Jaký máte názor na nevýchovu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
11620
11.10.14 13:12
@Fjodorka píše:
@mroe Ja tedy take nejsem zastancem knih o peci a vychove deti, ale nemuzu s tebou souhlasit, ze je to zbytecnost, ono se kolikrat staci jen koukat kolem sebe a vidis, ze vetsine matek by nejaka literatura o vychove prospela jako sul, denne vidim tolik nevychovancu, ze mi je jasne, ze cit pro vychovu zdaleka neni samozrejmost.A neni pravda, ze jen dnes maji lide s vychovou problemy, ty byly vzdycky, jen dnes lide maji vetsi moznost to resit a diky internetu o tech cizich lidech z druheho konce republiky vis hned a ne az z vecernich zprav, kdy se dozvis, ze rodice byli okradeni / zbiti / zabiti vlastnim potomkem, takze porad jen extremy.

Tož aby se ti nepotvrdilo přísloví, že odříkaného největší krajíc… Tvoje mimino je ještě malé :kytka:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kozdan
11.10.14 13:14

Nekolik videii si muzes spustit zdarma ale pak ti chodi emaily se zapojenim do programu a to uz platis.

• Citovat
  • Upravit
Kozdan
11.10.14 13:14

Nekolik videii si muzes spustit zdarma ale pak ti chodi emaily se zapojenim do programu a to uz platis.

• Citovat
  • Upravit
šmoulinka71
11.10.14 13:23
@Genovesa píše: :roll: Jak máš staré děti?
Znám několik případů velmi slušných, spořádaných rodičů a velmi neslušných dětí. Nemyslím, že se rodiče nesnažili.

Máš pravdu, člověk nikdy neví, jak se budou naše děti chovat třeba v dospělosti a ne vždy dítě, které třeba fetuje nemělo správnou výchovu. Je prostě jiná doba, koukněte, co dnes běží v televizi, na internetu a co běželo před dvaceti lety.

• Citovat
  • Upravit
6463
11.10.14 13:25

Byznys. Dobre zmaknuty marketing a zaplnena dira na trhu v dobe, kdy je poptavka po „jine“ vychove, nez byla /vetsinove/ praktikovana v minulosti.

Jinak je to jen stokrat prezvejkany RaBR a jemu podobne pristupy.

/videla jsem neplacena videa a pani je mi strasne nesympaticka svym projevem a taky mi neladi, ze nema vlastni deti/

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22093
11.10.14 13:37

Metodou leckdy bolavých pokusů a omylů jsem už vyrostla z představy, že malé dítě a já jsme rovnocenní partneři. Nejsme - teprve ho vychovávám a vedu k tomu, aby se mi jím stalo. Za rovnocenného partnera nezodpovídám - za své dítě ano.

Pokud se nemýlím, je právě rovnocenný partnerský vztah rodiče a dítěte základním předpokladem, na němž nevýchova staví. Čímž je můj názor na ni jasný.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9128
11.10.14 13:40

Neviděla jsme a neznám podrobnosti, ale za mě neplatila bych za to. Já bych si vybrala něco víc zajetého až po té, co přečtu knihu a zjistím, jestli mi to sedí nebo ne. pak třeba jít na placený kurs Rabru, autoři jsou psychologové, metody docela osvědčené.
Já jsem teda za nic takového neplatila, stačí mi knížky, semtam přednáška.

vzdělání není nikdy dost, ale zas všeho s mírou, nepřehánět to, ale ani nebýt úplný ignorant.
Pokud někdo tvrdí, že nic číst nepotřebuje, tak jeho věc, ale když vidím, jaké chyby dělají někteří rodiče a přitom by stačilo tak málo místo vykřikování, že naši rodiče nás taky něja yvchovali a nic k tomu nepotřebovali. Prostě někdy je dobré si něco nastudovat, nikdo není rodič z povolání a chyby ve výchově dělá každý. ale jsou i rodič, kteří mají dobrý zákald v rodině, empatii, cit a intuici a číst nic nepotřebují, ale takových je málo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.10.14 13:59

Mně na tom vadí, že paní nemá vlastní děti. Tj. třeba hlásá, jak nikdo nepotřebuje hranice, že v partnerství taky nejsou, ale neuvědomuje si, že všichni se pohybujeme v jakýchsi hranicích, které nám byly stanoveny právě už v tom batolecím věku, se kterým ona nemá zkušenost (nedloubáme lidem do očí, nešlapeme zvířatům na krk apod. :mrgreen: )

Její projev mi taky až tak moc nesedí. Nicméně pár věcí jsem ze „zoufalství“ zkusila - dcera je dubová palice a nic moc na ni neplatí (čím jsem přísnější, tím víc se šprajcne) a u ní to funkční je. Např. oblékání - můžu pěkně prosit, škaredě prosit, nařizovat, vyhrožovat, moc to nemá efekt. A hodně pomáhá, přenést kus zodpovědnosti na ni. Jedno to neplacené video mě dovedlo k větě - jestli chceš pomoct, tak pojď teď, jinak se jdu oblékat já. A ona fakt jde, bez řečí, blbostí apod. 8o :nevim:

Taky je podle mě lepší dětem nelhat, nevymýšlet si kraviny (nechoď tam, je tam bubák atd.), snažit se s dítětem v rámci možností na věci dohodnout, vysvětlit mu, co bude a proč… Tomuhle věřím. Co se týče toho jejího „domlouvání se s miminky“, některé maminky dost jedou podle „návodu“, nevěří si (např. nenakrmí dítě dřív, než za 3 hodiny, přestože po 2,5 hodinách se mu zjevně chce spát, brečí, nemůže zabrat, ale „má ještě půl hodiny čas :nevim: ). Kdyby se nad tím zamyslely jinak, "domluvily“ se s tím dítětem, možná by si začaly důvěřovat.

Celkově si teda myslím, že tenhleten přístup moc dobře funguje na větší děti - dejme tomu 5 a výš. Ale samozřejmě to neplatí obecně. Nic neplatí obecně.

Ještě bych se, aniž bych byla fanatickým příznivcem, chtěla ohradit k názoru, že Montessori je blbost. Montessori není žádná blbost, ani módní hit, ale něco, co bylo po staletí naprosto běžné, jen posledních pár desetiletí jsme na to zapomněli. Vzpomeňte ještě na svá dětství, jaké jste měli povinnosti, jaké měli povinnosti vaši rodiče. Bylo běžné, že děti doma pracovaly, pomáhaly i na poli atd., my jsme jako děti byli u babičky normálně zapojeni do polnohospodářských prací. Když jsem přišla ze školy, měla jsem svoje povinnosti, pomáhala jsem mamce uklízet atd. Jenom dneska se z toho udělal byznys a lidi platí za to, aby jejich Pepíčka ve školce naučili aspoň zatlouct hřebík :roll: :lol: Na jednu stranu je to i pochopitelné, žije se prostě jinak.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
809
11.10.14 14:36
@maminka miminka píše:
Celá nevýchova je podle mě blbost stejně jako všechny metody co dnes tak frčí. Třeba Montessori. Myslím že základ je vždy asi dobrý ale všeho s mírou. Nevýchova stojí na principu toho že dítě jakožto živý tvor má možnost rozhodovat o sobě a svém životě, má možnost volby… - proč ne. Moje dítě se může svobodně rozhodnout zda si dá jahodu nebo malinu, zda půjde ven v modrém nebo zeleném tričku apod. Ale v momentě kdy běží do ulice a zařvu „stůj“ tak prostě zastaví a to proto že jsem to řekla a hotovo. Myslím že tak nějak by to tedy mělo fungovat a v normální rodině asi i funguje. Myslím že je super dát dítěti svobodu i možnost volby, stejně tak jako nechat ho dělat si „co chce“ ale ono odsud posud… Když řeknu to pomyslné stůj (v tuto chvíli spíše NE v momentě kdy se blíží třeba k zásuvce) tak prostě musí poslechnout. Nekompromisně. A neptat se proč. Prostě proto… to si myslím já. Tedy jak už někdo psal, super je si počíst, zjistit o čem to je a vzít si z toho to nejlepší ale každá souvislá metoda je dle mého soudu blbost. Jinak - videa Nevýchovy už mi chodí cca půl roku zdarma do mailu ale neplatila bych za to.

