Jan Palach- váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
7478
17.1.19 11:28
@drsňačka píše:
Děvčata, dnes jsem „bohužel“ narazila na rozhovor lékařky s Janem v nemocnici. A bohužel jsem si jej pustila. Je mi ještě hůře.....musím říci , že po shlédnutí ( poslechnutí) rozhovoru nesouhlasím ještě více. Tak strašná bolest, tak strašná smrt…!!https://www.blesk.cz/…-chvile.html

Tak z toho rozhovoru mi vyplývá, že to nebyl apel na lidi, ale na vládu. Že vzali sami sebe jako rukojmí…zapálil se Palach a pokud nedojde k odsunu vojsk do termínu, tak se zapálí někdo další atd. A dokonce Palach ani nechtěl přímo zemřít. dle článku. Hm. Takže vlastně skutečně udělala skupina to, že místo terorismu na jiných (atentáty na politické představitele, nastražené výbušniny u sídla vlády apod.) obětovali sebe. Než aby do toho zatáhli druhé, nevinné, tak udělali extrémní čin, kdy obětovali sami sebe a řekli svou pravdu. To je opravdu krok nad, oproti různým teroristickým buňkám, které „bojují“ proti režimu útoky na druhé, představitele vlády, někdy nevinné civilisty… Vlastně jsem doteď pořádně nevěděla, o co jde, proč si jako mysleli, že něco změní, proč takový čin…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
17.1.19 11:35
@Lynette píše:
Troufnu si říct, že statečnější je žít a to hlavně v době, která není příznivá, než se zapálit. To mi přijde ubohé a zbabělé.

Většina národa žila dál, ale statečná nebyla, nýbrž nechala si kálet na hlavu. To mi přijde zbabělejší a ubožejší. :,(

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24685
17.1.19 11:50
@anupati píše:
Tak z toho rozhovoru mi vyplývá, že to nebyl apel na lidi, ale na vládu. Že vzali sami sebe jako rukojmí…zapálil se Palach a pokud nedojde k odsunu vojsk do termínu, tak se zapálí někdo další atd. A dokonce Palach ani nechtěl přímo zemřít. dle článku. Hm. Takže vlastně skutečně udělala skupina to, že místo terorismu na jiných (atentáty na politické představitele, nastražené výbušniny u sídla vlády apod.) obětovali sebe. Než aby do toho zatáhli druhé, nevinné, tak udělali extrémní čin, kdy obětovali sami sebe a řekli svou pravdu. To je opravdu krok nad, oproti různým teroristickým buňkám, které „bojují“ proti režimu útoky na druhé, představitele vlády, někdy nevinné civilisty… Vlastně jsem doteď pořádně nevěděla, o co jde, proč si jako mysleli, že něco změní, proč takový čin…

A co ti, co se sami odpálí?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24685
17.1.19 11:51
@páájaa2 píše:
Většina národa žila dál, ale statečná nebyla, nýbrž nechala si kálet na hlavu. To mi přijde zbabělejší a ubožejší. :,(

Zila jsi v té dobe, byla jsi dospělá?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
17.1.19 11:56

Zajímavý je pohled člověka, který byl Janu Palachovi blízký, a to je evangelický farář Jakub Trojan, do jehož kostela chodil tento mladý muž na bohoslužby. A tento farář ho potom také pohřbíval. Znal Honzu jako nesmírně přemýšlivého člověka, kterému nebyl lhostejný osud naší země, který těžce vnímal proces normalizace, kdy se lidé přizpůsobovali totalitnímu režimu, skláněli hlavy, hrbili záda. Burcoval okolí, byl činný ve studentských spolcích, ale viděl, že se vše míjí účinkem. Chtěl obětí svého života pro vyšší cíle vyburcovat lidi k tomu, aby se každý zamyslel nad tím, když on byl schopen přinést oběť nejvyšší, aby i jednotlivec v celé republice udělal aspoň nějakou věc, kterou by přispěl k zlepšení situace. Není pravda, že nenechal žádný dopis. Měl ho uložený ve své aktovce a také hned po činu na něj upozornil. Zde bylo vysvětleno, co požadoval, co chtěl, aby se změnilo. Podívejte se na dokument „Smrt, která toužila po životě.“ Akt Palachův nebyl činem zoufalce, ale toho, který tolik toužil po tom, aby lidé mohli žít lépe než pod nadvládou těžké totality. Aby se vzchopili a řekli dost! Svou smrtí nás podle pana Trojana „přivedl k tomu, abychom si kladli otázku, která z nás může učinit velké lidi.“ Je pravda, že v Palachově týdnu v lednu 1989 se shromáždily tisíce mladých lidí, aby protestovaly v jménu Palachově proti totalitnímu režimu. On mladý dal sílu mladým, aby požadovali ukončení totality. Po dvacet let se poselství Jana Palacha předávalo, aby vykrystalizovalo v demonstracích roku 1989, které už byly předzvěstí konce nespravedlivého režimu.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
59388
17.1.19 11:59

@anupati nechtěl zemřít a co čekal když se polije benzínem a zapálí? To je prostě šílené. Taky jsem to četla že věřil že neumře takže očekával že ho někdo hned uhasí? Uhasili ale pozdě, polít se hořlavinou tak to čapne hned :? A když jsem viděla to video v nemocnici :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
7478
17.1.19 12:04
@stock píše:
A co ti, co se sami odpálí?

Ano, ale ti to dělají běžně tak, že ví, že u toho zabijí dalších x lidí a je to i cílem, protože smrt nevěřícím. Kdežto oni to udělali tak, aby nikoho v okolí nepoškodili.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
915
17.1.19 12:12
@stock píše:
Zila jsi v té dobe, byla jsi dospělá?

Nežila, žili moji rodiče. A ty dneska cítí určitý pocit viny za to, že sklopili hlavu, ideály pražského jara nechali zadupat do země a nikdy by nesnížili Palachův čin slovy „ubohé a zbabělé“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
17.1.19 12:24
  • načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
17.1.19 12:27
@páájaa2 píše:
Většina národa žila dál, ale statečná nebyla, nýbrž nechala si kálet na hlavu. To mi přijde zbabělejší a ubožejší. :,(

Mně to naopak přijde statečné. Kdyby se všichni upálili tak bychom tady dnes nebyli. Vůbec se nedivím, že si to lidé nechali tenkrát líbit a zbabělé mi to nepřijde. Já když si představím, že jsem na jejich místě, tak bych se dvěma malými dětmi chtěla hlavně zajistit rodině co největší bezpečí a co nejhezčí život za daných podmínek. Rozhodně bych byla proti, aby manžel nebo příbuzní nebo mé děti až vyrostou šli do nějaké podobné akce jako Palach.
Dávat ho za vzor mi přijde zvrhlé. Byl to 20ti letý kluk, troufnu si říct, že neměl přítelkyni a neměl tudíž plány založit s ní rodinu, oženit se. Kdyby měl přítelkyni, tak by takovou hloupost v životě neudělal. Ale byl sám, možná ještě panic, volný čas trávil s nevhodnou skupinkou kamarádů, kteří smýšleli revolučně a dohodli se, že se on zapálí. A on na základě pokecu s kamarádama prostě šel a zapálil se. Podle mě, to byl bezmozek a ne hrdina. Je to úplně stejné jako: Když ti kamarád řekne, abys skočil z okna tak to uděláš? Palach by to evidentně udělal!

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
140235
17.1.19 12:30
@Evulina píše:
Já vyrůstala ještě v době komunismu, v listopadu 89 mi bylo 9. A zajímavé, docela dost věcí si pamatuju..

a žila jsi i v roce 1968?asi ne… nelze srovnávat rok 1989 s rokem 68

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
24685
17.1.19 12:48
@anupati píše:
Ano, ale ti to dělají běžně tak, že ví, že u toho zabijí dalších x lidí a je to i cílem, protože smrt nevěřícím. Kdežto oni to udělali tak, aby nikoho v okolí nepoškodili.

Já jsem spíš myslela na to, ze tady je nazýván čestným, hrdinou, mučedníkem atd, zabil se. Protest, udělal to pro budoucí, chtel pohnout lidma atd.Ti druzí, s kterými normální člověk nesouhlasí a nechape je,mají stejne důvody a taky se nazývají mučedníky atd., tedy od těch „svych“.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
148504
17.1.19 12:50
@Lynette píše:
Mně to naopak přijde statečné. Kdyby se všichni upálili tak bychom tady dnes nebyli. Vůbec se nedivím, že si to lidé nechali tenkrát líbit a zbabělé mi to nepřijde. Já když si představím, že jsem na jejich místě, tak bych se dvěma malými dětmi chtěla hlavně zajistit rodině co největší bezpečí a co nejhezčí život za daných podmínek. Rozhodně bych byla proti, aby manžel nebo příbuzní nebo mé děti až vyrostou šli do nějaké podobné akce jako Palach.
Dávat ho za vzor mi přijde zvrhlé. Byl to 20ti letý kluk, troufnu si říct, že neměl přítelkyni a neměl tudíž plány založit s ní rodinu, oženit se. Kdyby měl přítelkyni, tak by takovou hloupost v životě neudělal. Ale byl sám, možná ještě panic, volný čas trávil s nevhodnou skupinkou kamarádů, kteří smýšleli revolučně a dohodli se, že se on zapálí. A on na základě pokecu s kamarádama prostě šel a zapálil se. Podle mě, to byl bezmozek a ne hrdina. Je to úplně stejné jako: Když ti kamarád řekne, abys skočil z okna tak to uděláš? Palach by to evidentně udělal!

Měl přítelkyni.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
41140
17.1.19 12:53
@Lynette píše:

tak jestli nevidíš rozdíl mezi tím, když někdo skočí jen tak z okna, protože mu to řekl kamarád a tím co udělal J. P., tak pak chápu, že ti přijde jako bezmozek. Sice by mě trochu zarazilo, proč tolika jiným lidem ne a vzpomíná se na něj ještě po 50 letech, ale co už…

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
8996
17.1.19 12:55
@Anna766 píše:
Měl přítelkyni.

Tomu se mi nechce věřit. Učím v podstatě stejně staré kluky a ti, co mají přítelkyni, jsou vyrovnaní, ne úplně hloupí a myslí na budoucnost. Asi to nebyl příliš uspokojující vztah.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová