Jan Palach- váš názor?

Napsat příspěvek
Velikost písma:
Forest_Gump1
17.1.19 00:17
@rokris píše:
Ano, byl to mladý kluk. Pravděpodobně naivní, se svými ideály. Asi skutečně věřil, že se pak něco stane. Nic se nestalo. Osudově se zmýlil. Živý mohl být platný víc.

Jako spousta dalších hrdinů a mučedníků

• Citovat
  • Upravit
Forest_Gump1
17.1.19 00:19
@rokris píše: :)

Když já si vždycky vzpomenu na Pavku Korčagina :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

• Citovat
  • Upravit
rokris
17.1.19 00:21
@Forest_Gump1 píše:
Když já si vždycky vzpomenu na Pavku Korčagina :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

JJ, taky vzpomínám. :D

• Citovat
  • Upravit
6823
17.1.19 00:24
@Anna766 píše:
Mám z jeho činu velmi protichůdné pocity.Statečnost,odvaha ale také v jistém smyslu sobectví k matce,k rodině.Když se na to podívám očima matky,kterou jsem Když se podívám očima občana,obyčejného člověka,tak vidím neskutečně odvážného kluka.Kdyby to ale byl můj syn a zjistit co chce udělat,klečím na kolenou a prosím ho,aby to nedělal.

Já také na tyhle věci hodně koukám očima matky :( Snad to moje dítě nebude takové. Musí to být hrozná bolest pro rodinu. Náš třeba nenechal s manželem klidný ani film Milada Horáková, kdy jsme se vcítili do kůže té její dcery. A nechápali jsme, že šla pořád za svým a nekoukala na dítě, že vlastně kvůli ní celý život trpí. Ale my jsme s manžou hodně máklí :mrgreen: Okolí u toho filmu brečelo, nám ukápla slza, až když se loučila s dcerou a šla na smrt.

Příspěvek upraven 17.01.19 v 00:25

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Forest_Gump1
17.1.19 00:24
@Psylocke píše:
A proč se nechal ukřižovat Ježíš? Já to samozřejmě vím…ale. Pro mě jsou Jan Palach a další pochodně mučedníky.

Ty víš pouze to jak to interpretovala církev, ale jak to bylo to neví přesně nikdo. Jen tak mimochodem víš kdo to byl Jan Žižka. Tak v roce 1885 byla vyhlášena soutěž, kdo napíše lépe jeho životopis, aby byl přijatelný.

• Citovat
  • Upravit
Psylocke
17.1.19 00:33
@Forest_Gump1 píše:
Ty víš pouze to jak to interpretovala církev, ale jak to bylo to neví přesně nikdo. Jen tak mimochodem víš kdo to byl Jan Žižka. Tak v roce 1885 byla vyhlášena soutěž, kdo napíše lépe jeho životopis, aby byl přijatelný.

Ano. Musím vám dát za pravdu. Řekl jste to přesně. Takže mi z toho plyne to, že jdu žít přítomností. Dobrou.

• Citovat
  • Upravit
59392
17.1.19 01:08

@Psylocke a co dokázal on? Vůbec nic. Umřel. Mučedník jo? Nikdo ho nezabil, udělal to z vlastního přesvědčení. Měl na to jít hlavou. kamarádům poslal dopis na rozloučenou, máma se to dozvěděla cestou do Prahy :? Chtěl změnu,ale to snad nikdo nemohl čekat že celý národ něco udělá. A výsledek byl ten že život šel dál a on umřel v bolestech :?

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
Psylocke
17.1.19 06:14

@Forest_Gump1 Jsem podle vas agitátor? Děkuji za rozbor, dam si to do životopisu. :*

• Citovat
  • Upravit
Forest_Gump1
17.1.19 07:43
@Psylocke píše:
@Forest_Gump1 Jsem podle vas agitátor? Děkuji za rozbor, dam si to do životopisu. :*

tak se nezlob, to byla nadsázka, a po půlnoci toho člověk nakecá. Ty jsi v podstatě milý mladý člověk, a všichni tě mají určitě rádi.Že jo holky ?

• Citovat
  • Upravit
7478
17.1.19 07:44

Přemýšlela jsem ještě celkově…to riskování svého života, i vlastní rodiny, kdyby nezemřel, tak dneska spokojeně žije jako spousty dalších…To můžeme hodnotit až dneska, když je to uzavřené. Že se v režimu nakonec dalo docela dobře žít, když člověk držel pysk a hleděl si svýho a nakonec skončil a je to. On se i dost režim uvolnil, v 80. letech už to bylo něco úplně jiného. Ale v té jeho době…asi cítil totální beznaděj, potřebu NĚCO udělat…říkala jsem si, že podobně se dá cítit odboj za okupace. Taky riskovali podporou partyzánů, schováním žida doma, vcelku „banálníma“ věcma…život nejen svůj a celé rodiny. Věděli, co se stane, pokud se na ně přijde a stejně to udělali. A taky by se dalo říct, proč riskovat, mohli však počkat jak to dopadne a v klidu si žít svůj život a neriskovat. Řeknete si, to byla válka, to bylo něco jiného, hrdinové, riskovali…ale z pohledu mladého kluka plného ideálů to byla taky válka, okupace… a teď co extrémního měl udělat, jaký extrémní čin, aby otřásl zaběhlým režimem, dal jasně najevo zbytku světa Hej, lidi tady nejsou spokojení, i když se tak režim tváří…? A když to vezmu ve světě, třeba Irsko, tak tam toto vlastně IRA přetavila v teroristické útoky. Teda útoky na někoho jiného, než na sebe. Zatímco Palach a jeho skupina toto zaměřili na totální sebeoběť, která neměla ublížit (fyzicky) nikomu jinému. Asi je jasné, že o tom hodně uvažovali předem, promýšleli možnosti a přesto k tomuto závěru došli :nevim: Těžko se to dá posuzovat, když to posuzujeme v dnešních dnech. Já osobně bych asi život obětovat ideálům nemohla. A jak tady psal někdo o Miladě Horákové…přesně to u toho filmu napadlo mě.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
774
17.1.19 09:00

@anupati Ty jsi to moc hezky napsala. Já si Palacha moc vážím, ale zároveň je mi líto jeho mladého života. Pamatuji si ten pocit bezmoci za komunistů, když jsem byla mladá holka. Taky jsem přemýšlela, co udělat, aby se NĚCO pohnulo, stalo. Nedokázala bych zemřít jako Honza. Lidé opravdu riskovali své životy v různých životních situacích. Tehdy mladí kluci si vzali za vzor odpor budhistických mnichů, kteří ze sebe udělali živé pochodně na protest proti válce. Našli se lidé stateční za všech režimů, za různých pronásledování. Přemýšlela jsem také o mučednictví prvních křesťanů jako ty. Zříci se Krista a jít domů nebo vytrvat a nechat se třeba rozsápat lvy. Pamatuji na svědectví mladého chlapce, který žil za obrovského pronásledování křesťanů v Mexiku. Kristeři tehdy bojovali proti krutému režimu. Jejich heslem bylo „sláva Kristu Králi“. On, když se sám dostal do zajetí, byl krutě mučen a pak šel na smrt. Život by si zachránil, kdyby jen jednou jedinkrát zvolal veřejně „smrt Kristu Králi“. Neudělal to a umírá jako křesťanský mučedník. Znám mnoho kněží a řeholnic, kteří byli pronásledováni za komunistů. Dokonce v Babickém procesu. Jeden známý kněz měl být popraven, pak zmírněn trest na doživotí. Když o tom mluvil před nějakou dobou, zeptali se ho posluchači, proč tolik riskoval, proč aspoň naoko nespolupracoval s režimem. Zůstal jen nechápavě stát neschopen slova, neschopen vysvětlit, že není možné se zaprodat, aby měl člověk čisté svědomí. Jan Palach se skupinou mladých chtěli vyburcovat svědomí lidí, chtěli hořet proto, aby si ostatní uvědomili, že není možné žít jako ovce, slepě poslouchat, ale je potřeba se postavit totalitnímu režimu na odpor. Nikoho nevyburcovali, ale stejně si myslím, že jejich oběť je obdivuhodná, i když nesmírně smutná. Možná se ale i dnes zamyslí nad tím, jak několik mladých mužů bylo tak statečných, že dokázalo umírat pro dobré a správné ideály.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
17.1.19 09:04

Palacha jsem nikdy nevidela jako národního hrdinu, možná ovlivnena i faktem,ze jsem o nem ani doma nikdy neslysela mluvit jako o nekom,jehoz cin by si zaslouzil obdiv. Ani lety jsem si svuj nazor neopravila,ale spise potvrdila. Ten,kdo spacha sebevrazdu,at uz ma k tomu jakékoliv „vznesene“ důvody, zůstává stále jenom vrahem,vrahem sebe sama, bez ohledu na druhé lidi, kteří ho milovali. Byl taky dost mladý, v takovém věku má člověk sklon k podobnym radikálním činům a uvažování. Ne,Palach a jeho cin pro me nejsou ani vlastenectvim,ani hrdinstvim. Osobne mám jiné hrdiny naší historie, kterých si vazim a obdivuji.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.1.19 09:09
@arada píše:
Vidíš to tak, protože o tom nic nevíš. On nebyl sebevrah, ale to asi nepochopíš. Kdyby bůh opravdu existoval, nedovolil by tolik svinstva.

Hlavně že ty o tom víš viď ;)
Já mám s Bohem jenom dobré zkušenosti. Bůh není ten, který vodí lidi za ručičku a nedopouští svinstva. Ty svinstva si dělaj lidi sami víš? Když použiju tvojí terminologii, tak tohle zase nepochopíš ty.

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
18304
17.1.19 09:11
@Psylocke píše:
A proč se nechal ukřižovat Ježíš? Já to samozřejmě vím…ale. Pro mě jsou Jan Palach a další pochodně mučedníky.

Tak pokud vím, kdyby ho Jidáš nezradil, tak se nic takovýho nestalo..Že by sám šel, postavil si kříž a pak poprosil, aby ho na něj někdo přibil, o tom nic nevím 8)

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit
12503
17.1.19 09:12
@Evulina píše:
Hlavně že ty o tom víš viď ;)
Já mám s Bohem jenom dobré zkušenosti. Bůh není ten, který vodí lidi za ručičku a nedopouští svinstva. Ty svinstva si dělaj lidi sami víš? Když použiju tvojí terminologii, tak tohle zase nepochopíš ty.

Myslis prehazovani odpovednosti za páchání svinstev na vyssi entitu? :D

• načítám...
  • Citovat
  • Zmínit

Váš příspěvek

Odesílám...

Další témata z kategorie

Mohlo by vás zajímat

Psychologická poradna pro snažící se, těhotné i maminky

Ikona - Lucie Machová

Mgr. Lucie Machová