A můžeš mi poradit, co mam dělat, když moje dítě na to stůj prostě nereaguje? když to zkouším všemi možnými prostředky, kromě fyzických trestů, ale dítě neposlechne, tak pak jsem ráda za jakoukoliv ucelenou metodu, která mi pomůže zvládnout moje dítě v klidu a bez křiku a pochopit ho. Ono neni dítě jako dítě, patřím mezi matky, které nad výchovou přemýšlejí. Mateřskou neberu jako samozřejmost, ale jako nadstandard, který máme oproti jiným státům a chci ji maximálně využít ve prospěch svého dítěte. Otevřeně přiznávám, že si občas s výchovou nevím rady, i když jsem vystudovaný pedagog a podobné kurzy beru jako sebevzdělávání, člověk z podobných metod nemusí použít všechny, ale jako rodiče mě obohatí už jen zamyšlení se nad tou metodou, i když ji pak třeba vyhodnotím jako nepřínosnou. Kurz bych si zaplatila, ale bohužel momentálně musíme investovat jinam.
A ještě k příspěvku, ucelená metoda je určitý koncept od A do Z, nebyla by tedy spíš blbost, kdyby ta metoda ucelená nebyla? :hug:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
11.10.14 14:42
@Genovesa píše:
Tož aby se ti nepotvrdilo přísloví, že odříkaného největší krajíc… Tvoje mimino je ještě malé :kytka:.

Doufam, ze ne :) Je mi jasne, ze si az do dospelosti svych deti uziju jeste mnoho „rikas ted, ale pockej az…,“ zatim se zadne nevyplnilo.

S vychovou ma kazdy nejake zkusenosti, diky svym rodicum, prarodicum, rodicum pratel a myslim, ze pokud jsou tito rodice normalni, tak si clovek dokaze na zaklade techto zkusenosti sestavit svou vlastni vychovu, aniz by nutne musel sahnout po knize.
Blbe je, kdyz clovek kolem sebe zadny dobry vzor nema, pak ty spatne navyky predava dal a jeste je presvedceny, ze je to dobre, co dela („Me rodice take mlatili a nijak mi to neuskodilo a jsem normalni!“ tvrdi rodic, ktery zrovna zbil dite)… Ale tam jde vetsinou o primitivy, kteri by celou knihu ani nedokazali precist. Pak jsou lide, kteri kolem sebe nemeli vzory, ktere by chteli napodobit, chteji to delat jinak, ale nevi poradne jak a ti jsou podle meho cilova skupina. A pak je dobre, ze tyhle knihy jsou. No a pak tedy samozrejme ti, kteri si s necim proste nevi rady a pak zvoli prostudovani metody, ktera je jim dle zasad nejblizsi.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
11.10.14 15:10
@Fjodorka píše:
Doufam, ze ne :) Je mi jasne, ze si az do dospelosti svych deti uziju jeste mnoho „rikas ted, ale pockej az…,“ zatim se zadne nevyplnilo.S vychovou ma kazdy nejake zkusenosti, diky svym rodicum, prarodicum, rodicum pratel a myslim, ze pokud jsou tito rodice normalni, tak si clovek dokaze na zaklade techto zkusenosti sestavit svou vlastni vychovu, aniz by nutne musel sahnout po knize.
Blbe je, kdyz clovek kolem sebe zadny dobry vzor nema, pak ty spatne navyky predava dal a jeste je presvedceny, ze je to dobre, co dela („Me rodice take mlatili a nijak mi to neuskodilo a jsem normalni!“ tvrdi rodic, ktery zrovna zbil dite)… Ale tam jde vetsinou o primitivy, kteri by celou knihu ani nedokazali precist. Pak jsou lide, kteri kolem sebe nemeli vzory, ktere by chteli napodobit, chteji to delat jinak, ale nevi poradne jak a ti jsou podle meho cilova skupina. A pak je dobre, ze tyhle knihy jsou. No a pak tedy samozrejme ti, kteri si s necim proste nevi rady a pak zvoli prostudovani metody, ktera je jim dle zasad nejblizsi.

