Poradna dětského psychologa
PhDr. Václav Mertin
@Femanom píše:
@Gina108 Hmm, manuál k životu… Jsou tací, kteří doporučují Bibli, jiní Korán, další nedají dopustit na Marxe a někdo hrdě stojí třeba za Cosmopolitanem. Co ale tebe oslovuje nejvíce, to si budeš muset zjistit sama. Ovšem při tomto hledání bych do Emimina nevkládala tolik naděje.Ale legraci stranou, myslím, že kdo chtěl, snadno pochopil, o čem je diskuze. Svůj pohled na věc hezky a podnětně vyjádřila třeba @susi7, @Litta a se svým uvědomělým zamyšlením se svěřila i jedna anonymní diskutující.
Další zde psali o vedení ke slušnému chování a chození do práce, ale toho se má otázka k diskuzi netýkala. Šlo primárně o zamyšlení nad tím, zda vedeme tak bohatý a plný život, aby mohl být inspirací i pro naše děti.
O manuálu na život jsem se vůbec nezmiňovala. Možná si mne s někým pleteš ![]()
No a ty sama vedeš bohatý a plný život? A pro koho jsi inspirací, když nemáš děti?
Ohledne kultury muzu rict ze existuji rodice kteri vymetou co se da, a je to pro ne dulezite a potomek kdyz na to neni, stejne chodit sam nebude. naopak nekdy staci jen maly impulz-kopupit knizku, ukazat clanek (ve starsim veku deti, samozrejme) zajit na vystavu, cokoli a dite to muze chytnout hned.
@ksafnika Tak to je přeci jasné. Každý je individuál, někoho to dokonce může odradit.
Tady nejde o to, že když rodič sbírá známky, tak dítě bude taky.
Spíš tak obecně, jestli si dokáže naplnit život, jestli dá dítěti vzor, jak dosahovat svých cílů, že s pílí někam dojde, že i slušný člověk se může mít dobře… ![]()
@Litta píše:
@ksafnika Tak to je přeci jasné. Každý je individuál, někoho to dokonce může odradit.
Tady nejde o to, že když rodič sbírá známky, tak dítě bude taky.
Spíš tak obecně, jestli si dokáže naplnit život, jestli dá dítěti vzor, jak dosahovat svých cílů, že s pílí někam dojde, že i slušný člověk se může mít dobře…
Přesně tak
Konečně to někdo vystihnul - prostě jak psala Bohunka - být správným vzorem pro své děti není o x-té vystudované škole a x-tém koníčku, ale o životních postojích. ![]()
@Gina108 Chytila ses pouze jednoho aspektu toho, co znamená být příkladem pro dítě. Toto hledisko – opakuji – nikdo nepopírá. Jenže být inspirací pro vlastní děti není jen otázka morálního vzoru, ale i kulturního a touhy poznávat nové věci, touhy rozvíjet se a neustrnout. Toho se týkala (resp. měla týkat) tato diskuze.
@Gina108 píše:
ANO. Alespoň na tomto serveru ano. Pro studium obecných teorií já osobně tedy volím důvěryhodnější zdroje než kusé texty jakési povídalky.Tedy raději si přečtu něco od Prekopové nebo od Matějíčka nebo od Aldort. Je mi líto, do těch máš fakt hodně daleko
No a zde hledám ty další příběhy ze života, abych mohla porovnat šedou teorii se zeleným stromem životaA kdo nemá vlastní děti, moc mi toho konkrétně ohl. výchovy asi neporadí.
Jako ne že bych chtěla bezdětné vyhánět, naopak
ale obecně mi přijde mi dost komické, když někdo machruje a nemá křídla
@Gina108 Myslím, že zde sis o to řekla víc, než jasně. Evidentně tě zakladatelka tímto tématem velmi zasáhla a ty si teď na ní vyléváš zlost místo aby jsi se sebou radši něco udělala. Jinak k tématu - pro děti se snažím být opačným vzorem, než byli moji rodiče pro nás. Ne, že bych jim vyčítala nedostatečnou péči, ale díky nim jsem viděla, že dospělí, co si pořídí děti nedělají nic jiného, než chodí do práce a starají se o domácnost. Proto se snažím i přes mateřské povinnosti mít dostatek času sama na sebe a být dětem příkladem, že maminka není pouhá pečovatelka, kuchařka a uklízečka v jednom, ale i bytost toužící po osobním rozvoji s řadou koníčků i mimo rodinu.
Jinak k tématu - pro děti se snažím být opačným vzorem, než byli moji rodiče pro nás. Ne, že bych jim vyčítala nedostatečnou péči, ale díky nim jsem viděla, že dospělí, co si pořídí děti nedělají nic jiného, než chodí do práce a starají se o domácnost. Proto se snažím i přes mateřské povinnosti mít dostatek času sama na sebe a být dětem příkladem, že maminka není pouhá pečovatelka, kuchařka a uklízečka v jednom, ale i bytost toužící po osobním rozvoji s řadou koníčků i mimo rodinu.
Doplň si vzdělání o význam slova opačný.
Jinak tendence negovat prožité věci (chci zapomenout na vše co bylo, budu si to dělat po svém, určitě se nebudu chovat jako moje matka, nechci vychovávat děti tak jak to dělali moji rodiče…) je základním znakem nezralosti, nedospělosti a pokud přetrvává tak oportunismu a rozhodně není dobrým příkladem pro „osobnostní rozvoj“ potomků.
A zakladatelce: získávání zkušeností, kulturní život, vzdělávání a další aktivity aby k něčemu byly tak musejí ústit v něco smysluplného (formulace hodnot a postojů, výběr povolání a jeho provozování, realizace cílů atd.), jinak je to bohapusté mrhání časem, skákání „od ničeho k ničemu“ a plytká zábava.
@BaraF Ve svém příspěvku @TaraM nenapsala nic o zapomínání prožitých skutečností, jednalo se čistě o reflexi jejího dětství/dospívání, což je velmi dobrá a užitečná schopnost spojovaná s osobní vyzrálostí člověka.
(Mimochodem asi jsi chtěla zvolit jiné slovo, než oportunismus, ten v daném kontextu nedává žádný smysl.)
Poslední část tvého příspěvku je velmi zajímavá, ale v naší zemi se od 80. let 20. století od tohoto výchovného paradigmatu začalo významně ustupovat.
@Femanom píše:Poslední část tvého příspěvku je velmi zajímavá, ale v naší zemi se od 80. let 20. století od tohoto výchovného paradigmatu začalo významně ustupovat.
A já pořád kde se to v těch dnešních děckách vzalo, takové to „k čemu to je nevím, hlavně, že mně to zrovna teď baví“ a ono je to nějaké převládající paradigma, tak to vysvětluje proč se dnešní mladí chovají tak jak se chovají (převážně jako idioti). Nu což, moje děti budou vychovány podle překonaného, ale říkat jim to nebudu a doufám, že stejně jako já budou ctít, že se věci mají dokončovat, směřovat k nějakému cíli a zužitkovat.
@Femanom píše:
(Mimochodem asi jsi chtěla zvolit jiné slovo, než oportunismus, ten v daném kontextu nedává žádný smysl.)
Jo, máš pravdu. Ne oportunismus, ale opozičnictví nebo permanentní opozice, prostě takové to „říkej si co chceš, já budu tvrdit a dělat vždycky opak“.
Urážlivý příspěvek, navíc s podezřením na duplicitu nicku, byl smazán.
Hezký večer,
Monika
@admin píše:
Urážlivý příspěvek, navíc s podezřením na duplicitu nicku, byl smazán.Hezký večer,
Monika
To jako ten můj?
Jen jsem se pozastavila nad tím, že autorku obhajují nicky s deseti příspěvky a to právě měla být narážka na duplicitu jistých nicků. Můj nick duplicitní není, alespoň o tom teda nic nevím. Co je na tom urážlivého?
![]()
Asi jste se do toho trochu zamotali. To, že to autorka nejspíš neunesla odhalení a nahlásila to jako urážlivý příspěvek ještě neznamená, že opravdu urážlivý je. A ty duplicitní nicky byste měli fakt prověřit, neb je proti pravidlům diskuzí je používat ![]()
@Gina108 píše:
To jako ten můj?
Jen jsem se pozastavila nad tím, že autorku obhajují nicky s deseti příspěvky a to právě měla být narážka na duplicitu jistých nicků. Můj nick duplicitní není, alespoň o tom teda nic nevím. Co je na tom urážlivého?![]()
![]()
Asi jste se do toho trochu zamotali. To, že to autorka nejspíš neunesla odhalení a nahlásila to jako urážlivý příspěvek ještě neznamená, že opravdu urážlivý je. A ty duplicitní nicky byste měli fakt prověřit, neb je proti pravidlům diskuzí je používat
Ne, ty ne. Já jsem nahlásila TaraM nebo tak nějak, nebylo to ke čtení a zjevně byla v té chvíli co to psala chabrus na nervy.
@Gina108 Nešlo o Tvůj nick, příspěvek byl mezi těmi navazujícími. ![]()
Monika