavina vlastni nohy ani po stredni. Uz vidim jak se budou vsichni rvat o to zamestnat dvacetiletou matku ditete bez praxe.
Co se tyce vychovy - patnactileta proste nema moc informaci o tom jak je to s vychovou a co je „spravne“. Jak psala Svistice, k té výchově jsou potřeba určité životní zkušenosti a já vidím každý den, že té patnáctileté to prostě chybí. A nebýt nás, tak malej možná ještě ani nemluví, nechodí a je někde zakrnělej. Ona ho má ráda, bojí se o něj, stará se o něj jak nejlíp umí, ale ty zkušenosti a hlavně to povědomí o tom co je potřeba s dětma dělat, to jí vážně chybí. Za pomoci rodiny se to zvladnout da, ale je potreba velka pomoc a naprosto to obrati zivot rodiny.
Máte můj veliký obdiv.![]()
![]()
Příspěvek upraven 23.10.13 v 09:15
@AngelLilly píše:
@Svistice pravdamy mame doma slecinku, ktera se stala maminkou v cerstvych patnacti. Minimalne dalsich pet let budeme ji i maleho živit my, pet let, nez dostuduje stredni. Mam tedy spise pocit, ze tu stredni studujeme doma vsichni krome ni. A nejsem naivni a je mi jasny, ze se nepostavina vlastni nohy ani po stredni. Uz vidim jak se budou vsichni rvat o to zamestnat dvacetiletou matku ditete bez praxe.
Co se tyce vychovy - patnactileta proste nema moc informaci o tom jak je to s vychovou a co je „spravne“. Jak psala Svistice, k té výchově jsou potřeba určité životní zkušenosti a já vidím každý den, že té patnáctileté to prostě chybí. A nebýt nás, tak malej možná ještě ani nemluví, nechodí a je někde zakrnělej. Ona ho má ráda, bojí se o něj, stará se o něj jak nejlíp umí, ale ty zkušenosti a hlavně to povědomí o tom co je potřeba s dětma dělat, to jí vážně chybí. Za pomoci rodiny se to zvladnout da, ale je potreba velka pomoc a naprosto to obrati zivot rodiny.Příspěvek upraven 23.10.13 v 09:15
@AngelLilly @Anna766 Holky, ja bych Vam jen chtela napsat, ze Vas moc obdivuju a drzim palce.
Musite toho mit ted hrozne moc, jen tech starosti.. U nas sestra otehotnela v 16, moje mamka vychovala vlastni vnucku, takze si zive dovedu predstavit kolik to bylo starosti. Otocil se opravdu svet vsem z rodiny, vcetne deti.Bylo to hodne narocne. Dnes uz je z vnucky 18leta studujici holka a z mlade matky sporadan zenska
Takze opravdu klobouk dolu a drzte se!!!
Jinak k zakl. po zkusenostech, ktere mam jako clen rodiny, byla bych si pro potrat. Nam to tehotenstvi,,mlade" hodne zmenilo zivoty, vsem. Dite se ma porizovat az si ses vedoma toho, ze se o nej sama dokazes postarat.
@blorchi píše:
Jinak k zakl. po zkusenostech, ktere mam jako clen rodiny, byla bych si pro potrat. Nam to tehotenstvi,,mlade" hodne zmenilo zivoty, vsem. Dite se ma porizovat az si ses vedoma toho, ze se o nej sama dokazes postarat.
Dcera o něm ze začátku i uvažovala. Řekla jsem jí tenkrát, at se rozhodne podle sebe, že jí podržím v každém případě. Když slyšela srdíčko, tak prostě nemohla. Chápu jí, malá je moc milovaná. ![]()
@Anna766 píše:
Dcera o něm ze začátku i uvažovala. Řekla jsem jí tenkrát, at se rozhodne podle sebe, že jí podržím v každém případě. Když slyšela srdíčko, tak prostě nemohla. Chápu jí, malá je moc milovaná.
Chápu, ono hlavne zalezi na tom jak se k tomu dcera postavi. Pokud m zajem se starat a snazi se, je to o neco lepsi. Pokud se mlada matka na veskere starani vyksle, pak je to opravdu slozite.Tak to tedy bylo u nas.
@blorchi píše:
Chápu, ono hlavne zalezi na tom jak se k tomu dcera postavi. Pokud m zajem se starat a snazi se, je to o neco lepsi. Pokud se mlada matka na veskere starani vyksle, pak je to opravdu slozite.Tak to tedy bylo u nas.
Dcera se snaží. Samozřejmě že jí to táhne i za zábavou a tak.Ale stará se v rámci možností. Ted je hlavní to aby dodělala školu.