Hele já nechtěla kázat, že nemáš co mluvit, bo máš malé dítě. Ale z vlastní zkušenosti vím, že i když máš docela dobrý vzor v rodině (což já mám), v jednání s batoletem je ti k prdu. Z vlastního batolecího věku si jaksi člověk nic nepamatuje, takže nemá co okopírovat. A batolata jsou zvláštní druh, fakt 8o. Impulzivní, agresivní, vzteklá. Vztekají se furt, když slyší ne, chytaj přímo anafylaktický šok. A nejhorší je, když člověk ví, po kom tu impulzivnost a vzteklost má, že :mrgreen:. A vysvětluj někomu něco, když má amok, že. :cert: :mrgreen:.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11620
11.10.14 15:14

Tím jsem chtěla říct jen to, že jsem taky chtěla mít vždycky na 100% vychované dítě. Jenže dítě není pes. A i kdyby bylo, i psa musí člověk nějak vychovat… Takže já, v zoufalé snaze domluvit se s tím svým Jackyllem a Hydem, sem tam po knize sáhnu :nevim: :lol:.
K nevýchově - vadí mi, že paní nemá vlastní děti. A její projev mě strašně irituje. Takže já bych nezaplatila 8).

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.10.14 15:39

Ono hlavně člověk je sice nějak vychovaný ze své rodiny, kde na všechny vždycky platilo XY, ale nezapomínejme, že tady vstupuje do hry ještě povaha partnera. Např. syn je celý svůj otec - zdědil i věci, které bych nevěřila, že je možné zdědit. A tedy může být nutné použít jiný přístup, než na jaký byl člověk ze své rodiny vždy zvyklý. A vůbec nejhorší je srážka stejných povah, tam je vůbec vhodné jít do sebe a zamyslet se nad sebou i nad svých přístupem k dítěti - klidně i za pomoci knihy :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
50725
11.10.14 15:42

No a dcera, ta vůbec nevím, po kom je - na tu selhávají všechny přístupy, které znám ze své vlastní rodiny - snad ještě víc na zadek by mohla dostávat. Takže opět si ráda inspiračně přečtu nebo poslechnu nějaký nápad, abysme to obě přežily ve zdraví :mrgreen:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
11439
11.10.14 15:46
@Genovesa píše:
Hele já nechtěla kázat, že nemáš co mluvit, bo máš malé dítě. Ale z vlastní zkušenosti vím, že i když máš docela dobrý vzor v rodině (což já mám), v jednání s batoletem je ti k prdu. Z vlastního batolecího věku si jaksi člověk nic nepamatuje, takže nemá co okopírovat. A batolata jsou zvláštní druh, fakt 8o. Impulzivní, agresivní, vzteklá. Vztekají se furt, když slyší ne, chytaj přímo anafylaktický šok. A nejhorší je, když člověk ví, po kom tu impulzivnost a vzteklost má, že :mrgreen:. A vysvětluj někomu něco, když má amok, že. :cert: :mrgreen:.

Je mi jasne, ze to nebude sranda… Ale take jak se znam, budu na to reagovat spontanne, protoze nejsem schopna v krizove situaci premyslet nad pouckami :oops:
Tak hlavne, aby to dite prezilo :lol:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect