Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Agneth proč nemůže plavat? V nějakém městě poblíž vás není bazén?
@Ladybird146 Přesně tak - plavání pro mě znamená vozit dítě 30 km daleko, a to ještě v mé i manželově pracovní době.
V bližším městě sice bazén je, ale kurzy pro děti v něm nikdo nepořádá.
Vozím holky na koně - starší do 3 let, mladší od dvou - měla jsem ještě požadavek, aby ten sport probíhal venku a ne nikde v tělocvičně. Ten orientační běh by se mi moc líbil, sama jsem kdysi běhala, ale u nás bohužel není nikde poblíž oddíl
A hasiči nebo skaut si myslím je taky super ![]()
Zalezi, kdo box vede a jak to pojme, zda se jde jen na sportovni vykon, agresivitu…nebo je to vsestrane zpevnovani tela, trenovani celkove pruznosti a vytrvalosti.
Dobre je, zajit se podivat na trenink, dulezita je taky parta kamaradu v oddile.
Skaut, koně pro holky
box pro kluka ok - ale jak píše mado - pozor na styl vedení. Spíše než box bych raději karate a další bojové sporty. Ke sportu jako takovému se váže většinou nějaký smysl, myšlenka a zásady, které se do hodin promítají (a jsou fajn)
@Agneth aha
no tak nevím…zjistit co máte v okolí a rozhodnout se podle toho…také bych se rozhodovala podle toho, aby byla v pohodě doprava na cestování pro dítě( až začne jezdit samo)
![]()
Take jsme se rozhodovali hlavne podle okoli. Jelikoz je u nas v obci v ramci Sokola uspesny oddil stolniho tenisu, sla jsem s dcerkou pred 3 roky na nabor. Z asi 20 puvodnich deti si jich postupne trener nechal 5 a trenuji fest. Prvni rok dcerka tak nejak chodila kvuli mne, pak se to najednou zlomilo, zacalo ji to bavit a jit, jezdi na turnaje, ziskava body, je nadsena a fakt zapalena. Do toho chodila uz od malicka v nasi obci do jezdeckeho oddilu na kone, posledni 2 roky si ji vybrala trenerka do skupiny, ktera skace parkury zavodne, udelala si licenci atd. Takze ma 2 megakonicky, nastesti oba v miste bydliste (dojde si sama, popr. dojede na kole) a fajt krome jednoho dne v tydnu je bud na pincesu nebo na konich…jsem rada, ze v necelych 11 letech netravi cas u pc, tv apod. jako jeji mnohe spoluzacky. Spolkne to dost penez, ale jsem rada, ze ji to bavi
![]()
@Agneth hasiče dělám už od sedmi(teď je mi 13), dělá se tam všechno, od orinťáku přes různé štafety s překážkama a hadicema a když bude starší tak i jednotlivci, někdy se tam i učí (např. Na orinťák). Hasiči mi toho do života dali hodně. Učíme se tam zdravovědu, co dělat při požáru, jak zavolat pomoc, atd. Je to dobrý koníček pro děti i v mladém věku. Zesílí, naučí se běhat, překonávat překážky, naučí se spoustu nových věcí a bonus je, že je to velmi kolektivní sport a všichni z týmu musí táhnout za jeden provaz.
@Agneth hasiče dělám už od sedmi(teď je mi 13), dělá se tam všechno, od orinťáku přes různé štafety s překážkama a hadicema a když bude starší tak i jednotlivci, někdy se tam i učí (např. Na orinťák). Hasiči mi toho do života dali hodně. Učíme se tam zdravovědu, co dělat při požáru, jak zavolat pomoc, atd. Je to dobrý koníček pro děti i v mladém věku. Zesílí, naučí se běhat, překonávat překážky, naučí se spoustu nových věcí a bonus je, že je to velmi kolektivní sport a všichni z týmu musí táhnout za jeden provaz.
Ahoj, syn 3.5 roku, je podezreni na dyspraxii nebo je hraniccni. Je to lenoch, nesikovny, behat se mu moc nechce. Jaky sport byste pro nej doporucily? Potrebuje delat nejakou sportovni aktivitu, aby trenoval jemnou i hrubou motoriku, soustredeni, poslouchani pokynu, muze to pomoci vyvoji nervove soustavy. Ma rad, kdyz je jeden na jednoho, mensi skupinka. Momentalne chodi na gymnastiku, je tam uplne nejhorsi, porad vyrusuje, chce, aby se koucka venovala jen jemu a kdyz se na nej nekouka, tak na to dlabe a necvici. Nepamatuje si, co ma delat u ktereho stanoviste nebo preskakuje ta, ktera mu nevyhovuji. Ma i vyraznou recovou vadu. Pokud by vas napadla jina volnocasova aktivita, kterou by mohl delat, urcite mi ji take napiste. ![]()
@mingxiao s 3,5 letakem bys mohla byt jeste na plavani, to by mohlo byt reseni i pozdeji, male skupinky po 5-6 detech, tam na to uplne dlabat nejde. Odkud jsi? Bezva je Sokol, ale tam se predpoklada spoluprace ditete.
@mingxiao a tedy asi to nebudes chtit slyset, ale pro lineho 3,5 leteho dyspraktika bych zadny sport nevybirala. Pro toho nejvic udelas, kdyz ho budes tahat na kolo, hriste a budes mu partakem. Ve 3,5 lete dite ma uplne pravo nespolupracovat v kolektivu ve smyslu zapojovani se do rizene cinnosti a chtit pozornost 1 na 1.
@Agneth píše:
Jaký sport byste doporučili pro 7 leté dítě, které v ničem extra nevyniká a zároveň není do ničeho příliš zapálené (respektive je, ale jsou to nereálné věci)? Ráda bych, aby se dcera věnovala už něčemu konkrétnějšímu než jen opičím drahám v Sokole.
Ideálně by to měl být kolektivní sport, ale není to úplně podmínka. Nemám v úmyslu z ní dělat vrcholového sportovce, měl by to být jen koníček, provozovaný 1× (max. 2×) týdně - což je bohužel věc, se kterou téměř všude narážím.
Ještě připíšu, že dcera je spíše vytrvalec než sprinter a je u ní předpoklad, že bude dost vysoká.
Zatím mě napadá jen florbal nebo orientační běh (a to s velkým otazníkem).
No, tak nejprve bych chtěl říct, že je skvělé, že chcete, aby se vaše dcera věnovala něčemu konkrétnímu a neztrácela čas na opičích drahách v Sokole.
A co takhle zkusit šerm? Myslím, že by to pro ni mohlo být skvělým sportem!
Šerm je taková trochu neobvyklá volba, ale zároveň to může být opravdu zajímavá a vzrušující aktivita. Na šermování se zaměřují přesná technika, strategie a rychlost, takže by to mohlo být něco, co by vaši dceru mohlo zaujmout.
Navíc, na 5mfencing.com najdete všechno potřebné vybavení pro šerm, včetně dětských velikostí. Takže byste tam mohli najít všechno, co potřebujete pro začátek.
@Petra.Rad2745 píše:
No, tak nejprve bych chtěl říct, že je skvělé, že chcete, aby se vaše dcera věnovala něčemu konkrétnímu a neztrácela čas na opičích drahách v Sokole.A co takhle zkusit šerm? Myslím, že by to pro ni mohlo být skvělým sportem!
Šerm je taková trochu neobvyklá volba, ale zároveň to může být opravdu zajímavá a vzrušující aktivita. Na šermování se zaměřují přesná technika, strategie a rychlost, takže by to mohlo být něco, co by vaši dceru mohlo zaujmout.
Navíc, na 5mfencing.com najdete všechno potřebné vybavení pro šerm, včetně dětských velikostí. Takže byste tam mohli najít všechno, co potřebujete pro začátek.