Jaký máte názor na nevýchovu?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Kobea
1.12.14 16:28
@kači31 píše:
@Kobea tak jak v kurzu? už určitě skončil, jaké máš pocity?
Když to srovnáš s knížkou „Jak mluvit, aby děti poslouchaly“ - je to jiné?
moc dík!

Já jsem kurz dokončila a jsem ráda, že ho mám. Vyhovuje mi, že se můžu vracet ke všemu, k čemu potřebuji. Mám to stejně, jako s knihou Jak mluvit,… Kurz jsem prošla, udělala jsem si celkový přehled a teď se budu zabývat jednotlivými problémy. A znovu a znovu, dokud se mi to nedostane pod kůži. Prvotně to musí vycházet ze mě.
Celkově jsem se zklidnila, i když se pořád ještě vracím ke starým zvykům. Bude mi trvat dlouho, než se přeladím na jinou vlnu.
Bohužel jsem teď docela v presu a nemám moc času studovat videa. Navíc třeba u některých jiných lidí vím, jak by měli něco řešit, ale u sebe to ještě nevím.
Potřebuji tomu dát pár měsíců. A začít od jednotlivostí. Protože obvykle mám snahu řešit kopu věcí najednou a to pak vede k tomu, že se na všechno vykašlu.

• Citovat
  • Upravit
2046
2.12.14 13:28
@Lassi píše:
Děkuju za tipy. Je pravda, že na zadek dostala, ale vyloženě jsem neoplácela - bála jsem se, že neodhadnu, jak moc je to bolestivé. Ale vyzkouším i tohle, budu ráda, když zabere cokoliv :). Dělá to opravdu nečekaně, někdy je na děti hrozně hodná, jindy je jak šílená. A to většinou na děti, které má nejradši :?. Musím být furt ve střehu.

jj, přesně takhle si to pamatuju, mluvíš mi z duše, i na děti, které dobře znala a měla nejradši… Na zadek u nás nepomohlo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
2046
2.12.14 13:31

@Kobea díky, a prosím ještě když srovnáš tu knížku s kurzem? Jsou to stejné myšlenky a postupy? vychází ten kurz z této knížky? dík

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
3767
2.12.14 13:47

Metro je narvané k prasknutí. Vzadu v rohu sedí stará paní, před ní stojí mladá maminka s čtyřletým synem. Kluk se nudí, a tak začne staré paní zlehka kopat do nohou. Paní uhne, ale kluk nepřestává a dobře se baví. Paní vysílá nadějné pohledy k mamince dítěte. Pak to nevydrží a řekne: „Prosím vás, mohl by mě váš syn přestat kopat?“ Maminka se na ni skrze brýle udiveně podívá a pak odsekne: „Máme volnou výchovu, nechci deformovat synovu osobnost.“ Lidé ztichnou a kroutí nesouhlasně hlavami. Metro vjíždí do stanice. Dvacetiletý mladík vystupuje. Přistoupí k oné mamince, teatrálně vytáhne z úst žvýkačku a vlepí ji překvapené mamince na brýle: „To vám schvaluju, paní, taky jsem měl volnou výchovu, bylo to super!“ Plácne ji po zadku a zvesela odchází.
Ve výchově je důležité především pevné stanovení hranic a jejich důsledné dodržování. Fyzické tresty za výchovu nepovažuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Kobea
2.12.14 21:07
@kači31 píše:
@Kobea díky, a prosím ještě když srovnáš tu knížku s kurzem? Jsou to stejné myšlenky a postupy? vychází ten kurz z této knížky? dík

Zdá se mi, že se kniha a kurz v něčem protínají a v něčem doplňují. V knize je spousta formulací a vět, které se dají využít v komunikaci s dětmi (nejen s dětmi). V kurzu jsou návody, jak uzavírat s dětmi dohody, jak řešit, když dohody nefungují. Nevím, jak to líp popsat. Řekla bych, že kurz je takový víc širší, nezachází moc do podrobností a bere řešení problémů globálně. V knize najdeš přesnější „postupy“, formulace, doporučení pro jednotlivé problémy. V každé z kapitol knihy jsem vždycky našla něco, co se hodilo pro naši situaci.

• Citovat
  • Upravit
12003
28.12.14 19:44

@Kobea Chceme se do kurzu přihlásit, můžu se zeptat jak jste na tom teď?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
1251
19.6.24 11:08

Nevýchovu více lidí v mém okolí řešilo a snažilo se praktikovat. Okolo roku 2014 to bylo fakt populární. S odstupem času mohu říct, že jim to obvykle vydrželo tak do 4-5 let dítěte a pak to opustili.

Částečně z důvodu, že matky nastoupily do zaměstnání a na webináře Králové už najednou nebyl čas, částečně to prostě na děti od toho věku přestalo fungovat jako v inscenovaných dialozích Králové a částečně po vlastní rodičovské zkušenosti rodiče dospěli k tomu, že ne vše je třeba dělat úplně jinak než předchozí generace.

Ne, že by to zpětně zavrhovali úplně celé a všechno na tom najednou odmítali, občas si na nějaké to „co potřebuješ k tomu, abys odešel včas do školy“ či „jak by ses v takové situaci cítil“ vzpomenou, ale spíše to pod vlivem vlastní zkušenosti berou jako od reality poněkud odtržené knížecí rady někoho, kdo ani vlastní děti nemá.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Zkušenosti a hodnocení

Chrastítko Špendlík

• (4.6) + 67 recenzí

Dudlík Perfect

• (4.7) + 53 recenzí