Jan Palach- váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
4749
17.1.19 14:52

Já si myslím, že je to dámo dobou, že ho lidé vnímají jako hrdinu, protože je to téma, kdyby se zapálil pro něco jiného, nikdo by to neřešil, nicméně pamatuji se, že před pár lety se zapálil nějaký polák na protest vlády a také zemřel, zná ho někdo? přitom se zapálil ze stejného důvodu, byl frustrován a jednal tak jak jednal, nic tím nezměnil, on ještě k tomu zapadl v zapomění, myslím, že je ejdnodušší dělat revoluci jinak, než tím, že se na protest zabijete, za mě je důležitější zůstat a žít a dělat jiné činy, dle mého je tam hodně osobní zkrat, člověk, který je nějakým způsobem hodně citlivý a zlomený a do toho on byl mladý a myslel si kdo ví co se tím nestane..za mě to hrdina nebyl, ale zároven ho respektuji, ale pokud to budu jako brát smrt na prostest, tak za mě to není vhodná cesta, jiné způsoby protestu jsou důležitější a asi i těžší, než odejít ze světa, za mě tam muselo být něco, že on v životě nechtěl pokračovat, dusila ho doba, byl citlivý a nechtěl tak žít, viděl jen beznaděj a spojil to takto, hodně brutální a bolestivý odchod ze světa a nejen pro něj, ale pro jeho blízké..ale jo, věřím, že to může spustit nějaké protesty, vybičovat to lid k tomu, aby se něco změnilo, bohužel, jak v případě palacha, nemusí, myslím, že dnes se o tom mluví a rozebírá více než v té době samotné..

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
17.1.19 15:04
@krtek93 píše:
Ty jsi učitelka?! Nééé… :zed: Doufám, že tyhle názory svým žákům nepředáváš?!Já ten jeho čin taky nijak slepě neadoruju, ale konkrétně teda ve škole bych čekala nějakej dialog a trochu víc povědomí než „blbec se upálil, asi nešťastnej panic pod vlivem blbejch kamarádů“ :zed:

Moje nazory jsou jen moje nazory. Myslim ze zaci by meli byt vedeni ke kritickemu mysleni, meli by si na zaklade informaci udelat svuj vlastni nazor ktery si dokazou obhajit. Rozhodne nemam potrebu zaky seznamovat se svymi nazory nebo s nimi nejak manipulovat a neco jim podsouvat. Z principu neucim dejepis - je plny pokroucenych faktu a nepravdivych informaci.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Anonymní
17.1.19 15:08

Myslím si že trpěl depresema podle vyprávění jeho přátel… a jak už tady někdo psal, pokud by to neudělal ted uděal by to třeba za par let z neštastne lásky. Každopadne udělal dobře že zabil 2 mouchy jednou ranou a že z jeho sebevraždy alespon jeste těžila společnost. Takže ocenuji že nemyslel jen na sebe

• Citovat
  • Upravit
22783
17.1.19 15:21
@Lynette píše:
Moje nazory jsou jen moje nazory. Myslim ze zaci by meli byt vedeni ke kritickemu mysleni, meli by si na zaklade informaci udelat svuj vlastni nazor ktery si dokazou obhajit. Rozhodne nemam potrebu zaky seznamovat se svymi nazory nebo s nimi nejak manipulovat a neco jim podsouvat. Z principu neucim dejepis -je plny pokroucenych faktu a nepravdivych informaci.

No, s tímhle bych i docela souhlasila, ale po tvých příspěvcích si nejsem úplně jistá, že se shodneme v tom, co to znamená „překroucené informace“. Každopádně jsem ráda, že dějepis neučíš 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
9918
17.1.19 15:23

Zrovna vcera jsem o tom premyslela a myslim si, ze byl hodne nevyzraly a mel velke idealy, coz je pro mlade lidi typicke a proste si vse bral vic, nez je ho vrstevnici. Urcite je dobre, si jeho cin pripominat v souvislosti s okupaci, ale hrdinstvim bych to nenazyvala. Hrdinove jsou pro me uplne jini lide. Tady mam pocit, ze tam mozna opravdu musela byt i nejaky jiny psych. problem. A urcite neni dobre to predavat dalsim generacim jako vzor hrdins. chovani.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
17.1.19 15:35
@Jana525 píše:
Zrovna vcera jsem o tom premyslela a myslim si, ze byl hodne nevyzraly a mel velke idealy, coz je pro mlade lidi typicke a proste si vse bral vic, nez je ho vrstevnici. Urcite je dobre, si jeho cin pripominat v souvislosti s okupaci, ale hrdinstvim bych to nenazyvala. Hrdinove jsou pro me uplne jini lide. Tady mam pocit, ze tam mozna opravdu musela byt i nejaky jiny psych. problem. A urcite neni dobre to predavat dalsim generacim jako vzor hrdins. chovani.

Zajimavy uhel pohledu, mas vlastne pravdu, kdyz o tom premyslim.

Jde o to sebeobetovani se. Vzpomnela jsem si na toho Cinana na namesti Nebeskeho klidu, ci jak se jmenoval, co stal proti tem tankum. Jeho cin byl nenasilny a ohlas mel (celosvetove) obrovsky. Urcite to s nim nedopadlo dobre.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
28294
17.1.19 15:36

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148579
17.1.19 15:40
@krtek93 píše:
Já teda doteď jen tiše sledovala a na Palacha mám sama názor nejednoznačný a rozporuplný (Bylo to nakonec k něčemu? Byl hrdina??), ale některým příspěvkům tady se nestačim divit. Tys byla evidentně jeho nejlepší kámoška ne, že to všechno tak dobře víš? 8o

Mimochodem, tohle jsem si dneska našla (asi na základě týhle diskuse? nevim, někde jsem na jméno jeho kamaráda natrefila), hodně zajímavý :think: https://archiv.ihned.cz/…l-jan-palach

Příspěvek upraven 17.01.19 v 14:13

Mám načteno,nakoukáno dost,ale tohle jsem četla teď poprvé.Děkuji.Zajímavé,další dílek do skládačky zvané J.Palach.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 15:41
@Markéta80 píše:
Zbytečná smrt :? , na svojí rodinu moc nepomyslel a umírat v bolestech :? . Tímto činem snad nevěřil že lidi najednou půjdou něco dělat. Chvilku žhavé téma a konec :? Nic se nestalo a v tu dobu ani nešlo.

Nemyslím si…Na vliv pozdější politiky to vliv mělo. Ve 20 výročí jeho smrti to 89 bylo znát. Svůj účel to přineslo, bohužel za cenu ztráty života podle mě hodného kluka. :(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 15:44
@Anonymní píše:
Urcite nebyl uplne normalni, kdyby se nepodpalil kvuli okupaci, tak by se za par let zabil kvuli nestastne lasce …nebo necemu jinemu

Do hlavy lidí co tohle udělají obyčejný člověk nevidí. Někteří jsou slepí a je jim všechno kolem jedno, jiní nespravedlnost nemohu vydržet a bohužel dělají takové činy. Bez přemýšlení a snahy to pochopit to nepochopí nikdy nikdo.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 15:47
@xjuklickova píše:
Ja jsem cely čin nepochopila, teda spíš nerozumím tomu v čem byl výjimečný, kazdy den skace mnohonlidi z mostu a oken, travi se jedy a potom se najde dopis, nebo přežijí a řeknou, že jsou nespokojeny s tim jak je system vyšťavil.
Mam pocit, ze je stejne, jako kdyz jdou vojaci do bitvy a tesne pred tim reknou, ze se navzajem postrili, aby ukazali, ze s válkou nesouhlasi. [/citac :roll:
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 15:54
@Evulina píše:
Z mého pohledu je mučedníkem pouze ten, koho mučí někdo jiný za nějaké jeho přesvědčení. Kdo zabije sám sebe, ať už z jakéhokoli důvodu, toho považuju za sebevraha, který vždy pohrdá…a to Bohem. Možná mi vynadáte, ať sem netahám Boha, nicméně já jakožto „moderně věřící“ osoba to takto vidím.

I sebevrah má city. A zabít se je svobodná vůle každého z nás. Taky se mi to nelíbí a vím, že to je jen o psychice člověka a je třeba mu nějak pomoci. Měla jsem kamaráda co se zabil a osobně bych ho nikdy nesoudila, stejně jako jiného sebevraha, nevidíte jeho stav mysli, jak mu je. A že to je hřích a proto bychom neměli páchat sebevraždy je nejpitomější důvod co snad je. Jestli je Bůh tak je empatický a nikdy by takového člověka nezatratil, zatratí jen ty co páchají zlo a nemají špetku lítosti.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 16:00
@atominnka píše:
Upřímně… za mě prostě sebevrah, takových jsou miliony. Jo, ok, asi chtěl něco udělat pro společnost, přemýšlel nad tím. Ale proboha, proč se upalovat? Myslel vůbec na to, jak se bude cítit jeho rodina? Do určité míry sobecké.

Proč tak často padají slova sobecké a sebevrah?? Spíš bych si o tom něco nejdřív přečetla a poslechla než se hned vyjadřovat :roll: ale to je bohužel Česká nátura, vědět nic a kázat jako nějaký mudrc.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 16:05
@Hanka1 píše:
Pamatuju si na Palachuv tyden v 89, sly jsme nacancane holky do tanecnich na Vinohradskou do Radiopalace, vylezem na Muzeu z metra a prask, zlili nas policajti vodnima dělama. Takze ja sedla na metro a jela domu, byla mi desna kosa, na ty mokry nohy v silonkach a odnesla jsem to rymou, mela jsem kliku na bundu-parku ke kolenum, ale zas metro koncilo na Nadrazi Holesovice a ja jela jeste kus busem. Spoluzacka v kabatu to odnesla zapalem plic, pac byla promocena. Doma mi matka jeste vynadala, pomalu mi to neverila a otec nadaval na ty bolsevicke kurvy a do caje mi prvne nalil rum a rekli mi o Palachovi. Babicka 94 let je ze Všetat a tu jejich cukrarnu si pamatuje, pak jim ji sebrali komunisti. Ja si ten jeho barak pamatuju uz prazdny. No a v listopadu jsme uz byly na Vaclavaku s klicema, na tajno samo, tenkrat kdyz vas na naky demonstraci vyhmatli, tak jste leteli bez pardonu ze skoly…
Zrovna dneska jsem si na nadrazi v Čakovicích vzpomněla, jak ty jeho mamince museło být, když se o smrti syna dozvědela z novin ve vlaku… :pocitac: :zed:Příspěvek upraven 16.01.19 v 23:57

Konečně autentická vzpomínka. Děkujeme za ni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
917
17.1.19 16:07
@Forest_Gump1 píše:
Osobně jsem co se týká politiky hodně podezíravý. Moc dobře vím jak se dá všechno překroutit, jinak vysvětlit, jinak interpretovat. Třeba se mluví o tom co lidi za komančů museli, první máj - nemuseli, možná prémie, ale nemuseli. ROH nemuseli, ale pak nebyla dovolená za 1500 na 14 dní na Jesenici. Spoustu věcí je propaganda. Dříve se dávali nablblé ruské filmy, dneska se dávají nablblé americké filmy. Jediné pozitivum je cestování. Ale když řekneš šéfovi že je modrej pták, tak máš po ptákách, stejně jako za komančů..

Celkově být hrubý na šéfa asi moc nejde v žádné době :)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová