Jan Palach- váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
18304
17.1.19 13:56
@páájaa2 píše:
Nikdo nechce ho dávat za vzor, ale pouze respektovat jeho čin, byť se nám zdá jako nepochopitelný.

Myslíš, že za války si také měli Češi nechat všechno líbit, a žít spokojený a příjemný život za daných podmínek v protektorátu ? Jistě by měli klid na práci, občas nějaké to hajlováníčko na náměstích jako výraz soudružnosti s němci, tak to myslíš ?

A přece se našli lidé, co riskovali život svůj, své rodiny a příbuzných, kterým byl život v nesvobodě přednější než spokojený život. A jejich činy bychom měli respektovat.
Nemusíme je obdivovat, ale respektovat.

To co píšeš Ty, z toho je mi na zvracení, promiň :poblion:

Je ale přeci něco jiného, když někdo za války riskuje svůj život a své rodiny tím, že třeba pomáhá Židům nebo jiným potřebným a něco jiného je, když se někdo rozhodne na protest upálit. Já v tom vidím dost velký rozdíl teda..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Pidlák Povidlový
17.1.19 13:56
@Lynette píše:
Tady je vidět vaše úroveň. Můj názor je daný tím, že 20ti letý kluk se zfetuje, zapálí se a to vše kvůli tomu, že ho navedli kamarádi. Že se nechal vyhecovat, přemluvit, zmanipulovat nebo protože chtěl být za hrdinu. A tomu mám tleskat? Tohle mám respektovat? Když nechcete slyšet negativní názor, pak nechoďte do diskuze, kde se ptají na názor.

někdo po vás chce tleskat? no nevím, kdo tady bere drogy.

• Citovat
  • Upravit
148395
17.1.19 14:00
@Pidlák Povidlový píše:
já nevěřím tomu, že zdravá jste vy
Nepřehaněj to. Snižuješ se zbytečně na jejich úroveň.
@stock píše:
Proč to musím brát tehdejší optikou, když jsem to videla a zažila na vlastni kuzi a dodnes to mam v zive paměti. Smrt J.Palacha je tragicka, způsob kterým to provedl je tragicky, na své nejbližší nemyslel, ublížil svým rodičům, ale bohužel nikomu a ničemu to neprospelo. Nic , v co doufal se, nezměnilo k lepšímu.

Změnilo, ale holt ne hned. Nějakou dobu to trvalo. Jinak vcelku souhlasím s tím co je tady v tomto komentáři psáno,smrt tragická a s ohledem na rodinu sobecká. Ale naprosto zbytečná oběť to snad nebyla.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9489
17.1.19 14:03
@Anna766 píše:
Změnilo, ale holt ne hned. Nějakou dobu to trvalo. Jinak vcelku souhlasím s tím co je tady v tomto komentáři psáno,smrt tragická a s ohledem na rodinu sobecká. Ale naprosto zbytečná oběť to snad nebyla.
no,trvalo přes 20 let,a pochybuju,že ten jeho čin v té změně hrál nějakou roli. Moji rodiče byli stejně staří jako on,také studovalo. Když jsme se o tom bavili,tak oni říkali,ze v té době se o tom nejak nemluvilo,oni tedy nebyli v praze,tam to možná bo jinak. Nebyl bulvár,pouze nějaké noviny a nějaká zpráva v televizi a rozhlase. Rozhodně ho v té době nepovažovali za hrdinu,i když byli antikomuniste,tata se tim nějak netajil,se sestrou jsme se kvůli tomu ani jedna nedostala na školu,na kterou jsme chteli. Přesto ten jeho čin nechápali,a přišel jim nesmyslný a zbytečný

Příspěvek upraven 17.01.19 v 14:12

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22773
17.1.19 14:10
@Lynette píše:
Mně to naopak přijde statečné. Kdyby se všichni upálili tak bychom tady dnes nebyli. Vůbec se nedivím, že si to lidé nechali tenkrát líbit a zbabělé mi to nepřijde. Já když si představím, že jsem na jejich místě, tak bych se dvěma malými dětmi chtěla hlavně zajistit rodině co největší bezpečí a co nejhezčí život za daných podmínek. Rozhodně bych byla proti, aby manžel nebo příbuzní nebo mé děti až vyrostou šli do nějaké podobné akce jako Palach.
Dávat ho za vzor mi přijde zvrhlé. Byl to 20ti letý kluk, troufnu si říct, že neměl přítelkyni a neměl tudíž plány založit s ní rodinu, oženit se. Kdyby měl přítelkyni, tak by takovou hloupost v životě neudělal. Ale byl sám, možná ještě panic, volný čas trávil s nevhodnou skupinkou kamarádů, kteří smýšleli revolučně a dohodli se, že se on zapálí. A on na základě pokecu s kamarádama prostě šel a zapálil se. Podle mě, to byl bezmozek a ne hrdina. Je to úplně stejné jako: Když ti kamarád řekne, abys skočil z okna tak to uděláš? Palach by to evidentně udělal!

Já teda doteď jen tiše sledovala a na Palacha mám sama názor nejednoznačný a rozporuplný (Bylo to nakonec k něčemu? Byl hrdina??), ale některým příspěvkům tady se nestačim divit. Tys byla evidentně jeho nejlepší kámoška ne, že to všechno tak dobře víš? 8o

Mimochodem, tohle jsem si dneska našla (asi na základě týhle diskuse? nevim, někde jsem na jméno jeho kamaráda natrefila), hodně zajímavý :think: https://archiv.ihned.cz/…l-jan-palach

Příspěvek upraven 17.01.19 v 14:13

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.1.19 14:10
@Anna766 píše:

Souhlasím, já to tady neřeším v jeho osobní rovině. Být to můj syn… no to si ani nechci představovat. Právě v tom dokumentu, když mluvili současníci, tak přestože nechtěli udělat to samé, tak je to inspirovalo k větší odvaze, více riskovat proti režimu, nechtěli aby tato obět byla zbytečná, tak o tom mluvili. Jak se tak říká, i malý kamínek může strhnout lavinu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
lucenka
17.1.19 14:13
@stock píše:
Proč to musím brát tehdejší optikou, když jsem to videla a zažila na vlastni kuzi a dodnes to mam v zive paměti. Smrt J.Palacha je tragicka, způsob kterým to provedl je tragicky, na své nejbližší nemyslel, ublížil svým rodičům, ale bohužel nikomu a ničemu to neprospelo. Nic , v co doufal se, nezměnilo k lepšímu.

ale prospělo. Sice se to nezměnilo hned, ale stačí se podívat, jak se studenti chovali v lednu 1989.

• Citovat
  • Upravit
22773
17.1.19 14:18
@Lynette píše:
Myslím že za to mohou média. Kdyby se upálil na dvorku na vesnici, tak by se o něm asi tak nepsalo. Takhle to bylo zmedializováno a taky se o něm učí ve škole. Takový sir Nicholas Winton v osnovách ZŠ není a přitom to, co udělal bylo hrdinské. Ale o blbci Palachovi, který nedokázal nic jiného než se zapálit, o tom se učí na každé ZŠ v naší zemi.

Ty jsi učitelka?! Nééé… :zed: Doufám, že tyhle názory svým žákům nepředáváš?!

Já ten jeho čin taky nijak slepě neadoruju, ale konkrétně teda ve škole bych čekala nějakej dialog a trochu víc povědomí než „blbec se upálil, asi nešťastnej panic pod vlivem blbejch kamarádů“ :zed:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.1.19 14:20

@krtek93 Díky za odkaz, zajímavé.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
22773
17.1.19 14:22
@Lynette píše:
Tady je vidět vaše úroveň. Můj názor je daný tím, že 20ti letý kluk se zfetuje, zapálí se a to vše kvůli tomu, že ho navedli kamarádi. Že se nechal vyhecovat, přemluvit, zmanipulovat nebo protože chtěl být za hrdinu. A tomu mám tleskat? Tohle mám respektovat? Když nechcete slyšet negativní názor, pak nechoďte do diskuze, kde se ptají na názor.

A tys tam byla a svítilas jim k tomu :potlesk: Jako klidně to mohlo být tak, jak píšeš. Nebo to byl opravdu intelginentní přemýšlivý kluk, ve dvaceti letech naivně věřící v nějaký ideál svobody, ochotnej za něj položit vlastní život… Co my dneska víme? Ale nazývat ho zfetovaným blbcem… no comment. Asi by mě to tak nenadzvihlo, kdybys neuvedla svoji profesi :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41127
17.1.19 14:23
@krtek93 píše:
Ty jsi učitelka?! Nééé… :zed: Doufám, že tyhle názory svým žákům nepředáváš?!Já ten jeho čin taky nijak slepě neadoruju, ale konkrétně teda ve škole bych čekala nějakej dialog a trochu víc povědomí než „blbec se upálil, asi nešťastnej panic pod vlivem blbejch kamarádů“ :zed:

ještě tam byl "…zfetovanej bezmozek…., přiznám se, že jsem od někoho, kdo učí děti taky čekala asi o trochu víc :think:

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
17.1.19 14:27

A Palachuv tyden by byl bez Palacha? Nebyl. A od nej uz se to zacalo s rezimem naklanet. Uz tam zmlatili policajti spoustu lidi a pak na Narodni v listopadu, a to uz bylopro spolecnost moc.

Takze ano, jeho cin mel urcite dozvuk, byt az za tak dlouho. A ze se o nem nemluvilo? Hmm, nebyl nahodou komunismus? To se vymazavali lidi i z fotek, kdyz zacali byt nevhodni. Nebo snad byla svoboda tisku? Copak se na to da nahlizet dnesnima ocima?

Chtel lidi vyburcovat k odporu. Nepovedlo se to, bali se. Madari se branili a taky dopadli spatne. Se Sovetama je tezko si zahravat.

Ale jde preci o moralku. Jako po Mnichovu. Proste ta byla uplne v p.deli. Chtel ji pozvednout.

Chudak jeho maminka.

Urcite by mi byl milejsi jiny cin, sebevrazda mi pripada jako extremni reseni. Pro me je ale hrdinou, ne blaznem.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
17.1.19 14:32

@Lynette Páni, tak takto se vyjadřuje paní učitelka? Ani se mi to nechce kopírovat. Nechápu tu vulgaritu. Kdyby se takto vyjádřilo mé dítě o komkoliv, dostane pořádné kapky.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
17.1.19 14:41

@suvik Máš pravdu. Právě jeho čin zburcoval mladé lidi k protestům proti totalitě během Plachova týdnu v lednu 1989. To už ukazovalo, že se mládež dokáže ozvat, i když to bylo tehdy drsně potlačeno. A další protesty na sebe nenechaly dlouho čekat. Palach je svědomí národa.
A víte, že komunisté se báli Palacha i po jeho smrti? Po pohřbu nechali jeho tělo vytáhnout a spálili ho v kremační peci. Jeho popel se vrátil do hrobu až někdy po revoluci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
10244
17.1.19 14:46

@drsňačka Statistiky ukazují, že hodně lidí tíhu nesvobody řešilo sebevraždou. Ať už v civilu, nebo na vojně. Myslím, že člověk, který by byl zcela v ořádku, by přesto k takovému činu nešáhl. Možná bylo více problémů, které chtěl Palach řešit, možná mu křivdím, chtěl bojovat proti režimu, a neviděl jiný výrazný způsob.
Každopádně velká škoda mladého života, ta bolest, utrpení, musela být hrozná.
Zájemcům o téma doporučuji trilogii Hořící keř. Výborné.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová